Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Funduszowa emerytura podstawowa WHEN Rürup) z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy

Napisany przez Randalf
Cześć,

Niedawno skończyłem studia i rozpoczynam pracę zawodową, dlatego piszę do was, ponieważ przed rokiem zostałem nakłoniony do zakupu kombinowanej polisy ubezpieczeniowej AL FR70 z dodatkowym ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy (BU).

Nie pracuję w zawodzie, który naraża mnie na jakiekolwiek ryzyko fizyczne i planuję spędzić większość swojego zawodowego życia jako inżynier. [url]ubezpieczenie[/url] od utraty zdolności do pracy mam już od dłuższego czasu przez moich rodziców, a następnie zostało włączone do tego pakietu kombinowanego. Myślę jednak, że chciałbym je wyłączyć, chyba że macie powody, które przemawiają za jego pozostawieniem.

Głównie mam obawy dotyczące ubezpieczenia emerytalnego z ubezpieczeniem inwestycyjnym, dlatego zastanawiam się: czy mam je teraz zrezygnować?

Oczywiście, polisa zostanie utrzymana bez opłat i nie będę miał z tego żadnych korzyści poza około 650 € odszkodowania. Niemniej jednak, było by mi to wolało niż - tak jak teraz przewidziano - płacenie około 250 € miesięcznie przy początkowym rocznym dochodzie brutto około 50 000 € (z czego miałbym 2 000 € miesięcznie z BU i emeryturę podwyższoną do około 1500 € (może to nie do końca tak działa, ale tak mi to wytłumaczono)). Połowa tego na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne, które zacznie obowiązywać za rok. Świadom jestem korzyści podatkowych, jednakże, teraz jest to dla mnie ważna suma, z którą jakoś się nie czuję komfortowo.

Chcę teraz po prostu zrezygnować, ponieważ wtedy nie rozważyłem tego odpowiednio i uważam to za dość drogie. Na podstawie tego, co przeczytałem, myślę, że prywatne [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne byłoby teraz dla mnie lepszym rozwiązaniem (choć teraz to nie jest tematem dyskusji).

Po tym mógłbym być bez ubezpieczenia emerytalnego, co na razie mi nie przeszkadza, dopóki nie zdecyduję spokojnie, co jest dla mnie właściwe.

Proszę powiedzcie mi, czy powinienem zrezygnować z tego czy nie

Re: Funduszowa emerytura podstawowa WHEN Rürup) z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy

Napisany przez bruno68
Cześć Randalf,

Byliście może trochę naiwni! Pozwól, że zgadnę? MxP? Studenci, którzy nie odnieśli sukcesu i później pracują jako gospodarze, bo nie zrobili dyplomów?

Tak mówisz, jak to wytłumaczył konsultant! Tylko coś zostało pominięte w tych przemówieniach. Nazwa mówi wiele - [url]ubezpieczenie[/url] mieszane równa się śmierci finansowej!

Twoje [url]ubezpieczenie[/url] nie jest drogie, ale składa się z dwóch ubezpieczeń: emerytalnego Rürup i ubezpieczenia na życie. Aby jednak uzyskać ulgi podatkowe, musi być skrupulatnie przestrzegany następujący punkt!

51% kontyngentu musi zostać przeznaczone na Rürup, a 49% na [url]ubezpieczenie na życie[/url]! Ponieważ [url]ubezpieczenie na życie[/url] odbywa się bez pytań dotyczących zdrowia, nie możesz się bronić przed wzrostem składki! Jeśli koszty ubezpieczenia na życie podwajają się z powodu wypłat z ubezpieczenia na życie i prowadzą do wzrostu składki ubezpieczenia na życie, suma składki musi zostać podniesiona!

Przykład: Jeśli płacisz 100 €, 51 € musi być wpłacone na Rürup, 49 € na [url]ubezpieczenie na życie[/url].
Jeśli koszt ubezpieczenia na życie wzrasta z 49 do 98 €, składka nie wzrasta do 149 €, ale aby uzyskać ulgę podatkową, musi wzrosnąć do 200 € miesięcznie! W przypadku wypłaty z ubezpieczenia na życie sprawy się komplikują, ponieważ wtedy umowa Rürup staje się bezużyteczna!
Musisz nadal oszczędzać, aż do końca, w przeciwnym razie nie zgromadzisz żadnej emerytury! Eventualna zawieszona składka dotyczyłaby tylko części ubezpieczenia na życie!

Co do kwestii kosztów? Co jest drogie, to stwierdzenie jest zbyt ogólne, bo nie zadano żadnych pytań zdrowotnych! Co sprawia, że dla wielu jest to dopiero ubezpieczalne! Co jednocześnie prowadzi do ryzyka wzrostu składek!
[url]ubezpieczenie[/url] grupowe od śmierci bez pytań zdrowotnych kosztuje około 2,5 do 3 razy więcej niż [url]ubezpieczenie[/url] indywidualne od śmierci z pytaniami zdrowotnymi!

Co do tematu ubezpieczenia na życie, to możesz być rozczarowany, dzisiejsze polisy na życie są raczej opcją na więcej niż...!
Jeśli nie rozumiesz nazwy Gwarancja, to jest to problem zrozumienia i wiary, ponieważ jest to wyjaśnione w sposób niepełny! Szczególnie jeśli wierzysz w reklamy!

Jeśli dziś zakładasz gwarancję,

która gwarantuje bezpieczeństwo 100% wpłaconych składek, wtedy możesz podpisać umowę na Riester! Po 43 latach i 2.100 € składki wpłacisz 90.300 €! Ale jeśli prawidłowo obliczysz, jest to tylko 82.775 €, ze względu na dopłatę w wysokości 175 € rocznie łącznie 7.525 € jest odjęte!
Jak łatwo zauważyć, jest to spory biznes z ujemnym wynikiem! Pieniądze w przyszłości będą być może mniej warte!

Istnieje dzisiaj wiele wyroków dotyczących polis finansowanych z funduszy, dla wszystkich jedno jest pewne, klient płaci za to cenę!

Chcesz wiedzieć więcej? Proszę o prywatną wiadomość!

Bruno68

Napisany przez Randalf
Również zapytałem się w innym miejscu, prawdopodobnie był na tyle naiwny, że nie sprawdziłem nawet 30% bieżących kosztów prowizji dla pośredników: szczerze mówiąc, nie zbadałem tego, tylko ślepo zaufałem, bo myślałem, że ktoś to za mnie załatwi, a tak w ogóle to było niezwykle drogie. Nie był to MXP, ale inna firma planująca finanse, działająca zgodnie z normą DIN, w którą zaufałem, ale sami to wymyślili lub wybrali, a nawet sam standard może być drogi. Brakło mi wytłumaczenia, zwłaszcza w porównaniu z innymi modelami ubezpieczeń, pokazano mi wyłącznie najlepsze i najbardziej korzystne rürup stanowi 51%, a [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy 49%, co najmniej to zostało wzięte pod uwagę, czyli gdybym kontynuował polisę, mógłbym odliczyć rocznie około 500€ z około 3000€ (miesięcznie około 250) z podatku. To niezbyt poprawia sprawę dla mnie. Nieprzewidywalne podwyżki składek: Nie chce mi się tego robić. Uważam, że [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy jest w zasadzie w porządku, teraz, o ile wiem, to tak wygląda, że dokonane wpłaty (przez około 3 lata, gdy [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy nie było jeszcze zawarte w umowie kombinowanej) nie mają wpływu, czyli dłuższy okres trwania nie ma dla mnie znaczenia, w końcu dla mnie to tylko po prostu zrezygnować z ubezpieczenia od niezdolności do pracy tak szybko jak to możliwe. Alternatywa: Wydziel. Tutaj nie znam się, będę wdzięczny za wskazówki. Podsumowanie: Skonsultuję się ponownie w sprawie wydzielenia ubezpieczenia od niezdolności do pracy, jeśli wpłaty przez 3 lata nie mają znaczenia, pozbywam się całej tej sytuacji. Dla mnie jest to, jak już wspomniałem, średniopowiększająca się kwota o trzy cyfry w ramach rekompensaty za to, że czuję się bezpieczniej (faktycznie) i jestem także gotowy ponownie podjąć całą kwestię ubezpieczeń w przyszłości. Dzięki dla bruno86 i całego forum.

Napisany przez bruno68
"Cześć Randalf,

chciałbym to poprawić, wszystko wrzucane jest do jednego garnka, co w ogóle nie jest prawdą!

a) Prawdą jest, że koszty wydają się być ekstremalnie wysokie! Ale to nie ma nic wspólnego z prowizją czy naganą!

Są one ustalone na poziomie 2,5%, zgodnie z prawem! Różnica 1,5% pochodzi z systemu płatności w ciągu roku wynoszącym 1/12 z dodatkowym opłatą 8% od składki rocznej! Według Twoich danych, płacisz 250 € miesięcznie, co daje 3000 € rocznie, z czego 8% to

3.000 € x 8% /108 % = 222,23 € rocznie dodatkowych opłat

Aby znać wysokość prowizji: składki w wysokości 250 € pomnożone przez 12 miesięcy i liczbę lat umorzenia maksymalnie 35 lat, daje 3000 € pomnożone przez 35 lat = 105.000 € wartości

105.000 € wartości / 2,5 % = 2.625 €

105.000 € wartości / 1,5 % = 1.575 €

razem .................................= 4.200 € to podstawa rachunku Rürupp na bazie funduszy, otrzymuje stopień wydajności około 87,50%

razem .................................= 3.675 € prowizji lub naganę! 2.625 € są natychmiast rozliczane, 1.050 € finansowane są przez 5 lat z 222.20 rocznych dodatkowych opłat!

W praktyce oznacza to, że 3.315 € wypłacane jest na sprzedaż! To nie jest zasługa pośrednika, lecz sprzedaży!

Sprzedaż z kolei ma inna tabelę, która raczej jest tajemnicą firmy! Ale nie ma w tym zbyt wielu tajemnic, z tej struktury można wnioskować, jaki jest początkowy poziom między 40% a 50% prowizji lub nagany, wypłacanej sprzedaży! Tabela sprzedażowa może działać na poziomie od 70% do 130%!

Decyzji o zmianie ubezpieczenia nie da się uniknąć. Warunki są zbyt złe! Musisz wykupić rzeczywiste [url]ubezpieczenie[/url] od Stalej Niezdolności Do Pracy! Twoje obecne [url]ubezpieczenie[/url] jest w 100% obciążane podatkiem, czy w razie potrzeby otrzymasz zwolnienie na czas choroby w ramach ubezpieczenia, jest niepewne. Ponadto, kwota miesięcznej renty z tytułu niezdolności do pracy będzie znacznie niższa niż Twoje dochody!

Pozdrowienia, bruno
"

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata