Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW ZA-Premium - Odrzuca się cesję całej sumy oszczędności budowlanych.

Napisany przez Christian99
Cześć,
w końcu 2004 roku założyłem trzy konta oszczędnościowo-kredytowe BHW ZA-Premium dla moich dwóch synów.
Teraz obaj mają już 18 lat.
Ponieważ od kilku lat oszczędzam maksymalne kwoty na te konta i nie wiem, czy chłopcy kiedykolwiek wpadną na pomysł roztrwonienia pieniędzy, chciałbym, aby konta zostały przeniesione na mnie.
Deklaracje cesji dotyczą całej kwoty oszczędnościowej.
BHW odrzuca cesje i argumentuje, że możliwa jest jedynie cesja do wartości oszczędności zakupionych do tej pory. Wszelkie dodatkowe wpłaty oraz odsetki nie podlegają cesji.
Właściwie nie mam ochoty corocznie dokonywać tych cesji, zwłaszcza że każda z nich wiąże się z opłatą w wysokości 30,00 EUR za każde [url]konto[/url].

W paragrafie 14 regulaminu stoi:
Bausparer może cesjonować swoje prawo do wypowiedzenia umowy i roszczenie zwrotu
oszczędności na koncie Bauspar.
Cesionowanie, zastawianie i przenoszenie innych praw wymaga zgody kasy oszczędnościowo-kredytowej. Zazwyczaj kasa oszczędnościowo-kredytowa zgadza się na przeniesienie wszystkich praw i obowiązków z
umowy (przeniesienie umowy), jeśli przejmujący jest krewnym (§ 15 kodeksu podatkowego) Bausparera.

Czy tutaj pomaga tylko przeniesienie?
Oznaczałoby to, że opodatkowanie dochodów kapitałowych przechodziłoby również na mnie.

Dzięki za pomoc.
Pozdrowienia
Christian

Napisany przez Martin79HN
Cześć, Czy twoi dwaj synowie się zgadzają? Uważaj, żebyś nie stracił przez to dodatkowych odsetek premii? Ile procent salda znajduje się w obu umowach? Pozdrowienia, Martin

Napisany przez Christian99
Cześć Martin, około 30% oszczędności. Przekaz został wówczas udokumentowany na piśmie przez mojego pełnoletniego syna. Nie mogę znaleźć w ogólnych warunkach umowy klauzuli, która mówiłaby, że przekazanie w rodzinie zniszczyłoby dodatkowe oprocentowanie. Zwłaszcza że, według BHW, przekazanie dotyczy tylko dotychczas zgromadzonej kwoty. To przekazanie nie można porównać do przekazania bankowi czy czemuś podobnemu. Skąd masz informacje, że przekazanie w rodzinie zniszczyłoby dodatkowe oprocentowanie? Pozdrowienia, Christian

Napisany przez Martin79HN
Cześć Christian,

to zależy od umowy. Moja umowa z BHW z 2009 roku również ma premię.
Przy cesji = brak premii (w moim przypadku)

Twoje pytanie może rozwiązać tylko BHW lub [url]doradca[/url] BHW. Czy może istnieje również możliwość wpisu Ciebie jako właściciela konta + synów. (lub że podczas wypowiedzenia/wypłaty zostaniesz zapytany)

Ale uważaj, aby dobra umowa nie została przez to wypowiedziana. (lub z gorszymi warunkami)

Pozdrowienia

Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata