Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania -> negatywny wpis w rejestrze dłużników WHEN niezawiniony i uregulowany)

Napisany przez Manu99
Cześć,

Jesteśmy teraz w sytuacji, która uniemożliwia nam spokojne spanie w nocy, dlatego może ktoś z Was ma dla mnie jakieś pocieszające słowa albo pomysł, jak wydostać się z tego impasu.

Na początek kilka danych o nas, zanim przejdę do opisania naszego problemu.
On, 35 lat, programista, 3200€ netto, 13 pensji
Ona, 31 lat, kierownik projektu IT, 3800€ netto, 13 pensji
Dziecko, 12 lat, 380€ alimentów i 200€ zasiłku rodzinengo

Brak otwartych [url]kredytów[/url], posiadamy 2 samochody, oba spłacone, obecny czynsz wynosi 1300€.
Obecna stopa oszczędności wynosi 2500-3000€. Mamy 75000€ wkładu własnego.

Na razie wszystko w porządku. Znaleźliśmy mieszkanie własnościowe za kwotę 480000€. Zaproponowaliśmy to finansowaniu i wszystko wyglądało dobrze. Sprzedawca także wyraził zgodę na sprzedaż nam. [url]kredyt[/url] na kwotę zakupu, koszty dodatkowe i remont z wkładu własnego.
Złożyliśmy podpisaną ofertę finansową i złożyliśmy wniosek o finansowanie.
Potem telefon, i szok -> mój partner ma negatywny wpis w Biurze Informacji Kredytowej z 2013 roku, o którym w ogóle nie mieliśmy pojęcia.
Natychmiast poszliśmy do banku, sprawdziliśmy BIK, istniejące od 2013 roku zabezpieczone roszczenie. Skala padła. Zadzwoniliśmy do firmy windykacyjnej, i okazało się, że dla tego [url]kredytu[/url] podana jest adres matki. To jest kradzież tożsamości i fałszerstwo podpisów. Mój partner nie ma z tym nic wspólnego i nigdy nie otrzymał w tej sprawie żadnych listów.
Sprawę zasądziliśmy według zaleceń doradcy finansowego, ale wpis pozostanie teraz przez trzy lata, a skala po tych trzech latach również nie będzie nagle pozytywna.

Jestem teraz dość zdesperowana.
[url]doradca[/url] finansowy próbuje znaleźć bank, który mimo okoliczności udzieli nam finansowania. Czy to realne? Moje BIK jest doskonałe, mam skalę wynoszącą 98,9%, a także wyższe dochody. Jeśli w ogóle, to stopy procentowe będą bardzo wysokie, czyż nie?
Macie jakieś rady?

Moim strachem jest, że jeśli nie uda się z mieszkaniem, będzie też trudno znaleźć większe mieszkanie do wynajęcia, ponieważ wszyscy chcą sprawdzić BIK. Na zakup innej nieruchomości przez następne 6(?) lat też nie ma co liczyć...

Dziękuję za przeczytanie
Manue99

Re: Finansowanie mieszkania -> negatywny wpis w rejestrze dłużników WHEN niezawiniony i uregulowany)

Napisany przez BenniG
Czy jesteście małżeństwem?
Czy to dziecko jest twoje, czy dziecko twojego partnera?

Moja sugestia jest taka, żebyś po prostu wszystko zrobił sam.
Przy oprocentowaniu 2% i przewidywanym okresie spłaty 30 lat, miesięczna rata wynosi 1.774 € -> 47% twoich dochodów. Jest to graniczne, ale z pozostałymi 2.000 € jesteś znacznie powyżej standardowej kwoty.

Napisany przez Manu99
Jeszcze nie jesteśmy (formalnie) małżeństwem. Dziecko jest moje. Czy alimenty i zasiłek rodzinny byłyby wtedy również doliczane do mojego dochodu?

Już o tym myśleliśmy, ale uznaliśmy, że moje dochody nie wystarczą na tę sumę i że banki chętnie mają zabezpieczenie w postaci drugiego kredytobiorcy. Skutki przy 2% byłyby już ogromne. Nasza oferta wynosiła 1,1% (na 15 lat). Ale teraz jest tak, jak jest.

Napisany przez Smirnoff1983
Ja bym nie zapłacił rachunku, ale skontaktowałbym się z Schufa. Do tej pory miałem dobre doświadczenia z Schufa. Z mojego doświadczenia Schufa bardzo szybko zajmuje się takimi sprawami.

Moja ciocia miała kiedyś wpis w Schufie. Nie była za to odpowiedzialna. Jej sąsiadka zrobiła zakupy na jej nazwisko, podczas gdy była na wakacjach. Wtedy poinformowaliśmy Schufę, że wpis był niezasadny, i został on szybko (poniżej tygodnia) poprawiony przez Schufę.

Również przedostatniego roku dostałem zapytanie od windykacji. Spowodowało to spadek mojego wyniku o ~30%. Zapytanie było niezasadne, a gdy udowodniłem to Schufie, sprawa została szybko załatwiona. Musiałem tylko przesłać Schufie dokumentację (rachunek z nadpłatą) drogą mailową, że zapytanie było niezasadne. Skontaktowałem się również z firmą windykacyjną, że zapytanie było niezasadne i wszystko zostało usunięte w ciągu 2 dni, a ja odzyskałem swój poprzedni wynik. Firmy windykacyjne nie zawsze są początkowo tak przyjazne, jak powinny, ale szybko stają się przyjazne, gdy udowodnisz im, że postąpili nieuczciwie.

Zapytanie powstało z przeszłej upadłości dostawcy energii elektrycznej (2013). Najpierw była roszczenie (od syndyka) w 2014 roku, a po moim sprzeciwie (również w 2014 roku) powstała nadpłata. W tym przypadku firma windykacyjna nie powinna nawet składać zapytania, ale niestety teoria i praktyka nie zawsze się pokrywają.

Co chcę powiedzieć, po prostu zadzwoń do Schufy i wyjaśnij im sytuację, że nie masz z tym nic wspólnego. Jeśli chodzi o fałszerstwo dokumentów, zgłoś to na policję i przekaż Schufie, ale powinni ci wyjaśnić, czego potrzebują.

Napisany przez NaTwoim13
Manu99 pisze:
Nie jesteśmy jeszcze (formalnie) małżeństwem.
Dziecko jest moje. Utrzymanie i zasiłek rodzinny byłyby również doliczane do mojego dochodu, prawda?

My również już o tym myśleliśmy, ale byliśmy zdania, że moje dochody nie wystarczają na tę sumę i że banki chętnie widzą zabezpieczenie w postaci drugiego kredytobiorcy.
Skutki przy 2% byłyby już ogromne. W naszej ofercie mieliśmy 1,1% (na 15 lat). Ale teraz jest tak, jak jest.

Tneub przyjął odsetki jako fikcyjne! Stawki od 1,1% do 1,3% są realistyczne, a wasze dochody są w pełni wystarczające, aby samodzielnie otrzymać pozytywną opinię kredytową.

Napisany przez finanzierung
Spłaciliśmy żądanie na zalecenie doradcy finansowego, wpis pozostaje teraz oczywiście przez trzy lata, a wynik po tych trzech latach również nagle nie będzie ponownie pozytywny.

Jak wysoka była cała suma?

@Noelmaxim

Dobre zdjęcie !!

Napisany przez NaTwoim13
@finansowanie

Dziękuję.

Napisany przez Manu99
Cześć wszystkim,

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi!
Poprosiliśmy naszego doradcę finansowego o sprawdzenie tej możliwości.
Kiedyś czytałem, że banki pozwalają maksymalnie na 40% dochodu jako ratę. Czy 13 pensja, alimenty i zasiłek rodzinny są doliczane do dochodu? Dziecko ma przecież już 12 lat. Jeśli nie, uważam, że to jest bardzo napięta sprawa.

@finanzierung: Nie było to żądanie bardzo niskie i po sześciu latach wynosiło tylko 1500€. Tak naprawdę jest to dowód na to, że nie mieliśmy o tym pojęcia, ponieważ ta kwota w ogóle nas nie dotyka.

Będę Was informował, jeśli się czegoś dowiem.

Napisany przez NaTwoim13
dochód wystarcza, 40% regułę nie stosuje każdy bank.

Napisany przez Manu99
Tak więc otrzymaliśmy opinię od doradcy finansowego, która jest mniej optymistyczna niż się spodziewano.
Treść opinii brzmi: wiele banków przekroczyło poziom zadłużenia.

Obecnie tylko jedna bank jest jeszcze w grze, oferując stopę procentową powyżej 2%. Istnieje jednak również ryzyko negatywnej decyzji w tej sprawie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Manu99, przy łącznych dochodach netto w wysokości 7000 EUR, planowanej cenie zakupu w wysokości 480 000 EUR minus wkładu własnego w wysokości 75 000 EUR oraz planowanej kwoty pożyczki, dlaczego miałby być tam zbyt wysoki wskaźnik zadłużenia?

Napisany przez NaTwoim13
Kochana Manu99,

już jakiś czas temu wysłałem Ci prywatną wiadomość, abyśmy mogli udzielić Ci solidnej pomocy.

Jestem zaskoczony Twoją biernością lub brakiem reakcji na Twój obecny post i oświadczenie Twojego pośrednika finansowego.

Czy możesz nam krótko powiedzieć, w jaki sposób możemy Ci pomóc? Informacje przekazane przez pośrednika, a także stwierdzenie o złych warunkach, nigdy nie stanowiły dla mnie w ciągu 27 lat podstawy do odrzucenia klienta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata