Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pozyskiwanie kapitału na mieszkanie własnościowe

Napisany przez Martin79HN
"Cześć,

Jestem właścicielem mieszkania o powierzchni 60 m2 w Heilbronn.

Wartość 150.000 - 160.000 €

Rok budowy 2002

Winda, garaż podziemny, dobra lokalizacja

Czynsz z zimnej wody z garażem: 610 € miesięcznie (nie podlega podziałowi, około 50 € miesięcznie)

Czy możliwe jest wzięcie [url]kredytu[/url] w wysokości 50.000 €

na okres 10 lat jako [url]kredyt[/url] całkowicie spłacany na bieżąco?

Opcja: Opcja nadpłaty w całości, czyli możliwość spłaty [url]kredytu[/url] od razu (przedwcześnie)

Tło: Pozyskanie kapitału i zabezpieczenie niskich stóp procentowych. (bez refinansowania, pieniądze do dowolnego wykorzystania)

Dochód domowy około 5000 €.

Jakie warunki mogą zostać zaoferowane? Rata?

Tło:

Po 7 latach będziemy mieć pozostały dług w wysokości 100.000 € ([url]Dom[/url]) i po 7,5 latach w wysokości 230.000 € ([url]Dom[/url]).

Mamy również umowy oszczędnościowo-kredytowe! (oprocentowanie [url]kredytu[/url] nieoptymalne 1,9% / 1,25% / 1,5%)

Możemy pożyczyć te 50.000 € mojemu bratu (Szwajcaria) po takiej samej stopie procentowej.

A spłata od niego po 5 latach. (Okres obowiązywania oprocentowania [url]kredytu[/url] mieszkaniowego u niego kończy się za 3/4 roku)

Jego dochód w kantonie (stałe miejsce pracy!) wynosi ponad 5000 € (jest sam)

W ten sposób otrzymuje on jeszcze lepsze warunki, a my mamy oprocentowanie

na 10 lat w wysokości 50.000 €.

Pozdrowienia

Martin
"

Napisany przez NaTwoim13
50.000,00 € 10 lat spłaty kapitału / nominalna stopa procentowa 0,65% / efektywna stopa procentowa 0,72% / rata odsetkowa i kapitałowa 433,33 € / Kapitał spłacany 9,750% / Opcja dodatkowej spłaty 5,00% / Okres bezprowizyjny 6 miesięcy

Napisany przez NaTwoim13
Opcja: Pełna opcja nadpłaty, czyli możliwość spłaty [url]kredytu[/url] od razu! (wcześnie)

Skąd się wziąłeś, że coś takiego istnieje?

Napisany przez 2utopus
Czy mieszkanie jest bez długów?

Byłoby to niekorzystne pod względem podatkowym, gdyby na własny [url]Dom[/url] byłaby nadal duża długoterminowa [url]pożyczka[/url] z oprocentowaniem - jednakże na mieszkaniu, które generuje wynajem, nie ma już długów?

A następnie przekazać je bratu - czy to być może uznane będzie za darowiznę / działalność gospodarczą - czy uzyskane odsetki będą opodatkowane?
Jak wygląda sprawa prania brudnych pieniędzy itp. - Szwajcaria przecież nie należy do UE.

Napisany przez hausbauwest
utopus pisze:
Czy mieszkanie jest wolne od długów?

Podatkowo nie jest korzystne, jeśli na własnym domu są duże długi i trzeba płacić odsetki - a na mieszkaniu, które przynosi wynajem, nie ma już długów?

A następnie przekazać bratu - czy można to traktować jako darowiznę / działalność gospodarczą - trzeba opodatkować dochody z odsetek?
Jak to wygląda z praniem brudnych pieniędzy itp. - Szwajcaria nie jest przecież w UE.

Nic dodać, nic ująć.
To, co pisze MartinH, nie może być prawdą.
Uważam, że twierdzenie, iż 50,00 euro nie podlega podziałowi, jest nieprawdziwe.
Co z funduszem remontowym w wspólnocie właścicieli? Koszty zarządcy nieruchomości... Na pewno nie wszystko jest zawarte w tych 50 euro.
Załóżmy, że to, co pisze Martin, jest prawdą, to współczynnik ceny zakupu wynosi 23...... Dla mnie byłoby to już zupełnie niedorzeczne.
Nie mówiąc o pozyskaniu kapitału.....

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Nie ma nic do dodania.
To, co pisze tam MartinH, nie może być prawdą.
Utrzymuję, że twierdzenie, iż 50,00 euro nie podlega rozliczeniu, jest kłamstwem.
Co z funduszem remontowym w spółdzielni mieszkaniowej? Koszty zarządcy nieruchomości... Na pewno nie wszystko jest zawarte w tych 50 euro.
Załóżmy, że to jest tak, jak pisze Martin, wtedy jest to współczynnik cenowy 23... Dla mnie byłby to kompletnie nietrafiony cel.
Pomijając nawet pozyskanie kapitału...

To była kluczowa kwestia z tego posta...

Czy jest możliwe wzięcie kredytu w wysokości 50 000 euro
na okres 10 lat jako całkowicie spłacalnego.

wtedy pojawia się to...

Znowu całkowicie nietrafione i niemożliwe !!

Pomijając to, od kiedy nie mogę udzielić swojemu bratu, niezależnie gdzie mieszka, 50 000 euro, zwłaszcza gdy trzeba również udowodnić pochodzenie tych pieniędzy!?

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
A następnie przekazać dalej bratu - czy może to zostać uznane za darowiznę / działalność gospodarczą - czy należy opodatkować dochody z odsetek?

Darowizna - nie, działalność gospodarcza - nie, dochody z kapitałów - tak
Pytanie brzmi, czy w przypadku kredytów prywatnych (które nie podlegają opodatkowaniu podatkiem od dochodów z kapitałów) wydatki na odsetki nadal mogą być uznane jako koszty podlegające odliczeniu?
W rezultacie Martin mógłby być w gorszej sytuacji finansowej z kredytem niż bez niego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Martin79HN, pozyskanie kapitału w wysokości 50 000 EUR na Twój projekt jest możliwe do zrealizowania bez problemów.
W tym przypadku oferujemy warunki topowe, z oprocentowaniem poniżej 1% na 10 lat spłaty kapitału.
Z oprocentowaniem nominalnym 0,65% i ratą w wysokości 433,33 EUR, spłacisz całą kwotę w ciągu 10 lat, zgodnie z Twoimi życzeniami.

Nie musisz dostarczać dowodów na cel wykorzystania pożyczki.

Napisany przez bruno68
Mann, Mann Martin79HN,

co tam piszecie! Za dużo naraz i za mało merytorycznie!

więc piszecie: Tłem: Mamy 100.000 € pozostałego długu w ciągu 7 lat ([url]Dom[/url]) i 230.000 € w ciągu 7 1/2 lat ([url]Dom[/url]).

Co to oznacza? Że obciążeni jesteście obecnie kwotą 400.000 €? A to przy miesięcznych dochodach zaledwie 5.000 €?

Posiadacie również mieszkanie wart 160.000 €; w Heilbronn

A teraz chcecie pożyczyć kolejne 50.000 €? Jak chcecie to zabezpieczyć? Skoro już teraz wasza własność stanowi 70 do 90 % wartości [url]kredytu[/url] wśród wierzycieli! Czy naprawdę wierzycie, że kolejny wierzyciel w drugiej kolejce udzieli Wam dodatkowej pożyczki na Waszą własność? A jaki procent będzie miał ten [url]kredyt[/url], raczej 2 do 3%! I jak zamierzacie udowodnić przeznaczenie środków? Na przykład poprzez faktury od malarza, hydraulika ...?
Albo do jakiego celu potrzebujecie tych pieniędzy?

Co zamierzacie wpisać w uzasadnienie? Że pieniądze zostały przelane do Szwajcarii? Nie dziwcie się, jeśli rano drzwi zostaną sforsowane, a cło przeszuka [url]Dom[/url] ze względu na podejrzenie prania pieniędzy i unikania opodatkowania.
Czy naprawdę wierzycie, że tam jeszcze siedzą ludzie i dyskutują nad Waszym wnioskiem czy doradzają? Tam działa tylko komputer, do którego wprowadza się wszystkie dane, a w blackboksie decyduje się, kto otrzyma natychmiastowy [url]kredyt[/url], jednocześnie zostają odłożone dyskusyjne wnioski do dalszej analizy. A te najbardziej dyskusyjne wnioski są przekazywane drogą internetową bezpośrednio do centralnego biura do walki z pracą na czarno oraz z brudnymi pieniędzmi. Tam nie ma już ludzi w to zaangażowanych!

Lepiej wydajcie pieniądze z waszej własnej kieszeni! Choć gorzkie, ale lepsze! Dla zabezpieczenia umowa pożyczki na kwotę z otwartym końcem i zerowym oprocentowaniem. Może on ją spłacić w dowolnym momencie! Ale jak, to już zależy od Was, napiszcie tylko jedno zdanie, zawierające terminy termin płatności lub oprocentowanie, urzędy skarbowe bardzo uważnie na to zwracają uwagę!
Udzielanie pożyczki w rodzinie jest bez znaczenia, ale jak zaczynają się oprocentowanie i spłata, te informacje są dokładnie sprawdzane, aby nie odliczyli dodatkowo 50.000 € i ich odsetek z tytułu wynajmu i dzierżawy.
Pomocny nie będzie ani [url]doradca[/url] podatkowy, który musi również wiedzieć, że ta pozycja nigdy nie powinna lub nie może być wliczana w zeznanie podatkowe przez cały okres [url]kredytu[/url]!

Bruno68

Bankkaufmann pisze:
Witaj Martinie79HN, pozyskanie kapitału w wysokości 50 000 EUR na Twój plan jest łatwe do zrealizowania.
Masz tutaj warunki najlepsze z możliwych, z oprocentowaniem poniżej 1% na 10 lat pełnej spłaty kapitału.
Z oprocentowaniem nominalnym 0,65% i miesięczną ratą w wysokości 433,33 EUR, w ciągu 10 lat spłacisz pożyczkę tak, jak tego oczekujesz.

Nie musisz dostarczać dokumentów potwierdzających cel pożyczki.

Na jakim wskaźniku obciążenia obciążeniem hipotecznym to policzyłeś???? Jakie jest przeznaczenie tej pożyczki?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Hausbauwest, Martin79HN wspomina o długach dotyczących domu, ale nie o długach dotyczących mieszkania. Zakładam, że mieszkanie w Heilbronn jest wolne od obciążeń, wartość w przybliżeniu wynosi 150 000 EUR, co pozwala zabezpieczyć pierwszy [url]kredyt[/url] do wysokości 50 000 EUR. Jeśli mieszkanie w Heilbronn nie jest wolne od obciążeń, można zabezpieczyć mniej niż 50 000 EUR [url]kredytu[/url] na dowolne cele.

Napisany przez NaTwoim13
Mieszkanie jest wolne od obciążeń!

Mniejszy niż 60% limit wypłaty!

Dowód wykorzystania nie musi być przekazany ze względu na pozyskanie kapitału!

Bruno, co znowu piszesz, przygodowo i całkowicie zbędnie!

Dzień dobry,

dziękuję za wpisy. (przeczytałem je szybko)

Mamy [url]Dom[/url] o wartości około 550 000 € z pozostałym długiem w wysokości 100 000 € za 7 lat + 230 000 € za 7 i pół roku. (Łącznie 330 000 €)
Miesięczna rata wynosi mniej niż 1000 € ([url]kredyt[/url] państwowy + [url]kredyt[/url] bez spłaty kapitału)

Natomiast mamy do dyspozycji [url]konto[/url] oszczędnościowe z pełną kwotą 100 tys. € (oprocentowanie 1%, odsetki 1,9%), drugie [url]konto[/url] Bausparvertrag na 40 tys. € zostanie przyznane za 7 i pół roku (oprocentowanie 0,25%, odsetki 1,50%), trzecie [url]konto[/url] Bausparvertrag na 50 tys. € zostanie przyznane za około 12-13 lat (oprocentowanie 0,1%, odsetki 1,25%)
Łączna wartość kont oszczędnościowych: 190 tys. €
Mieszkanie w Heilbronn jest wynajęte bez obciążeń finansowych.
Ma wartość 160 tys. €.

Ponadto, jestem współwłaścicielem w stopniu 1/2 z moim bratem innego mieszkania
o powierzchni 96 m2 w Heilbronn (z powodu śmierci ojca). Wartość mieszkania w 100% = 200 000 €. (w gorszym stanie niż mieszkanie o powierzchni 60 m2)

Dochód z żoną przekracza 5000 €. (z pracy niepodlegającej samozatrudnieniu)

Brat ma własność w stopniu 1/2 mieszkania w Heilbronn o wartości 200 000 €
oraz mieszkanie własnościowe w Szwajcarii. Wartość około 250 000 €, zadłużenie około 200 000 €. (przeliczone na franki)
Dochód pochodzi z kantonu (jest studentem) i wynosi ponad 5000 €. (stan wolny, bez dzieci)

Ma ubezpieczenia na życie o wartości prawie 100 tys. €.

I teraz ktoś powie, że jesteśmy zadłużeni?
Mój brat jest obywatelem niemieckim, a w tym roku także obywatelem szwajcarskim.
Ma niemieckie i szwajcarskie konta, a ja mogę pożyczyć swojemu bratu pieniądze i on zapłaci odsetki.

Teraz tylko ważne jest, czy za pośrednictwem tej transakcji faktycznie może uzyskać
znacznie niższe odsetki. ([url]refinansowanie[/url] u niego)

Nie mam żadnych obaw co do darowizny / odsetek / zabezpieczeń.
Ponadto, mieścimy się w wyznaczonej granicy!

Pozdrowienia

Martin

noelmaxim pisze:
Mieszkanie jest wolne od obciążeń!

Obciążenie poniżej 60%!

Dowód użycia nie musi być dostarczony, ponieważ pozyskiwanie kapitału nie jest wymagane!

Gdzie jest napisane, że mieszkanie jest wolne od obciążeń.
Dlaczego mieszkanie jest wolne od obciążeń (wynajmowane), a zamieszkałe na pełnej wysokości dachu?
Dlaczego ETW nie jest obciążone hipoteką, aby obniżyć wartość obciążenia przy zamieszkałej nieruchomości i zmniejszyć stopę procentową dla znacznego zadłużenia zamieszkałego?

Pytania się mnożą, ale dla ciebie, Obeliksie, liczy się tylko zawarcie umowy..... Kto płaci rachunek, tobie jest to obojętne.

Martin79HN pisze:
Dzień dobry,

dziękuję za wpisy. (przeczytałem je pobieżnie)

Mamy Dom o wartości około 550 000 € z pozostałym długiem w ciągu 7 lat 100 000 € + w ciągu 7 1/2 roku 230 000 €. (łącznie 330 000 €)
Miesięczna rata łącznie poniżej 1000 € (kredyt rządowy + kredyt bez spłaty kapitału)

Natomiast mamy ulokowany w ubezpieczeniach budowlanych 100 tys. euro w pełni uzbrojonych w 50% (oprocentowanie odsetek 1%, oprocentowanie kapitału 1,9%), 40 tys. euro dojdzie do wypłacalności w ciągu 7 1/2 roku (oprocentowanie odsetek 0,25%, oprocentowanie kapitału 1,50%), 50 tys. euro dojdzie do wypłacalności w około 12-13 latach (oprocentowanie odsetek 0,1%, oprocentowanie kapitału 1,25%)
Łączna wartość umów ubezpieczenia budowlanego: 190 tys. euro
Mieszkanie w Heilbronn, które wynajmujemy, jest wolne od obciążeń.
Ma wartość 160 000 €.

Ponadto jestem współwłaścicielem w połowie z moim bratem innego mieszkania
w Heilbronn o powierzchni 96 m². (po przejęciu po zmarłym ojcu) Wartość mieszkania 100% = 200 000 €. (gorszy stan niż mieszkanie 60 m²)

Dochód z żoną ponad 5000 €. (z pracy niezależnej)

Brat posiada mieszkanie własnościowe w Heilbronn o wartości 200 000 €, w połowie także
mieszkanie własnościowe w Szwajcarii. Wartość około 250 000 €, długi około 200 000 €. (przeliczone ze franka)
Dochód pochodzi z kantonu (studiujący) i wynosi ponad 5000 €. (pojedynczy, bez dzieci)

Posiada ubezpieczenia na życie o wartości prawie 100 tys. euro.

I teraz ktoś ma powiedzieć, że jesteśmy zadłużeni?
Mój brat jest obywatelem niemieckim, a w tym roku także obywatelem Szwajcarii.
Ma niemieckie konto i szwajcarskie konta, a ja mogę pożyczyć mojemu bratu pieniądze i on płaci odsetki.

Chodzi teraz tylko o to, czy dzięki tej akcji faktycznie otrzyma znacznie
niższe oprocentowanie. (refinansowanie w jego przypadku)

Nie widzę żadnych obaw dotyczących darowizn / odsetek / zabezpieczenia.
Poza tym operujemy w granicach limitu zwolnienia!

Pozdrowienia

Martin

Niech więc obciąży połowę 96 m² mieszkania.
Co ty chcesz tu kombinować. Facet nie jest biedny jak żebrak, nie ma dzieci nic.
5 tys. na lody i colę, nigdy nie poświęciłbym na to swojego majątku.

Informacje nieprzeliczalne:
Najemca płaci 110 € kosztów dodatkowych miesięcznie.
Zarządzanie nieruchomościami otrzymuje ode mnie 162 € miesięcznie. (zazwyczaj wychodzi na 0)
= nieprzeliczalne 52 € miesięcznie (w tym odłożone środki)
Jednak w rocznym rozliczeniu również uwzględniam podatek gruntowy.
250 € = 21,66 €
= nieprzeliczalne 52 € + 21,66 € = 73,66 €
Czyli nie 50 €, tylko 73,66 €

Martin79HN pisze:
Informacja nie podlegająca podziałowi:

Najemca płaci 110 € opłat dodatkowych miesięcznie.
Biuro zarządzania nieruchomościami odbiera ode mnie 162 € miesięcznie. (zazwyczaj się to zrównuje)

= niepodlegające podziałowi 52 € miesięcznie (łącznie z rezerwami)

Jednakże zwiększam również podatek gruntowy w rocznym rozliczeniu.
250 € = 21,66 €

= niepodlegające podziałowi 52 € + 21,66 € = 73,66 €

Więc nie 50 €, lecz 73,66 €

Jaki jest udział funduszu wspólnoty mieszkaniowej za twoje 60 m²?

około 20 € miesięcznie
60 m kw. mieszkanie = około 1% ogólnej powierzchni mieszkalnej składającej się z około 5-6 budynków i około 50 mieszkań

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze:
Niechże więc obciąży połowę 96 m² chałupy.
Co ty chcesz tam mazać. Facet nie jest biedny jak żebrak, dzieci żadnych.
5 tys. za lody i colę, nie poświęciłbym w życiu swojego majątku na to.

Facet to jego brat i 5.000 euro to dużo pieniędzy!

Jeśli jest tu zaufanie i zabezpieczenie, to jest godne pochwały i dla rodziny oczywiste! Poza tym, dodatkowe 50 000 euro wkładu własnego może szybko przynieść wielokrotność oszczędności w porównaniu do 5 000 euro!

W ogóle nie rozumiem, co ma do tego (poza zazdrością i zawiścią) do zarzucenia, zwłaszcza, po co miałby obciążać obciążoną już nieruchomość, jeśli wynajmowana nieruchomość jest bez obciążeń?

Zapytanie: 50.000,00 € 10 lat spłaty kapitału / nominalna stopa procentowa 0,65% / efektywna stopa procentowa 0,72% / rata odsetkowa i kapitałowa 433,33 € / spłata kapitału 9,750% / opcja dodatkowej spłaty 5,00% / okres karencji 6 miesięcy Jeśli skorzystam z dodatkowej spłaty, czy mogę zakończyć spłatę już po 7 latach? Płatność kapitału po 10 latach, a jeśli dokonam dodatkowej spłaty wcześniej? Czy tak jest? Mojej bracie w przeciągu pół roku kończy się [url]kredyt[/url] mostowy. Sprawdza, czy i ile może zaoszczędzić. W Szwajcarii działa to inaczej. (Wartość najmu własnego mieszkania - odsetki kredytowe = kwota wliczana do dochodu = podlegająca opodatkowaniu) I na majątek płaci się podatek majątkowy (bardzo niski, chyba 0,01%). Warunki są niesamowicie korzystne! Top! Pytanie brzmi także, czy może chcę sprzedać małe 60-metrowe mieszkanie w przyszłych latach? Od połowy 2024 r. zysk z niego będzie zwolniony podatkowo (ponieważ jestem właścicielem od 10 lat). W takim przypadku [url]pożyczka[/url] z zabezpieczeniem hipotecznym mogłaby mieć negatywny wpływ. Jednak w obecnej chwili wolałbym osiągać dochód z wynajmu, aniżeli trzymać kapitał na koncie i nie uzyskiwać zbyt dużej stopy procentowej. (Nie inwestuję w akcje / fundusze ETF!) Pozdrowienia Martin

Informacje o Szwajcarii: Własność zazwyczaj wnosi się jako 1/3 kapitału własnego. Natomiast 2/3 jako [url]kredyt[/url] są niezależne od kapitału własnego, ale zależne od okresu kredytowania / dochodu. Takie informacje od mojego brata. Aktualnie ma 1/3 kapitału własnego w mieszkaniu.

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Pytanie:

50 000,00 € na 10 lat pełnego spłacenia / nominalnie 0,65% / efektywnie 0,72% / rata odsetkowa i kapitałowa 433,33 € / spłata kapitału 9,750% / opcja nadpłaty 5,00% / okres bezpłatny 6 miesięcy

Jeśli skorzystam z nadpłaty, czy nie mogę zakończyć już po 7 latach? Pełne spłacenie po 10 latach i jeśli dokonam nadpłat wcześniej? Prawda?

Mój brat musi zająć się refinansowaniem za około pół roku. Sprawdza, czy i ile może zaoszczędzić.

W Szwajcarii jest inaczej (dochód z własnej nieruchomości - odsetki od kapitału = kwota zaliczana do dochodu = opodatkowana) A od majątku płaci się podatek od majątku (bardzo niski, chyba 0,01%)

Warunki są niesamowicie korzystne! Super!

Jest także kwestią, czy może być, że jednak sprzedam małe mieszkanie 60m² w ciągu następnych lat? Od połowy 2024 roku = zysk zwolniony z podatku (ponieważ jestem właścicielem od 10 lat)

W takim przypadku pożyczka z hipoteką miałaby negatywny wpływ. W tej chwili jednak wolałbym dochód z wynajmu niż trzymać kapitał na koncie bez dużych odsetek (nie inwestuję w akcje /ETFy!)

Pozdrowienia

Martin

Znowu brzmi to raczej jak mniej konkretne plany, a bardziej jak dwunasty raport dotyczący twojej sytuacji finansowej i wypracowanego przez ciebie finansowania.

Warunków już nawet nie ma (lub tylko do środy), ponieważ ING wczoraj podniosło stopy procentowe o 0,2% (niewielkie trzęsienie ziemi)!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata