- pt gru 06, 2019 6:31 pm
Cześć wszystkim,
jak już wspomniałem, chciałbym zbudować instalację fotowoltaiczną, z całkowitą inwestycją wynoszącą 18 000 EUR na prawie 22 kWp.
Chciałbym sfinansować instalację za pomocą kapitału obcego, a nie z dostępnego kapitału własnego, nawet jeśli jest go wystarczająco dużo.
Jest to mój własny[url]Dom[/url] jednorodzinny, mam teraz 31 lat, a zbudowałem go około 2 lata temu.
Analizy w uznanych programach (PVSol) wskazują na wyraźnie pozytywny przepływ pieniężny.
Teraz chodzi mi o[url]kredyt[/url] na sfinansowanie, otrzymałem ofertę od banku reklamującego się lisem.
O mnie:
Dochód: 82 000 EUR rocznie (3 400 EUR netto, premia w wysokości jednego miesięcznego wynagrodzenia)
Praca: Nieokreślona w branży IT / EVU
Stan cywilny: singiel, bez dzieci, na czas nieokreślony
Zobowiązania: brak, poza 950 EUR na spłatę domu jednorodzinnego
Zobowiązanie obejmuje łącznie jeszcze 226 000 EUR (z 236 000 EUR), a wartość rynkowa nieruchomości szacowana jest na 550 000 EUR.
Oferta kredytowa:
To[url]kredyt[/url] z zawieszeniem spłaty, w którym [url]kredyt[/url] jest oszczędzany w ramach umowy oszczędnościowej budowlanej, a następnie spłacany.
Osobiście wydaje mi się to nieco skomplikowane, chciałbym zacząć od raty stałej i kontynuować ją przez x lat.
Co do oferty:
KO: 18 000 EUR
Miesięczna rata: 160,00 EUR
Okres kredytowania: 10 lat i 3 miesiące
Całkowity koszt[url]kredytu[/url] : 1 724,44 EUR
Oprocentowanie nominalne: 1,05%, Oprocentowanie efektywne: 1,85%
Teraz moje pytania:
- Czy to jest atrakcyjna oferta?
- Co myślicie o tych warunkach? Czuję, że spłacam bardzo późno, ale w sumie mogę spłacić od razu. Dochód jest przecież świetny.
- Bank powiedział mi, że w przypadku zabezpieczenia hipotecznego w drugiej linii spłata rat malejących nie jest możliwa. Czy na pewno tak jest?
- Które banki proponują lepsze oferty? Np. swk, nazywane bankiem ekologicznym, niestety nie.
- Które banki są polecane w takich przypadkach (instalacja fotowoltaiczna, bilans środowiskowy itp.)?
Dziękuję,
Moritz
jak już wspomniałem, chciałbym zbudować instalację fotowoltaiczną, z całkowitą inwestycją wynoszącą 18 000 EUR na prawie 22 kWp.
Chciałbym sfinansować instalację za pomocą kapitału obcego, a nie z dostępnego kapitału własnego, nawet jeśli jest go wystarczająco dużo.
Jest to mój własny
Analizy w uznanych programach (PVSol) wskazują na wyraźnie pozytywny przepływ pieniężny.
Teraz chodzi mi o
O mnie:
Dochód: 82 000 EUR rocznie (3 400 EUR netto, premia w wysokości jednego miesięcznego wynagrodzenia)
Praca: Nieokreślona w branży IT / EVU
Stan cywilny: singiel, bez dzieci, na czas nieokreślony
Zobowiązania: brak, poza 950 EUR na spłatę domu jednorodzinnego
Zobowiązanie obejmuje łącznie jeszcze 226 000 EUR (z 236 000 EUR), a wartość rynkowa nieruchomości szacowana jest na 550 000 EUR.
Oferta kredytowa:
To
Osobiście wydaje mi się to nieco skomplikowane, chciałbym zacząć od raty stałej i kontynuować ją przez x lat.
Co do oferty:
KO: 18 000 EUR
Miesięczna rata: 160,00 EUR
Okres kredytowania: 10 lat i 3 miesiące
Całkowity koszt
Oprocentowanie nominalne: 1,05%, Oprocentowanie efektywne: 1,85%
Teraz moje pytania:
- Czy to jest atrakcyjna oferta?
- Co myślicie o tych warunkach? Czuję, że spłacam bardzo późno, ale w sumie mogę spłacić od razu. Dochód jest przecież świetny.
- Bank powiedział mi, że w przypadku zabezpieczenia hipotecznego w drugiej linii spłata rat malejących nie jest możliwa. Czy na pewno tak jest?
- Które banki proponują lepsze oferty? Np. swk, nazywane bankiem ekologicznym, niestety nie.
- Które banki są polecane w takich przypadkach (instalacja fotowoltaiczna, bilans środowiskowy itp.)?
Dziękuję,
Moritz