Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domów jednorodzinnych/dwurodzinnych

Napisany przez R6X
Cześć wszystkim.

Przypadkiem natrafiłem na nieruchomość, która szczególnie mi się podoba, przede wszystkim ze względu na działkę.

-Rok budowy 1960, częściowo odnowiony. Szacowane koszty dalszych prac remontowych to około 40-50000€.
-[url]Dom[/url] dwurodzinny, parter i piętro o identycznym rozkładzie pomieszczeń. Po 100 m2 każde + piwnica.
-Cena zakupu 390 tys. € (wartość działki ok. 180 tys. €).
-Czy [url]Dom[/url] będzie nadal wykorzystywany jako [url]Dom[/url] dwurodzinny, gdzie zamieszkamy w jednej części, a drugą wynajmiemy, czy też będzie przekształcony na [url]Dom[/url] jednorodzinny, to jeszcze nie jest pewne.

Mam 28 lat. Stałe zatrudnienie w koncernie notowanym w DAX. Finansowanie ma (na początek) przejść tylko przez mnie. Dlatego wypuszczam moją obecną dziewczynę z tego rozważania.

Obecna sytuacja. Ukończyłem studia podyplomowe do lata. Pierwotnie planowałem poczekać z zakupem domu, aż awansuję wewnętrznie w firmie, jednak nieruchomość nie daje mi spokoju.
Dlatego nadal pracuję w moim zawodzie, zarabiając od 2200€ do 2800€ netto miesięcznie, w zależności od ilości godzin przepracowanych w danym miesiącu. + 13. pensja.
Nie mam żadnych innych [url]kredytów[/url] (nie kupuję na [url]kredyt[/url]). Moja historia kredytowa jest czysta.

Mój plan wygląda następująco (na podstawie kalkulatora online):

-Cena zakupu 390 tys. + koszty dodatkowe ok. 440 tys. €
-Własny wkład przeznaczony na zakup: 140 tys. € + stary zablokowany od 2012 roku plan budowy kapitałowego (ok. 10 tys. €)
-[url]kredyt[/url] 310 tys. € (aby nie przekroczyć 80%) na 30 lat, co przy oprocentowaniu 1,2% (czy to możliwe?) i spłacie 2,1% wynosi około 850 € miesięcznie. Pozostała kwota do spłaty to ok. 75 tys. € (Chociaż banka prawdopodobnie się tym nie przejmie, planuję spłatę reszty zadłużenia w trakcie trwania [url]kredytu[/url] za pomocą dodatkowych wpłat).
-[url]kredyt[/url] z Banku NRW na 30 tys. € na remont budynku, oprocentowany na 1%, daje ratę w wysokości 150 € miesięcznie przez 20 lat.

-Jeśli to możliwe, a instalacja będzie opłacalna, można dodać dodatkowo fotowoltaikę za 20 tys. € na 20 lat.

Moim obecnym odczuciem jest, że sytuacja jest dosyć napięta, co powiedzą eksperci? (Jak jest postrzegane tak zmienne wynagrodzenie?)

Napisany przez bruno68
"Cześć R6X,

Według twoich dochodów i kosztów, to tak nie wchodzi w grę! Drugie mieszkanie powinno być już wynajęte (np. dla przyjaciółki), czynsz kaltmiete za 100 mkw to około 650 €, z czego 325 € dodajemy!

1) Zajmij lepsze mieszkanie, a za 2 do 3 miesiące zmodernizuj drugie mieszkanie!

Wtedy będziesz miał kontrolę nad bieżącymi kosztami! A jeśli remont się opóźni, możesz spokojnie poczekać w swoim własnym domu, bez dodatkowych kosztów!

Warto zastanowić się czy opłaca się pracować z kredytem wstępnym Riester w wysokości 100.000 €!

Aby uzyskać lepszą stopę procentową, można przekazać swój BSV! będzie on także w 100% uwzględniony jako wkład własny!

Przy zarobkach netto w wysokości 2.500 € miesięcznie / z czego 40% to 1000 € plus 325 € z najmu daje 1.350 €

Instalacja fotowoltaiczna (puszki kablowe) może być uwzględniona w remoncie, ale powinna zostać zrealizowana 1 do 2 lata później.

Reszta jest zbyt obszerna, aby była opisana tutaj

Bruno68
"

Napisany przez Hilfe
Cześć dochód nie pasuje do [url]kredytu[/url] hipotecznego

Napisany przez 6Bankkaufmann
Prawda, czy pracujesz w koncernie z indeksem DAX czy w mniejszej firmie, nie ma znaczenia. Dochodz uważam, że nie jest proporcjonalny do planowanego przedsięwzięcia. Zwłaszcza że istnieje pytanie związane z wysokością kosztów remontu (czy suma jest wystarczająca). Jeśli zarabiasz miesięcznie również 2200 EUR, masz jednak świetny kapitał własny na BSV w wysokości 140 000 EUR. Kwota [url]kredytu[/url] powinna po prostu zostać drastycznie zmniejszona.

Napisany przez NaTwoim13
Przychód pasuje do dochodów banku, zwłaszcza jeśli uwzględni się kapitał własny, zachowa się w pamięci szanse awansu i ewentualnie generuje się początkowo wpływy z najmu.

Czy jednak mogą sobie Państwo pozwolić i chcą na spłatę, mogą decydować tylko Państwo. Wskazania, że mogą to zrobić, to brak [url]kredytów[/url], możliwe oszczędności kapitału, przynajmniej jednak jakieś istnieją - są całkiem zauważalne.

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze:
Dochód bankowy na pewno pasuje do dochodu

Tak, to prawda. Jak mogłoby być inaczej?

Wydaje mi się, że różne odpowiedzi zależą od dużego zakresu zarobków i dochodów z najmu.
Między dochodem wynoszącym 2 200 € a 3 250 € jest przecież różnica prawie 50%.
Więc najpierw zdecyduj, ile chcesz pracować i czy chcesz wynająć część.

Napisany przez NaTwoim13
To część naturalnego procesu, że ktoś przywłaszcza sobie własność i wybiera najniższą strukturę dochodów, oczywiście nie pobierając ewentualnego czynszu, pomimo faktu, że moje stwierdzenie odnosi się do zachowania lub oceny banku! Nawet z kwotą 2 500 [url]euro[/url], plan może być zrealizowany dla osoby samotnej, o ile osoba ta może i chce żyć z nadwyżki!! Partnera życiowego pozostawmy na razie na boku!

Napisany przez Aipnos
To dochane jest już ostre jak brzeg, ale uda się to zrobić dzięki dobrej wartości własnej.

Perspektywy na przyszłość trochę to ułatwiają!

W takiej konstelacji w zeszłym tygodniu zarobiłem jeszcze 1,10%, ale stawki procentowe lekko wzrosły.

Na jakiej to kwocie jest kapitał własny? Być może mam ten sam bank oszczędnościowo-budowlany z dobrymi warunkami?

Napisany przez R6X
Dziękuję za liczne odpowiedzi. Jeśli chodzi o Ek, być może źle się wyraziłam. Te 140 tys. [url]euro[/url] gromadziłam oszczędno. Na rachunku oszczędnościowym dla budowy kapitału zgromadziło się nieco mniej niż 10 tys. [url]euro[/url] (aby zatrzymać środki z tytułu składki na rzecz pracownika).

Napisany przez NaTwoim13
R6X pisze:
Dziękuję za liczne odpowiedzi. Jeśli chodzi o Ek, być może źle się wyraziłem. Te 140 000 euro udało mi się zaoszczędzić. Na BSV jest zdeponowanych nieco poniżej 10 000 euro (aby nie stracić pracowniczych planów oszczędnościowych).

Co lepiej pokazuje, że potrafisz zarządzać pieniędzmi.

Napisany przez R6X
Przepraszam za opóźnioną odpowiedź. Niestety, [url]Dom[/url] został sprzedany w międzyczasie za ponad 400k€.

Ale dziś nie wszystko; wrócę, nie ma sprawy

Napisany przez R6X
Cześć ludzie. Ponownie zainteresowany domem. Również z lat 60., ale w pełni odnowiony. Około 110 m² + piwnica. Jest wystawiony za 360 000 €. (Wartość działki wynosi 100 tys. €) Załóżmy, że kupujący nie obniży ceny. Musiałbym pożyczyć 285 tys. €, aby pozostać poniżej 80%.

Nie znam obecnej sytuacji z oprocentowaniem z ostatnich 3 miesięcy. Ale czy 30 lat na 1,2% oprocentowania i 2,8% spłaty jest nadal wykonalne? Jako pełny spłacający, wyniosłoby to około 950 €. Jeśli uda mi się uzyskać cenę 340 tys. €, musiałbym pożyczyć tylko 270 tys. €. Przy tych samych warunkach byłoby to około 900 €. Czy może lepiej najpierw zredukować spłatę i w ten sposób ratę?

Co na to eksperci?

Napisany przez NaTwoim13
Obecnie widzę pełny [url]kredyt[/url] spłacany w ciągu 30 lat z gwarantowanym poziomem finansowania na poziomie 80% przy nominalnej stopie 1,4%. W jakim mieście (z uwzględnieniem lokalnych banków) planowane jest zrealizowanie tego przedsięwzięcia?

Napisany przez R6X
Obiekt znajduje się w powiecie Euskirchen.

Jakie konsekwencje miałoby na przykład następujące konstrukcja dla stawki kapitałowej. Rozpoczęcie od 2% spłaty kapitału - po 5 latach zwiększenie do około 3% spłaty kapitału. W ten sposób skończyłbym po około 30 latach.

btw. Jakie są szanse, że stopa procentowa ponownie spadnie do 1,2%? Czy raczej w najbliższym czasie możemy się spodziewać bardziej bocznego ruchu?

Napisany przez kub0185
R6X pisze:
a tak przy okazji. Jakie są szanse na to, że oprocentowanie mogłoby spaść z powrotem do 1,2%? Czy raczej w najbliższym czasie przewiduje się więcej ruchów bocznych?

Wszystkie trzy warianty mają taką samą szansę...dlaczego chcesz zablokować na 30 lat? Ja bym poszedł maksymalnie na 20 lat, a potem po dziesięciu latach sprawdziłbym, czy ma to sens wypowiedzenie wcześniejsze. Jeśli po 20 latach nie jesteś już tak nisko, że 3-4% oprocentowanie cię boli, to znaczy, że coś jest nie tak. To jednak tylko moje zdanie.

Napisany przez NaTwoim13
Jak słusznie zauważa kub0185, 20-letni okres oprocentowania jest w pełni wystarczający, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że można w każdej chwili zwiększyć wskaźnik spłaty, co wydaje się być możliwe perspektywicznie.

Następujące rozwiązanie wydaje się być sensowne i wykonalne:

285.000,00 € / 20 lat o stałym oprocentowaniu / nominalnie 1,25% / efektywnie 1,27% / rata odsetkowa i kapitałowa 771,88 € / wskaźnik spłaty 2% / opcja dodatkowej spłaty w wysokości 10,00% / okres bezsprosowny 15 miesięcy / opcja zmiany wskaźnika spłaty

Aby wygenerować 25 lat, oprocentowanie wynosi 1,36% / efektywnie 1,38%.

Napisany przez NaTwoim13
Czy podczas zakupu trzeba zapłacić prowizję dla pośrednika? Biorąc pod uwagę podany wkład własny plus BSV, możliwe jest uzyskanie jeszcze lepszych warunków niż 80%, ewentualnie z BSV można uzyskać pożyczkę bez zabezpieczeń w wysokości około 10 000 [url]euro[/url], co pozwala uzyskać jeszcze lepszy mieszańcowy odsetek.

1) Gdzie znajduje się BSV i jaki jest tam pakiet w kasie oszczędnościowo-budowlanej?
2) Jak wysoka jest suma oszczędności budowlanych?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata