- śr lis 27, 2019 10:18 pm
"Witajcie
Jeśli chodzi o finanse, nadal uważam się za początkującego, ale najwyższy czas zacząć się nimi interesować. Mimo to mam nadzieję, że tutaj znajdę trochę informacji i sugestii, z góry dziękuję
Krótko o mnie:
Właśnie skończyłam studia i teraz rozpoczynam pracę badawczą w przemyśle, co przynosi mi pewien dochód
Mam także trzy książeczki oszczędnościowe, na których łącznie jest prawie 10 000. Patrząc w kierunku emerytury, chciałabym teraz dobrze ulokować te pieniądze. Dlatego moje pytanie brzmi:
- Czy byłoby sensowne przenieść około 9 000 z książeczek oszczędnościowych na[url]konto[/url] terminowe, aby chociaż trochę zarobić na odsetkach? Jeśli tak, to jakiego dostawcę tutaj polecacie?
Inwestowanie całej tej sumy od razu w akcje jest dla mnie na razie zbyt ryzykowne. Nie mam zamiaru tego zrobić, dopóki nie poczytam i nie poczuję się na to wystarczająco kompetentnie. Pozostałe 1 000 ewentualnie na rachunek oszczędnościowy terminowy?
- Jednocześnie interesowałby mnie plan oszczędzania w ramach ETF z kapitalizacją przez kilka lat. Jednak ze względu na moje miesięczne dochody, maksymalna stopa oszczędnościowa wynosiłaby 60[url]euro[/url] miesięcznie. Wybrałam TradeRepublic, oferują tam tylko iShares, ale to powinno mi wystarczyć.
Jak byście postąpili? Dalsze trzy książeczki oszczędnościowe są zupełnie bez sensu.. Co byście najbardziej zrobili z tą sumą?
Pozdrowienia,
Malouu "
Jeśli chodzi o finanse, nadal uważam się za początkującego, ale najwyższy czas zacząć się nimi interesować. Mimo to mam nadzieję, że tutaj znajdę trochę informacji i sugestii, z góry dziękuję
Krótko o mnie:
Właśnie skończyłam studia i teraz rozpoczynam pracę badawczą w przemyśle, co przynosi mi pewien dochód
Mam także trzy książeczki oszczędnościowe, na których łącznie jest prawie 10 000. Patrząc w kierunku emerytury, chciałabym teraz dobrze ulokować te pieniądze. Dlatego moje pytanie brzmi:
- Czy byłoby sensowne przenieść około 9 000 z książeczek oszczędnościowych na
Inwestowanie całej tej sumy od razu w akcje jest dla mnie na razie zbyt ryzykowne. Nie mam zamiaru tego zrobić, dopóki nie poczytam i nie poczuję się na to wystarczająco kompetentnie. Pozostałe 1 000 ewentualnie na rachunek oszczędnościowy terminowy?
- Jednocześnie interesowałby mnie plan oszczędzania w ramach ETF z kapitalizacją przez kilka lat. Jednak ze względu na moje miesięczne dochody, maksymalna stopa oszczędnościowa wynosiłaby 60
Jak byście postąpili? Dalsze trzy książeczki oszczędnościowe są zupełnie bez sensu.. Co byście najbardziej zrobili z tą sumą?
Pozdrowienia,
Malouu