Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pełne finansowanie domu - Czy możliwa jest krótka sprzedaż po tym?

Napisany przez TraumvomHaus
"Cześć,

Mam nadzieję na dobre porady co do tego, co teraz mogę zrobić.

W marcu tego roku mąż i ja kupiliśmy szeregowiec. Cena zakupu i koszty remontu zostały w pełni sfinansowane. Oboje podpisaliśmy umowę kredytową. [url]Dom[/url] wymagał poważnego remontu. Chcieliśmy jednak uczynić go naszym wymarzonym domem. Odbiór kluczy odbył się na początku czerwca. Pod koniec czerwca mój mąż poinformował mnie, że chce się ode mnie rozwieźć (po 23 latach). Ma już nawet nową partnerkę.

W tym czasie wymarzony [url]Dom[/url] był kompletnie wyburzony. Ponieważ musiałam gdzieś zamieszkać z dwójką dzieci do końca sierpnia, postanowiłam zrekonstruować [url]Dom[/url] razem z moją matką i bratem. Nie udało nam się skończyć wszystkich prac, ale przynajmniej możemy tu mieszkać.

Teraz do mojego problemu. Ten [url]Dom[/url] jest dla mnie teraz tylko koszmarem. Czuję się tutaj kompletnie niekomfortowo. Zakupiony był w zupełnie innych okolicznościach. Finansowanie pokrywam sama od samego początku. W księdze wieczystej każdy z nas ma po 50%. Mój obecny mąż nie chce rościć żadnych roszczeń (przynajmniej na razie tak twierdzi). Do tej pory jednak nie otrzymałam żadnego wsparcia finansowego na dzieci, więc powoli zaczynam być przytłoczona. Pokrycie kosztów [url]kredytu[/url], opłaty mieszkaniowe, które niesie za sobą posiadanie domu oraz koszty utrzymania codziennego samodzielnie stają się coraz trudniejsze.

Chciałabym więc jak najszybciej sprzedać ten [url]Dom[/url] i się stąd wyprowadzić.

Czy banki godzą się na coś takiego tuż po sfinalizowaniu finansowania? Jakie inne możliwości istnieją? Czy ewentualnie jestem zmuszona płacić przez lata za coś, czego w ogóle nie chcę?

Być może ktoś ma dla mnie jakiś gorący wskazówkę.
"

Napisany przez 2utopus
Oczywiście, można sprzedać [url]Dom[/url] - jeśli obie osoby są wpisane w księdze wieczystej, to oczywiście obie muszą wyrazić zgodę. (W przeciwnym razie możliwa jest przymusowa licytacja ...)
Następnie oczywiście pojawia się pytanie, ile można za ten [url]Dom[/url] dostać i ile bank chce na rekompensatę za przedterminową spłatę.
W rezultacie może zdarzyć się, że pozostanie jeszcze coś do zapłacenia bankowi.

Czy wynajem mieszkania jest naprawdę tańszy niż finansowanie plus opłaty dodatkowe?
(Przy finansowaniu przecież spłacamy sobie do kieszeni ...)

Czy wniosek o zasiłek alimentacyjny złożony w urzędzie jest już złożony? Na pewno urząd ds. dzieci może również udzielić wskazówek.

Mam nadzieję na niski stopień oprocentowania z możliwością dużej dodatkowej spłaty, a nie na umowę Riester czy oszczędności w ramach budowy w finansowaniu?

Niestety finansowanie poprzez umowę oszczędnościową mieszkaniową i Riester. (Wüstenrot)

Świadczenie alimentacyjne nie zostało jeszcze złożone, ale już skonsultowałam się z prawnikiem.
Dostałam również wskazówkę, aby złożyć wniosek o wyrównanie obciążeń. Wniosek zostanie wysłany jutro.

Ogólnie rzecz biorąc, finansowo będzie dla mnie lepiej, jeśli sprzedam [url]Dom[/url] i wynajmę mieszkanie.

Zakładam, że będę musiała dopłacić także przy sprzedaży. Zarówno odszkodowanie za przedterminową spłatę, jak i cena, ponieważ [url]Dom[/url] nie jest jeszcze całkowicie wyremontowany (wykańczanie poddasza dopiero się rozpoczęło).

Dla mojego męża nie ma znaczenia, co się stanie z domem, to byłoby moim problemem.

Na razie skontaktowałam się z moim doradcą z Wüstenrot, aby dowiedzieć się, co jest możliwe i wykonalne.

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry, Twój mąż pozostaje w umowie kredytowej i jest odpowiedzialny za 50% długu i 50% właściciela. Sprzedaż nie będzie łatwa bez niego, a ciężar zadłużenia będzie musiał ponosić tak samo jak Ty! Jeśli nie będziesz w stanie spłacić rat [url]kredytu[/url], obiekt w końcu zostanie zlicytowany, a także może dojść do zajęcia konta, itp. Powinieneś to wyjaśnić swojemu mężowi i należy rozważać utrzymanie osobno! Im dłużej płacicie, tym niższe będą koszty przedterminowej spłaty [url]kredytu[/url], dlatego powinniście porozmawiać z bankiem / bankami. Powiedzenie teraz „nie płacę już, zobaczymy, co zrobisz” nie jest rozwiązaniem. W końcu możesz otrzymać negatywny wpis w rejestrze dłużników, co może sprawić kłopoty przy poszukiwaniu mieszkania do wynajęcia. W tej chwili nie ma jednoznacznej odpowiedzi, rozmawiaj z mężem i bankami oraz kasą oszczędnościową. Ostatecznie najprawdopodobniej wyniknie z tego ujemny bilans z związku z zakupem domu. To zależy od Was, czy wartość ujemna będzie mała czy duża! Może doprowadzić aż do osobistego bankructwa! Pozdrawiam Martin

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, Traumvomhaus,

szkoda, że sytuacja u Was teraz tak się potoczyła.
Ja na Twoim miejscu kompletnie obliczyłbym, czy możesz utrzymać ten [url]Dom[/url]. Jeśli dojdziesz do wniosku, że byłoby to raczej walka niż życie, zalecałbym teraz poszukiwanie nowego mieszkania i po przeprowadzce zaprzestanie spłacania rat. Po tym zapewne nadejdzie prywatna upadłość, ale lepiej złe zakończenie niż wiele lat walki i wykręcania się za nic.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby opracowanie przyszłościowego planu z byłym partnerem, ale na razie wygląda na to, że nie jest to możliwe, czyż nie?

Napisany przez tomy778
Cześć,

absolutnie rozumiem, że chcesz sprzedać. Wzięłabym wstępną wycenę nieruchomości, żebyś miała już jakiś punkt odniesienia. Zalecam również poprosić bank o obliczenie spłaty wraz z odsetkami.
Następnie możesz porozmawiać ze swoim (byłym) mężem w sprawie różnicy. Obaj powinniście ponieść nią odpowiedzialność w proporcji 50/50. Jeśli on się nie zgadza, zwłaszcza jeśli chodzi o raty, istnieje możliwość zaprzestania spłat na rzecz banku, co doprowadziłoby do przymusowej licytacji. Jest to dość nieprzyjemne i może wpłynąć negatywnie na twoją historię kredytową, ale to spowoduje nacisk na twojego męża. Nie znam jego pracy, ale bank prawdopodobnie będzie próbował zajęcia bezpośrednio.

Rozstanie to jedno, ale zostawić cię samą ze zobowiązaniami do spłaty [url]kredytu[/url] jest moralnie niewłaściwe. On nie ma przewagi. Jeśli konieczne, zatrzymaj spłaty.
Jeśli bank pozna twoje dochody i liczbę dzieci, może się okazać, że na końcu zajmie się on właśnie twoim byłym mężem, ponieważ jesteś poniżej granicy. Musiałabyś ujawnić kilka liczb...

Napisany przez hausbauwest
Co z wynajmem? Co może umowa pożyczki? Czy są opcje? Obniżenie spłaty, zawieszenie spłaty itp. Jakoś przez te 10 lat z wynajmem... Aspekt podatkowy i bardzo ważne - kwestia przedterminowej spłaty...

Napisany przez tomy778
No cóż, nie każdy chce wynajmować.
Rozumiem, że w przypadku rozstania niektórzy chcą odciąć się od poprzedniego partnera i nie być z nim związani przez kolejne 10 lat, goniąc go, aby płacił.
Lepiej zakończyć z przerażeniem niż marnować 10 lat życia na tę całą sytuację. Cenny czas wolny od stresu nie zastąpi Ci żadne pieniądze na świecie...

Dzień dobry,

Mam spotkanie z Wüstenrot pod koniec tygodnia. Po uzyskaniu tam więcej informacji, omówię to z moim byłym partnerem.

A właśnie dlatego, że nie chcę zbankrutować, muszę teraz sprzedać [url]Dom[/url]. Nadal będę opłacał raty, dopóki [url]Dom[/url] nie zostanie sprzedany.

Dziękuję za wskazówki. Wiem przynajmniej teraz, że moje rozważania nie były zupełnie błędne.

Podaj nam stopę procentową i kwotę pożyczki, a będziemy mogli wcześniej określić, jakie opłaty za wcześniejszą spłatę można się spodziewać.
Wtedy będziesz mógł/mogła również ocenić, czy jesteś w stanie sobie z tym poradzić, czy nie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
TraumvomHaus pisze:
Kaufpreis und Sanierungskosten sind voll finanziert.

Ich denke, hier liegt der Knackpunkt, da wird vermutlich ein Kaufpreis unterhalb der Gesamtkosten herauskommen zzgl. Vorfälligkeitsentschädigung.

Und grade, weil ich nicht in die Insolvenz will, muss das Haus jetzt weg.

To rozumiem w pełni, ale moje doświadczenie (w kręgu znajomych) mówi mi, że czasami lepiej jest podążać tą ścieżką, jeśli długi są trudne do spłaty lub wymagają wielu wyrzeczeń. Już teraz chodzi o alimenty na dziecko... Jeśli te płatności czasami się opóźniają albo przychodzą za późno?

Oczywiście, jeśli można dobrze sprzedać Dom i pozostać tylko z niewielkim wzgórzem długów (żadną górą!), to należy tak to uregulować. Myślę tylko, że Twój były obecnie jest nastawiony na to, że Ty to wszystko za niego ogarniesz.

Oczywiście, wynajem nie wchodzi w grę.

TraumvomHaus pisze:
Poprawne, wynajem nie wchodzi w grę.

Jeśli w grę wchodzi kwota od 50 do 60 tysięcy euro tytułem wcześniejszej spłaty i całość obciążona jest po same rynny, to bardzo szybko otrzymasz informację, że na pewno dla was jest to opcja...... i w końcu może być to jedyna opcja, albo obie strony po prostu spokojnie popadają w niewypłacalność.
Jak można być tak upartym i krótkowzrocznym.....

Napisany przez StGe1973
Senmarzenieo domu,

na początku zrozumiałe, że chcesz mieszkania wynajmować. Ważne i niezbędne jest, abyś jasno i zrozumiale wyjaśniła swojemu (jeszcze) mężowi, że oboje podpisaliście umowę kredytową i oznacza to, że oboje odpowiadać będziecie wspólnie. Oznacza to z kolei, że wszystkie koszty [url]kredytu[/url] bank może w całości pobrać od twojego (jeszcze) męża (i bank na pewno to zrobi), jeśli przestaniesz regulować płatności. Dlatego musi on również pracować nad rozwiązaniem problemu tak samo jak ty.

Jednym z możliwych rozwiązań byłoby: dokonanie końcowego remontu domu (zarówno przy udziale twojego [jeszcze] męża, jak i finansowym) i następnie jak najszybsza sprzedaż. Jeśli cena sprzedaży osiągnie wysokość zobowiązania kredytowego, pozostanie tylko kwestia rekompensaty za wcześniejszą spłatę w banku, która oczywiście, w zależności od kwoty [url]kredytu[/url] i okresu spłaty (prawdopodobnie 10 lat), może wynieść znaczną sumę.

Tutaj istnieje tylko jedno rozwiązanie, a mianowicie, żeby kupujący przejął wasz [url]kredyt[/url]. Musielibyście jasno przedstawić to w trakcie sprzedaży, że sprzedaż jest możliwa tylko przy przejęciu umowy kredytowej. Jeśli kupujący ma taką samą lub lepszą zdolność kredytową jak wy podczas zawierania umowy kredytowej, to bank powinien to zaakceptować. W skrajnym przypadku musiałoby to zostać uregulowane poprzez cenę zakupu, ponieważ dla ciebie i was prawdopodobnie bardziej korzystne jest uzyskać o 10 000 [url]euro[/url] mniej przy sprzedaży niż płacić rekompensatę za wcześniejszą spłatę. Innymi słowy, obniżyć cenę o x [url]euro[/url] w zamian za przejęcie waszej umowy kredytowej.

Prawie zawsze istnieje rozwiązanie. Ale absolutnie nie wolno poddawać się i na przykład przestawać płacić rat [url]kredytu[/url]...

Napisany przez NaTwoim13
StGe1973 pisze:
Ważne i niezbędne jest, abyś jasno i zrozumiale wyjaśniła swojemu (jeszcze) mężowi, że oboje podpisaliście umowę kredytową, co oznacza, że ponosicie obaj odpowiedzialność jako współdłużnicy. Oznacza to, że bank może w całości żądać od twojego (jeszcze) męża pokrycia wszystkich kosztów kredytu (i bank na pewno to zrobi), jeśli przestaniesz regulować raty. Dlatego on również musi współpracować przy rozwiązaniu problemu tak, jak ty.

Nie jestem pewna, czy mąż faktycznie jest współkredytobiorcą.

Cytat od TraumvomHaus

Finansowanie opłacam od samego początku samodzielnie. W księdze wieczystej mamy po 50%. Mój jeszcze mąż nie będzie rościł żadnych roszczeń (na ten moment mówi).

Napisany przez StGe1973
noelmaxim,

Zobacz pierwszy post: Obydwoje podpisali umowę pożyczki.

Interpretowałbym to w ten sposób, że (jeszcze) mężczyzna jest współkredytobiorcą. W przeciwnym razie nie jest dla mnie jasne, co by to mogło oznaczać ani co (jeszcze) mężczyzna miałby tam podpisać. Ale Traumvonhaus może to łatwo sprawdzić, ponieważ powinna mieć oryginalną umowę lub jej kopię. Mogą podpisać oboje, albo tylko Pani.

Napisany przez NaTwoim13
Och, no cóż...tak, masz rację. Wydaje mi się, że chodziło o to, że teraz spłaca pożyczkę sama. Mój błąd, przepraszam.

Mamy podpisaną zarówno umowę kupna domu, jak i umowę kredytową.

Ale wszystkie raty i inne koszty związane z domem płaciłem samodzielnie.

Najgorszym rozwiązaniem byłoby teraz po prostu wstrzymanie spłaty rat. Będę nadal je regulować.

Teraz czekam na rozmowę z doradcą. Potem zobaczę, co dalej. Czy sprzedać, czy wynająć. Dopóki nie muszę tam mieszkać i jakoś wyjdę cało z tej sytuacji, wynajem zawsze jest lepszy niż bankructwo!

Napisany przez Martin79HN
Czy w przypadku TraumvomHaus wynajem z opcją wynajmu z możliwością zakupu, na przykład w ciągu 10 lat, może się opłacić?
Czy w ogóle jest to możliwe, skoro [url]Dom[/url] nie jest jeszcze spłacony?

Napisany przez tomy778
Czy mógłbyś podać kwotę pożyczki i oprocentowanie, wówczas można już oszacować, ile byłoby potrzebne na przedterminową spłatę. Dodatkowo dobrze byłoby zasięgnąć tej informacji w banku i oszacować wartość nieruchomości. Niemniej jednak lepiej byłoby ją ewentualnie przygotować do sprzedaży. Nie każdy ma ochotę na remont.

Napisany przez GinTonic
Słyszałem, że Wüstenrot znacząco zmniejsza opłatę za wcześniejszą spłatę, jeśli znajdziesz kupca, który przejmuje istniejący [url]kredyt[/url] od Wüstenrot (na nowych warunkach) i wykorzystuje go do bezpośredniego spłacenia długu.

Kwota pożyczki 215 000
Stopa procentowa 2,19
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania 2,58
Stałe oprocentowanie do marca 2034

Wüstenrot wycenił wartość domu podczas zakupu na 217 000, gdy był jeszcze kompletnie do wyremontowania. Od tego czasu przeprowadziłem jednak gruntowny remont i wyremontowałem praktycznie wszystko, z wyjątkiem strychu.

Napisany przez NaTwoim13
GinTonic pisze:
Usłyszałem, że Wüstenrot znacznie minimalizuje odstępne, jeśli znajdziesz kupca, który zaciągnie istniejące pożyczki w Wüstenrot (na nowych warunkach) i pożyczka ta będzie użyta do natychmiastowego spłacenia długów.

To nie może być prawdą, zwłaszcza że definicja zaciąga istniejącą pożyczkę jest nieprawidłowa. Albo przejmuję istniejącą pożyczkę na istniejących warunkach, albo podpisuję nową pożyczkę na innych warunkach.

Przy przejęciu nie ma odstępnego, a w przypadku nowej umowy (nowe nabywanie) nie jest dla mnie jasne, jak można to uzasadnić prawnie, że wcześniejsze rozwiązane finansowanie ma na celu wywołanie niskiego odstępnego lub spowodowanie jego naliczenia. Czy mają być obliczone 2 kwoty i ta niższa będzie podstawą, jeśli nowy klient (nowy nabywca/nowa umowa) został pozyskany?? Jak w takim przypadku gwarantuje sobie prawo do zabezpieczenia pożyczkodawca, gdzie są zabezpieczenia dla sprzedającego nieruchomość i dla nabywcy finansowania?

Przepraszam GinTonic, ale niestety, wciąż jesteś na złej drodze i szczerze mówiąc, kto chciałby przejąć złą finansowanie lub nawet je nowo podpisać, tylko po to, aby dostać Dom, ponieważ sprzedający sprzedaje go komuś, kto generuje mniejsze odstępne? Rozwiązuje się to poprzez wyższą cenę zakupu, która uwzględnia większe koszty, dzięki czemu jako nabywca mogę dobrać swoje warunki finansowania i formy pożyczki w taki sposób, jak mi najbardziej odpowiada i jak jest dla mnie najkorzystniejszy.

Napisany przez GinTonic
Nie ma żadnego powiązania między starymi i nowymi pożyczkami

Napisany przez NaTwoim13
GinTonic pisze:
Nie ma żadnego związku między starym a nowym pożyczkami

jeśli znajdziesz kupującego, który bierze istniejącą pożyczkę w Wüstenrot

Wtedy stwierdzenie istniejąca pożyczka jest jednak błędne lub wprowadzające w błąd.

Napisany przez GinTonic
To jest prawda i zostało przezemnie wyrażone profesjonalnie.

Nowy [url]kredyt[/url] zostanie wzięty bez żadnego związku z istniejącym.
Mimo to, sprzedawcy zostanie udzielona lepsza wcześniejsza spłata. W każdym razie.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, ale imponująco przedstawiłem im, jak słabe jest nowe [url]pożyczka[/url] w Wüstenrot! Różnica w kosztach odsetkowych może być znacznie większa niż ewentualne obniżenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę, i wolałbym zapłacić potencjalnie nieco wyższą cenę zakupu, niż podpisać złą umowę finansową w zamian za kilka [url]dolarów[/url] obniżki VFE. Tutaj pozwalam sprzedawcy obliczyć oba te liczby, pokazać mi je, aby ewentualnie zapłacić nieco wyższą cenę zakupu z korzyścią dla niego.

Napisany przez GinTonic
Gdzie tu jest mowa o mnie? Jedno nie ma nic wspólnego z drugim.

Napisany przez NaTwoim13
Nie chodzi o nich (pojawiają się tutaj całkowicie anonimowo), chodzi o Wüstenrot i to, co oferuje, prezentują to, co przedstawiliście i to jest punkt odniesienia, was pokazuje, jakim oszustwem to może być, korzystając z całego rynku.

Napisany przez StGe1973
Marzenie o domu,

najważniejsze jest, abyś wyjaśniła swojemu (jeszcze) mężczyźnie, że bezczynność i bierność nie będą działać. Jeśli przestaniesz płacić raty, bank będzie wymagał od niego ich uiszczenia. Gdyby, po uwzględnieniu odszkodowania za przedterminową spłatę lub w najgorszym przypadku przez przymusową licytację, pozostał deficyt w wysokości 50 000 [url]euro[/url], bank również będzie wymagał jego spłaty od ciebie i od niego.

Choć może ci być trudno, najlepiej jest, jeśli oboje udacie się na spotkanie z doradcą. Z domem i wspólnie podpisaną umową siedzicie w jednym łodzi. Albo uda wam się razem przepłynąć na brzeg dzięki dobrej współpracy zespołowej, albo zatoniecie razem.

Jeśli bank wycenił go na 217 000 [url]euro[/url] przed remontem, a kwota [url]kredytu[/url] to 215 000 [url]euro[/url], powinniście mieć dobrą szansę. Jeśli uda wam się uniknąć odszkodowania za przedterminową spłatę, nie powinno to wyglądać tak źle. Problemem przy sprzedaży są skrajnie złe warunki kredytowe, które musiałby przejąć nabywca. Prawdopodobnie konieczne będą ustępstwa w cenie sprzedaży.

Wysokość odszkodowania za wcześniejszą spłatę wyniesie od 40 do 45 tysięcy [url]euro[/url].

Napisany przez tomy778
hausbauwest pisze:
Wysokość odszkodowania za wcześniejszą spłatę wyniesie od 40 do 45 tysięcy euro.

Skąd masz tę pomysłową odpowiedź?
Możesz spodziewać się maksymalnie 20 tysięcy... Ja sam sprzedałem nieruchomość z 20-letnim okresem wiązania stopy procentowej po 2 latach. Stopa wynosiła także 2,3% efektywnie, a suma wyniosła ponad 200 tysięcy euro. Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę wynosiło na koniec 11 tysięcy euro... Ale mówienie o 40-45 tysiącach to nieporozumienie i wprowadzanie ludzi w błąd.

tomy778 pisze:
Jak doszedłeś do tej niezwykle bystrej odpowiedzi?
Maksymalna kwota będzie wynosić 20k... Sam sprzedałem nieruchomość z 20-letnim okresem bez zmiennego oprocentowania po 2 latach oprocentowanie wynosiło także 2,3% efektywnie, a suma przekroczyła 200k. Kara za wcześniejszą spłatę wyniosła na końcu 11k... Ale 40-45k to bzdura, nie rozpowszechniaj takich informacji i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Okres zmiennego oprocentowania przez 20 lat jest całkowicie bez znaczenia, poza wyższą stopą procentową. Po 10 latach istnieje prawo do specjalnego rozwiązania umowy.
Prawdopodobnie miałeś (i mądrze) kredyt ratalny, najlepiej z opcją zmiany oprocentowania na poziomie 3-4% i możliwością dodatkowej spłaty.
W takim razie po 2 latach zostało Ci jeszcze 8,5 roku, które są brane pod uwagę, a to do maksymalnie możliwych opcji spłaty.

Czy możliwe, że zupełnie nie masz pojęcia o finansowaniu budynków?

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiem, jak można prowadzić dyskusję na temat wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę bez znajomości....

- rodzaju [url]kredytu[/url] ([url]kredyt[/url] ratalny lub spłacany jednorazowo z BSV)
- wysokości raty lub
- oprocentowania.

Napisany przez tomy778
hausbauwest pisze:
Okres zapadalności od 20 lat jest całkowicie obojętny, poza tym zwiększonym oprocentowaniem. Po 10 latach istnieje prawo do wcześniejszej spłaty.
Prawdopodobnie miałeś (i mądrze) kredyt ratalny, najlepiej z opcją zmiany spłaty w górę o 3 - 4% i opcją dodatkowej spłaty.
Masz jeszcze 8,5 lat do spłaty po 2 latach, co oznacza maksymalne możliwości spłaty.

Czy to możliwe, że w ogóle nie masz pojęcia o finansowaniu budowy?

To może być prawda, dlatego mam nieruchomości warte kilka milionów. Musiałem mieć cholernego szczęścia, będąc tak niewiedzącym
Oczywiście miałem opcje, a w przypadku BSV jest to wyższe. Mimo to postawiłbym swoje życie, że te 40k od ciebie nigdy nie będą prawdziwe... I nie martw się, znam się na tym. Ale lubisz tu wyrzucać takie frazesy.

Zastanawiam się, jakie budujesz takie domy? Z klocków Lego czy Playmobil?

Napisany przez NaTwoim13
@tomy778,

Zasadniczo masz rację, jeśli chodzi o [url]kredyt hipoteczny[/url], tutaj jednak niestety ma on rację.

Jeśli chodzi o [url]kredyt[/url] z kapitałem zgromadzonym na koniec terminu spłaty, opłata za wczesne wykupienie wynosi około 43 000 [url]euro[/url], jeśli jest to [url]kredyt[/url] ratalny z 1,5% spłatą kapitału, wynosi około 38 000 [url]euro[/url], zakładając 5% prawo do dodatkowej spłaty przy 1,5% spłacie kapitału, kwota ta wynosi około 31 000 [url]euro[/url].

TraumvomHaus pisze:
Niestety finansowanie poprzez umowę oszczędnościową na zakup domu i Riester. (Wüstenrot)

Bądź czujny przy kupowaniu jajek

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
OK, ale imponująco przedstawiłem im, jak słaba jest nowa pożyczka w Wüstenrot! Różnica w kosztach odsetkowych może być znacznie większa niż ewentualne obniżenie odszkodowania za przedterminowe rozwiązanie umowy, a ja wolałbym zapłacić ewentualnie trochę więcej za zakup, niż podpisać złą finansowanie za kilka dolarów mniej w przypadku VFE.

Twoje stwierdzenie jest zbyt ogólne.
Powinieneś to przeliczyć na konkretnym przykładzie, jeśli musisz wziąć dodatkowe 20 tys.€ + koszty dodatkowe. Możesz wtedy zapłacić znacznie ponad 0,5% wyższą stopę procentową, w zależności od sumy finansowania i wskaźnika spłaty, a mimo to nadal będziesz na plusie przez cały okres kredytowania. Nawet przy wzroście o 1% stopy procentowej, w zależności od przykładu, nadal masz możliwość zmiany po 10 latach.

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Twoje stwierdzenie jest zbyt ogólne.
Powinieneś to sobie przeliczyć na konkretnym przykładzie, jeśli musisz wziąć dodatkowe 20 tys. euro + koszty dodatkowe. Możesz w zależności od kwoty finansowania i stopnia spłaty, zapłacić znacznie ponad 0,5% dodatkowej marży, a mimo to nadal będziesz lepiej na tym. Nawet przy dodatkowej marży do 1% jest to w niektórych przypadkach korzystne na całym okresie kredytowania i po 10 latach nadal masz możliwość zmiany.

Przedstawiłem to w innym wątku i porównałem.

Należy pamiętać, że w przypadku nowej umowy, Wüstenrot umarza część opłaty przedterminowej, bądź ją zmniejsza, zdecydowanie mniej niż o 50%. Oznacza to, że w Twoim przykładzie - jeśli zakładam, że jest to 50% - opłata przedterminowa wynosi 40 000 euro i nawet jeśli spojrzysz na ogłoszoną i przedstawioną ofertę (kredyt końcowy, złe stopie oprocentowania itp.) w porównaniu do najlepszej oferty na rynku (moja przedstawiona umowa kredytu ratalnego), jasno widać, dokąd to zmierza. Nawet tutaj 20 000 euro nie stanowi różnicy w oprocentowaniu, jest to wyższa kwota, zwłaszcza że korzyść w tej wysokości musi najpierw powstać dla sprzedawcy, co wcale nie musi się wydarzyć!

Chcę uwzględnić zaletę (zmniejszenia opłaty przedterminowej) w cenie zakupu i poszukać najlepszej oferty, zamiast pozwolić mu, żeby swoją przeklętą ​​finansowanie opłacał moją korzyść. Przykro mi, ale nie ma dla mnie dwóch opinii, absolutnie nie.

Całkowita bzdura,
jako kupujący nigdy bym się nie zgodził na przejęcie finansowania, tym bardziej nie na jakiś plan oszczędnościowy czy inne głupoty.

Wolałbym poczekać na licytację komorniczą.

Napisany przez NaTwoim13
"Budowa domu Zachodnia, nie chodzi o przejęcie, chodzi o nowe, złe finansowanie.

Z twoją przymusową licytacją znowu wywołujesz kontrowersje, czekanie na nią nie oznacza po prostu uzyskania wymarzonej nieruchomości, zwłaszcza że licytacje są raczej rzadkie i nie stanowią normy.

Istnieją sytuacje, kiedy sprzedający nie odczuwa tego ciśnienia, które tu wywołujesz. Sprzedający może wybrać spośród 10 potencjalnych nabywców tego, który finansuje u tej samej banku, aby obciążenie jego VFE było mniejsze. Jest to również raczej nietypowe, ale zostało mi tak opisane przez jednego z przedstawicieli branży.

Jednak się zgadzam, na pewno nie zgodziłbym się na to, zwłaszcza jeśli strata od oprocentowania wynosi tyle, ile obliczyłem. Zaproponowałbym sprzedającemu obliczenie korzyści, aby w razie potrzeby dodać je do planowanej ceny zakupu, a następnie wybrać bank niezależnie od banku sprzedającego, który zagra w moim rytmie!!!
"

Napisany przez GinTonic
noelmaxim pisze:
Hausbauwest, chodzi tutaj nie o przejęcie, lecz o nowe, złe finansowanie.

Poprzez oczekiwanie na licytację przymusową, ponownie budzisz kontrowersje. Czekanie na nią nie oznacza jednak automatycznie zdobycia wymarzonej nieruchomości, zwłaszcza że licytacje przymusowe są raczej rzadkością i nie stanowią reguły.

Zdarzają się sytuacje, w których sprzedający nie odczuwa takiego presji, jaką tu sugerujesz. Może on wybrać spośród 10 potencjalnych nabywców tego, który ma zaciągnięte finansowanie w tej samej banku, przez co jego opłata za VFE będzie niższa. To może być mniej typowa sytuacja, ale została mi tak opisana przez jednego z uczestników forum.

Pomimo tego, zgadzam się z Tobą, nigdy nie zgodziłbym się na taki deal, zwłaszcza jeśli potencjalna straty z tytułu utraty odsetek wynoszą tak dużo, jak obliczyłem. W takiej sytuacji zaproponowałbym sprzedającemu uwzględnienie tego kalkulacyjnego zysku i ewentualne dodanie go do planowanej ceny zakupu, aby samemu móc wybrać bank, który zagra moją melodię, niezależny od banku sprzedającego!

Napisany przez tomy778
Co daje zarządzanie zasobami? Być może przynosi więcej zysków niż wolna sprzedaż. Często zdarza się, że zapłaciliśmy znacznie więcej niż cena rynkowa, ponieważ niektórzy nie wiedzą, co zrobić z pieniędzmi lub zbyt wiele sentymentów...

Jesteśmy jednak daleko od sytuacji, w której musielibyśmy sięgnąć po zarządzanie zasobami. Lepiej budować dalej swoje Lego domy niż używać argumentu zarządzania zasobami, itp.

Napisany przez Finkodin
Wziąłeś sobie za partnera prawdziwie sympatycznego faceta. :-/ Ostatecznie nie da się uniknąć rozmowy z bankiem. Warto sprawdzić, jak duża byłaby opłata za wcześniejszą spłatę kredytu i zobaczyć, co dalej. Należy również pamiętać, że zgodnie z § 489 Bürgerliches Gesetzbuch (BGB) po dziesięciu latach masz prawo do wyjścia z kredytu, a bank może naliczać opłatę za wcześniejszą spłatę maksymalnie przez dziesięć lat. To, że cała sprawa dotyczy kredytu budowlanego, sprawia, że jest to oczywiście podwójnie drogie. :-( W pozostałych przypadkach powinieneś spróbować jak najlepiej sprzedać Dom. W obecnej sytuacji na rynku powinno to być możliwe.

Napisany przez NaTwoim13
Finkodin pisze:
Należy pamiętać, że zgodnie z § 489 BGB po dziesięciu latach masz prawo do wyjścia z kredytu, a bank może naliczyć karę wyłącznie za okres do dziesięciu lat.

Co za nonsens!!!

Napisany przez Finkodin
noelmaxim pisze:
Co za nonsens!!!

Chętnie się uczę. Dlaczego?

Napisany przez NaTwoim13
Gdyż § 489 Kodeksu cywilnego stanowi, że 10 lat po pełnej spłacie kapitału, z półrocznym okresem wypowiedzenia, bankowi przysługuje również odsetki, co pozwala mu obliczyć i dochodzić straty z tytułu odsetek.

Napisany przez Finkodin
Nic innego nie napisałem.

Napisany przez NaTwoim13
Finkodin pisze:
Należy jednak pamiętać, że zgodnie z § 489 BGB po upływie dziesięciu lat masz prawo do wyjścia z kredytu, więc bank może naliczyć maksymalnie dziesięcioletnie odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie.

To, co napisałeś, a to, co jest zaznaczone na czerwono, to kompletna bzdura.

Napisany przez Finkodin
Dobrze, dziesięć lat i sześć miesięcy, zgadza się. I to tylko wtedy, gdy pełna wypłata była wczoraj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata