Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Magazyn w Szwajcarii - Inwestycje w EUR czy lepiej w CHF?

Napisany przez BingoMunich
Cześć,

otworzyłem [url]konto[/url] maklerskie w Szwajcarii. Przelew z mojej strony oczywiście wychodzi z Niemiec w EUR na to [url]konto[/url].
Depozyt w Swissquote jako banku maklerskiego przyjmuje wpłaty w EUR.

Mogę więc kupować surowcowe ETF-y, akcje itp. w EUR i również widzę je w depozycie jako wartość w EUR.

Istnieje możliwość wymiany przelanych EUR na CHF w depozycie. Zakup w depozycie następuje jako transakcja w CHF.
Jeśli sprzedam te pozycje, otrzymam pieniądze w walucie, w której dokonałem zakupu.

Zastanawiam się teraz, jaka jest lepsza opcja, jakie korzyści/wady mam, gdy kupuję/sprzedaję w CHF?
Także zastanawiam się, czy to ma znaczenie podatkowe, gdy osiągam zyski w CHF.

Być może ktoś ma jakiś pomysł. Dziękuję!

Pozdrowienia
Chris

Napisany przez brainy
To pytanie możesz lepiej odpowiedzieć niż my.
Co przemawia za posiadaniem depozytu w Szwajcarii?

Napisany przez Cici
BingoMunich pisze:
Zastanawiam się teraz, jaka jest lepsza opcja, oraz jakie korzyści/wady mogą wystąpić, jeśli kupuję/sprzedaję w CHF?

Przelicz, która opcja jest tańsza. Wymiana walut zazwyczaj generuje dodatkowe koszty. Jednakże może również być tak, że zakup inwestycji w euro w Szwajcarii jest droższy. Dla rozwoju inwestycji jest to jednak nieistotne, decyduje to, które papiery wartościowe nabywasz, a nie w jakiej walucie. Środki pieniężne utrzymywane w frankach szwajcarskich rozwijają się zgodnie z kursami wymiany na euro.

Zastanawiam się również, czy pod względem podatkowym jest istotne, gdy osiągam zyski w CHF.

Jeśli podlegasz opodatkowaniu w Niemczech, każdy zysk ma znaczenie podatkowe, bez względu na walutę lub kraj, w którym został uzyskany. Czy przypadek Uli Hoeneßa nic Ci nie mówi?

Napisany przez 2utopus
Jeśli nie realizujesz zysków, aby uniknąć na nich podatku, moim zdaniem jest to niewłaściwe podejście.

Napisany przez BingoMunich
Dziękuję za odpowiedzi! Chciałem tylko potwierdzić swoje rozumowanie, że prawie nie ma znaczenia, czy dokonuję zakupu w EUR czy CHF w Szwajcarii. Ponieważ spekuluję, że [url]euro[/url] będzie dalej tracić na wartości w stosunku do franka szwajcarskiego w dłuższej perspektywie, będę kontynuować dokonywanie zakupów w CHF, aby w razie czego zrealizować dodatkowy zysk walutowy. Oczywiście, jeśli wszystko potoczy się tak, jak przewiduję.

Napisany przez 2utopus
Zysk z [url]waluty[/url] osiągniesz tylko wtedy, gdy kurs wymiany poprawi się dla Ciebie w momencie, gdy masz to akurat skonwertowane na gotówkę na koncie rozliczeniowym - przy inwestycji w akcje/ETF itp. w obu przypadkach wystąpi ta sama korekta walutowa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata