Re: Finansowanie budowy dla odziedziczonego domu pomimo negatywnej opinii w Biurze Informacji Kredytowej.
Napisany przez Hauserbe -
- czw paź 17, 2019 7:45 am
Cześć wszystkim,
Bardzo bym docenił fachową ocenę moich planów:
Około 13 lat temu odziedziczyłem działkę z domem mieszkalnym i zabudowaniami gospodarczymi wspólnie z innym członkiem rodziny. Oba budynki pochodzą z lat 60., nie były remontowane bądź tylko częściowo odnowione. Aktualnie[url]Dom[/url] mieszkalny jest nadal zamieszkany przez innego członka rodziny, natomiast ja mieszkam w zabudowaniach gospodarczych z moją partnerką, obecnie jeszcze niezamężną.
Inny członek rodziny chce teraz wyprowadzić się i zakończyć wspólnotę spadkową. Podział spadku oraz właścicielskich praw wynosi 2/3 dla członka rodziny i 1/3 dla mnie.
Oczywiście mam pierwszeństwo wykupu i chciałbym zachować rodzinne dziedzictwo.
Ze względu na wiek konieczne jest przeprowadzenie remontów w domu, tak aby mógł on być zachowany na przyszłość. Konieczne jest częściowe odnowienie energetyczne oraz pewne przeróbki.
Po zakupie udziału drugiego spadkobiercy zamieszkamy w głównym budynku, a budynek gospodarczy mógłby zostać wynajęty jako samodzielna jednostka mieszkalna.
Zarówno moja partnerka, jak i ja mamy dobre dochody, ja jestem zatrudniony, a ona pracuje jako wolny strzelec.
Moim mankamentem jest negatywna historia w Biurze Informacji Kredytowej - 15 lat temu złożyłem oświadczenie o nieuleganiu upadłości. Nie ma zajęć komorniczych, zajęcia wynagrodzenia ani innych podobnych spraw. Natomiast moja partnerka ma czystą historię w Biurze Informacji Kredytowej.
Jakie możliwości/szanse widzą eksperci na tym forum w zakresie finansowania budowy w celu zachowania tych nieruchomości?
Bardzo bym docenił fachową ocenę moich planów:
Około 13 lat temu odziedziczyłem działkę z domem mieszkalnym i zabudowaniami gospodarczymi wspólnie z innym członkiem rodziny. Oba budynki pochodzą z lat 60., nie były remontowane bądź tylko częściowo odnowione. Aktualnie
Inny członek rodziny chce teraz wyprowadzić się i zakończyć wspólnotę spadkową. Podział spadku oraz właścicielskich praw wynosi 2/3 dla członka rodziny i 1/3 dla mnie.
Oczywiście mam pierwszeństwo wykupu i chciałbym zachować rodzinne dziedzictwo.
Ze względu na wiek konieczne jest przeprowadzenie remontów w domu, tak aby mógł on być zachowany na przyszłość. Konieczne jest częściowe odnowienie energetyczne oraz pewne przeróbki.
Po zakupie udziału drugiego spadkobiercy zamieszkamy w głównym budynku, a budynek gospodarczy mógłby zostać wynajęty jako samodzielna jednostka mieszkalna.
Zarówno moja partnerka, jak i ja mamy dobre dochody, ja jestem zatrudniony, a ona pracuje jako wolny strzelec.
Moim mankamentem jest negatywna historia w Biurze Informacji Kredytowej - 15 lat temu złożyłem oświadczenie o nieuleganiu upadłości. Nie ma zajęć komorniczych, zajęcia wynagrodzenia ani innych podobnych spraw. Natomiast moja partnerka ma czystą historię w Biurze Informacji Kredytowej.
Jakie możliwości/szanse widzą eksperci na tym forum w zakresie finansowania budowy w celu zachowania tych nieruchomości?