- sob sie 31, 2019 2:03 pm
Witaj wszystkich,
Zawarłem[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne funduszowe Rürup.
Aktualny współczynnik emerytalny wynosi 24,30[url]euro[/url] .
Ponieważ w momencie ubezpieczenia nie uzgodniono kontynuacji w przypadku mojej śmierci, a od tamtej pory mam żonę, zapytałem ubezpieczyciela, w jakich okolicznościach można to uwzględnić.
Zaproponowano mi następujące warunki:
Uwzględnienie emerytury partnerskiej na 100% przy obniżeniu współczynnika emerytalnego do 20,01[url]euro[/url]
Uwzględnienie emerytury partnerskiej na 60% przy obniżeniu współczynnika emerytalnego do 21,53[url]euro[/url] .
Obecnie w ubezpieczeniu jest saldo w wysokości około 1500[url]euro[/url] , a co miesiąc wpłacane jest 57 [url]euro[/url] .
Jestem rocznik 1986, a moja żona rocznik 1991. Emerytura będzie wypłacona w wieku 65 lat.
Świadczenie będzie wypłacane dożywotnio osobie ubezpieczonej, pod warunkiem, że osoba ubezpieczona ukończy 62. rok życia, w przeciwnym razie zobowiązanie do świadczenia zaniecha się do tego czasu.
Moje pytanie do was, specjalistów: Co byście mi doradzili? Jakie straty prawdopodobnie poniosę przez uwzględnienie jednej z tych klauzul? Czy jest to lepsze niż osobne[url]ubezpieczenie[/url] dla mojej żony? Jakie widzicie zalety i wady? Czy ktoś mógłby przybliżenie oszacować, jakie różnice powstaną w trzech wariantach (brak uwzględnienia, 100% uwzględnienie, 60% uwzględnienie), zakładając modele założeń? Wiem, że jest to bardzo złożone pytanie i wiele rzeczy najprawdopodobniej można odpowiedzieć tylko uogólniająco z powodu niepewnego rozwoju przyszłości, ale z przyjemnością przyjmę wszelkie myśli i wskazówki na ten temat.
Zawarłem
Aktualny współczynnik emerytalny wynosi 24,30
Ponieważ w momencie ubezpieczenia nie uzgodniono kontynuacji w przypadku mojej śmierci, a od tamtej pory mam żonę, zapytałem ubezpieczyciela, w jakich okolicznościach można to uwzględnić.
Zaproponowano mi następujące warunki:
Uwzględnienie emerytury partnerskiej na 100% przy obniżeniu współczynnika emerytalnego do 20,01
Uwzględnienie emerytury partnerskiej na 60% przy obniżeniu współczynnika emerytalnego do 21,53
Obecnie w ubezpieczeniu jest saldo w wysokości około 1500
Jestem rocznik 1986, a moja żona rocznik 1991. Emerytura będzie wypłacona w wieku 65 lat.
Świadczenie będzie wypłacane dożywotnio osobie ubezpieczonej, pod warunkiem, że osoba ubezpieczona ukończy 62. rok życia, w przeciwnym razie zobowiązanie do świadczenia zaniecha się do tego czasu.
Moje pytanie do was, specjalistów: Co byście mi doradzili? Jakie straty prawdopodobnie poniosę przez uwzględnienie jednej z tych klauzul? Czy jest to lepsze niż osobne