Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF-Depozyt: Teraz powinno ruszyć

Napisany przez picotto
Cześć,

Jestem teraz zbyt długo zirytowany nieistniejącymi odsetkami i chcę teraz zacząć inwestować w depozyt ETF. Będę prowadzić go w moim banku, DKB.

Planuję rozpocząć inwestycje kwotą 10 000 [url]euro[/url]. Następnie będę stopniowo wpłacał pieniądze.

Ważne jest dla mnie bezpieczeństwo, dlatego chcę zacząć od msci world. Pytanie tylko, który z wszystkich. Czy coś źle zrobię wybierając iShare Cores, czy macie inne propozycje?

Napisany przez Dante
Ja, ja mam również ten sam ETF uruchomiony jako plan oszczędnościowy w DKB. Myślę, że z tym nie można dużo źle zrobić.

Napisany przez 2tneub
Dlaczego zdecydowałeś się na iShare?

Zasada MSCI World to już w sumie dobre wyjście.

Ogólnie można jeszcze rozważyć wybór na plan oszczędnościowy w DKB MSCI World ETF bez opłat transakcyjnych, np. od Lyxor, Amundi lub HSBC. Trzeba to dokładnie przeanalizować.
Można też zrobić to przy pojedynczej wpłacie: plan oszczędnościowy na 10000€ (lub 2x 5000€) i później obniżyć do miesięcznej kwoty.
Chociaż zawsze jest to tylko akcja czasowo ograniczona, która obecnie, na przykład, trwa do grudnia. Potem DKB może ponownie nawiązać współpracę z innymi dostawcami ETF na promocyjne ETF-y.

Na forum finansowym coraz częściej rekomendowany jest dostawca ETF Vanguard i zamiast ETF MSCI World - All World. Nie mam pewności, czy DKB oferuje ten produkt.

Napisany przez picotto
Nie chodzi o to, żebym został źle zrozumiany. To nie ma być plan oszczędnościowy, ale portfel ETF, w którym sam decyduję, ile i kiedy wpłacam.

Napisany przez 2titan1981
Może również istnieć inne fundusze, które mogą być interesujące.
Po pierwsze, należy znaleźć fundusz, który pasuje do naszych potrzeb, a następnie upewnić się, że jego nabycie i przechowywanie w depozycie jest kosztowne. Szczególnie w przypadku funduszy ETF koszty powinny być niskie, poniżej 0,8% za zakup, a opłaty za depozyt nie powinny przekraczać 30€ rocznie.
Przy inwestycji 10.000€ zalecałbym inwestowanie w kilku transzach, po 2.000€ rocznie.

Napisany przez picotto
Dlaczego w kilku transzach?

Jeśli nie chcesz korzystać z planu oszczędnościowego, koszty transakcji powinny wynosić znacznie mniej niż 1% wartości inwestycji.

Warto rozłożyć inwestycję na kilka transz, aby uniknąć zainwestowania całej sumy w momencie wysokich cen, które mogą potem gwałtownie spaść.

Napisany przez picotto
Wszystko jasne, nie zwróciłem na to uwagi.
Wróćmy do Eft. Wybrałem MSCI iShare, ponieważ jest największy i dlatego domyślnie uważany za najbezpieczniejszy. Czy masz jakieś inne sugestie?

Co masz na myśli mówiąc najbezpieczniejsze? Fundusze indeksowe odzwierciedlają indeks, a jeśli spadnie on do zera, nie będą mieć wartości.
Nie wszystkie fundusze są dostępne do oszczędzania w DKB. Oznacza to, że niektóre z nich nie mogą być oszczędzane.
Portfel FTSE dev World obejmuje jeszcze więcej akcji niż MSCI World. Osobiście zainwestowałbym w fundusz z dywidendami, dopóki nie osiągniesz limitu 801€/1602€. Nawet jeśli inni mają inne zdanie.

Napisany przez Cici
picotto pisze:
Teraz zbyt długo się denerwowałem na nieistniejące oprocentowanie i chciałbym teraz zacząć z portfelem ETF. Będę go prowadził w moim banku, DKB.

Czy mogę zapytać, jaki byłby wtedy udział akcji w twoim ogólnym majątku? Indeks MSCI World obecnie składa się w ponad 50% z akcji z USA, które osiągnęły znów historycznie wysoki poziom wycen. Jeśli 10 000 euro to tylko relatywnie mała kwota inwestycji, to krok jest z pewnością słuszny. Jeśli stanowią znaczną część twoich oszczędności, zalecam rozważenie planu oszczędzania i trochę ostrożniejsze podejście.

Teraz, który konkretny dostawca ETF powinien to być, jest moim zdaniem drugorzędna kwestia. Indeks masz już wybrany, teraz pozostaje tylko zdecydować między dywidendowym a kapitalizującym i wtedy zacząć.

Napisany przez picotto
To jest około 30% moich oszczędności.
Czy w takim razie Vanguard byłby też opcją, skoro zawiera więcej rynków wschodzących?

To wszystkie możliwe opcje. Pytanie brzmi raczej, jak podejmiesz decyzję. Ponieważ jeśli inwestujesz, musisz być niemal pewien, że nie wydasz tych pieniędzy na konsumpcję. Ponieważ w ciągu 10 lat ryzyko strat jest znacznie większe. Ponadto nagłe straty wartości funduszy inwestycyjnych o 60% + X nie powinny cię zaskakiwać i skłaniać do szybkich decyzji. To zazwyczaj największy błąd - sprzedawanie wtedy, gdy cały świat idzie w dół. Potencjał istnieje. Decyzję musisz jednak podjąć sam. Nikt nie zna przyszłości i tego, jak się wszystko potoczy. Dlatego nigdy nie należy stawiać wszystkiego na jedną kartę.

Napisany przez picotto
Muszę się zastanowić, czy to jest właściwe dla mnie... Słyszałem kiedyś, że pieniądze z akcji to tak naprawdę gra pieniężna, którą można stracić. Tego nie mam. Chcę mieć zawsze dostęp do moich pieniędzy i nie chcę ponosić żadnych strat. Są one dla mnie zbyt cenne i nie mogę zrezygnować z części z nich.

Zakładałem, że roczny zwrot w wysokości 5 do 6% jest dosyć pewny. Ale oczywiście, zawsze jest związane pewne ryzyko.

Napisany przez Dante
Polecam Ci książkę Gerda Koomera, która powinna wystarczająco odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Napisany przez 2tneub
Następnie policz maksymalną stratę w stosunku do całych oszczędności. Przy 30% udziale ETF-ów jest to już o wiele mniej. Nawet przy 60% spadku ETF-ów, strata w całym oszczędzaniu wynosi tylko około 20%. Jeśli konieczne jest przełożenie wydatków lub ich pokrycie z lokat terminowych, to nie wydaje mi się to zbyt dramatyczne.

Z drugiej strony, powinieneś zdać sobie sprawę, że przy inflacji wynoszącej 2% i maksymalnych oprocentowaniu lokat terminowych na poziomie 0,5% (z tendencją raczej do niższych wartości), ponosisz gwarantowaną stratę każdego roku.

Bardzo interesujące są również dane statystyczne dotyczące wydajności indeksu DAX. Chociaż nie można ich w 100% przenieść na światowy ETF, to stanowią ogólne pomocne wytyczne dotyczące maksymalnych strat oraz prawdopodobieństwa, z jakim [url]giełda[/url] osiąga wzrost lub spadek w określonym okresie czasu. Należy pamiętać, że wartości zawsze porównuje się przy zmianie roku. Szczyty w trakcie roku, zarówno w górę, jak iw dół, w tym przypadku oczywiście nie są uwzględnione.

picotto pisze:
Muszę się zastanowić, czy to dla mnie właściwe... Kiedyś słyszałem, że pieniądze inwestycyjne są praktycznie jak kieszonkowe, które można wyczerpać. Ja tego nie mam. Chciałbym mieć zawsze dostęp do moich pieniędzy i nie chcę ponosić żadnych strat. Dla mnie są one zbyt cenne i nie mogę z nich zrezygnować.

Zakładałem, że roczna stopa zwrotu w wysokości 5 do 6% jest dość pewna. Ale oczywiście, zawsze wiąże się to z pewnym ryzykiem.

Można przyjąć, że średnia stopa zwrotu powyżej 3-4% po uwzględnieniu inflacji na przestrzeni 10 lat jest realna. Poszczególne lata z niższym zwrotem zostaną zrównoważone przez te, w których było lepiej. Dlatego tak istotne jest podejście długoterminowe.
Przy obecnej średniej inflacji wynoszącej 1,5%, na lokacie musiałbyś uzyskać od 4,5% do 6% przed inflacją, aby móc porównać. Jak już wspomniałem, jest to około 0,5% ponad inflację i -1,0% po uwzględnieniu inflacji.

Dlatego potrzebujesz pewnej rezerwy na lokacie, którą możesz wykorzystać w codziennej działalności, a resztę rozłożyć na wiele innych form inwestycji, gdzie być może będziesz mógł dotknąć dopiero po 3, 6, 12 miesiącach, 1-10 latach, albo w funduszach, które można trzymać nawet dłużej niż 10 lat.

Napisany przez 2tneub
titan1981 pisze:
I dopóki nie zostanie wyczerpany limit 801€/1602€, zainwestowałbym w fundusz dywidendowy. Nawet jeśli inni są innego zdania.

Ponieważ zostałem wspomniany, niedawno znowu się nad tym zastanowiłem.
Początkowo na forum dotyczącym papierów wartościowych głoszono opinię, że wprowadzenie z góry określonej opłaty nie czyni już różnicy, czy fundusz wypłaca dywidendy, czy nie. Tak było w czasie wprowadzenia nowej ustawy.
Jednakże opłata z góry (ze względu na obecny poziom oprocentowania?) jest chyba tak niska, że dla wielu lepiej jest celować w fundusze dywidendowe, o ile limit nie został wyczerpany.
W tym titan1981 ma rację.

Napisany przez viktor
Zostało polecane:
Vanguard Dax Ucits ETF,
Franklin Liberty Global Equity Sri,
...

Czy faktycznie są godne polecenia?

Napisany przez Birgit
picotto pisze:
Chcę mieć zawsze dostęp do moich pieniędzy i nie chcę ponosić żadnych strat. Jest dla mnie zbyt wartościowe i nie mogę zrezygnować z żadnej części.

W takim razie to nie jest odpowiednia forma inwestycji dla Ciebie.
Jeśli nagle będziesz potrzebował pieniędzy, a kursy będą niskie, będziesz ponosić straty.

Inwestowanie w instrumenty finansowe powinno zawsze być inwestycją długoterminową (przynajmniej 10 lat), dzięki czemu nie będziesz zmuszony do sprzedaży wtedy, gdy kursy są niskie.
A będziesz mógł poczekać, aż kursy się podniosą.

Napisany przez 2utopus
pisze:
Wtedy to nie jest odpowiednia forma inwestycji dla Ciebie.
Jeśli nagle będziesz potrzebował pieniędzy, a kursy będą niskie, poniesiesz stratę.

Inwestowanie w papier wartościowe powinno zawsze być długoterminowe (co najmniej 10 lat), dzięki czemu nie będziesz zmuszony sprzedać, gdy kursy są niskie.
Ale będziesz mógł poczekać, aż kursy się odzyskają.

Zyskując na koncie oszczędnościowym np. 0,5% oprocentowania, a przy 2% inflacji ponosząc co roku stratę w sile nabywczej wynoszącą 1,5% - nie widać tego w liczbach ... ale np. po 10 latach stracisz 16% siły nabywczej - przed opodatkowaniem.
Po prostu nie ma bezryzykownego sposobu na lokowanie kapitału, który byłby jednocześnie natychmiast dostępny i generował wysokie zyski - trzeba połknąć pewien gorzki Kamień (Ryzyko/Dostępność/Przychód).

viktor pisze:
Zostało zalecone:
Vanguard Dax Ucits ETF,
Franklin Liberty Global Equity Sri,
...

Czy faktycznie są godne polecenia ?

od kogo?

Kiedyś również zalecano kupowanie cebul tulipanowych. Należy znać kontekst.

Cytat tneub

Ponieważ byłem tym, o kogo chodziło, niedawno jeszcze raz się tym zająłem.

Cytat tneub

Początkowo na forum dotyczącym papierów wartościowych panowało przekonanie, że wprowadzenie z góry określonej opłaty nie ma już znaczenia, czy fundusz jest dywidendowy czy nie. To było w chwili wprowadzenia nowego prawa.
Jednakże z góry określona opłata (z powodu obecnego poziomu odsetek?) wydaje się być na tyle niewielka, że w wielu przypadkach lepiej jest skoncentrować się na funduszach dywidendowych, o ile limit wolny od podatku nie jest wyczerpany.
W tej sprawie titan1981 ma rację.

Nie tylko ty nie byłeś nigdy w złej wierze. Zawsze będę wyrażał swoje zdanie, nawet jeśli nie wszystkim się ono podoba. W międzyczasie nauczyłem się jednak, że najlepiej jest jasno sygnalizować, że inni mają inne zdanie. Zazwyczaj oszczędza to ciągłego powtarzania. Dlaczego, po co i dlaczego.

Napisany przez Cici
picotto pisze:
Zakładałem, że roczna stopa zwrotu wynosi od 5 do 6%. Oczywiście istnieje pewne ryzyko.

Akcje mogą czasami spaść nawet o 50% lub więcej. Dzięki ETF-om, które rozprzestrzeniają się na wiele akcji, ryzyko związane z wyłącznym inwestowaniem w pojedyncze akcje można zminimalizować, ale ryzyka rynkowego nie można wyeliminować. Jeśli nie jesteś pewny, że możesz znosić straty kursowe, nie powinieneś inwestować w fundusze akcji. Jeśli trudno określić Ci swoją tolerancję na wahania kursowe, sensowny może być plan oszczędnościowy. Dzięki niemu na początku narażasz się na ryzyko rynkowe tylko niewielkimi kwotami i równocześnie uczysz się, jak odczuwa się tymczasowe straty kursowe. Później łatwiej jest podjąć większe ryzyko lub ograniczyć je.

Napisany przez 2utopus
W przypadku portfela ETF/funduszu/akcji możesz cieszyć się ze wzrostu kursów, co oznacza dobrą sytuację Twojej inwestycji, a w przypadku spadków cen, możesz cieszyć się korzystną ceną zakupu... to kwestia ustawienia swojego podejścia. Ceny nieruchomości również się zmieniają, tylko (jeszcze?) nie możemy tego zobaczyć czarno na białym w wyciągu z konta/depozytu ... podobnie jest z innymi aktywami rzeczowymi, a w przypadku aktywów pieniężnych mamy do czynienia z inflacją, ryzykiem kursów walut i ewentualnym krachem [url]euro[/url].

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata