- ndz wrz 22, 2019 10:40 pm
Cześć wszystkim.
Przypadkiem natrafiłem na nieruchomość, która szczególnie mi się podoba, przede wszystkim ze względu na działkę.
-Rok budowy 1960, częściowo odnowiony. Szacowane koszty dalszych prac remontowych to około 40-50000€.
-[url]Dom[/url] dwurodzinny, parter i piętro o identycznym rozkładzie pomieszczeń. Po 100 m2 każde + piwnica.
-Cena zakupu 390 tys. € (wartość działki ok. 180 tys. €).
-Czy[url]Dom[/url] będzie nadal wykorzystywany jako [url]Dom[/url] dwurodzinny, gdzie zamieszkamy w jednej części, a drugą wynajmiemy, czy też będzie przekształcony na [url]Dom[/url] jednorodzinny, to jeszcze nie jest pewne.
Mam 28 lat. Stałe zatrudnienie w koncernie notowanym w DAX. Finansowanie ma (na początek) przejść tylko przez mnie. Dlatego wypuszczam moją obecną dziewczynę z tego rozważania.
Obecna sytuacja. Ukończyłem studia podyplomowe do lata. Pierwotnie planowałem poczekać z zakupem domu, aż awansuję wewnętrznie w firmie, jednak nieruchomość nie daje mi spokoju.
Dlatego nadal pracuję w moim zawodzie, zarabiając od 2200€ do 2800€ netto miesięcznie, w zależności od ilości godzin przepracowanych w danym miesiącu. + 13. pensja.
Nie mam żadnych innych[url]kredytów[/url] (nie kupuję na [url]kredyt[/url] ). Moja historia kredytowa jest czysta.
Mój plan wygląda następująco (na podstawie kalkulatora online):
-Cena zakupu 390 tys. + koszty dodatkowe ok. 440 tys. €
-Własny wkład przeznaczony na zakup: 140 tys. € + stary zablokowany od 2012 roku plan budowy kapitałowego (ok. 10 tys. €)
-[url]kredyt[/url] 310 tys. € (aby nie przekroczyć 80%) na 30 lat, co przy oprocentowaniu 1,2% (czy to możliwe?) i spłacie 2,1% wynosi około 850 € miesięcznie. Pozostała kwota do spłaty to ok. 75 tys. € (Chociaż banka prawdopodobnie się tym nie przejmie, planuję spłatę reszty zadłużenia w trakcie trwania [url]kredytu[/url] za pomocą dodatkowych wpłat).
-[url]kredyt[/url] z Banku NRW na 30 tys. € na remont budynku, oprocentowany na 1%, daje ratę w wysokości 150 € miesięcznie przez 20 lat.
-Jeśli to możliwe, a instalacja będzie opłacalna, można dodać dodatkowo fotowoltaikę za 20 tys. € na 20 lat.
Moim obecnym odczuciem jest, że sytuacja jest dosyć napięta, co powiedzą eksperci? (Jak jest postrzegane tak zmienne wynagrodzenie?)
Przypadkiem natrafiłem na nieruchomość, która szczególnie mi się podoba, przede wszystkim ze względu na działkę.
-Rok budowy 1960, częściowo odnowiony. Szacowane koszty dalszych prac remontowych to około 40-50000€.
-
-Cena zakupu 390 tys. € (wartość działki ok. 180 tys. €).
-Czy
Mam 28 lat. Stałe zatrudnienie w koncernie notowanym w DAX. Finansowanie ma (na początek) przejść tylko przez mnie. Dlatego wypuszczam moją obecną dziewczynę z tego rozważania.
Obecna sytuacja. Ukończyłem studia podyplomowe do lata. Pierwotnie planowałem poczekać z zakupem domu, aż awansuję wewnętrznie w firmie, jednak nieruchomość nie daje mi spokoju.
Dlatego nadal pracuję w moim zawodzie, zarabiając od 2200€ do 2800€ netto miesięcznie, w zależności od ilości godzin przepracowanych w danym miesiącu. + 13. pensja.
Nie mam żadnych innych
Mój plan wygląda następująco (na podstawie kalkulatora online):
-Cena zakupu 390 tys. + koszty dodatkowe ok. 440 tys. €
-Własny wkład przeznaczony na zakup: 140 tys. € + stary zablokowany od 2012 roku plan budowy kapitałowego (ok. 10 tys. €)
-
-
-Jeśli to możliwe, a instalacja będzie opłacalna, można dodać dodatkowo fotowoltaikę za 20 tys. € na 20 lat.
Moim obecnym odczuciem jest, że sytuacja jest dosyć napięta, co powiedzą eksperci? (Jak jest postrzegane tak zmienne wynagrodzenie?)