Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zwiększ swoje oszczędności budowlane, aby otrzymać większe odsetki i premię.

Napisany przez Puschel
Cześć

Mam stary kontrakt oszczędnościowy z roku 2006. Od kilku lat nie wpłacam już żadnych środków. Saldo oszczędnościowe wynosi obecnie połowę kwoty oszczędnościowej.

Mój [url]doradca bankowy[/url] zasugerował, abym w ciągu najbliższych lat zwiększył saldo oszczędnościowe do 2000 [url]euro[/url] poniżej kwoty oszczędnościowej, aby otrzymać więcej odsetek i premię.

Jednak ten pomysł nie do końca mi się podoba, ponieważ - według mojej wiedzy - bardziej korzystne dla klientów stare kontrakty oszczędnościowe oferowane przez kasę oszczędnościową mogą zostać w każdej chwili anulowane, a tego nie chcę.

Pozdrowienia
Puschel

Re: Zwiększ swoje oszczędności budowlane, aby otrzymać większe odsetki i premię.

Napisany przez bruno68
Cześć Puschel, to z wypowiedzeniem i tak przyjdzie! Regulacja brzmi następująco: 10 lat po przydzieleniu następuje wypowiedzenie! Jak brzmi nazwa BSK, stawka, stopa procentowa, suma oszczędności budowlanych i jaki plan istnieje z tymi pieniędzmi? Pozdrowienia, Bruno68

Napisany przez Puschel
Cześć bruno68,

pieniądze pełnią funkcję rezerwy i powinny być ulokowane możliwie bezpiecznie.

Bausparkasse
Schwäbisch Hall

Taryfa
A-Standard

Oprocentowanie oszczędności
1,5 %

Suma oszczędności budowlanych
10 000 [url]euro[/url]

Pozdrowienia
Puschel

Napisany przez bruno68
Cześć Puschel,

sprawdź na Weltsparen.de! Może tam znajdziesz coś dla siebie! Poproś Liska o wypłatę 6 000 € i zainwestuj tę kwotę tam!
Przeczytaj tutaj:
Internet:
- www.kritische-anleger.de
- Weltspraren.de
W zależności od Twoich życzeń możesz przekierować swoje oszczędzanie!

Pozdrowienia, bruno68

Napisany przez Puschel
Cześć bruno68,

dzięki za wskazówki.

Czyli lepiej zostawić moją umowę oszczędnościową w spokoju?

Pozdrowienia
Puschel

Napisany przez bruno68
Do Puschla,

Częściowo opróżnij umowę oszczędnościową, aby można było nadal oszczędzać! W ten sposób zostaną wypłacone obie dopłaty VL, raz 43 € plus 45 €,
za co razem zaoszczędzone zostanie 40 € + 43 €! Dodając do tego odsetki. Po osiągnięciu kwoty 5.000 € następne 3.000 € zostaną ponownie pobrane i zainwestowane!

Stan konta wynosi około 6000 €, które są ulokowane jako rezerwa na rachunku oszczędnościowym z oprocentowaniem 0,7% w skali roku.

A następnie plan oszczędnościowy w wysokości 50 € miesięcznie!

Wkrótce osiągniesz chociaż niskie pięciocyfrowe salda! W ten sposób można zbierać swoje majątek, oszczędzając!

bruno68

Napisany przez Puschel
Cześć bruno68,

Wypłacanie pieniędzy z umowy oszczędnościowej budowlanej (i inwestowanie ich w inny sposób) zamiast dalszego oszczędzania jest dokładnym przeciwieństwem zaleceń mojego doradcy bankowego.

Pozdrowienia
Puschel

Napisany przez 2utopus
Przy 2% inflacji inwestowanie z 0,7% oznacza roczną utratę siły nabywczej w wysokości 1,3% (przed opodatkowaniem) ... po 10 latach zniknie 13,8% siły nabywczej ...

A jak z premią mieszkaniową i dopłatą do oszczędności pracowniczych?

Co dokładnie zaproponował [url]doradca bankowy[/url]?

Napisany przez Puschel
Cześć utopus,

mój [url]doradca bankowy[/url] zaproponował premię lojalnościową, ale nie zaproponował premii budowlanej ani oszczędności pracowniczych.

Pozdrowienia
Puschel

Napisany przez bruno68
An Utopyk,

Co do całego gadania o odsetkach! Jasne, może ona zachować pieniądze na koncie BSV, ale tylko do momentu wypowiedzenia! A potem? Wszystko z powrotem na [url]konto[/url] bieżące? I potem wszystko ekstremalnie pośpiesznie znowu załatwiać?

Moja propozycja kierowała się tym, czego pani chciała: pieniądze powinny być dostępne codziennie!
Sam wiem, że te odsetki od salda nie pokrywają kosztów związanych z inflacją! Ale z perspektywy konta bieżącego z odsetkami od debetu wynoszącymi od 14 do 16% rocznie, efekt oszczędnościowy jest zupełnie inną kwotą!
To aż do wykorzystania 1,... % jest w końcu lepsze niż 16 do 18% dyskontu!
Ponadto wypowiedziałem się, że wypłata salda opóźnia termin wypowiedzenia! I BSV nadal ma istnieć!

Moje dodatkowe opisane dodatki naprawdę istnieją, dwa razy VL z oszczędzaniem na cele mieszkaniowe 40 € plus 43 € (512 € i 480 € rocznej składki), daje 8% zwrotu

Również inny plan oszczędnościowy w wysokości 40 € w planie oszczędnościowym VBL daje roczny dodatek od urzędu skarbowego w wysokości 80 €! daje 20% zwrotu, a odsetki i dywidendy są dodatkowo zwolnione z podatku!

Nic więcej nie miałem na myśli!

bruno68

Napisany przez obelix
bruno68 pisze:
Ponadto wyraziłem opinię, że wypłata środków z oszczędności powoduje zawieszenie terminu wypowiedzenia! A BSV nadal istnieje!

Generalnie każda kasa oszczędnościowa reaguje na zmianę umowy i/lub wypłatę środków z wyższego oprocentowania, zazwyczaj gdy oprocentowanie przekracza 0,5%, poprzez wypowiedzenie umowy. Zazwyczaj pozwala na to regulamin (ABB). Każda kasa oszczędnościowa cieszy się z pozbycia się czystych (wysokooprocentowanych) oszczędzających.

Napisany przez bruno68
Generalnie każda [url]kasa oszczędnościowa[/url] reaguje na zmianę umowy i/lub wypłatę środków z wyższego oprocentowania, zazwyczaj gdy oprocentowanie przekracza 0,5%, poprzez wypowiedzenie umowy. Zgoda na to znajduje się (w zasadzie) w warunkach oszczędzania (ABB). Każda [url]kasa oszczędnościowa[/url] cieszy się, że pozbywa się czystych oszczędzających (z wysokim oprocentowaniem). To nie ma znaczenia, wypowiedzenie przyjdzie, bo inaczej społeczność oszczędzających zostanie poszkodowana! Oczywiście szkoda, że przyszłe odsetki przepadają! Ale utrata majątku jest wykluczona! Co nie jest wykluczone w przypadku ETF-ów czy funduszy! Dlatego trzeba się zastanowić wcześniej, zanim będzie za późno! Podane przez Puschela wytyczne połączyłem tylko ze swoimi sugestiami i przedstawiłem możliwe warianty! Kontekstem było możliwe dokładne wypłacenie pieniędzy, to było wymaganie. Jednak nie był to związek z wyrównaniem inflacji ani z dalszym budowaniem majątku! Przedstawiłem produkty wolne od doradztwa! Ten, kto jako klient, bez doradztwa, decyduje się na ryzykowny rozwój majątku, szybko zauważy, że ponosi straty na poziomie 74%)! Oznacza to, że czworo z piątki ponosi straty, żeby jeden zyskał! Dlatego wprowadzono uprawnienia do doradztwa w zakresie środków finansowych! Ponieważ wiedza własna o środkach finansowych jest zazwyczaj poniżej przeciętnej, ponieważ nie jest to przedmiot szkolny! bruno68

Napisany przez 2utopus
bruno68 pisze:
Nie ma znaczenia, wypowiedzenie nadejdzie, ponieważ inaczej grupa oszczędzających na mieszkania ucierpi! Owszem, jest to godne ubolewania, że przyszłe odsetki pójdą na marne!
Ale utrata majątku jest wykluczona!
Co nie jest wykluczone w przypadku funduszy ETF lub funduszy inwestycyjnych!

Przy inflacji 2% i kapitale zysku 1,5%, straty są nawet gwarantowane.
A w przypadku upadku euro pytanie nie brzmi czy, a kiedy?
Bezpieczeństwo istnieje tylko tak długo, jak długo wszyscy wierzą w euro.

Cytat od bruno68

Kontekstem było możliwe dokładne określenie dostępu do pieniędzy, było to warunkiem.

Fundusze ETF i akcje można również sprzedać dokładnie w dniu i tym samym mieć dostęp do pieniędzy.

Napisany przez obelix
pisze:
An Obelix

Es ist doch egal, die Kündigung wird kommen, ...

nach deinem Vorschlag sofort.

Gut verzinsliche Bausparverträge, einige davon sogar ohne Kontoführungsgebühren, würde ich so lange es geht behalten und eine Kündigung NICHT durch unbedachte Handlungen beschleunigen. Um mehr ging es mir nicht.

taggenaue Zugriff; bei hochverzinslichen Bausparverträgen steht eine Stunde später der Mann mit dem Geldkoffer vor der Tür.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata