Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Ocena kredytowa dla instalacji fotowoltaicznej.

Napisany przez KMorsch
Cześć wszystkim,

jak już wspomniałem, chciałbym zbudować instalację fotowoltaiczną, z całkowitą inwestycją wynoszącą 18 000 EUR na prawie 22 kWp.
Chciałbym sfinansować instalację za pomocą kapitału obcego, a nie z dostępnego kapitału własnego, nawet jeśli jest go wystarczająco dużo.

Jest to mój własny [url]Dom[/url] jednorodzinny, mam teraz 31 lat, a zbudowałem go około 2 lata temu.
Analizy w uznanych programach (PVSol) wskazują na wyraźnie pozytywny przepływ pieniężny.

Teraz chodzi mi o [url]kredyt[/url] na sfinansowanie, otrzymałem ofertę od banku reklamującego się lisem.

O mnie:
Dochód: 82 000 EUR rocznie (3 400 EUR netto, premia w wysokości jednego miesięcznego wynagrodzenia)
Praca: Nieokreślona w branży IT / EVU
Stan cywilny: singiel, bez dzieci, na czas nieokreślony
Zobowiązania: brak, poza 950 EUR na spłatę domu jednorodzinnego

Zobowiązanie obejmuje łącznie jeszcze 226 000 EUR (z 236 000 EUR), a wartość rynkowa nieruchomości szacowana jest na 550 000 EUR.

Oferta kredytowa:
To [url]kredyt[/url] z zawieszeniem spłaty, w którym [url]kredyt[/url] jest oszczędzany w ramach umowy oszczędnościowej budowlanej, a następnie spłacany.
Osobiście wydaje mi się to nieco skomplikowane, chciałbym zacząć od raty stałej i kontynuować ją przez x lat.

Co do oferty:
KO: 18 000 EUR
Miesięczna rata: 160,00 EUR
Okres kredytowania: 10 lat i 3 miesiące
Całkowity koszt [url]kredytu[/url]: 1 724,44 EUR
Oprocentowanie nominalne: 1,05%, Oprocentowanie efektywne: 1,85%

Teraz moje pytania:
- Czy to jest atrakcyjna oferta?

- Co myślicie o tych warunkach? Czuję, że spłacam bardzo późno, ale w sumie mogę spłacić od razu. Dochód jest przecież świetny.

- Bank powiedział mi, że w przypadku zabezpieczenia hipotecznego w drugiej linii spłata rat malejących nie jest możliwa. Czy na pewno tak jest?

- Które banki proponują lepsze oferty? Np. swk, nazywane bankiem ekologicznym, niestety nie.

- Które banki są polecane w takich przypadkach (instalacja fotowoltaiczna, bilans środowiskowy itp.)?

Dziękuję,
Moritz

Napisany przez 2utopus
Podatkowo taka konfiguracja może być korzystna - powinno się to policzyć z księgowym - jakie są szacowane dochody / podatki itp.? (Warto zbadać, czy korzyść podatkowa jest korzyścią ogólną.) Czy całość ma być prowadzona jako projekt miłośniczy/mikroprzedsiębiorca/...? Wewnętrzne/zewnętrzne spożycie - magazynowanie/sprzedaż z powrotem...

Napisany przez KMorsch
Cześć,

cała idea polega właściwie tylko na pokryciu zapotrzebowania na energię własną (co powinno być możliwe do zrealizowania) i zrobieniu czegoś dobrego dla środowiska.
Oczywiście byłoby świetnie, gdyby instalacja przynosiła zyski, ale nie musi.

Chodzi mi właściwie bardziej o znalezienie tanich banków, które finansują takie przedsięwzięcia.

Nie uważam warunków 1,88% za wystarczająco atrakcyjne.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Dzięki i pozdrawiam,
Moritz

Napisany przez kub0185
Dlaczego chcesz to finansować na 15 lub 20 lat, skoro możesz odliczyć odsetki? Uważam, że masz faktycznie dobrą ofertę.

Napisany przez NaTwoim13
KMorsch pisze:
Cześć wszystkim,

jak już było wspomniane wcześniej, chciałbym zbudować instalację fotowoltaiczną, inwestycja łącznie 18 000 EUR na prawie 22 kWp.
Chciałbym finansować instalację za pomocą obcego kapitału, a nie za pomocą istniejącego kapitału własnego, nawet jeśli ten jest dostępny w wystarczającej ilości.

Jest to mój własny Dom jednorodzinny, mam teraz 31 lat i zbudowałem go około 2 lata temu.
Analizy w uznanych programach (PVSol) sugerują wyraźnie pozytywny przepływ pieniężny.

Teraz chodzi mi o kredyt na sfinansowanie, dostałem ofertę od banku, który reklamuje się jako lis.

O mnie:
Dochód: 82 000 EUR rocznie (3 400 EUR netto, premia w wysokości miesięcznego wynagrodzenia)
Praca: Bezterminowa w branży IT / EVU
Stan cywilny: Singiel, bez dzieci, bezterminowy
Zobowiązania: brak, poza 950 EUR na spłatę domu

Zobowiązanie wynosi ogółem 226 000 EUR (z 236 000 EUR), wartość rynkowa nieruchomości szacowana jest na 550 000 EUR.

Oferta kredytowa:
Jest to kredyt z zawieszeniem spłaty, w którym zaciągany jest kredyt z jednoczesnym oszczędzaniem na umowie oszczędnościowo-budowlanej, a następnie spłacany.
Dla mnie to trochę skomplikowane, chciałbym zacząć od raty równej i spłacać przez x lat.

Co do oferty:
KW: 18 000 EUR
Miesięczna rata: 160,00 EUR
Okres kredytowania: 10 lat i 3 miesiące
Całkowity koszt kredytu: 1 724,44 EUR
Oprocentowanie nominalne: 1,05%, Rzeczywiste oprocentowanie: 1,85%

Teraz moje pytania:
- Czy to atrakcyjna oferta?

- Co sądzić o tych warunkach? Wrażenie, że spłacanie zaczynam bardzo późno, ale przecież mogę spłacać od razu. Dochód jest przecież dostępny.

- Bank powiedział mi, że przy zabezpieczeniu w księdze wieczystej w uzupełniającym wpisie nie jest możliwe uzyskanie kredytu ratalnego. Czy na pewno tak jest?

- Które banki mają lepsze oferty w tej kwestii? Na przykład swk jako bank ekologiczny niestety nie.

- Które banki są polecane w takich sprawach (instalacja fotowoltaiczna, bilans środowiskowy itp.)?

Dziękuję,
Moritz

Skąd się nagle wzięła ta nieruchomość i ten kredyt?

Napisany przez Marc2512
Status: wolny, bez dzieci, na czas nieokreślony - to było dobre, oszczędza pieniądze i nerwy, gdy nie zakłada się rodziny na czas nieokreślony

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata