Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy usunąć hipotekę czy zostawić ją?

Napisany przez struwwelpeter
Cześć społeczności forum, spłaciliśmy nasz [url]kredyt budowlany[/url], bank finansujący wydał nam notarialnie potwierdzoną zgodę na skreślenie hipoteki w wysokości 250 000 €, która została wtedy wpisana. Mam teraz umówioną wizytę u notariusza w związku z zmianą zarządu w stowarzyszeniu, wtedy mógłbym również ostatecznie skreślić hipotekę, co oszczędzi mi podróży. Czy byłoby rozsądne zostawić ją tak jak jest, planujemy zakup kolejnej nieruchomości, czy można po prostu zwrócić bankowi niewykorzystaną zgodę na skreślenie i zaoszczędzić na opłatach notarialnych za skreślenie i nowy wpis?

Napisany przez florianmeier
Jeśli istnieje prawie zerowe prawdopodobieństwo, że zastaw [url]hipoteczny[/url] będzie ponownie potrzebny, to JA bym go usunął. Niestety, to nie jest tania operacja.

Jeśli się nie jest teoretykiem spiskowym, można go również zostawić. Późniejszy nabywca może go nawet przejąć, jeśli to pasuje. Może on również zostać przeniesiony na nowy bank.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego usuwać? To tylko zbędne koszty, a jeśli planowane jest nabywanie kolejnej nieruchomości, to tym bardziej warto ją zostawić, ponieważ nieruchomość ta może służyć jako zastaw zastępczy i można wtedy przenieść obciążenia hipoteczne na nowy bank lub zrewaluować u nowego banku.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
noelmaxim pisze:
Dlaczego usuwać? To tylko zbędny koszt, a jeśli ma być nabyta kolejna nieruchomość, to tym bardziej pozostawić ją nietkniętą, ponieważ nieruchomość może wówczas służyć jako zastaw zastępczy, a zastawu można przekazać nowemu bankowi lub zaktualizować u nowego banku.

Jak to należy zrozumieć?
Jeśli na domu zapisane jest obciążenie hipoteczne w wysokości 50 000 EUR, to czy można z tego korzystać tylko w banku, który je zapisuje, czy nie?

Napisany przez NaTwoim13
Herrmueller pisze:
Jak to trzeba zrozumieć ?
Jeśli na domu jest hipoteka w wysokości 50 000 EUR, to czy można z tego tylko wziąć pieniądze w banku, w którym jest zapisana, czy nie ?

Nie, mogę przecież przenieść hipotekę do innego banku.

Napisany przez kub0185
Mam drugorzędną hipotekę na moim domu, gdzie miasto jest zapisane jako zabezpieczenie bezodsetkowej pożyczki na wsparcie. Czy ma sens zostawienie tego w takiej postaci?

Napisany przez NaTwoim13
Nie potrafię zrozumieć sensu tego wpisu.

Dziękuję za wskazówki, skontaktowałem się z moim aktualnym bankiem (Diba/Interhyp), którzy współpracują z bankiem, który udzielił mi finansowania, powiedzieli mi, abym dobrze przechowywał dokumenty, a w razie potrzeby mogę w dowolnym momencie wykorzystać zastaw [url]hipoteczny[/url] z niewielkim nakładem pracy.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie to jest bank?

Cześć noelmaxim, została zawarta umowa poufności... choć to nie ma znaczenia, mimo to dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Nie zdarzyło mi się spotkać żadnego banku współpracującego z ING w Niemczech, dlatego pytam.

Napisany przez NaTwoim13
Zastaw [url]hipoteczny[/url] zawsze można przekazać bez dodatkowego wysiłku, ponieważ jego przekazanie nie wymaga dodatkowego nakładu pracy. Warto dodać, że Interhyp nie jest bankiem, co warto wiedzieć.

Owszem, są pośrednikami, Dibatochter, ale powiedzieli, że cesja jest możliwa bez problemu, a jeśli to nie wypali, to też nie ma problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata