Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy dla pary urzędników w NRW

Napisany przez HajoM
Cześć, r n r n otrzymaliśmy ofertę zakupu domu. Umówiłem się już na kilka spotkań w bankach, ale chciałbym już teraz uzyskać pewne oszacowania, aby lepiej zrozumieć ewentualne oferty. r n r n Cena zakupu nieruchomości to 320 000. Kapitał własny to około 70 000, więc musielibyśmy wziąć [url]kredyt[/url] w wysokości około 295 000. Stan NRW, podatek od nabycia nieruchomości 6,5%, 3,5% prowizji dla pośrednika i notariusza. Możemy również zdobyć dodatkowe 10/20 000 kapitału własnego, jeśli to pomoże. Jesteśmy urzędnikami państwowymi z NRW, dochód netto wynosi 6 500 €. r n r n Pół roku temu, w przypadku innej nieruchomości, firma Interhyp zaoferowała mi efektywną stopę roczną w wysokości 1,5%. Czy jest to możliwe? Czy ktoś zatrudniony w sektorze publicznym ma doświadczenie z ofertami BB Bank? r n r n Dziękuję za informacje zwrotne, r n HajoM

Napisany przez NaTwoim13
Cześć HajoM,

Czy masz dzieci?

Czy koszty dodatkowe wynoszą 65 000 [url]euro[/url]?

Czy Mod i Ren są konieczne?

Napisany przez HajoM
Mamy jedno dziecko, remont szacuję również na 20.000 (ewentualnie nowe podłogi, kuchnia), renovierung niе jest konieczna. Koszty dodatkowe wynoszą nieco ponad 10%, szacuję około 33.000.

Napisany przez NaTwoim13
HajoM pisze:
Cena zakupu obiektu wynosiłaby 320.000. Wkład własny to około 70.000, więc musielibyśmy wziąć około 295.000 kredytu. Land NRW, 6,5% podatek od nabycia nieruchomości, 3,5% prowizja dla pośrednika i notariusza.

Jeśli weźmą Państwo 295.000 euro kredytu i zainwestują 70.000 euro własnych środków, łączne zaangażowanie wyniesie 365.000 euro. Koszty wynoszą 320.000 euro cena zakupu, 32.000 euro wkład własny oraz 20.000 euro na modernizację i remont, co daje łącznie 372.000 euro. Czyli zamierzają Państwo zainwestować 77.000 euro własnych środków?

Czy część modernizacji ma być wykonana we własnym zakresie?

Napisany przez Hilfe
HajoM pisze:
Cześć,

otrzymaliśmy ofertę zakupu domu. Już umówiłem różne spotkania w bankach, ale chciałbym tutaj już otrzymać kilka ocen, aby móc lepiej ocenić ewentualne oferty.

Cena zakupu nieruchomości wynosi 320 000. Wkład własny to około 70 000, więc musielibyśmy wziąć około 295 000 kredytu. Land NRW, 6,5% podatek od nabywcy, 3,5% dla pośrednika i notariusza. Możemy także zdobyć dodatkowe 10/20 000 euro wkładu własnego, jeśli to pomoże. Jesteśmy urzędnikami kraju związkowego NRW, nasz dochód netto to 6 500 euro.

Pół roku temu otrzymałem (dla innej nieruchomości) ofertę z efektywną stopą roczną 1,5% w Interhyp. Czy da się lepiej? Czy ktoś, kto pracuje w sektorze publicznym, ma doświadczenia z ofertami BB Bank?

Dzięki za informacje,
HajoM

Aktualnie mam lepszą ofertę w Bauchladen. Masz list

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć HajoM
przy kwocie pożyczki 295 000 EUR i cenie zakupu 320 000 EUR, zgodnie z Twoim postem, przed 6 miesiącami zaoferowano Ci 1,5% w Interhyp.
Tutaj nie można tego ocenić, jeśli nie zna się okresu wiązania oprocentowania.
Czy chodzi o wiązanie na 10 lat, czy 15 lat, czy nawet 20 lat?
Masz dużo swobody w wyborze okresu wiązania oprocentowania.
Jaka ma być miesięczna rata odsetkowo-kapitałowa?

Napisany przez HajoM
Aktualnie mam zaktualizowana ofertę: Potrzeba finansowania 290 000, Wkład własny 320 000. Wkład własny wynosi 70 000. 1.) 190 000 € Termin zapadalności 20 lat (pełny spłacacz), RRSO 1,12%, dodatkowa spłata do 5%. 2.) 100 000 kfw 124 0,88% RRSO. Miesięczne raty dla obu to prawie 1300€. Wydaje mi się to dobrym ofertą, co o tym myślicie? Może kiedyś będę żałował długiego okresu zapadalności, ale tego nie da się przewidzieć.

Napisany przez HajoM
noelmaxim pisze: Jeśli pożyczysz 295 000 euro i użyjesz 70 000 euro własnych środków, całkowity zaangażowany kapitał wyniesie 365 000 euro. Koszty wynoszą 320 000 euro na zakup, 32 000 euro na dodatkowe koszty oraz 20 000 euro na modernizację i remont, co daje łącznie 372 000 euro. Czy użyjesz więc 77 000 euro własnych środków?

Czy część modernizacji zostanie przeprowadzona we własnym zakresie?
Cześć, dziękujemy za informację zwrotną. Wykorzystujemy niemal 70 000 euro jako wkład własny, remontujemy tylko wtedy, gdy mamy środki na coś konkretnego (podłoga itp.). Dom jest gotowy do zamieszkania (z wyjątkiem braku kuchni).

Napisany przez NaTwoim13
Okej, jaka obecnie jest najlepsza oferta?

Napisany przez HajoM
Zobacz 2 posty wyżej

Napisany przez NaTwoim13
Jaki bank oferuje to?

Napisany przez HajoM
Hypo, przez pośrednika

Napisany przez NaTwoim13
HypoVereinsbank? W takim razie będziemy trzymać rękę na pulsie, zwłaszcza jeśli chodzi o tę bankową instytucję. Proszę nas informować na bieżąco.

Napisany przez HajoM
Po uzyskaniu różnego rodzaju opinii zwrotnych (oferty wystawowe) ponownie poszukałem i otrzymałem ofertę od banku spółdzielczego na 15 lat efektywnie po 0,98 (bez wsparcia KfW) z 5% oprocentowaniem - myślę, że to jest dobra oferta.

Napisany przez bruno68
Cześć HajoM,

uważam, że roczna dodatkowa spłata w wysokości 5% jest imponująca! Dla kwoty 300 000 € rocznie oznacza to obowiązkową płatność w wysokości 15 000 €, która stanowi drugą spłatę obok regularnej spłaty odsetek i kapitału. Zakładam, że wspomniana kwota 1300 € na odsetki i kapitał pozostanie bez zmian!

Dlatego zakładam, że ta dodatkowa spłata będzie raczej wyjątkiem niż regułą, w przeciwnym razie stałbyś się całkowitym spłacającym w mniej niż 15 lat! Przypuszczam, że nie chcesz żyć na stałe w tak ubogich warunkach!

Ale fakt, że stosunek kapitału własnego do salda w stosunku do dwóch latowych przychodów netto mówi raczej o typowym stylu życia wyższego standardu!

bruno68

Napisany przez HajoM
Czego chcesz mi powiedzieć?

Napisany przez 2tneub
Prawdopodobnie uważa, że nigdy nie skorzystasz z opcji zabezpieczenia stopy procentowej na poziomie i tym samym albo opłacić niepotrzebnie opcję Soti, albo za bezowzględną korzyścią z Soti podczas regularnego użytkowania długość zabezpieczenia stopy procentowej. Oferta obejmuje zarówno bezpieczeństwo, jak i elastyczność. Obydwa są jednak opłacane za pomocą premii odsetkowych. Dlatego przy ciągłym wsparciu stopy procentowej można by całkowicie zrezygnować z opcji Soti. Z drugiej strony opcja Soti w tej skali może być z korzyścią w niektórych sytuacjach, czy to przy dziedziczeniu, czy przy obliczaniu kary umożliwiającej wcześniejszą spłatę z powodu sprzedaży. Jeśli planujesz pełne korzystanie z Soti przez cały okres kredytowania, możesz spokojnie rozważyć [url]kredyt[/url] spłacany w całości po 15 latach lub zabezpieczenie stopy procentowej na 10 lat, aby jeszcze raz zaoszczędzić na odsetkach. Poza tym, nie uważam, że 4000€ (6500€ po odjęciu około 2500€ na raty i Soti) w gospodarstwie domowym dla trzech osób jest ubogie.

Napisany przez tomy778
Ach, czy to znowu Bruno jest na narkotykach?
Jeden pisze, że 4k nie wystarcza, innego nakłania do rozwodu itp... po prostu nie bierz tego poważnie. Ten gość ma problemy z ADHD. Widać po jego tekstach i powieściach, które zazwyczaj mkną w inną stronę...

Napisany przez HajoM
Tak więc moje doświadczenia są następujące: jak wspomniałem wcześniej, finansowaliśmy poprzez Bbbank. Do tej pory mogę bez zastrzeżeń polecić tę bankowość. Bardzo szybka i prawidłowa obsługa, zawsze trzymane się wszystkich ofert i informacji. Myślę, że również wypłata przebiegnie sprawnie, jeszcze raz tutaj o tym powiadomię.

Napisany przez NaTwoim13
Jak ostatecznie wyglądają warunki?

Napisany przez M4v3r1ck
HajoM pisze:
Ponieważ teraz mam doświadczenie: jak wspomniano wcześniej, finansowaliśmy się w Bbbank. Banku mogę jak dotąd szczerze polecić. Bardzo szybka i dokładna obsługa, zawsze trzymająca się wszystkich ofert i informacji. Myślę, że wypłata również będzie przebiegać równie sprawnie, jeszcze raz się tutaj odezwę.

Mogę tylko potwierdzić.
Pomimo świąt wszystko dobrze działało - warunki oraz obsługa na najwyższym poziomie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata