- wt paź 15, 2019 6:03 pm
Dobry wieczór,
właśnie odkryłem to forum i mam nadzieję, że moje pytanie jest tutaj odpowiednie.
Około dwóch tygodni temu, my z żoną dostaliśmy niespodziewaną możliwość zakupu nieruchomości.[url]Dom[/url] jest obecnie zamieszkany i w dużej mierze gotowy do zamieszkania.
Właściciel domu żąda 125 tys. €. Na remont przewidziano 10 tys. €. Sprzedaż odbywa się prywatnie.
Otrzymaliśmy trzy oferty od banku. Między innymi pożyczkę KfW + pożyczkę banku oraz[url]refinansowanie[/url] pozostałej kwoty poprzez nową umowę na budowę, a także ofertę dotyczącą pożyczki terminowej.
Istnieje również opcja finansowania całej kwoty z oprocentowaniem stałym na 15 lat. Po tym czasie pozostałby dług w wysokości nieco poniżej 48 tys. €. Oprocentowanie efektywne 2%; spłata w wysokości 3,82%. ; Koszty dodatkowe pokryte byłyby z kapitału własnego. Dodatkowe spłaty byłyby możliwe, a obecnie istnieje umowa na oszczędności budowlane (jeszcze w fazie oszczędzania, około 5000 €).
Realistyczne są roczne dodatkowe spłaty w wysokości około 1000 €, co zmniejszyłoby dług do 33 tys. €.
W ten sposób rata miesięczna byłaby stała i planowana, a nie byłoby konieczności spłacania 2 pożyczek czy wpłacania wkładu na oszczędności budowlane? Czy oprocentowanie efektywne mieści się w normalnych ramach? Miesięczna rata[url]kredytu[/url] wynosi wraz z miesięcznymi kosztami dodatkowymi (prąd, zaliczka na ogrzewanie, woda itp.) i ubezpieczeniami na [url]Dom[/url] niemal 29% miesięcznych dochodów.
Dziękuję z góry.
Pozdrowienia
właśnie odkryłem to forum i mam nadzieję, że moje pytanie jest tutaj odpowiednie.
Około dwóch tygodni temu, my z żoną dostaliśmy niespodziewaną możliwość zakupu nieruchomości.
Właściciel domu żąda 125 tys. €. Na remont przewidziano 10 tys. €. Sprzedaż odbywa się prywatnie.
Otrzymaliśmy trzy oferty od banku. Między innymi pożyczkę KfW + pożyczkę banku oraz
Istnieje również opcja finansowania całej kwoty z oprocentowaniem stałym na 15 lat. Po tym czasie pozostałby dług w wysokości nieco poniżej 48 tys. €. Oprocentowanie efektywne 2%; spłata w wysokości 3,82%. ; Koszty dodatkowe pokryte byłyby z kapitału własnego. Dodatkowe spłaty byłyby możliwe, a obecnie istnieje umowa na oszczędności budowlane (jeszcze w fazie oszczędzania, około 5000 €).
Realistyczne są roczne dodatkowe spłaty w wysokości około 1000 €, co zmniejszyłoby dług do 33 tys. €.
W ten sposób rata miesięczna byłaby stała i planowana, a nie byłoby konieczności spłacania 2 pożyczek czy wpłacania wkładu na oszczędności budowlane? Czy oprocentowanie efektywne mieści się w normalnych ramach? Miesięczna rata
Dziękuję z góry.
Pozdrowienia