Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zapytanie dotyczące decyzji o czynniku rentowym Rürup.

Napisany przez FDSFVN
Witaj wszystkich,
Zawarłem [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne funduszowe Rürup.
Aktualny współczynnik emerytalny wynosi 24,30 [url]euro[/url].
Ponieważ w momencie ubezpieczenia nie uzgodniono kontynuacji w przypadku mojej śmierci, a od tamtej pory mam żonę, zapytałem ubezpieczyciela, w jakich okolicznościach można to uwzględnić.
Zaproponowano mi następujące warunki:
Uwzględnienie emerytury partnerskiej na 100% przy obniżeniu współczynnika emerytalnego do 20,01 [url]euro[/url]
Uwzględnienie emerytury partnerskiej na 60% przy obniżeniu współczynnika emerytalnego do 21,53 [url]euro[/url].
Obecnie w ubezpieczeniu jest saldo w wysokości około 1500 [url]euro[/url], a co miesiąc wpłacane jest 57 [url]euro[/url].
Jestem rocznik 1986, a moja żona rocznik 1991. Emerytura będzie wypłacona w wieku 65 lat.
Świadczenie będzie wypłacane dożywotnio osobie ubezpieczonej, pod warunkiem, że osoba ubezpieczona ukończy 62. rok życia, w przeciwnym razie zobowiązanie do świadczenia zaniecha się do tego czasu.
Moje pytanie do was, specjalistów: Co byście mi doradzili? Jakie straty prawdopodobnie poniosę przez uwzględnienie jednej z tych klauzul? Czy jest to lepsze niż osobne [url]ubezpieczenie[/url] dla mojej żony? Jakie widzicie zalety i wady? Czy ktoś mógłby przybliżenie oszacować, jakie różnice powstaną w trzech wariantach (brak uwzględnienia, 100% uwzględnienie, 60% uwzględnienie), zakładając modele założeń? Wiem, że jest to bardzo złożone pytanie i wiele rzeczy najprawdopodobniej można odpowiedzieć tylko uogólniająco z powodu niepewnego rozwoju przyszłości, ale z przyjemnością przyjmę wszelkie myśli i wskazówki na ten temat.

Napisany przez EasyD
Cieszę się, że zajmują się tą tematyką! Większość osób zastanawia się nad nią raczej zbyt późno.

Nie można jednak wydać tutaj ogólnych zaleceń. To sytuacja, która wymaga bardzo indywidualnego podejścia, gdzie konieczne jest całościowe spojrzenie na cały budżet finansowy.

W szczególności, gdy chodzi o uwzględnianie lub nie uwzględnianie poszczególnych rodzajów dochodów (renta ustawowa, renta prywatna, dochody z wynajmu, dochody z kapitału itp.) przy rentach rodzinnych, a także sposób, w jaki decyzje mogą zmieniać parametry, sprawia, że temat staje się raczej skomplikowany i w każdym przypadku niezalecanym do rozważenia w sposób sensowny na forum. Proszę więc skorzystać z usług profesjonalisty, któremu będą mogli udzielić wglądu w cały swój budżet finansowy.

Napisany przez bruno68
@ FDSFVN

Trzeba tutaj liczyć się z bardzo dużymi niepewnościami! Trzy rzeczy są ważne: a) Wiek, wiek emerytalny i kwota składki!

Jeśli Pani/Pan urodził się w 1986 roku, a mamy obecnie 2019 rok, to ma Pani/Pan 33 lata, więc w przypadku składki w wysokości 57 €, pomnożonej przez 12 miesięcy i 30 lat, suma oszczędności wyniosłaby 20 520 € plus dodatkowe 1 500 € z sumy gwarantowanej, co razem daje 22 020 €! Pomnożone przez wskaźnik rentowy w wysokości 24,30 €, otrzymałaby Pani/Pan emeryturę w wysokości 54 € miesięcznie bez odsetek!
Jednakże warunkiem jest regularne wpłacanie składki w wysokości 57 € aż do osiągnięcia 63 roku życia, nawet w przypadku śmierci w tym okresie!

Przy stopie procentowej 100% i kwocie 20,01 € przy 20 020 €, wynosi to 40,06 € od 62 roku życia.
Przy stopie procentowej 60% i kwocie 21,53 € przy 20 020 €, wynosi to 43,03 € od 63 roku życia!

Po uwzględnieniu danych dotyczących oczekiwanej długości życia, można zauważyć rzeczywiste koszty!

Moje pytanie brzmi: Dlaczego Rürup Rente? Czy to tylko ze względów podatkowych? Czy w przypadku Riester Rente są dodatkowe dopłaty lub alternatywy?

Muszę również zgodzić się z moim poprzednikiem, powinna Pani/Pan znaleźć prawdziwego profesjonalistę, nie z banku ani z firmy ubezpieczeniowej! Prawdziwie niezależnego!

Bruno68

Napisany przez FDSFVN
Cześć,
dziękuję za wyjaśnienia. Mam inne elementy zabezpieczenia emerytalnego, takie jak emerytura firmowa, Riester, plan oszczędnościowy w funduszach itp.

Ta kwestia dotyczy konkretnie tego, ile pieniędzy traconych jest przy uwzględnieniu tego pojedynczego kontraktu i czy ze względu na ten fakt rekomendacja dotycząca dodatkowego zabezpieczenia dla mojej żony byłaby Waszym zdaniem tańsza niż włączenie jej w warunki obecne.

Jeśli dobrze interpretuję słowa bruno68, decyzja o włączeniu w 100% oznacza rezygnację z 14€ = 26% wypłaty bez włączenia (54€ do 40€).

W zamian za to, dodatkowa wypłata renty po mojej śmierci nadal przysługiwałaby mojej żonie.

Czy dobrze to zrozumiałem?

Napisany przez brainy
FDSFVN pisze:
Mam także inne elementy zabezpieczenia emerytalnego, takie jak emerytura firmowa, Riester, plan oszczędnościowy w funduszach itp.

A wszystko to przy tak niewyobrażalnie dużych kwotach jak 57 EUR miesięcznie?

Po uwzględnieniu inflacji na początku emerytury będzie z tym trochę ciasno na dwa kubki kawy.

Wykorzystaj system Riester do uzyskania zwrotu podatku (2.100 minus dodatki) i przed rozpoczęciem pobierania emerytury zainwestuj kapitał w spłatę długu związanej z nieruchomością. Być bezczynszowym na starość to już dobre zabezpieczenie emerytalne chroniące przed inflacją.

Napisany przez FDSFVN
Cześć Brainy, ogólnie miesięczne składki wynoszą około 800 [url]euro[/url], co jest nadal bardzo poprawialne, ale nie o to chodzi w tej kwestii. Dlatego nie mogę nic zrobić z twoją odpowiedzią, która w żaden sposób nie odnosi się do zadanych pytań.

Napisany przez EasyD
FDSFVN pisze:
W tym temacie chodzi mi konkretnie o to, ile pieniędzy traci się, biorąc pod uwagę ten indywidualny kontrakt, i czy ze względu na ten fakt zalecalibyście państwo dodatkowe środki ostrożności dla mojej żony jako korzystniejsze rozwiązanie niż włączenie jej w wymienionych warunkach.

Jednakże indywidualne rozpatrywanie tego kontraktu w kontekście renty dla pozostałych beneficjentów nie ma sensu.

Na przykład: Jeśli zdecydują się państwo nie wybrać opcji renty dla pozostałych beneficjentów w swoim kontrakcie Rürup i zamiast tego zdecydują się na dodatkowy plan oszczędnościowy dla swojej żony, to zgodnie z przepisami prawnymi na innym obszarze mogą wystąpić obniżki w zakresie ustawowej renty dla wdowy, jeśli zmarliby państwo przed swoją żoną.

Nie znając wszystkiego, naprawdę wszystkiego tutaj u państwa w szczegółach, to czysta gra w zamkniętej kładce, co byłoby ewentualnie mądre.

Napisany przez bruno68
An FDSFVN,

tutaj muszę przyznać wielu poprzednikom rację! Sprawdź wiadomości prywatne!

Jeśli dobrze rozumiem, płacisz około 800 € miesięcznie na składki emerytalne! Sprawdź, ile to kosztuje! 800 € razy 35 lat razy 12 miesięcy daje 336.000 € składek na prowizję maklerską 4 % AP daje 13.440 € AP, a następnie od 2. roku tylko od wpłacanej kwoty bez efektu odsetkowego! od roku 2 w kwocie 19.200 € razy 1,5 BP daje 288 €, przy 336.000 € = ​​5.490 € łącznie to 5.778 € średnio 2.889 € razy 17 lat to 49.113 € z AP w wysokości 13.440 € łącznie 62.523 € opłat i prowizji!
Jak [url]doradca[/url] to zrobił? Jako [url]doradca[/url] zarabia rocznie tylko na 5 takich klientach i jest finansowo lepiej ustawiony niż jego klienci na końcu okresu umowy!!!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata