Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy oszczędności budowlane z wyprzedzającym kredytem nie mają wpisów w Schufa?

Napisany przez kub0185
Właśnie sprawdziłem swoje dane w Schufa po raz pierwszy i znalazłem tam wszystkie moje [url]kredyty[/url], z wyjątkiem tych udzielonych przez Schwäbisch Hall - mam tam Riestera oraz finansowanie mojej instalacji fotowoltaicznej. Oba to oszczędnościowo-kredytowe plany budowlane z zaliczkami. Czy nie powinny one być również widoczne w Schufa?

Re: Czy oszczędności budowlane z wyprzedzającym kredytem nie mają wpisów w Schufa?

Napisany przez bruno68
Do kub0185,

Widziałem, że sprawdził Pan swoje dane w Biurze Informacji Kredytowej!

Właśnie po raz pierwszy sprawdziłem moje dane w Biurze Informacji Kredytowej i wszystkie moje [url]kredyty[/url] znalazłem tam, z wyjątkiem tych związanych z Schwäbisch Hall, gdzie mam rachunek Riester i finansowanie mojego instalacji fotowoltaicznej. Oba z zaliczkami z góry. Czy nie powinny one być również widoczne w Biurze Informacji Kredytowej?

W Biurze Informacji Kredytowej są wpisywane jedynie pożyczki, które nie są zabezpieczone (hipoteką, zastawem)!
Tylko w przypadku, gdy [url]pożyczka[/url] zostanie niewypłacona, to wtedy zostaje to odnotowane! Ale zastaw jest zwykle spłacany wcześniej!

Co oznacza, że [url]Dom[/url] zostanie sprzedany przez wierzyciela!

bruno68

Napisany przez kub0185
bruno68 pisze:
Schufa, tam wpisywane są jedynie pożyczki, dla których nie ma zabezpieczenia (hipoteka, zastaw)!

U mnie są obie informacje - kredyt i kredyt zabezpieczony hipotecznym zastawem. kredyty w banku hipotecznym są również zarówno związane z Rentą Riester, jak i zabezpieczone hipoteką, z wyjątkiem kredytu na system fotowoltaiczny.

Napisany przez slowrookie
bruno68 pisze:
Do Kub0185,

Zgłosili się do Schufa o informacje!

Schufa, tam wpisane są jedynie pożyczki, które nie są pokryte zabezpieczeniem (hipoteka, zastaw)!
Dopiero jeśli pożyczka staje się niespłacalna, wtedy jest ona również widoczna! Ale hipoteka zostanie spłacona wcześniej!

Oznacza to, że Dom będzie sprzedany przez wierzyciela!

bruno68

Absolutny nonsens i niebezpieczna dezinformacja...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W biurze informacji gospodarczej Schufa znajdują się wszystkie dane dostarczone przez partnerów......

- Konta osobiste
- Karty kredytowe
- Limit dostępnych środków
- wszelkiego rodzaju [url]kredyty[/url]

Na razie są to tylko normalne (!) informacje i nic negatywnego. Sytuacja staje się negatywna dopiero wtedy, gdy istnieją informacje o kredytach, które nie zostały spłacone poprawnie.

Oczywiście, mimo miliardów danych, Schufa nie jest w stanie zapobiec sytuacjom, w których informacje czasami giną lub po prostu nie są zgłaszane.

Napisany przez kub0185
Dlatego pytanie, czy powinny być one zawarte.

kub0185 pisze:
Dlatego pytanie, czy powinny one tam być umieszczone.

Dla Ciebie jest to właściwie nieistotne....

Napisany przez kub0185
Zainteresowała mnie odpowiedź. Czy takie zabezpieczenia kredytowe oferowane przez kasy oszczędnościowo-budowlane w ogóle nie są uwzględniane w rejestrze Schufa?

Zazwyczaj wszystkie pożyczki są zgłaszane do Schufy, przecież po to ona istnieje. W przeciwnym razie to nie miałoby sensu....

Po prostu tutaj coś się nie udało/zgubiło albo coś.... jednak podczas składania wniosku kredytowego musisz to i tak podać.

Napisany przez volltilger
Może istnieć banki, które nie współpracują z firmą Schufa... Ale dla mnie to nowość dotycząca Fuchsi. Możesz przesłać dokumenty i zażądać poprawki.

Napisany przez kub0185
volltilger pisze:
Byłoby to dla mnie nowe, jeśli chodzi o Firmy. Możesz przesłać dokumenty i żądać sprostowania.

Czy miałbym jakąkolwiek korzyść poza tym, że pracuję dla mnie, Schwäbisch Hall i Schufa? Nie widzę żadnej. Któryś z kredytów zostanie wkrótce spłacony, zobaczymy za rok, czy coś zostanie tam wpisane.

Napisany przez volltilger

Chciałbym wiedzieć, czy miałbym jakąkolwiek korzyść poza faktem, że pracuję dla mnie, Schwäbisch Hall i Schufa. Nie widzę żadnych.
Cóż, jeśli jesteś uzależniony od Schufy, korzyścią byłoby to, że Twoje dokumenty i historia w Schufie są zgodne. Ponieważ przy składaniu wniosku kredytowego musisz podać istniejące zobowiązania, -jak już zauważył Herrmüller- różnice mogą prowadzić do pytań zwrotnych i tym samym utraty czasu. Jeśli potrzebujesz szybkiej zgody na okazję w nieruchomości, może to być korzystne. Ja bym nic nie robił.

Napisany przez bruno68
Osoba, która przeczyta wniosek o pożyczkę lub umowę pożyczki (od strony odwrotnej), zauważy, że każdy pożyczkobiorca automatycznie udziela swojej zgody!Na przykład udziela on zgody na przekazanie informacji do Biura Informacji Kredytowej (Schufa). Wyjaśnia również, jakie informacje są udostępniane osobom trzecim!Bruno68

Napisany przez kub0185
To, że mają prawo wprowadzać [url]kredyty[/url], nikt nie kwestionuje, pytanie brzmi dlaczego tego nie robią. W przypadku jednego mógłbym uznać to za przeoczenie, ale mając do czynienia z 3 umowami oszczędnościowo-kredytowymi dotyczącymi Riester, finansowania PV i zabezpieczenia odsetek, z którymi wiążą się 2 pożyczki z zaliczką, zakładam, że nie wprowadzają żadnych wpisów.

Napisany przez 2tneub
Moje [url]kredyty[/url] hipoteczne nie są również widoczne w Schufa. Jest to jednak [url]kredyt[/url] ratalny udzielany przez czerwoną S.

@kub0815
Masz tutaj luksusowy problem, gorszą sytuacją byłoby, gdyby istniał błędny wpis negatywny.... Twoje braki wpisów są raczej niewielkim problemem.

Przypadek 1
Młodemu praktykantowi z Monachium odmówiono specjalnej oferty reklamowej banku: wynajem telefonu za 2,50 [url]euro[/url] miesięcznie. Powód: Według informacji z Schufa, ma on 27 600 [url]euro[/url] zadłużenia kredytowego. Zgroza. Rozwiązanie zagadki: 18-latek kupił na raty samochód używany za 2760 [url]euro[/url] i już spłacił. Zbyt duża liczba zer wprowadzonych w system nie zgadzała się z ratami spłaty, więc praktykant miał 27 600 [url]euro[/url] na minusie. Musiał sam zadbać o usunięcie tego wpisu i dostarczyć wszelkie możliwe dowody.
Przypadek 2
W innym przypadku biznesmen cierpi z powodu oszustwa imiennika, który zwinął się z długiem kredytowym w wysokości 35 000 [url]euro[/url]. Szczególnym pechem jest to, że obaj obchodzą także tę samą datę urodzenia. Biznesmen wielokrotnie zastanawiał się nad biurokratycznym zamieszaniem banków, ale dopiero sądowy nakaz zapłaty go ostrzegł. Sprawa została szybko wyjaśniona. Niestety zdarzało mu się ostatnio często przeprowadzać: Za każdym razem Schufa wierzyła, że pod nowym adresem w końcu wpadła na trop prawdziwego sprawcy.

Napisany przez kub0185
Nie mam w ogóle problemu. :-) Chciałem tylko wiedzieć, dlaczego mnie tam nie ma. Ale zamierzam teraz także raz w roku poprosić o wyciągi z Schufa. Sprawdzę też Creditreform i crifbuergel.

Napisany przez DennisGirulat
Cześć wszystkim,

kiedyś pracowałem w jednym z miastowych banków oszczędnościowych i zauważyłem, że klasyczne [url]kredyty[/url] konsumpcyjne były raportowane do firmy BIK, podczas gdy [url]kredyty[/url] hipoteczne, zarówno równe raty jak i opłacane jednorazowo, nie były. Wydaje mi się, że zależy to od danego banku, jakie raporty są przesyłane.

Niestety wtedy nie zapytałem o tło tego zagadnienia.

Napisany przez kub0185
Przemyślałem to jeszcze raz. W przypadku [url]kredytów[/url] hipotecznych bank ma dostęp do księgi wieczystej, dzięki czemu wie, ile [url]kredytów[/url] jest na niej zapisanych. W przypadku [url]kredytów[/url] konsumenckich rolę tę w dużej mierze przejmuje Schufa. W moim przypadku ta wyjaśnienie również się nie sprawdzi, ponieważ mam u kasy oszczędnościowo-budowlanej również ten [url]kredyt[/url] PV, który nie jest ściśle zabezpieczony. Ale być może w przypadku EEG to jest bezpieczeństwo, które sprawiło, że bank zrezygnował z korzystania z informacji z Schufa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata