Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: doradca finansowy proponuje dziwne koncepcje finansowania.

Napisany przez clara
Witam, kilka dni temu odwiedził mnie niezależny doradca finansowy, który przedstawił mi kilka koncepcji, dzięki którym mógłbym w ciągu 5-10 lat otrzymać zwrot w wysokości od 5000 do 10000€ bez wydania ani grosza. Brzmi to dość podejrzanie. Cała koncepcja wygląda mniej więcej tak: Firma tworzy dla mnie ubezpieczenie na życie z dofinansowaniem lub coś w tym rodzaju, gdzie wypłacana jest duża prowizja. Z tą prowizją dzieje się teraz coś, czego niestety nie do końca zrozumiałem. Powiedział tylko, że kilka dużych firm bierze w tym udział i że jest konto z kwotą 1 miliona €, na którym naliczane są odsetki (5%) itd. Niestety, nie do końca zrozumiałem. Co miesiąc składki w wysokości np. 150€ są zapisywane na moim koncie prowadzonym przez firmę, a następnie są pobierane przez ubezpieczyciela. Cały ten proces trwa przez 5 lat. Następnie umowa z ubezpieczycielem zostaje wypowiedziana, a otrzymuje się wartość wykupu ubezpieczenia, która wynosi około 10000€. Potrzebne odemnie były tylko informacje z Biura Informacji Gospodarczej, mój ostatni dowód wypłaty oraz kopia mojego dowodu osobistego. Następnie przedstawił mi jeszcze 2 inne koncepcje dotyczące wsparcia w postaci mienia oraz wsparcia ekologicznego, w których również nie trzeba nic płacić, a po X latach otrzymuje się bardzo dużo pieniędzy. Dla mnie cała ta sprawa brzmi trochę jak szara strefa, jeśli nie przekracza granic prawa. Ponieważ nie znalazłem nic na ten temat w internecie, mam nadzieję, że wy możecie mi coś na ten temat powiedzieć. Dziękuję Clara M.

Napisany przez StingRay68
To faktycznie jest szara strefa pod względem prawnym. Gorzej, że ryzyko spoczywa na Tobie. Kto powie, że ten koncept zostanie wdrożony za rok, albo że ubezpieczenie rzeczywiście może zostać anulowane przed czasem? W najgorszym przypadku możesz zostać z ubezpieczeniem, które będziesz musiał płacić przez wiele lat każdego miesiąca! Czy doradca poinformował Cię o tych ryzykach? Powinien to zrobić. Jeśli nie zrobił, osobiście zrezygnowałbym z tego kontaktu. Ten, kto chce szybko zbudować kapitał, musi sam zainwestować pieniądze. Im mniej się ma, tym dłużej trwa budowanie kapitału. Istnieją jednak dobre inwestycje kapitałowe, które są bardzo bezpieczne, a jednocześnie przynoszą więcej niż banki itp. Przykładem mogą być udziały w różnych formach. Ale tutaj również ważne jest: dobrze się zinformować, dbać o bezpieczeństwo kapitału i dowiedzieć się o ewentualnych ryzykach. Pozdrowienia, StingRay68

Napisany przez Sergio
W rzeczywistości istnieją takie mechanizmy, ale czy działające we współpracy z ubezpieczeniami??? Jak dotąd nie widziałem takich. Nawiasem mówiąc, dla ubezpieczeń prowizje są wysokie, podobnie jak dla klientów są wysokie koszty. doradca ma swoje korzyści, ale jeśli sam nie zrozumiesz, jak to działa, lepiej trzymaj się z dala. Znam też takie możliwości, ale tam nie ma udziału ubezpieczeń. A przynajmniej minimalne ryzyko zawsze istnieje, bez względu na to, jaki jest koncept. Ryzyko samo w sobie nie powinno cię powstrzymywać. Ponieważ pewne ryzyko zawsze istnieje - nawet w przypadku produktów bankowych. Jak opisałeś, chodzi o koncept, na którym doradca zarabia dobrze. Klient pozostaje nieuprawniony, a później irytuje się, gdy powstają większe straty, które trzeba potem pokryć.

Napisany przez fvf-makler
Cześć Clara, jeśli sama tego nie zrozumiałaś, lepiej trzymaj się z daleka. W rzeczywistym świecie finansów nikt nie będzie cię obdarowywał (z niczego nie wyrasta nic). I kiedy tylko zostanie poruszony temat ubezpieczeń na życie/emerytalnych, bądź ostrożna. Bo głupie jest to, że prawie nikt nie rozumie zasady swojego ubezpieczenia z wyprzedzeniem, a mimo to WIELU ludzi wciąż je zawiera. Czy znasz takie pojęcia jak: opłaty za wykup, koszty kapitału inwestycyjnego, bieżące koszty zarządzania, opłaty za rezygnację, wartość wykupu, suma ubezpieczenia bezskładkowego itd.? Zerwij po 5 latach: Oczywiście, oczywiście, ponieważ wtedy pośrednik wypada z odpowiedzialności za rezygnację (a ty masz kilka tysięcy euro mniej, gwarantowane) i zaprezentuje ci swoje nowe rozwiązanie. Rozważ rozsądny plan oszczędzania w funduszach akcyjnych (jeśli odpowiada to twojemu profilowi inwestycyjnemu), zgłębiaj informacje na temat Riester i BAV (są tu także bardzo dobre oferty często bez rozwiązania ubezpieczeniowego (co według mnie jest lepsze)), i staraj się gromadzić kapitał w ten sposób. Pozdrowienia fvf-makler

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata