Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla odziedziczonego domu pomimo negatywnej opinii w Biurze Informacji Kredytowej.

Napisany przez Hauserbe
Cześć wszystkim,

Bardzo bym docenił fachową ocenę moich planów:

Około 13 lat temu odziedziczyłem działkę z domem mieszkalnym i zabudowaniami gospodarczymi wspólnie z innym członkiem rodziny. Oba budynki pochodzą z lat 60., nie były remontowane bądź tylko częściowo odnowione. Aktualnie [url]Dom[/url] mieszkalny jest nadal zamieszkany przez innego członka rodziny, natomiast ja mieszkam w zabudowaniach gospodarczych z moją partnerką, obecnie jeszcze niezamężną.

Inny członek rodziny chce teraz wyprowadzić się i zakończyć wspólnotę spadkową. Podział spadku oraz właścicielskich praw wynosi 2/3 dla członka rodziny i 1/3 dla mnie.

Oczywiście mam pierwszeństwo wykupu i chciałbym zachować rodzinne dziedzictwo.

Ze względu na wiek konieczne jest przeprowadzenie remontów w domu, tak aby mógł on być zachowany na przyszłość. Konieczne jest częściowe odnowienie energetyczne oraz pewne przeróbki.

Po zakupie udziału drugiego spadkobiercy zamieszkamy w głównym budynku, a budynek gospodarczy mógłby zostać wynajęty jako samodzielna jednostka mieszkalna.

Zarówno moja partnerka, jak i ja mamy dobre dochody, ja jestem zatrudniony, a ona pracuje jako wolny strzelec.
Moim mankamentem jest negatywna historia w Biurze Informacji Kredytowej - 15 lat temu złożyłem oświadczenie o nieuleganiu upadłości. Nie ma zajęć komorniczych, zajęcia wynagrodzenia ani innych podobnych spraw. Natomiast moja partnerka ma czystą historię w Biurze Informacji Kredytowej.

Jakie możliwości/szanse widzą eksperci na tym forum w zakresie finansowania budowy w celu zachowania tych nieruchomości?

Re: Finansowanie budowy dla odziedziczonego domu pomimo negatywnej opinii w Biurze Informacji Kredytowej.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Co oznacza ev? Czy są jakieś nieuregulowane płatności?

Napisany przez Aipnos
On złożył oświadczenie zgodnie z przysięgą, co oznacza, że prawdopodobnie nie ma co zabrać.

Więc na twoim miejscu najpierw sprawdziłbym swoje dane w Schufa, czy wciąż są tam widoczne, czy zostały już usunięte. Przy drugim podejściu wyszedłbyś czysto...

(PS Zazwyczaj po 2-3 latach sprawa zostaje załatwiona, więc w zasadzie nie powinno już to figurować w Schufa).

Napisany przez Alex [CryptoMod]
On złożył oświadczenie zobowiązujące, czyli prawdopodobnie nic stamtąd nie będzie można odzyskać.

To było jasne, chciałem po prostu dokładnie wiedzieć, czy długi nadal istnieją, czy też zostały już uregulowane....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata