- wt wrz 10, 2019 8:18 am
Cześć wszystkim,
już przeszukałem forum w poszukiwaniu podobnego przypadku, ale niczego konkretnego nie znalazłem. Mój mąż i ja kupiliśmy i sfinansowaliśmy[url]Dom[/url] w 2009 roku. Dodatkowo, oprócz tego, mieliśmy 2 zwykłe konta oszczędnościowe w Schwäbisch Hall (zawarte wcześniej), a 4 lata temu zdecydowaliśmy się na 2 dodatkowe umowy Wohnriester w Wüstenrot (z dużymi dodatkami z tytułu 3 dzieci od 2008 roku). Naszym planem było spłacenie pozostałego [url]kredytu[/url] (oprocentowanie kończy się 31.12.2019) za pomocą tych 4 [url]kredytów[/url] hipotecznych.
Teraz, pod koniec roku, wszystko wygląda tak, że możemy spłacić cały pozostały[url]kredyt[/url] za pomocą wszystkich 4 kont oszczędnościowych (2 zwykłe i 2 Wohnriester). Nie potrzebujemy więc dodatkowych [url]kredytów[/url] hipotecznych i od stycznia 2020 będziemy spłacać tylko [url]kredyt[/url] prywatny.
Aktualnie zajmujemy się sprawą umów Wohnriester, aby dostać wypłatę dodatków itp. po zakończeniu oprocentowania. Wüstenrot przesłał nam już ofertę i prosi o odpowiedź. W formularzu odpowiedzi można zaakceptować[url]kredyt hipoteczny[/url] lub zrezygnować z niego, a środki przelać na [url]konto[/url] . Jednocześnie wskazane jest, że w przypadku rezygnacji [url]kredyt hipoteczny[/url] (Wohnriester) zostanie zakończony.
Pracownik biura dodatków właśnie poinformował mnie telefonicznie, że w takim przypadku byłaby to wypłata szkodliwa dla dodatków! Powiedział, że umowa musi pozostać w mocy aż do wieku emerytalnego. Zauważyłem, że pieniądze idą na spłatę[url]kredytu[/url] w pełni. Powiedział mi jednak, że to jest nieistotne. Jednocześnie trochę się wykręcał, bo porównywał umowę z mieszkaniami Riestera do zwykłej umowy emerytalnej Riester. Na koniec powiedział, żebym to ustalił z firmą ubezpieczeniową.
Pani z firmy ubezpieczeniowej powiedziała, że to nonsens i to nie jest wypłata szkodliwa dla dodatków.
Jestem teraz kompletnie zdezorientowany i oczywiście boję się, że po kilku latach biuro dodatków poprosi mnie o zwrot pieniędzy!
Nie rozumiem po co miałaby być umowa Wohnriester w przypadku spłaconego[url]kredytu[/url] . Ponadto, jak już wspomniałem, firma oszczędnościowo-kredytowa zakończyłaby umowę przy wypłacie środków.
Czy ktoś już miał podobną sytuację i może powiedzieć mi, na co teraz powinienem zwrócić uwagę?
Aha... a czy naprawdę zostanie utworzone to[url]konto[/url] oszczędności Wohnriester, które zostanie oprocentowane? Skoro mam 36 lat, to z pewnością uzbiera się tam sporo? Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić obliczenie tego? Za dwa tygodnie mam spotkanie z moją doradczynią.
już przeszukałem forum w poszukiwaniu podobnego przypadku, ale niczego konkretnego nie znalazłem. Mój mąż i ja kupiliśmy i sfinansowaliśmy
Teraz, pod koniec roku, wszystko wygląda tak, że możemy spłacić cały pozostały
Aktualnie zajmujemy się sprawą umów Wohnriester, aby dostać wypłatę dodatków itp. po zakończeniu oprocentowania. Wüstenrot przesłał nam już ofertę i prosi o odpowiedź. W formularzu odpowiedzi można zaakceptować
Pracownik biura dodatków właśnie poinformował mnie telefonicznie, że w takim przypadku byłaby to wypłata szkodliwa dla dodatków! Powiedział, że umowa musi pozostać w mocy aż do wieku emerytalnego. Zauważyłem, że pieniądze idą na spłatę
Pani z firmy ubezpieczeniowej powiedziała, że to nonsens i to nie jest wypłata szkodliwa dla dodatków.
Jestem teraz kompletnie zdezorientowany i oczywiście boję się, że po kilku latach biuro dodatków poprosi mnie o zwrot pieniędzy!
Nie rozumiem po co miałaby być umowa Wohnriester w przypadku spłaconego
Czy ktoś już miał podobną sytuację i może powiedzieć mi, na co teraz powinienem zwrócić uwagę?
Aha... a czy naprawdę zostanie utworzone to