Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Niewłaściwe obliczenia odsetek w moim kredycie balonowym?

Napisany przez Moeri
Cześć wszystkim, mam taki oto problem: Sfinansowałem swój samochód poprzez [url]kredyt[/url] balonowy za pośrednictwem ówczesnej Commerz Finanz (obecnie Consors Finanz). Pierwsza rata została pobrana 01.01.2016, kwota [url]kredytu[/url] wynosiła 18 990 €, stopa procentowa 3,99%, rata miesięczna 251 €, wartość ostatecznej raty 8 479 €. W dniu 30.07.2018 dokonałem dodatkowej spłaty w wysokości 5 990 €, a drugą w dniu 01.01.2019 w wysokości 2 000 €, aby zmniejszyć lub spłacić balon. Okazało się teraz, że Consors Finanz nie zmniejszył mojego obciążenie odsetkami w związku z tymi dwoma dodatkowymi spłatami i twierdzą, że moja ostateczna rata na 01.12.2019 wynosi 907 €. Płacę więc odsetki od całkowitej kwoty finansowania, a nie od zmniejszonej sumy finansowania pomimo dokonanych dodatkowych spłat. Czuję się oszukany, uważam to za praktycznie przestępcze działanie ze strony banku. Czy powinienem powierzyć tę sprawę adwokatowi?

Z góry dziękuję.....

Napisany przez 2utopus
Jaki jest zapis dotyczący nadpłat w umowie kredytowej? Czy są one zawsze dozwolone w dowolnej wysokości - i czy są one potrącane od kwoty [url]kredytu[/url], czy dopiero na koniec umowy?

Co na ten temat mówi pożyczkodawca? Być może jest to uregulowane umownie lub to pomyłka?

Napisany przez Moeri
Cześć Utopusie, w ostatnich dniach przyglądałem się mojej umowie i zauważyłem 2 sekcje dotyczące dodatkowych spłat: 1. Spłata przedterminowa: Klient może w dowolnym momencie spłacić całość lub część [url]kredytu[/url] przedterminowo. W takim przypadku proporcjonalne odsetki będą naliczane zgodnie z zastosowaniem §501 BGB. W przypadku pełnej lub częściowej spłaty przedterminowej bank może zgodnie z §502 BGB żądać odpowiedniego odszkodowania za szkody bezpośrednio związane ze spłatą przedterminową. [...] Odszkodowanie za spłatę przedterminową jest naliczane tylko wtedy, gdy kwota spłaty przekracza 50% niespłaconej jeszcze kwoty netto [url]kredytu[/url] (w obu przypadkach spełnione) lub jeśli od ostatniej spłaty przedterminowej minęło mniej niż 12 miesięcy. 2. Spłata przedterminowa: Masz prawo spłacić [url]kredyt[/url] w całości lub części przedterminowo. W przypadku częściowej spłaty przedterminowej (dodatkowej wpłaty) należy ustalić, czy pozostały okres [url]kredytu[/url] ma zostać skrócony, czy też wysokość pozostałych rat ma zostać zmniejszona (jak zostało poinformowane). Jeśli saldo zadłużenia linii kredytowej zmniejsza się z powodu dodatkowej wpłaty, odsetki będą naliczane już tylko od zmniejszonego salda zadłużenia. Kiedy niedawno dzwoniłem do banku, aby sprawdzić moją ostatnią ratę, pani wspomniała, że moje dodatkowe wpłaty zostały zablokowane. Dlatego podejrzewam, że moje przelane pieniądze nie zostały zaksięgowane na mój pozostały [url]kredyt[/url] do dnia mojego telefonu i dlatego nie dokonano poprawnego naliczenia odsetek. Ta sytuacja naprawdę mnie zgryza. Poprosiłem o szczegółowe obliczenie odsetek na cały okres trwania umowy, ale nikt po prostu nie odpowiada na moje maile. Dzwonienie do tego bałaganu na pewno nie przyniesie rezultatów... Dzięki, że zajmujesz się tą sprawą, jestem naprawdę zrozpaczony.

Napisany przez DennisGirulat
Dobry wieczór,

z klauzulą dotyczącą kary za wcześniejszą spłatę właściwie już masz swoją odpowiedź. Możesz spłacić całość lub część [url]kredytu[/url] wcześniej, ale bank nadal może policzyć Ci straty z tytułu odsetek.

Pozdrowienia
Dennis Girulat

Napisany przez Moeri
Cześć, dziękuję za odpowiedź!
Jednak odszkodowanie za wcześniejszą spłatę staje się wymagalne dopiero, gdy spłaci się więcej niż 50% kwoty [url]kredytu[/url], czy źle to rozumiem? Tych 50% nie przekroczono.
Dlaczego więc w drugiej części jest opisane, że odsetki od momentu dokonania nadpłaty będą naliczane już tylko od zmniejszonego salda zadłużenia?

Poprawne, ale nie zachowali Państwo 12-miesięcznego odstępu między dodatkowymi spłatami, zgodnie z opisem w tym samym punkcie.

Napisany przez Moeri
Muszę całkowicie zgodzić się z tobą - okres czasu nie pasuje. Jeśli jednak faktycznie musiałbym zapłacić odszkodowanie, instytut musiałby teoretycznie przekazać mi kwotę odszkodowania z uzasadnieniem, a na moim wyciągu bankowym nie było widoczne nic takiego. Zwłaszcza że odszkodowanie wynosi tylko 0.5%, co jest znacznie mniejsze niż oszczędność na odsetkach z dodatkowych wpłat w wysokości kilkuset [url]euro[/url]. Nie do końca jasne jest mi z tego powodu...

Ta informacja powinna faktycznie zostać dostarczona przez instytut.

Powinieneś na tym jednak nalegać.

Pozdrowienia

Napisany przez Moeri
Dziękuję bardzo - z pewnością dokładnie się zorientuję i dam znać! Bardzo dziękuję za każdą wskazówkę.

Napisany przez 2utopus
Jeśli dobrze to przeczytałem, powinieneś był zdecydować się podczas dodatkowej spłaty, czy przyszłe raty mają być niższe, czy też chcesz zakończyć finansowanie wcześniej - ponieważ nie wybrałeś żadnej z tych opcji, dodatkowa płatność została zatrzymana i zostanie doliczona tylko do ostatniej raty. Czy to jest zgodne z prawem, najlepiej powie ci prawnik lub organizacja konsumencka.

Napisany przez Moeri
Cześć Utopus, i właśnie tutaj tkwi sedno sprawy. Ustaliłem cel spłaty rat, a mianowicie zmniejszenie salda [url]kredytu[/url]. I to dla obu dodatkowych płatności, każda po przekazaniu środków. Od tego momentu redukcja odsetek powinna działać na podstawie zmniejszonej kwoty [url]kredytu[/url], jednak podejrzewam, że moje płatności nigdy nie zostały przypisane do mojego [url]kredytu[/url]. W przeciwnym razie mógłbym po prostu odłożyć pieniądze do czasu spłaty ostatecznej raty...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata