Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Wyszukiwanie placówek jako początkujący w finansach.

Napisany przez Bitzi
Cześć,

chciałbym najpierw powiedzieć, że jestem nowy na forum.

O mnie:
Mam 25 lat, nadal studiuję i zrozumiałem, że finanse trzeba zrobić samemu.
Przyjąłem model konta od Bodo-Schäfer i teraz mam [url]konto[/url] oszczędnościowe, na które co miesiąc przekazywane jest 25% mojego dochodu.

Teoretycznie już zgłębiłem trochę wiedzy na temat ETF-ów i inwestycji, przeczytałem kilka książek, śledzę wiele blogów, słuchałem niezliczonych podcastów i OBEJRZAŁEM TYSIĄCE filmów na ten temat (zabawa )

Teraz chcę być nieco bardziej konkretan. Mam [url]konto[/url] oszczędnościowe, na którym chciałbym trzymać moje finansowe zabezpieczenie i teraz chcę otworzyć [url]konto[/url] maklerskie. Pierwsze pytanie, które mi się nasuwa... Czy mogę to zrobić bezpośrednio z mojego konta oszczędnościowego ([url]konto[/url] w Raiffeisenbank) czy jest to zbyt niesolidne, nieprzejrzyste i po prostu niemożliwe?
Czy możecie podzielić się z mną kilkoma wskazówkami dotyczącymi umiejętności i kosztów, które byłyby mi potrzebne, oraz opowiedzieć mi o Waszych doświadczeniach?

Mam również wizję, że [url]konto[/url] maklerskie powinno zawierać automatyczne reinwestowanie zysków z dywidendy ETF, tak aby można było je bezpośrednio reinwestować.

Przepraszam z góry, jeśli moje pisanie było zbyt niewyraźne.
Cieszę się z KAŻDEJ odpowiedzi i zdecydowanie patrzę w przyszłość finansową!

Pozdrowienia
Johannes

Napisany przez Dante
Więc opisuję Ci swoją sytuację, a ty możesz sobie wyrobić opinię, czy to coś dla Ciebie czy nie.

Moje zwykłe [url]konto[/url] wynagrodzeń mam w Sparkasse.

Gdy szukałem brokera, trafiłem do DKB. Aby skorzystać z brokera tam, trzeba otworzyć [url]konto[/url] osobiste i automatycznie otrzymuje się do niego kartę kredytową.

Teraz przekazuję pieniądze na plan oszczędnościowy w ETF i na [url]konto[/url] oszczędnościowe na [url]konto[/url] osobiste w DKB za pomocą zlecenia stałego. Służy ono jako [url]konto[/url] rozliczeniowe dla ETF i automatycznie pobiera opłaty przy każdym wykonaniu planu oszczędnościowego.

Przelewam pieniądze na kartę kredytową z mojego konta osobistego DKB na [url]konto[/url] oszczędnościowe za pomocą zlecenia stałego. Działa ono jak [url]konto[/url] oszczędnościowe z oprocentowaniem 0,2%.

Wszystko to dzieje się automatycznie po ustawieniu i nie muszę już nic robić.

Jedyną rzeczą, której tutaj nie można zrobić, jest możliwość ponownego zainwestowania dywidendy bezpośrednio.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli nadal studiujesz, to ma mało sensu inwestować w ETF-y, lepiej skup się na szybkim zakończeniu studiów. Wydatki czyhają wszędzie (semestry za granicą). Pod koniec możesz zastanowić się nad tym, ale na początek lepiej zaopiekuj się ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy, które pokryje około 70% Twojego wynagrodzenia netto w przyszłej pracy. Być może będziesz mógł zamrozić swoje zdrowie.
Kiedy już uzbierasz odpowiednią ilość oszczędności, na przykład 2-3 pensje brutto, albo tyle ile będziesz potrzebować na nagłe wydatki (przeprowadzka), wtedy możesz zacząć gromadzić majątek. Nie powinieneś dotykać funduszy przez co najmniej 10 lat, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że wartość będzie znacznie niższa niż wpłacona. Nikt tego nie polubi.

Napisany przez Birgit
Bitzi, nie wybierasz banku dla swojego depozytu, ale bank, w którym możesz kupić wybrany ETF. Nie wszystkie ETF-y można kupić w każdym banku. Więc najpierw wybierz ETF, a następnie poszukaj banku, w którym możesz kupić ten ETF. Do depozytu zawsze będzie dołączone [url]konto[/url] rozliczeniowe, na którym będą dokonywane transakcje zakupu/sprzedaży. Na nim również będą przepływać wypłacone dywidendy. Niektóre banki reinwestują również dywidendę, więc musisz sprawdzić, jak to robi twojego wybranego banku. Jeśli bank nie reinwestuje wypłat automatycznie, możesz to zrobić, dostosowując raz kwotę planowanego oszczędzania. Jeśli kupujesz poprzez plan oszczędnościowy. Ważne jest, abyś nie potrzebował pieniędzy, które inwestujesz, przez następne około 10 lat. W przeciwnym razie stracisz pieniądze, jeśli kursy w tym czasie będą niskie, a będziesz musiał sprzedać, ponieważ desperacko potrzebujesz pieniędzy. Dlatego bardzo ważne jest tworzenie oszczędności na koncie oszczędnościowym, co już robisz. Musisz zastanowić się, ile pieniędzy potrzebujesz. -podczas studiów -po ukończeniu studiów może być potrzebny przeprowadzka lub większa podróż.

Napisany przez Bitzi
Dziękuję za odpowiedzi W dużej mierze pomogliście mi i zrozumiałem, jak działa system. Pozdrawiam Johannes

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata