Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta podstawowa z 15% rocznymi kosztami

Napisany przez Bratwurstfan
"Cześć,

jestem zupełnie nowy w temacie - dotychczas zawsze korzystałem z porad - i dlatego nie do końca potrafię poprawnie nazwać kilka terminów zawodowych. Mam nadzieję, że mimo to będę zrozumiały.

Aktualna sytuacja:

Stan kapitału na dzień 31.12.16 wynosi 39.400€

Wpłaty w 2017 roku: 21.000€

Koszty ubezpieczenia na życie: - 1.117,80€

Dochody w 2017 roku: 1.174€

Koszty zakończenia i dystrybucji w 2017 roku -2.548€

Koszty administracyjne w 2017 roku: - 742,06€

Na koniec 2017 roku wykonano jednorazową wpłatę w wysokości 13.000€.

Przy wpłatach w wysokości około 21.000€ w 2017 roku, koszty w 2017 roku wyniosły prawie 2.300€.

Mój [url]doradca[/url] tłumaczy, że ta kwota głównie wynika z tej specjalnej wpłaty. Nie ma dokładnego rozdziału. Po moim telefonie (i mailu) firma ubezpieczeniowa odpowiedziała, że nie ma obowiązku ujawnienia tych informacji.

Mój [url]doradca[/url] również wskazuje na wysoki zwrot podatkowy (dochód >100.000k rocznie, single), dzięki czemu mimo wszystko mam dobrą ofertę.

Gwarantowany współczynnik emerytalny (związany z funduszem) wynosi około 41 (umowa z 2007 roku), dotąd nie udało mi się znaleźć klauzuli powierniczej.

Chciałem początkowo przekształcić część (50%) na [url]ubezpieczenie[/url] konwencjonalne, co mój [url]doradca[/url] uznał za odpowiednie. Przekształcenie wydaje się być bezpłatne (nie wiem obecnie, jakie opłaty pójdą na rzecz pośrednika).

Dziś w umowie czytam, że przekształcenie następuje według obowiązujących w dniu przekształcenia obowiązujących zasad obliczeń.

Czyli zamieniam współczynnik emerytalny 40 na dzisiejszą standardową stopę odsetkową w nowych umowach?

Moje pytanie brzmi: Czy od teraz należy zrezygnować z dopłat, zrezygnować z oszczędności podatkowych i samodzielnie zainwestować pieniądze (około 12k rocznie) w ETF-y lub inne instrumenty finansowe?

Czy nadal opłacać horrendalne opłaty, aby skorzystać z zwrotu podatku? Faktycznie, mimo kosztów, państwo nadal uczestniczy w moich oszczędnościach?

Mam obecnie 51 lat. Jaka będzie wartość współczynnika emerytalnego za 10-15 lat, okaże się. Przy tej samej strukturze opłat roczne koszty wyniosą około 3.200€. Przez 15 lat to około 48.000€.

Co o tym sądzicie?

Pozdrowienia, Fan Kiełbasy
"

Napisany przez brainy
Sam jest mężczyzną. Nie jestem zwolennikiem żadnych strukturyzowanych produktów, ponieważ wszystkie wiążą się z bardzo wysokimi kosztami.
Fundusz z ubezpieczeniowym płaszczem => Koszty
Takie produkty są sprzedawane tylko w celu oszczędzania podatków z chciwości.
Jeśli produkt nie jest opłacalny, to podatek przestaje być naprawdę istotny.

Zainwestuj w wzrosty wartości akcji, które są opodatkowane tylko 25%+naliczeniami. Lepsze niż renta kapitałowa...

Napisany przez bruno68
Dla fana kiełbasek, Aby coś w ogóle zrozumieć! 1) To jest umowa Rürup! 2) Ta umowa obejmuje [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy! 3) Nic z tego nie zrozumieli! Opisując to, popełniają bardzo poważne błędy finansowe. Podpisali Państwo umowę pierwotną! Ponieważ brak tutaj danych, mogę jedynie przekazać niektóre informacje na podstawie dostępnych innych danych! Poprzez dodatkowe wpłaty zawsze zawierają Państwo nową umowę! W rezultacie samodzielnie zmieniają Państwo swoje dotychczasowe korzystne warunki na niekorzystne! Dlatego powinni Państwo skorzystać z usług niezależnego pośrednika! Niestety, czas znowu jest zbyt krótki, aby podjąć decyzję! Bruno68

Napisany przez Bratwurstfan
bruno68 pisze:
Dla miłośników kiełbasek,

Aby to w ogóle było zrozumiałe!
1) Jest to umowa Rürup! Ogólnie określana jako umowa emerytalna w ramach podstawy?
2) Ta umowa obejmuje ubezpieczenie od niezdolności do pracy! Jestem tego świadomy.
3) Nie zrozumieli państwo nic! Ja nie zrozumiałem wielu rzeczy. Poprzez swoje nic podważają państwo całe swoje oświadczenie
To, co opisują, jest bardzo dużym błędem finansowym. Podpisali państwo oryginalną umowę!
Ponieważ brakujące są tu dane, mogę przekazać jedynie pewne informacje na podstawie dostępnych danych!
Poprzez dokonywanie dodatkowych wpłat zawsze zawierają państwo nową umowę! W rezultacie samodzielnie zmieniają państwo swoje korzystne warunki na swoją niekorzyść! Skąd ma pan/pani takie informacje? Mój czynnik emerytalny jest identyczny od lat - pomimo różnych dodatkowych wpłat. Dodatkowe wpłaty są częścią umowy.

8

Mimo wszystko dziękuję za pałącki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata