Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nasza inwestycja: Ocena

Napisany przez Baumeck
Witajcie,

Po długich rozważaniach zdecydowaliśmy się z moją żoną, że chcielibyśmy mieć własną nieruchomość. Jednak w internecie można przeczytać wiele na temat finansowania i nie jesteśmy do końca pewni, co jest możliwe, a co nie. Mamy teraz możliwość zrealizowania naszego marzenia, ale chcielibyśmy poznać opinię z zewnątrz, ponieważ zdania znajomych różnią się od Och, i tak możecie sobie na wszystko pozwolić do No cóż, lepiej, żeby kosztowało nie więcej niż 200 tys. [url]euro[/url]! Oto parametry:

Plan
Zakup domu w zabudowie bliźniaczej od dewelopera: Koszt 450 000 [url]euro[/url] + koszty zakupu w wysokości około 8,5%. Według opisu budowy, nie ma dodatkowych kosztów budowy, ale planujemy dodatkowy zapas w wysokości 20 tys. [url]euro[/url] na ten cel. Ponadto konieczne będzie założenie kuchni, podłóg w domu i ogrodu. Nieruchomość znajdowałaby się na przedmieściach Kolonii na zachodzie.

Sytuacja finansowa
On (33 lata) na czas nieokreślony, zarabia netto 3400 [url]euro[/url] miesięcznie (dodatkowo około 6 tys. [url]euro[/url] rocznie: dość pewne, ale tutaj nieuwzględnione)
Ona (33 lata) na czas nieokreślony, zarabia netto 1600 [url]euro[/url] miesięcznie (dodatkowo 1 premia roczna, również tu nieuwzględniona)
Małżeństwo, obecnie bez dzieci, ale planowane są 2 dzieci.
Aktualnie: 1300 [url]euro[/url] czynszu (1050 + opłaty)

Oszczędności miesięczne: W ciągu ostatnich 24 miesięcy udało nam się odłożyć dokładnie 1377 [url]euro[/url] miesięcznie. Przeprowadzka pozwoliłaby nam zredukować znacząco zależność od samochodów do dojazdu (znaczne skrócenie trasy dojazdu do pracy i bliskość kolei), co zaoszczędziłoby około 200 [url]euro[/url] miesięcznie na benzynie. Nie uwzględniam tutaj zmniejszonego zużycia i tańszego ubezpieczenia.

Kapitał własny
Dysponujemy ogółem 75 tys. [url]euro[/url], chociaż chcemy zapłacić tylko koszty dodatkowe (prawie 40 tys. [url]euro[/url]) i zachować resztę jako zapas. Wiemy, że finansowanie w wysokości 100% jest drogie, ale chcielibyśmy zachować elastyczność. Jeśli pojawi się pytanie, dlaczego tak mało kapitału własnego: Nasza sytuacja zarobkowa była znacznie inna 4 lata temu. Dzięki podwyżkom udało nam się wiele poprawić. Ponadto w obecną mieszkanie wkładaliśmy (niestety) prawie 20 tys. [url]euro[/url] na meble, wyposażenie i kuchnię. W zeszłym roku pomogliśmy rodzinie kwotą około 15 tys. [url]euro[/url], więc musieliśmy część oszczędności przeznaczyć.
Ponadto dobrze żyliśmy w ostatnich latach (>3 wakacje rocznie, 2 nowe samochody i praktycznie co roku nowy iPhone lub inna gadżetowa elektronika itp.) Tylko tutaj można zaoszczędzić prawie 400-500 [url]euro[/url] miesięcznie, chociaż oczywiście chcielibyśmy nadal trochę żyć, a 2 wakacje rocznie są miłym luksusem.
Ponadto możemy krótkoterminowo pożyczyć od rodziny 20 tys. [url]euro[/url] i elastycznie spłacać w ciągu 10-15 lat.

Naszym celem byłoby: Spłata kapitału + odsetki + koszty dodatkowe = maksymalnie 1 800 [url]euro[/url] miesięcznie. 200 [url]euro[/url] miesięcznie na zapas na niespodziewane wydatki lub naprawy. Z zapasem byłoby to o 700 [url]euro[/url] więcej miesięcznie niż obecnie. Pozostawilibyśmy 1 samochód, a drugi zamienilibyśmy na ten o wartości 4-5 tys. [url]euro[/url]. Wtedy czulibyśmy się dobrze.

Jaka jest wasza ocena? Czy ten plan jest realistyczny? Czy to wszystko jest dla nas zbyt duże wyzwanie?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baumeck,

bardzo uporządkowane warunki finansowe, przemyślane myśli dotyczące bezpieczeństwa, zrozumiałe powody, dla których mają Państwo co najmniej 75 000 [url]euro[/url] (to nie jest mało) dostępne.

1) Jakie są szacunkowe koszty kuchni (proszę podać cenę jednostkową), podłóg i ogrodu?

2) Czy naprawdę chcą Państwo dofinansować 20 000 [url]euro[/url] na ewentualność i jednocześnie zachować dodatkowe 35 000 [url]euro[/url] z kapitału własnego?

3) Jak oszacowaliby Państwo zapotrzebowanie finansowe, uwzględniając lub odejmując prywatny [url]kredyt[/url] w wysokości 20 000 [url]euro[/url] i podając koszty kuchni?

4) Dlaczego szacują Państwo koszty dodatkowe przy zakupie za 450 000 [url]euro[/url] (notariusz/grunty/geSt) w Nadrenii Północnej-Westfalii na 8,5%?

5) Jak szacują Państwo koszty dodatkowe i jaka obciążenie pozostaje na spłatę odsetek i kapitału?

W zasadzie nie ma nic przeciwko temu przedsięwzięciu, chciałbym Państwa zachęcić do kontynuowania planu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Baumeck
Konstelacja wygląda zdrowo.
Współczynnik odsetek i kapitałów własnych 4,8 jest też w porządku. (Rata 1800 EUR do 450 000 EUR kosztów ogółem)
Tak samo jak rezerwa, dlatego nie trzeba wkładać zbyt dużo kapitału własnego.
Doświadczenie pokazuje, że przy nowym budownictwie zawsze pojawiają się nieprzewidziane koszty.
Z dochodu również pasuje to jak na razie.
Z mojego punktu widzenia wszystko wydaje się realistyczne i wykonalne.

Napisany przez Baumeck
Cześć noelmaxim,

dziękuję za pierwsze (pozytywne) opinie. Oto moje przemyślenia dotyczące Twoich punktów:

1) Na kuchnię przeznaczyliśmy 15 000 [url]euro[/url]. Oszczędzimy tę kwotę w ciągu najbliższych 12 miesięcy, ponieważ mamy jeszcze około 12-15 miesięcy przed (potencjalnym) wprowadzeniem. Na podłogi są przewidziane 150 m² x 55€ = 8250€, tutaj możemy liczyć na pomoc rodziny i przyjaciół, ponieważ już kilkakrotnie udowodnili swoje umiejętności rzemieślnicze. Musimy tylko położyć trawnik. Zakładamy na to początkowo 2500 [url]euro[/url]. Jeśli będzie więcej, możemy poczekać kilka miesięcy po wprowadzeniu. Ogrodzenie, taras i przygotowana ziemia pod trawnik są w cenie zakupu, nie musimy się również martwić o sprawy związane z domem, takie jak podest, podjazd, trawnik itp.

2) Jeśli oprocentowanie nie będzie nadmiernie wysokie, to tak. Po pierwsze, trudno mi ocenić, co przyniesie przyszłość, a po drugie, zamierzamy część pieniędzy zainwestować w fundusze ETF i spekulować na wyższe oprocentowanie (ok. 4% p.a.). W ten sposób po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania będziemy mieli oszczędności na spłatę.

3) Szacuję potrzebę finansowania na 450 000 [url]euro[/url], ponieważ na kuchnię, podłogi, trawnik + nieznane koszty przypada reszta wartości. Jeśli popełniam błąd, proszę o sprostowanie.

4) Koszty notarialne i sądowe 2% oraz podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 6,5%. Czy moje szacunki są poprawne? Koszty pośrednictwa nie będą ponoszone.

5) W obecnym stanie zakładamy, że spłata kapitału i odsetek wynosić będzie od 1350 do 1400 [url]euro[/url], a koszty dodatkowe (bez rezerw) od 400 do 450 [url]euro[/url].

Napisany przez Baumeck
Bankkaufmann pisze:
Cześć Bankierze
Konstelacja wygląda zdrowo.
Wskaźnik odsetek i spłaty w wysokości 4,8 jest w porządku. (Rata EUR 1.800 do łącznych kosztów EUR 450.000.)
Podobnie z rezerwą, dlatego nie trzeba wkładać aż tyle kapitału własnego.
Doświadczenie pokazuje, że przy nowej budowie zawsze pojawiają się nieprzewidziane koszty.
Pod względem dochodów, wydaje się to być w porządku.
Moim zdaniem wszystko jest realistycznie wykonalne.

Cześć Bankierze,

dziękuję za informację zwrotną! Miałbym jedno pytanie: Te 1.800 euro zawierają już koszty dodatkowe, więc zostaje 1350 - 1400€ na odsetki + spłatę. Jak dokładnie oblicza się ten współczynnik i od kiedy trzeba być ostrożnym?

Napisany przez Aipnos
Cześć,

jeśli chodzi o zarobki, jest w porządku.
W zachodniej części Kolonii dużo się obecnie buduje, dużo finansowań odbywa się w Pulheim. Normalny pracownik może sobie tu coś pozwolić.

Aby uzyskać oferty, skontaktuj się.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Finansowanie uważam również za wykonalne, ale mam pytanie:

Podłogi są oszacowane na 150m² x 55€ = 8250€,

Jaki macie pomysł na materiały, które powinny być tutaj użyte?

Napisany przez Aipnos
Herrmueller pisze:
Finansowanie wydaje mi się również możliwe, ale mam pytanie w tej sprawie:

Jakie macie pomysły co do materiałów, które powinny być użyte?

Sądzę, że te 55 EUR za metr kwadratowy dotyczą zarówno materiałów, jak i pracy.
Oczywiście, jeśli samemu położysz materiały, koszty będą niższe...

Z drugiej strony mam przypadek, gdzie inwestor buduje Dom za 1,8 mln euro (272 m kw. wielka willa!)
Na koniec wartość tego domu dla banków wynosi tylko 1 mln euro, ponieważ banki oceniają wszystko standardowo... ten inwestor wydaje jednak 200 EUR za metr kwadratowy wraz z pracą... plus basen itp....

Więc ceny mogą być bez końca wysokie.

Aipnos pisze:
ja, myślę, że tutaj chodzi o 55 EUR za metr kwadratowy materiału i pracy.
jeśli oczywiście samodzielnie się położy, powinno być tańsze....

To miło, że tak myślisz, ale chciałbym/chciałabym usłyszeć od Baumeck, co on/ona sobie wyobraża.....

Napisany przez tomy778
Jaki materiał ma być użyty? Płyny, laminaty, winyle czy coś innego. Nie ma ograniczeń. Jakie znaczenie ma to pytanie dla finansowania? Macie dobrą pozycję wyjściową. Nie dajcie się zniechęcić. Wielu tutaj radzi sobie bardzo dobrze.

Napisany przez Baumeck
Dziękujemy wszystkim za pytania i uwagi. Temat jest skomplikowany i poprzez te punkty zostaliśmy zainspirowani do myślenia i planowania.

Jeśli chodzi o podłogi: Obecnie nie jesteśmy pewni, czy zdecydować się na płytki czy na laminat. Planowane są koszty: 27,5€ za materiał + 27,5€ za pracę na metr kwadratowy. Koszt pracy na pewno będzie niższy, ponieważ możemy liczyć na pomoc, ale lepiej dmuchać na zimne. Ponadto łazienki (na szczęście) już zostały wyłożone płytkami. Ogólnie nasza zasada to: wszystko powinno być schludne, ale nie potrzebujemy luksusu.

tomy778 pisze:
Co powinno być użyte? Płytki, laminat, winyl czy cokolwiek innego. Nie ma ograniczeń.
Jaka jest rola tego pytania w finansowaniu? -> ŻADNA !!!!

Masz dobrą pozycję wyjściową. Nie pozwól, aby ktoś Cię zniechęcił. Niektórzy tutaj są bardzo dobrzy w tym.

Aktualnie nie jesteśmy pewni, czy zdecydować się na płytki czy laminat. Rozważane były koszty: 27,5€ materiał + 27,5€ praca za metr kwadratowy.

Dziękuję za odpowiedź.....
Właśnie wyłożyłem nasz korytarz laminatem, gdzie laminat (7,99€/mkw) + izolacja akustyczna (około 2,00 EUR/mkw) były tańsze niż listwy boczne + łączniki narożne.

Jeśli chcesz coś solidnego, prawdopodobnie nie uda się zejść poniżej 30 EUR/mkw samego materiału.... (Ogólnie rzecz biorąc, finansowanie nie zaciągnie na to zakupu !!!)

Napisany przez Baumeck
Herrmueller pisze:
Jeśli chcesz coś porządnego, prawdopodobnie nie uda ci się zmieścić poniżej 30 EUR za metr kwadratowy samego materiału.

Takie wskazówki są aktualnie bezcenne. Chociaż nie zmieniają samej sytuacji, to jednak ulepszają obliczenia.

Napisany przez NaTwoim13
Pojawia się pytanie, czy TE chciałby dyskutować o wyposażeniu i materiałach, czy raczej o finansowaniu i uzyskaniu pomocy w tym zakresie? Jeśli chodzi o pierwsze, zastanawiałbym się, czy należy to omawiać na forum finansowym, w dziale dotyczącym finansowania budowy, jeśli oczekuje się serio pomocy i wsparcia.

Napisany przez Baumeck
noelmaxim pisze:
Pojawia się pytanie, czy OP chce dyskutować o wyposażeniu i materiałach, czy też o finansowaniu i potrzebuje pomocy w tej kwestii?

Druga opcja, proszę

Napisany przez NaTwoim13
Herrmueller pisze:
Dziękuję za odpowiedź.....
Właśnie położyłem laminat w naszej przedpokoju, gdzie koszt laminatu (7,99 EUR/m²) plus izolacja dźwiękochłonna (ok. 2,00 EUR/m²) był tańszy niż listwy przypodłogowe i łączniki narożne.

Jeśli chce się coś porządnego, to prawdopodobnie nie da się zejść poniżej 30 EUR/m² materiału.... (Oczywiście, to nie jest przeszkodą w finansowaniu !!!)

Baumeck, czy uważają Państwo, że można to uogólnić, zwłaszcza w oparciu o dostępne, skąpe informacje dotyczące planowanego budynku, tak aby można było indywidualnie z tego skorzystać?

Czy można to zrobić w sposób ogólny, nieindywidualny, ujednolicony i bez znajomości Państwa możliwości?

Można to zrobić, istnieje wiele dobrych forów, gdzie można uzyskać indywidualną pomoc, po podaniu wystarczających informacji o sobie i swoich planach, ponieważ zostały one właściwie zapytane. Ale tutaj i teraz?

Herrmueller na pewno chce dobrze, ale nie wiem, dokąd to prowadzi, czy jest pomocne na podstawie dostępnych informacji i jak ktoś może pomóc indywidualnie, opierając się na swojej opinii i swoim bycie.

Noelmaxim pisze:
Stellt sich mir die Frage, wünscht sich der TE eine Ausstattungs-, und Materialdiskussion oder eher die Finanzierung diskutiert und dort Hilfestellungen?

Przepraszam,
ale TY to przecież zakwestionowałeś:

Cytat autora noelmaxim

1) Jak oszacowujesz koszty kuchni (tutaj podaj także cenę jednostkową), podłóg i ogrodu?

A TE wyraził swoje zdanie na ten temat, dlatego ja napisałem swoje zdanie......

Więc TY zacząłeś....

Napisany przez NaTwoim13
Herrmueller pisze:
Przepraszam,
ale TO TY podważyłeś:

A TE wyraził swoją opinię na ten temat, więc napisałem swoje zdanie......

Więc zacząłeś....

Tak, muszę przyznać, że tak było, chociaż odnosiło się to do możliwości odgraniczenia kosztów kuchni, ponieważ nie zwiększa wartości. Chodziło mi mniej o to, czy koszty są za wysokie czy za niskie, a bardziej o wyodrębnienie kosztów branżowych w celu ustalenia wartości zabezpieczenia hipotecznego

Teraz, dzięki odpowiedziom na pytania, jestem mądrzejszy i mogę zająć się opracowaniem koncepcji

Napisany przez NaTwoim13
Baumeck pisze:
Cześć noelmaxim,

dziękuję za pierwsze (pozytywne) opinie. Oto moje myśli na temat Twoich punktów:

1) Na kuchnię przeznaczyliśmy 15 000 euro. Zamierzamy zaoszczędzić tę sumę w ciągu najbliższych 12 miesięcy, ponieważ mamy jeszcze około 12-15 miesięcy do potencjalnego wprowadzenia. Podejścia wykończeniowe zostały ustalone na 150 mkw x 55€ = 8250€, przy założeniu, że możemy liczyć na pomoc od rodziny i przyjaciół, ponieważ już kilka razy dobrze i rzetelnie zostaliśmy obsłużeni w tej kwestii. Pozostaje nam tylko ułożyć trawnik. Na ten cel zakładamy początkowo 2 500 euro. Jeśli będzie trzeba wydać więcej, nie ma problemu, może to się odłożyć na kilka miesięcy po wprowadzeniu. Ogrodzenie, taras oraz przygotowana powierzchnia pod trawnik są zawarte w cenie zakupu, więc nie musimy martwić się o kwestie zewnętrzne, takie jak podjazd, wejście czy trawnik przed domem.

2) Jeśli odsetki nie będą zbyt wysokie, to tak. Z jednej strony ciężko jest mi przewidzieć, co się stanie, a z drugiej strony chcielibyśmy zainwestować część również w fundusze ETF i spekulować na wyższą stopę zwrotu (ok. 4% ror). W ten sposób chcemy mieć zapas na spłatę w momencie wygaśnięcia okresu obowiązywania oprocentowania.

3) Uważam, że zapotrzebowanie finansowe wynosi 450 000 euro, obejmując koszty kuchni, wykończenia podłóg, trawnika + nieznane jeszcze wartości. Proszę o korektę, jeśli popełniam błąd.

4) Opłaty notarialne i sądowe w wysokości 2% oraz podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 6,5%. Czy moje wartości są poprawne? Koszty pośrednictwa nieruchomości nie występują.

5) Obecnie zakładamy 1350-1400€ na spłatę i odsetki oraz 400-450€ na koszty eksploatacyjne(niezawarte w oszczędnościach).

Nadal nie do końca rozumiem punkt 3) - o jakie wartości chodzi? Oszczędzanie na kuchni (które nie powinno być uwzględnione w planie finansowym, ponieważ jest to kapitał własny) oraz 20 000 euro pożyczki prywatnej?

Co do 4) ze względu na duże rezerwy i zapasy, zakładam 1,5% na podatki, notariusza i księgę wieczystą, ponieważ nigdy nie będzie to 2%. Dzięki temu, przy takim samym wkładzie własnym oraz wkładzie własnym w postaci pracy własnej, poziom obciążenia zostanie nieznacznie polepszony, ale jeśli jedno sumuje się z drugim, to możemy osiągnąć lepszy poziom obciążenia hipotecznego.

Napisany przez NaTwoim13
"450 000,00 € / 20 lat stałych / nom. 1,10 % / efektywna 1,12 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 1 237,50 € / Stopa spłaty kapitału 2,200% / Opcja nadpłaty 5,00% / Okres czasu bez rat 3 miesiące

Czas bez rat można/musi zostać wydłużony za niewielką dopłatą, w razie potrzeby sensowne może być podzielenie sumy finansowania na 2-3 kwoty na etapie postępu budowy lub wypłaty, z różnymi okresami czasu bez rat.

Możliwe jest uwzględnienie KfW, jak również wybór różnych modułów z różnymi okresami wiązania oprocentowania.
"

Napisany przez Baumeck
noelmaxim pisze:
Nie rozumiem jeszcze w pełni 3), które wartości tutaj mają być uwzględnione? Oszczędzanie na kuchni (co nie powinno znaleźć się w planie finansowym, bo to wkład własny) oraz prywatna pożyczka w wysokości 20 000 euro?

Odnośnie 4) Ponieważ rezerw i nadwyżek jest dużo, zakładam 1,5% na podatek od czynności cywilnoprawnych, notariusza i wpis do księgi wieczystej, bo 2% raczej się nie zdarzy. Dzięki temu, przy takiej samej wartości własnej inwestycji i wkładu własnego, wskaźnik obciążenia hipotecznego poprawi się minimalnie, ale jeśli te elementy się zsumują, to może okazać się, że osiągniemy kolejny, lepszy poziom obciążenia hipotecznego.

Odnośnie 3) Chciałem faktycznie powiedzieć, że kuchnia, podłogi itp. nie powinny być uwzględnione w finansowaniu, ale powinny być pokryte z wkładu własnego (który w ciągu najbliższych miesięcy będzie nadal rosnąć).

Odnośnie 4) Dobrze wiedzieć, że w zasadzie już mamy pewien zapas.

Podane liczby napawają nas wielkim optymizmem!

Usunięte, ponieważ to odpowiedź na spam...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata