Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ulga podatkowa Rürup przy bezrobociu

Napisany przez WIM
Cześć,

W 2016 roku podpisałem umowę Rürup z jednorazową wpłatą w wysokości 37 000 [url]euro[/url], aby bezpiecznie zainwestować te oszczędności w związku z zabezpieczeniem przed otrzymywaniem zasiłku Hartz-IV. Niestety dopiero w 2017 roku ponownie znalazłem stałe zatrudnienie. W 2016 roku pracowałem tylko trzy miesiące i byłem bezrobotny przez dziewięć miesięcy, co skutkowało niewielką kwotą zapłaconych podatków. W moim zeznaniu podatkowym za rok 2016, kwota zwrotu nie zwiększa się, gdy uwzględniam 37 000 [url]euro[/url]. Jeśli wpiszę w oprogramowanie podatkowe, że pracowałem przez 12 miesięcy, obliczana jest około 4000 [url]euro[/url] ulgi podatkowej. Do 2011 roku pracowałem również jako wolny strzelec i opodatkowałem swoje dochody.

Moje pytanie: czy istnieje możliwość skorzystania z ulgi podatkowej na kwotę 37 000 [url]euro[/url] - na przykład przenosząc tę kwotę na inny rok podatkowy?

Dziękuję za odpowiedź, Wim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata