Re: Funduszowa emerytura podstawowa WHEN Rürup) z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy
Napisany przez Randalf -
- pt wrz 27, 2019 8:22 pm
Cześć,
Niedawno skończyłem studia i rozpoczynam pracę zawodową, dlatego piszę do was, ponieważ przed rokiem zostałem nakłoniony do zakupu kombinowanej polisy ubezpieczeniowej AL FR70 z dodatkowym ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy (BU).
Nie pracuję w zawodzie, który naraża mnie na jakiekolwiek ryzyko fizyczne i planuję spędzić większość swojego zawodowego życia jako inżynier.[url]ubezpieczenie[/url] od utraty zdolności do pracy mam już od dłuższego czasu przez moich rodziców, a następnie zostało włączone do tego pakietu kombinowanego. Myślę jednak, że chciałbym je wyłączyć, chyba że macie powody, które przemawiają za jego pozostawieniem.
Głównie mam obawy dotyczące ubezpieczenia emerytalnego z ubezpieczeniem inwestycyjnym, dlatego zastanawiam się: czy mam je teraz zrezygnować?
Oczywiście, polisa zostanie utrzymana bez opłat i nie będę miał z tego żadnych korzyści poza około 650 € odszkodowania. Niemniej jednak, było by mi to wolało niż - tak jak teraz przewidziano - płacenie około 250 € miesięcznie przy początkowym rocznym dochodzie brutto około 50 000 € (z czego miałbym 2 000 € miesięcznie z BU i emeryturę podwyższoną do około 1500 € (może to nie do końca tak działa, ale tak mi to wytłumaczono)). Połowa tego na[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne, które zacznie obowiązywać za rok. Świadom jestem korzyści podatkowych, jednakże, teraz jest to dla mnie ważna suma, z którą jakoś się nie czuję komfortowo.
Chcę teraz po prostu zrezygnować, ponieważ wtedy nie rozważyłem tego odpowiednio i uważam to za dość drogie. Na podstawie tego, co przeczytałem, myślę, że prywatne[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne byłoby teraz dla mnie lepszym rozwiązaniem (choć teraz to nie jest tematem dyskusji).
Po tym mógłbym być bez ubezpieczenia emerytalnego, co na razie mi nie przeszkadza, dopóki nie zdecyduję spokojnie, co jest dla mnie właściwe.
Proszę powiedzcie mi, czy powinienem zrezygnować z tego czy nie
Niedawno skończyłem studia i rozpoczynam pracę zawodową, dlatego piszę do was, ponieważ przed rokiem zostałem nakłoniony do zakupu kombinowanej polisy ubezpieczeniowej AL FR70 z dodatkowym ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy (BU).
Nie pracuję w zawodzie, który naraża mnie na jakiekolwiek ryzyko fizyczne i planuję spędzić większość swojego zawodowego życia jako inżynier.
Głównie mam obawy dotyczące ubezpieczenia emerytalnego z ubezpieczeniem inwestycyjnym, dlatego zastanawiam się: czy mam je teraz zrezygnować?
Oczywiście, polisa zostanie utrzymana bez opłat i nie będę miał z tego żadnych korzyści poza około 650 € odszkodowania. Niemniej jednak, było by mi to wolało niż - tak jak teraz przewidziano - płacenie około 250 € miesięcznie przy początkowym rocznym dochodzie brutto około 50 000 € (z czego miałbym 2 000 € miesięcznie z BU i emeryturę podwyższoną do około 1500 € (może to nie do końca tak działa, ale tak mi to wytłumaczono)). Połowa tego na
Chcę teraz po prostu zrezygnować, ponieważ wtedy nie rozważyłem tego odpowiednio i uważam to za dość drogie. Na podstawie tego, co przeczytałem, myślę, że prywatne
Po tym mógłbym być bez ubezpieczenia emerytalnego, co na razie mi nie przeszkadza, dopóki nie zdecyduję spokojnie, co jest dla mnie właściwe.
Proszę powiedzcie mi, czy powinienem zrezygnować z tego czy nie