Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rozliczenie podatkowe po wypowiedzeniu ubezpieczenia Riester.

Napisany przez paula79
"Cześć,

może ktoś przypadkowo mi pomoże:

W 2005 roku założyłem umowę Riester, która została wypowiedziana na dzień 31.03.2019. W kwietniu 2019 roku została mi wypłacona odpowiednia kwota ze skróconym świadczeniem emerytalnym i ulgami podatkowymi.

Teraz mam dwie (niezależne) pytania:

(1) Czy powinienem jeszcze w moim zeznaniu podatkowym za 2018 rok uwzględnić składki wpłacone w 2018 roku (a zwrot w 2019 roku będzie uwzględniony w zeznaniu podatkowym za 2019 rok)? Czy też nie uwzględniam składek wpłaconych w 2018 roku, ponieważ zostały mi one zwrócone w kwietniu 2019?

(2) Czy słusznie zakładam, że zwrot otrzymany w 2019 roku (pomimo już zapłaconych ulg i ulg podatkowych) będzie dodatkowo opodatkowany w roku podatkowym 2019?

Dziękuję i pozdrowienia dla wszystkich na forum!
"

Napisany przez 2utopus
Zapytaj stowarzyszenia ds. pomocy w rozliczeniach podatkowych lub doradcy podatkowego.

Napisany przez Verunsicherter
paula79 pisze:
Cześć,
(1) Czy teraz w moim zeznaniu podatkowym za 2018 rok nadal uwzględniam składki, które wpłaciłam w 2018 roku (a zwrot w 2019 roku zostanie uwzględniony w zeznaniu podatkowym za 2019 rok)? Czy też nie uwzględniam składek wpłaconych w ciągu 2018 roku, ponieważ zostały mi one zwrócone w 04/19?

(2) Czy mam rację, że zwrot otrzymany w 2019 roku (mimo już dokonanych nadpłat zasiłków i ulg podatkowych) będzie musiał zostać dodatkowo opodatkowany w roku podatkowym 2019?

1) Urząd skarbowy pokaże Ci ptaka w swoim szlachetnym urzędowym języku. Rozwiązałaś umowę. Ta nie jest już prowadzona w urzędzie skarbowym. Ponadto ubezpieczyciel już Ci wypłacił kwotę. Ta kwota została już obniżona o ulgi podatkowe. Jeśli ponownie coś zgłosisz, i tak będzie to później żądane zwrotu. Ale raczej myślę, że od razu zostanie to odrzucone.

2) Tak, są zdecydowanie opodatkowane, ale tylko jeśli osiągnęłaś zysk w porównaniu z dokonanymi wpłatami. Zysk podlega opodatkowaniu stawką podatku dochodowego od osób fizycznych. Wyjaśniałam to już w jakieś 20 postach i załączyłam PDF z Ministerstwa Finansów. Aby się zabezpieczyć, udaj się do doradcy podatkowego. Tak postąpię też ja. Ale dopiero w zeznaniu podatkowym za 2019 rok.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata