Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przyznanie liczby ocen BHW D Plus

Napisany przez hatue
Hej wszystkim,

mój trudno oszczędzany kontrakt oszczędnościowy z listopada 1997 roku wkrótce zostanie mi przydzielony, zgodnie z pismem od BHW.

Mam kilka pytań w związku z tym, ponieważ niestety z wypowiedzi na forum nie do końca wiem, o co chodzi.

Myślałem, że minimalna liczba punktów oceny wymagana do przydziału dla umów z listopada 1997 r. wynosi 45. W jednym z wątków na forum jest link do ogólnych warunków umowy z marca 1997 r., gdzie to jest podane. (Skrót V10 DP/ 10.97)

https://www.finanztip.de/community/a...12-29-abb-pdf/

W związku z tym złożyłem sprzeciw wobec przydziału w BHW, ponieważ moja obecna liczba punktów oceny wynosi 33. Złożyłem sprzeciw, ponieważ 10 lat po przyznaniu BHW może anulować umowę? Obecnie nie potrzebuję tych pieniędzy i chciałbym kontynuować oszczędzanie w spokojnym tempie.

W odpowiedzi otrzymałem odrzucenie mojego sprzeciwu i w załączniku ogólne warunki umowy D Plus (skrót V 10 (D plus) 03/2017), w których pod nagłówkiem obowiązują od 01.03.1997 do 30.06.1999....) podano minimalną liczbę punktów oceny wynoszącą 33.

Nie wiem teraz, które warunki umowy obowiązują. Czy te przesłane mi ogólne warunki umowy pochodzą z 2017 r. i zostały zaktualizowane??

Czy dobrze zrozumiałem, że po 10 latach od przyznania BHW może ją rozwiązać?

Jak to jest, że tutaj na forum ludzie mogą oszczędzać prawie do kwoty [url]kredytu[/url] budowlanego, a umowa nie zostaje przydzielona?

W paragrafie 5 obu umów jest napisane
(1) Oszczędzający może cofnąć akceptację przydziału, dopóki wypłata sumy [url]kredytu[/url] budowlanego się nie rozpoczęła.

Czy w takim razie nie muszę podać żadnego powodu (minimalna liczba punktów oceny), aby odrzucić przydział?

Mam nadzieję, że nie denerwuję zbytnio tematem dotyczącym D plus od BHW i będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrowienia
hatue

Napisany przez bruno68
Cześć dziś wieczorem,

To już nie jest takie proste! Traktuj dane (ocenę, ...) raczej jako rodzaj wytycznych!

Oprocentowanie depozytów z pewnością jest warte około 2%! Ale oprocentowanie [url]kredytów[/url] jest bardzo wysokie! Dlatego [url]refinansowanie[/url] się nie opłaca!

Niewątpliwie okres kredytowania przez 20 lat również nie jest łatwy!

Napisany przez bruno68
Cześć dziś wieczorem,
To już nie jest takie proste! Traktuj dane (liczbę ocen...) raczej jako rodzaj wytycznych!
Oprocentowanie depozytu wynosi około 2%, ale oprocentowanie [url]kredytu[/url] jest bardzo wysokie! Dlatego [url]refinansowanie[/url] nie jest opłacalne!
Oczywiście 20-letni okres kredytowania również nie jest łatwy!
Wszyscy mówią o taryfie BHW D plus, ale zapominają, że istnieje wiele taryf o nazwie BHW D, decydujące są warunki obowiązujące w dniu zawarcia umowy! Jednak także podwyżki, podziały lub obniżki traktowane są jako nowa umowa. Wtedy pojawia się niejasne stwierdzenie: Nastąpiła nowa ocena liczby ocen!; lub Zmiana (podwyżek, podziałów lub obniżek) wpływa na liczbę ocen. Zostanie ona dostosowana do Państwa życzeń!
I już nie obowiązują Państwa początkowe dane, to samo dotyczy rozwiązania w trybie sprzeciwu! W przeszłości musieliby Państwo wyrazić pisemny sprzeciw wobec zapowiadanej zmiany! Jeśli tego nie zrobili, to Państwa umowa z BHW Tarif D zostanie przeniesiona na taryfę D plus!
Zadałbym więc inne pytania: A) Jak wysokie? B) Ile oszczędności?
I co chcesz zrobić ze swoimi oszczędnościami?
bruno68

Napisany przez 2tneub
Przydział oznacza tylko, że możesz skorzystać z [url]kredytu[/url], ale nie musisz tego robić.

Możesz więc oszczędzać przez kolejne prawie 10 lat, ciesząc się wysokim oprocentowaniem kapitału i ewentualnym bonusem.

Jeśli został ustalony bonus, ważne jest, aby zrezygnować z [url]kredytu[/url] przed upływem 10 lat lub przed pełnym opłaceniem, aby otrzymać bonus.

Tylko poprzez zrzeczenie się [url]kredytu[/url] otrzymasz bonus.

Obliczenie wskaźnika wartości wynika z czasu i wpłaconego kapitału. Dlatego osoba, która wpłaciła szybko dużą kwotę, może mieć już dostatecznie wypełnione saldo, ale jeszcze nie spełniła warunków przydziału.

Często zdarza się, że oszczędzający na budowę ma uprawniony do przydziału, ale nie korzysta z [url]kredytu[/url], lecz dalej zasila [url]konto[/url].

W szczególności w przypadku korzystnie oprocentowanych [url]kredytów[/url] hipotecznych kasy budowlane zwracają uwagę, aby maksymalna kwota wpłaty nie przekroczyła wartości ustalonej składki regularnej. O ile mi wiadomo, kasie budowlane muszą jednak przynajmniej dopuścić 1050€ (12x87,50€) rocznie. Dzięki temu można pomimo małych umów oszczędnościowych i regularnych wpłat dość szybko osiągnąć wartość [url]kredytu[/url] na budowę.

Napisany przez NaTwoim13
hatue pisze:
Witajcie,

mój trudno oszczędzony plan oszczędnościowy z 11.1997 zostanie niedługo przydzielony, zgodnie z pismem od BHW.

Mam kilka pytań w tej sprawie, bo niestety nie do końca rozumiem to z wpisów na forum.

Myślałem, że minimalna liczba punktów oceny do przydziału dla umów z 11.1997 wynosi 45. W jednym z wątków jest link do ogólnych warunków umowy z marca 1997, w którym to jest podane (skrót V10 DP/ 10.97).

https://www.finanztip.de/community/a...12-29-abb-pdf/

W związku z tym złożyłem sprzeciw do przydziału u BHW, ponieważ obecna liczba moich punktów oceny wynosi 33. Złożyłem sprzeciw, ponieważ można anulować umowę przez BHW 10 lat po przydzieleniu? Obecnie nie potrzebuję pieniędzy i chciałbym kontynuować oszczędzanie w wolnym tempie.

W odpowiedzi otrzymałem odrzucenie mojego sprzeciwu oraz załącznik ogólnych warunków umowy D Plus (skrót V 10 (D plus) 03/2017), w których jest napisane, że obowiązują od 01.03.1997 do 30.06.1999...). Tam określona jest minimalna liczba punktów oceny jako 33.

Teraz nie wiem, które warunki umowy są ważne. Czy przesłane mi warunki umowy pochodzą z 03/2017 i zostały zmienione ??

Czy zrozumiałem poprawnie, że umowę można anulować po 10 latach od przydzielenia, a następnie kündbar z BHW ?

Jak to jest, że ludzie na forum mogą oszczędzać prawie do kwoty oszczędności budowlanych, nie będąc przydzielonymi umowy?

W §5 obu warunków umowy jest napisane
(1) Oszczędzający może odwołać przyjęcie przydziału dopóki wypłata kwoty oszczędności budowlanych nie rozpoczęła się.

Czy więc nie potrzebuję żadnego powodu (minimalna liczba punktów oceny), aby odrzucić przydział?

Mam nadzieję, że nie denerwuję zbytnio tematem D plus od BHW i chętnie czekam na odpowiedź.

Pozdrowienia
hatue

Przydziału nie można odrzucić, nie widzę w ogóle powodu do tego!

Jeśli teraz jest przydzielona, kasa oszczędnościowa może wypowiedzieć umowę najwcześniej po 10 latach, ponadto nie musisz zaakceptować przydziału i możesz kontynuować oszczędzanie.

Powinieneś zwrócić uwagę, aby saldo (bez premii) nie osiągnęło kwoty oszczędności budowlanych, ponieważ tylko po osiągnięciu kwoty oszczędności budowlanych i/lub po upływie 10 lat od przydziału kasa oszczędnościowa może wypowiedzieć umowę!

Napisany przez hatue
Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Chodzi mi o to, że nie chcę być zmuszany do skorzystania z tego 10-letniego okresu, jeśli nie muszę. Chciałbym stopniowo dalej oszczędzać na umowie oszczędnościowej mieszkaniowej i doprowadzić ją do łączenia się z kwotą oszczędnościową. Dlatego, z zaskoczeniem zauważyłem zgodność, chciałbym wiedzieć, czy wskaźnik oceny 45 jest dla mnie ważny. Czy można to sprawdzić, czy są jakieś listy określające, kiedy i jaka ocena była ważna dla jakiej taryfy?

Jeśli dobrze Was zrozumiałem, nie wolno mi zasilać BSV w całości, aby zachować miejsce na odsetki premiowe, czy kwota może być większa niż suma oszczędnościowa?

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Czy umowa jest już gotowa do przydziału?Czy przydział oznacza, że korzystam z [url]kredytu[/url] budowlanego, czy może mylę pojęcia?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe zostanie przyznana, oznacza to, że mogę skorzystać z [url]kredytu[/url] mieszkaniowego lub środków zgromadzonych na koncie oszczędnościowym, ale nie jestem zobowiązany do zaakceptowania przydziału.

Oprocentowanie premii nie jest częścią salda, dlatego nie będzie ono uwzględnione ani wykorzystane do salda, które zawsze musi być poniżej sumy oszczędności celowych, jeśli chce się uniknąć wypowiedzenia umowy przez kasę oszczędnościowo-budowlaną!

Oceny nie podlegają wątpliwości. Gdy kasa oszczędnościowo-budowlana dokonuje przydziału z powodu osiągnięcia określonych wskaźników, oznacza to, że jest to zgodne z zasadami danego systemu i musi zostać potwierdzone zgodnie z regulaminem.

Napisany przez hatue

Oceny nie podlegają dyskusji. Jeśli instytucja oszczędnościowa anuluje umowę z powodu osiągnięcia tej wartości, to zapewne ma to swoje uzasadnienie i należy to udokumentować zgodnie z rozkładem taryfowym.
Cześć noelmaxim,

Nie wiem, skąd pomysł, że nie można tego podważać, skoro instytucje oszczędnościowe starają się pozbyć tych starych umów.

Ponadto wspomniałem, że mam przedstawione regulaminy z roku zawarcia umowy, w których Wartość Bonifikatywna Zwyczajna wynosi 45, a ode mnie BHW otrzymałam regulaminy z m.in. symbolem 03.2017, które miały udowodnić, że Wartość Bonifikatywna Zwyczajna wynosi 33.

Jeśli to nie budzi podejrzeń, to ktoś moim zdaniem zbyt lekko podchodzi do takich umów. Dla mnie to za dużo lat oszczędzania, żeby odrzucić sprawę tak pochopnie.

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Na wyrok!

Jest wiele możliwości! Większość jednak zależy od wydawcy, dzięki jego regulaminowi!

Nie można zapominać o bardzo długim okresie obowiązywania, co mogłoby być uznane przez sądy jako szkodliwe dla społeczności oszczędzających w ramach kasy oszczędnościowo-kredytowej i doprowadzić do nieuchronnego wypowiedzenia umowy!

Pamiętaj o odsetkach na swoich oszczędnościach, które w umowie mogą nie być w stanie generować zysków w takim samym stopniu jak kasa oszczędnościowo-kredytowa!

Gdy podpisywałeś umowę w 11.97, mieliśmy tu jeszcze inflację, dzięki której można było oszczędzać na budowie od 20% do 40% kwoty oszczędnościowej. Po 5 do 10 latach można było zacząć budowę, a posiadacz oszczędnościowy cieszył się z oprocentowania na poziomie 4-6% rocznie od [url]kredytu[/url] hipotecznego, będącego jedynie 1/4 oprocentowania konta bieżącego.

Pewna kasa oszczędnościowo-kredytowa, która dawno zniknęła, miała absolutny hit - przy natychmiastowej wpłacie 40% kwoty oszczędnościowej plus prowizji, trzeba było czekać tylko 18 miesięcy do przydziału! Co oznaczało, że było to o średnio 5-6 lat wcześniej niż w innych kasach oszczędnościowo-kredytowych! Oznaczało to: Zamiast 10 lat oczekiwania, w przypadku natychmiastowej wpłaty tylko 18 miesięcy!
Ale teraz ten pakiet istnieje w zmienionym kształcie w Wüstenblau, nazywa się Tarif Diffus, oprócz podstawowego pakietu wszyscy mają minimalny okres oczekiwania do przydziału wynoszący 13 miesięcy! Nawet ten podstawowy pakiet ma okres oczekiwania tylko 36 miesięcy, zamiast 120!
Teraz, twój kontrakt pochodzi z zupełnie innej epoki! Jak już wspomniano, warunki ramowe uległy zmianie! Obecnie wszyscy pożyczkodawcy mają za dużo gotówki w kasie! Nie są w stanie zarabiać wystarczająco na odsetkach, aby wypłacić obiecane odsetki od salda, a co dopiero wypłacić niepotrzebne odsetki od salda!
W zeszłym roku kasa oszczędnościowo-kredytowa z Kaiserstadt, mimo obrotu w wysokości 1 miliarda [url]euro[/url] rocznie, zbankrutowała! Nawet przy oprocentowaniu 3%, nie była w stanie przetrwać, dlatego 31.12.2018 roku stała się częścią większego koncernu z B-W! Jak 5 innych kas oszczędnościowo-kredytowych, które wciąż są na liście do zamknięcia, wszystkie 6 kas miały w latach 2017/18 specjalny fundusz gwarancyjny, który miał zapewnić wypłatę przyznanym umowom oszczędnościowo-kredytowym z funduszu gwarancyjnego wraz z zgodą Bafin, aby ich udziałowcy mogli rozwiązać jako sprzedaż udziałów!
Twoja znajoma również do nich należy! Nie byłbym zaskoczony, gdy jedna z tych 5 stałaby się częścią większego koncernu w grudniu 2019!
Więc jeśli teraz zostaniesz wyrzucony, jest to spowodowane oczyszczeniem bilansu. Ma to na celu powrót dołączenia do większego koncernu z B-W! Alternatywą byłby bankructwo, wraz z rozliczeniem wszystkich klientów kasy oszczędnościowo-kredytowej! W tym również wszystkich oszczędzających, którzy stracili swoje oszczędności!
Bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Przyjaciele, uwaga, kasy oszukują, kłamią i oszukują.

Przede wszystkim, wymyślają przydział.

@bruno

Ty.denerwujesz!!!!

Napisany przez hatue
bruno68 pisze:
An hatue.

Kiedy podpisali Państwo swoją umowę, 11.97, w tym czasie była jeszcze inflacja, można było oszczędzać na kontrakcie oszczędnościowym w wysokości od 20% do 40% sumy oszczędnościowej. Dzięki temu po 5 do 10 latach można było zbudować i posiadacz kontraktu oszczędnościowego mógł cieszyć się odsetkami w wysokości 4-6% rocznie od pożyczki budowlanej, która była tylko 1/4 odsetków konta bieżącego.

Bruno68

A co z wszystkimi osobami, które miały ustalone długoterminowe spłaty i mimo niskiego oprocentowania płaciły 5-6-7%, czy bank, sąd ... doszły do nich i powiedziały, że jest to nie do przyjęcia?

Szkoda odpowiedzi, chciałem tylko wiedzieć, czy ocena liczby 45 jest właściwa. Czy nikt nie ma pojęcia, jak można to ustalić?

Napisany przez 2tneub
Jeśli twoja dokumentacja była prowadzona poprawnie, wiedziałbyś, jakie warunki obowiązują. Więc powinieneś również przyjrzeć się temu bliżej. Spróbuj znaleźć na forum użytkownika Spiagei lub coś w tym rodzaju i skontaktuj się z nim prywatnie. Jest z BHW i może ci pomóc zauważyć różnicę między obiema warunkami oszczędzania na cele mieszkaniowe.

Napisany przez bruno68
Hatue,

I co z kredytobiorcami, którzy zgodzili się na długoterminową spłatę i pomimo niskich stóp procentowych płacili 5-6-7%, czy bank, sąd...rzeczywiście przyszedł do nich i powiedział, że jest to niezgodne z prawem???

W tamtych czasach było to normalne, kiedyś przeczytałem w archiwum o umowach oszczędnościowo-kredytowych, że 9,44% p.a. na [url]kredyty[/url] hipoteczne nie stanowiło problemu!
Patrz na regulamin!

Nawet jeśli te odsetki były pobierane, to nie miało to większego znaczenia! Ponieważ umowa oszczędnościowo-kredytowa, która znajduje się w fazie spłaty, mogła być spłacona w dowolnym momencie, bez kar umownych! Nawet za pomocą nowej umowy oszczędnościowo-kredytowej, w ramach wymienionej w art. 15 ustawy o podatkach i opłatach (AO) grupy osób!
Co jest czymś, czego nie oferują [url]kredyty[/url] bankowe!

Dlatego podejrzewam, że nie mają Państwo pojęcia ani o prawie umów bankowych, ani o umowach oszczędnościowo-kredytowych! A chcą Państwo zaciągnąć [url]kredyt[/url] na ponad 400 000 €? Żeby ponieść ostatecznie o 40 do 50 000 € więcej kosztów z tytułu odsetek, opłat i/lub innych alternatyw (np. ryzyka związane z upadłością)? Wydaje się, że to nie ma znaczenia!

Hej, stawiają Państwo uzasadnienie kosztów procentowych ponad nieznanymi przyszłymi zagrożeniami dla zdrowia, planowania rodziny i ich życiorysu!

Oczywiście, czasami [url]kredyty[/url] bankowe są nie do pobicia, ale gdy pojawia się rozbieżność! Zaczyna być dla Państwa bardzo drogo! A nawet odszkodowanie za wcześniejszą spłatę nie jest jednokierunkowe! Spłacają Pa Państwo swoją niskoprocentową pożyczkę przed czasem, a wierzyciel może pożyczyć je na lepsze odsetki, jako już zobowiązany, mają Państwo prawo do odszkodowania za wcześniejszą spłatę zgodnie z tymi samymi zasadami! A tego nie wiedzieliście? Ach tak?
Czemu mieliby Państwo wiedzieć! To tylko szkoda w postaci odsetek na Państwa niekorzyść, z powodu zaniechania!

Jak można, jako dłużnik, mieć pretensje do swojego wierzyciela? Co w rzeczywistości działa na Państwa niekorzyść? Ponieważ w 50% wychodzi na jaw, że prywatna upadłość stoi na porządku dziennym!

Zapamiętajmy jedno: Zawsze jest ktoś, kto płaci (dłużnik) i ktoś, kto zarabia na Tobie więcej niż raz (wierzyciel)

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata