Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Opodatkowanie wspólnych wygranych/zakładów hazardowych.

Napisany przez Reamon
Cześć Społeczności,

chciałbym wiedzieć, jak musiałbym opodatkować te zyski:

(Sytuacja fikcyjna)

Znajduję 5 osób, które chcą grać ze mną w gry losowe. Każda z nich daje mi 20 € (5x20 = 100 €), wygrane są równo podzielone między graczami (tak samo straty). Jako opłatę pobieram 3% od każdego (3% z 20 € = 0,60 €).

To oznacza, że otrzymuję 0,60 € x 5 osób = 3 €.

W kasynie wpłaciłbym więc tylko 97 €.

Pod jakie przepisy podatkowe wpadłby ten rodzaj wygranej. To, że kwota jest poniżej progu zwolnienia, tutaj nie jest istotne i nie musi być brane pod uwagę.

Czy istnieją inne przepisy, które musiałbym uwzględnić?

Czy ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam Reamon

Napisany przez Dante
O ile mi wiadomo, wygrane z gier hazardowych muszą być opodatkowane tylko wtedy, gdy stanowią one główne źródło dochodu.

Napisany przez 2tneub
Nie jestem pewny w 100%, ale spróbuję podać pewne wytyczne, jednak nie daję gwarancji co do poprawności moich informacji:

Stworzenie grupy 5 osób do wspólnej gry w hazard według mojej wiedzy zakłada utworzenie spółki cywilnej. Oznacza to, że wszystkie wygrane są dzielone, nawet jeśli jedna osoba wpłaca pieniądze do automatu.

Ogólnie w spółce cywilnej mogą istnieć osobiste aktywa lub dochody lub wydatki dla pojedynczego uczestnika, odstające od wspólnych aktywów i wspólnej weryfikacji zysków. Typowym przykładem byłaby wspólnota dziedziców, gdzie jedna osoba zajmuje się zarządzaniem i jest dodatkowo wynagradzana, lub gdy 3 rodzeństwa wspólnie kupują wynajmowany [url]Dom[/url], 2 rodzeństwa finansują cenę zakupu za pożyczkę, a jedno rodzeństwo pokrywa cenę zakupu z własnych środków. Wtedy odsetki od pożyczki mogą stanowić osobiste koszty operacyjne.

Przechodząc teraz do twojego przykładu, zakładając, że wychodzicie z kasyna z 1000 [url]euro[/url], dla tej spółki cywilnej oznacza to:

1000 [url]euro[/url]
- 100 [url]euro[/url] zakład
- 3 [url]euro[/url] opłaty
897 [url]euro[/url] zysku

Dla 4 pozostałych osób oznacza to osobisty zysk w wysokości 179,40 [url]euro[/url].

Twoim zdaniem, do tych 179,40 [url]euro[/url] należy dodać osobiste dochody operacyjne w wysokości 3 [url]euro[/url], co oznacza, że twój zysk wynosi 182,40 [url]euro[/url]. Łącznie dla wszystkich 5 wspólników wynika to w ponownych 900 [url]euro[/url] zysku.

Teraz jednak stoi najważniejsze pytanie: w jakiej kategorii dochodów należy przypisać ten zysk i według mnie, zyski z hazardu nie podlegają opodatkowaniu.

To, co powyżej to tylko moje laickie zdanie bez dokładnej konsultacji.

Jednak istnieje także inny punkt odniesienia, którego również bym nie wykluczył. W inne dochody należy wliczyć np. dochody z przypadkowego pośrednictwa. Jednak dotyczy to tylko sytuacji, gdy dochody z pośrednictwa nie są przypisane do innej kategorii dochodów. (w przeciwieństwie do regularnych dochodów z prowizji jako agenta ubezpieczeniowego).

Można również argumentować, że dochody z hazardu nie są przypisane do żadnej kategorii dochodów, a zatem twoja opłata jest traktowana jako inne dochody.

Jeśli chodzi o fikcyjne dochody w wysokości 3 [url]euro[/url], to poleciłbym skonsultowanie się z doradcą podatkowym.

Napisany przez Reamon
Dziękuję Ci za szczególnie wyczerpującą odpowiedź. Wygląda na to, że nie opisałem mojej sytuacji dostatecznie szczegółowo, w pierwszym wątku...

Najlepiej będzie, jeśli bardziej szczegółowo opiszę mój plan:

Chciałbym założyć platformę, na której nieznajomi ludzie mogliby się spotkać, aby grać w hazardowe gry. Aby pokryć moje koszty i osiągnąć niewielki zysk, pobierałbym opłatę za udział. W tym przypadku jestem tylko pośrednikiem i sam nie biorę udziału w grze.

Jeszcze nie jest jasne, kto będzie odpowiedzialny za dokonywanie wpłat i wypłat.

Jako nowicjusz w biznesie, mam kilka pytań:

1. Czy trzeba założyć firmę na takie przedsięwzięcie?
2. Jakie rodzaje podatków należałoby wtedy uiścić?
3. Czy będę wtedy organizatorem hazardowych gier i będę potrzebować licencji?
4. Jakie inne przepisy trzeba przestrzegać?

Napisany przez 2tneub
Okej. To oczywiście inna kwestia.

1.) Tak, byłbyś przedsiębiorcą.
2.) W zależności od rodzaju działalności gospodarczej, prawdopodobnie podatek korporacyjny i podatek handlowy lub podatek dochodowy i podatek handlowy, ewentualnie także podatek od wartości dodanej, podatek od zakładów wzajemnych i podatek od rozrywki
3.) Moim zdaniem również pośrednictwo w grach losowych podlega licencjonowaniu przez państwo
4.) Istnieje na pewno wiele przepisów i wyroków w tej sprawie
Ponadto większość firm branży hazardowej ma siedziby nie w Niemczech, ale na przykład na Gibraltarze

Napisany przez Reamon
Do 3. Na szybko nie udało mi się znaleźć potwierdzenia. Jeśli potrzebuję licencji, to pomysł można od razu odrzucić, ponieważ nie posiadam wymaganego rozdziału do licencji. Co powiesz na transmisję na żywo? Czekam na 5 osób i dołączam jako szósta. Wygrane byłyby uczciwie podzielone. Teoretycznie wygrane powinny być wolne od podatku, prawda? Czy uważa się to za profesjonalne granie? Na razie brakuje mi podstawowej wiedzy na te tematy.

Napisany przez 2tneub
Rozumiem sens Twojego pomysłu.
Co możesz zaoferować klientowi jako mały nicości pośrednik (za co mają również zapłacić), czego nie oferują duże firmy prowadzące kasyna online?

Generalnie uważam, że temat ten jest bardzo wymagający pod względem doradczym i obarczony ryzykiem. Właśnie niedawno przeczytałem świeże orzeczenie dotyczące loterii i toto oferowanych przez dostawców usług.
W takiej sytuacji sąd może szybko zniszczyć cały Twój pomysł biznesowy.

Napisany przez 2tneub
Reamon pisze:
W sprawie punktu 3.
Na szybko nie udało mi się znaleźć potwierdzenia. Jeśli potrzebuję licencji, to mogę od razu zapomnieć o tym pomysle, ponieważ nie mam wymaganego rozdziału do uzyskania licencji.

https://www.isa-guide.de/isa-law/articles/186992.html

https://www.hk24.de/produktmarken/br...sspiel/1152282

Jak wygląda sytuacja hazardu internetowego? Pod kątem zwalczania hazardu na czarnym rynku ograniczenie internetowe jest łagodzone. Kraje mogą zezwolić na samodzielny sprzedaż i pośrednictwo w loteriach oraz organizację i pośrednictwo zakładów sportowych w internecie pod pewnymi warunkami. Tak więc w Hamburgu państwowym spółkom loteryjnym od połowy 2012 roku ponownie wolno oferować grę w lotto przez internet. Musi być jednak między innymi zapewnione, że niepełnoletni lub zablokowani gracze są wyłączeni z gry poprzez identyfikację i uwierzytelnienie. Ponadto ustalony jest maksymalny zakład na gracza w wysokości 1000 euro miesięcznie. Zachęty do nałogowego grania poprzez częste powtarzanie muszą być wykluczone. Ze względu na wysoki potencjał uzależnienia, gry hazardowe nadal nie mogą być oferowane w internecie.

Napisany przez bruno68
@ Reamon, Lepiej, aby ci, którzy uprawiają hazard, mieli licencję w danym landzie! Jeśli ma licencję dla jednego landu, nie może być wykorzystywana dla innych krajów ani landów! Wygrane również należy traktować jako obowiązkowe, co przypomina licencję bankową! Oznacza to, że wygrane muszą zostać natychmiast zrealizowane pod warunkiem przedstawienia kuponu do wygranej lub żetonu! W przypadku większych wygranych możliwa jest również płatność bezgotówkowa. Hazard występuje, gdy nie wszystkie przedmioty gry są rozdzielone! Obejmuje to wszystkie gry karciane, takie jak poker, także "31" i ruletka! Gry planszowe również mogą tu należeć! Faktycznie tylko karty do gry w skata i brydża nie są uważane za hazard, ponieważ wszystkie karty są rozdzielone! Jednakże oszustwa, np. przez tasowanie, rozdawanie, znakowanie... zawsze istnieją, gdy chodzi o pieniądze! W małym gronie przy barze, na przykład przy grze w skata, pokera lub inne gry karciane z użyciem wkładów rund, nikt nie będzie miał nic przeciwko! Ale jeśli stawki wynoszą 20, 50 lub 100 [url]euro[/url] za rundę, to zaczynają się problemy dla gospodarza, organizatora i uczestników, i to poważne. Szybko pojawiają się zarzuty: uchylanie się od podatków, oszustwa podatkowe, nielegalna działalność hazardowa! Nikt nie powinien mieć wątpliwości, że w takiej sytuacji nie uniknie się postępowania karne! Dla osoby skazanej wcześniej, wiąże się to z nieuchronnym wieloletnim zakazem prowadzenia działalności gospodarczej, m.in. z powodu nieuczciwości podatkowej! Patrz również § 284 Abs.1 bis 4, 285, 286, 287 StGB bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata