- pn gru 16, 2019 12:11 am
"Cześć, chciałbym rozpocząć dyskusję na temat możliwości odwołania umowy o kwoty opłat/prorogacji. Wiele osób odnowiło swoje istniejące finansowanie nieruchomości wyłącznie za pomocą środków komunikacji na odległość. Stan rzeczy: BGH, postanowienie z dnia 15.01.2019 - XI ZR 202/18 https://openjur.de/u/2134798.html Ta interpretacja prawa krajowego jest potwierdzona przez art. 1 ust. 2 zdanie 1 oraz motywy 14, 16 i 17 dyrektywy 2002/65/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 września 2002 r. w sprawie umów na odległość w zakresie usług finansowych oferowanych konsumentom oraz zmieniającej dyrektywę 90/619/EWG Rady oraz dyrektywy 97/7/WE i 98/27/WE (Dz. Urz. UE Nr L 271, s. 16). Zgodnie z tym prawem prawo do odwołania przysługuje jedynie w przypadku pierwszego z serii kolejnych lub oddzielnych działań tego samego rodzaju lub pierwszej umowy dotyczącej usług, na przykład otwarcia konta, o ile takie nie wynika z określonych przepisów wspólnotowych. Co należy stosować w szczególności w przypadku zwykłej zmiany warunków w ramach niefalsyfikowanego finansowania z sekcjami, ponieważ późniejsze dostosowania warunków do początku finansowania są z góry zaplanowane i zamierzone przez strony umowy. Tę interpretację prawa unijnego należy uznać za tak oczywistą, że nie pozostaje miejsca na uzasadnione wątpliwości (por. Trybunał Sprawiedliwości, wyrok, sprawy połączone 1982, s. 3415, pkt 16 oraz 2005, I-8151, pkt 33; wyrok Senatu z dnia 3 lipca 2018 r. - XI ZR 520/16, WM 2018, 1596, pkt 20, zaakceptowana z powołaniem). Nic innego nie wynika również z wniosków odpowiedzi Trybunału Rejonowego w Monachium z dnia 29 czerwca 2018 r. (22 O 12332/17, juris; obecnie wycofana po ugodzie) i Trybunału Rejonowego w Kilonii z dnia 7 września 2018 r. (12 O 92/18, juris), ponieważ tamtejsze pytania uchylają się od jedności umowy kredytowej w przypadku niefalsyfikowanego finansowania za sekcjami i w sposób niewłaściwy z prawnego punktu widzenia zakładają, że tak jest. EuGH - C-639/18 Wnioski prejudycjalne Trybunału Regionalnego w Kilonii (Niemcy) wprowadzone dnia 12 października 2018 r. - KH przeciwko Sparkasse Südholstein (sprawa C-639/18) Pytania prejudycjalne:
1. Czy umowa „podczas organizacji sprzedaży lub usług przez dostawcę na odległość” w rozumieniu art. 2 lit. a dyrektywy 2002/65/WE1 jest zawierana w celu zmiany istniejącej umowy kredytowej wyłącznie pod względem wysokości ustalonego oprocentowania (umowa oprocentowania zgodnego), gdy instytucja bankowa zawiera umowy kredytowe na finansowanie nieruchomości z zabezpieczeniem hipotecznym wyłącznie w swoich pomieszczeniach handlowych, ale w ramach bieżących stosunków handlowych umowy zmieniające już zawarte umowy kredytowe są również zawierane wyłącznie za pomocą środków komunikacji na odległość?
2. Czy „umowa dotycząca usługi finansowej” w rozumieniu art. 2 lit. a dyrektywy 2002/65/WE ma miejsce, gdy istniejącą umowę kredytową zmienia się wyłącznie pod względem ustalonego oprocentowania (umowa oprocentowania zgodnego), bez przedłużania okresu spłaty[url]kredytu[/url] ani zmiany jego wysokości?
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=210004&pageIndex=0&doclang=de&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=7934319 BGH argumentuje, że umowy o związaniu oprocentowania stanowią niefalsyfikowane finansowanie sekcjami i dlatego należy je traktować jako jednolitą umowę. W zwykłej sytuacji nową ofertę oprocentowania otrzymuje się drogą pocztową/telefoniczną, podpisuje i odsyła. Jeśli potem zmieni się zdanie - nie ma możliwości powrotu. Teraz pojawia się pytanie, czy konsument nie ma jednak prawa do zmiany zdania na podstawie prawa dotyczącego sprzedaży na odległość i do odwołania umowy o oprocentowanie. Jeśli tak, to to prawo można mieć również dzisiaj. EUGH prawdopodobnie zdecyduje na temat wniosków prejudycjalnych w którymś momencie latem 2020 roku. BGH już odniósł się do jeszcze otwartego pytania prejudycjalnego i już teraz zaprzeczył możliwości takiej zmiany. W normalnym przypadku EUGH jest instancją wyższą i może przeważyć nad BGH. Jest to złożony temat i być może z niewielkimi szansami na sukces, ale chciałbym podzielić się z Wami moimi pomysłami i doświadczeniami. Teoretycznie, gdyby ktoś odwołał dzisiaj swoją umowę o związaniem oprocentowania, wtedy ta data miałaby zastosowanie, jeśli EUGH wydałby pozytywną opinię. Wtedy osoba ta znajdowałaby się na poziomie oprocentowania wynoszącym 3-4% z dzisiejszego poziomu oprocentowania. Nie odbyłoby się żadne rozliczanie wsteczne, a jedynie odwołanie od tego momentu, w którym bank został poinformowany o odwołaniu. Jeśli EUGH wyda negatywną opinię na temat pytań prejudycjalnych, to nic się nie stanie. Jako klient otrzymałbyś wtedy po prostu głupi list do swojego banku. Banki powinny znieść to z godnością. Poza kosztem przesyłki nic byś nie stracił. Istnieją jednak inne obszary problemowe związane z niefalsyfikowanym finansowaniem sekcjami, na które jako laik nie mam odpowiedzi, ale mogą być istotne: 1. Bank zmienia nazwę lub formę prawna, ponieważ został przejęty. 2. Bank usuwa nadzwyczajne środki spłaty i w ten sposób zmienia warunki. Oczywiście banki chętnie twierdzą w takich przypadkach, że to tylko przedłużenie pierwotnej umowy kredytowej z nowymi procentami, ale czy rzeczywiście tak jest? Ja osobiście napisałem list do mojego banku, w którym odwołałem moją umowę o związanie oprocentowania. Bank odpowiedział mi decyzją BGH, teraz czekam, co powie EUGH. "
1. Czy umowa „podczas organizacji sprzedaży lub usług przez dostawcę na odległość” w rozumieniu art. 2 lit. a dyrektywy 2002/65/WE1 jest zawierana w celu zmiany istniejącej umowy kredytowej wyłącznie pod względem wysokości ustalonego oprocentowania (umowa oprocentowania zgodnego), gdy instytucja bankowa zawiera umowy kredytowe na finansowanie nieruchomości z zabezpieczeniem hipotecznym wyłącznie w swoich pomieszczeniach handlowych, ale w ramach bieżących stosunków handlowych umowy zmieniające już zawarte umowy kredytowe są również zawierane wyłącznie za pomocą środków komunikacji na odległość?
2. Czy „umowa dotycząca usługi finansowej” w rozumieniu art. 2 lit. a dyrektywy 2002/65/WE ma miejsce, gdy istniejącą umowę kredytową zmienia się wyłącznie pod względem ustalonego oprocentowania (umowa oprocentowania zgodnego), bez przedłużania okresu spłaty
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=210004&pageIndex=0&doclang=de&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=7934319 BGH argumentuje, że umowy o związaniu oprocentowania stanowią niefalsyfikowane finansowanie sekcjami i dlatego należy je traktować jako jednolitą umowę. W zwykłej sytuacji nową ofertę oprocentowania otrzymuje się drogą pocztową/telefoniczną, podpisuje i odsyła. Jeśli potem zmieni się zdanie - nie ma możliwości powrotu. Teraz pojawia się pytanie, czy konsument nie ma jednak prawa do zmiany zdania na podstawie prawa dotyczącego sprzedaży na odległość i do odwołania umowy o oprocentowanie. Jeśli tak, to to prawo można mieć również dzisiaj. EUGH prawdopodobnie zdecyduje na temat wniosków prejudycjalnych w którymś momencie latem 2020 roku. BGH już odniósł się do jeszcze otwartego pytania prejudycjalnego i już teraz zaprzeczył możliwości takiej zmiany. W normalnym przypadku EUGH jest instancją wyższą i może przeważyć nad BGH. Jest to złożony temat i być może z niewielkimi szansami na sukces, ale chciałbym podzielić się z Wami moimi pomysłami i doświadczeniami. Teoretycznie, gdyby ktoś odwołał dzisiaj swoją umowę o związaniem oprocentowania, wtedy ta data miałaby zastosowanie, jeśli EUGH wydałby pozytywną opinię. Wtedy osoba ta znajdowałaby się na poziomie oprocentowania wynoszącym 3-4% z dzisiejszego poziomu oprocentowania. Nie odbyłoby się żadne rozliczanie wsteczne, a jedynie odwołanie od tego momentu, w którym bank został poinformowany o odwołaniu. Jeśli EUGH wyda negatywną opinię na temat pytań prejudycjalnych, to nic się nie stanie. Jako klient otrzymałbyś wtedy po prostu głupi list do swojego banku. Banki powinny znieść to z godnością. Poza kosztem przesyłki nic byś nie stracił. Istnieją jednak inne obszary problemowe związane z niefalsyfikowanym finansowaniem sekcjami, na które jako laik nie mam odpowiedzi, ale mogą być istotne: 1. Bank zmienia nazwę lub formę prawna, ponieważ został przejęty. 2. Bank usuwa nadzwyczajne środki spłaty i w ten sposób zmienia warunki. Oczywiście banki chętnie twierdzą w takich przypadkach, że to tylko przedłużenie pierwotnej umowy kredytowej z nowymi procentami, ale czy rzeczywiście tak jest? Ja osobiście napisałem list do mojego banku, w którym odwołałem moją umowę o związanie oprocentowania. Bank odpowiedział mi decyzją BGH, teraz czekam, co powie EUGH.