- sob lip 04, 2009 5:29 am
Witam,
kilka dni temu odwiedził mnie niezależny doradca finansowy, który przedstawił mi kilka koncepcji, dzięki którym mógłbym w ciągu 5-10 lat otrzymać zwrot w wysokości od 5000 do 10000€ bez wydania ani grosza. Brzmi to dość podejrzanie.
Cała koncepcja wygląda mniej więcej tak: Firma tworzy dla mnie ubezpieczenie na życie z dofinansowaniem lub coś w tym rodzaju, gdzie wypłacana jest duża prowizja. Z tą prowizją dzieje się teraz coś, czego niestety nie do końca zrozumiałem. Powiedział tylko, że kilka dużych firm bierze w tym udział i że jest konto z kwotą 1 miliona €, na którym naliczane są odsetki (5%) itd. Niestety, nie do końca zrozumiałem. Co miesiąc składki w wysokości np. 150€ są zapisywane na moim koncie prowadzonym przez firmę, a następnie są pobierane przez ubezpieczyciela. Cały ten proces trwa przez 5 lat. Następnie umowa z ubezpieczycielem zostaje wypowiedziana, a otrzymuje się wartość wykupu ubezpieczenia, która wynosi około 10000€. Potrzebne odemnie były tylko informacje z Biura Informacji Gospodarczej, mój ostatni dowód wypłaty oraz kopia mojego dowodu osobistego.
Następnie przedstawił mi jeszcze 2 inne koncepcje dotyczące wsparcia w postaci mienia oraz wsparcia ekologicznego, w których również nie trzeba nic płacić, a po X latach otrzymuje się bardzo dużo pieniędzy.
Dla mnie cała ta sprawa brzmi trochę jak szara strefa, jeśli nie przekracza granic prawa.
Ponieważ nie znalazłem nic na ten temat w internecie, mam nadzieję, że wy możecie mi coś na ten temat powiedzieć.
Dziękuję
Clara M.