- śr paź 16, 2019 7:11 pm
Dobry wieczór, Mam pytanie dotyczące refinansowania mojego domu wielorodzinnego. Nieruchomość składa się z czterech jednostek mieszkalnych w poszukiwanym mieście. Mój [url]kredyt[/url] wygasa w przyszłym roku z pozostałym saldem w wysokości 350 000€ i chciałbym dokonać ostatniej inwestycji w wieku 58 lat. Dlatego planuję rozbudowę nieużywanych pomieszczeń (parter + strych) i stworzenie dwóch dodatkowych jednostek mieszkalnych. Wartość rynkowa wynosi między 0,95-1 miliona, a z dwoma dodatkowymi jednostkami wzrosłaby do 1,3-1,4 miliona. Chciałbym przeprowadzić ogólną modernizację oraz sfinansować rozbudowę nowych powierzchni mieszkalnych, wszystko w ramach refinansowania w nowym kredycie. Z kredytem w wysokości około 520 000€ oraz dobrym wskaźnikiem loan-to-value (50-55%), mam nadzieję, że bank uzna to za osiągalne. Moje dochody netto to 3 700€ i otrzymuję dodatkowo 5 000€ z wynajmu. W związku z tym mam dwa pytania: 1. Czy mogę łatwo zwiększyć kwotę [url]kredytu[/url] o około 200 000€ w ramach refinansowania? 2. Czy finansowanie jest nadal możliwe w wieku 58 lub 59 lat? (Nie chcę scenariusza ze spłatą + oprocentowaniem na poziomie 6-7%) Z góry dziękuję za poradę.