Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: folder z dokumentami do spraw zabezpieczenia finansowego

Napisany przez Dante
"Cześć wszystkim,

Nie jesteśmy młodsi, a praca niesie za sobą pewne ryzyka. Dlatego od dłuższego czasu zamierzałem stworzyć teczki, w których w razie mojej śmierci znajdzie się wszystko niezbędne, aby bliscy nie musieli przeszukiwać dziesiątek teczki. Szczególnie w przypadku spraw, które głównie odbywają się online, zarządzanie nimi stałoby się trudne. Jeśli na przykład nikt nic nie wie o depozycie, jest po prostu zapomniany i nikt się nim nie zajmuje.

Dlatego pomyślałem o stworzeniu teczki, w której znajdzie się wszystko istotne, na przykład tabela z danymi logowania i hasłami, zestawienie kont z saldami, lista depozytów i jak nimi zarządzać (przypuszczam, że bliscy będą przytłoczeni portfolio z akcjami i ETF-ami), pełnomocnictwa do wszystkich kont i ubezpieczeń, oświadczenie pacjenta, przegląd umów i wiele innych.

Zanim jednak zanurzę się w nadmierną pracę bez planu, chciałbym zapytać was, jak to u was wygląda? Jak to u was wygląda? Może już coś takiego macie? Jakie są ewentualne wymogi prawne lub inne przeszkody?

Bardzo byłbym wdzięczny za małe burzę mózgów lub sensowną dyskusję.
"

Napisany przez 2utopus
W naszej firmie AWO reklamowało swoją folder - może warto rozważyć?https://awo-sozialstation-ggmbh.de/a...uigkeiten.html

Napisany przez WolfofFinance
Nie zastanawiałem się nad tym. Trzeba przyznać, że pomysł jest dobry i na pewno ułatwiłby pracę pozostałym po nas.

Ale mam tendencję do nie myślenia o śmierci, dopóki nie muszę. Po prostu zaczynałbym się tym zamartwiać.
Jeśli taki folder byłby u mnie na półce, to jakbym tylko czekał, aż coś się stanie!

Napisany przez 2tneub
Naprawdę poważnie zastanawiałem się, jak zbudować coś takiego.

Kiedyś staliśmy przed ogromnym problemem przy śmierci teścia. Wszystkie finanse miał zawsze pod kontrolą tylko on. Teściowa nigdy się tym nie zajmowała. Dokumentacja była po prostu nieuporządkowanym, niezasortowanym górą aktów, i to nie tylko dla codziennych spraw, ale także dla otwartych zobowiązań wobec biura księgowego i banków rozwojowych związanych z dawnymi firmami. Dostępy do komputera były nieznane. To było czyste chaos. To mnie wtedy zszokowało i mimo to, sam jeszcze nie doszedłem do tego punktu, żeby wdrożyć odpowiednie środki.

Moje dotychczasowe przemyślenia na ten temat:
Istnieje kilka scenariuszy na wypadek:
1. własna śmierć
2. w wypadku obaj partnerzy lub partnerzy z dzieckiem albo bez dziecka mogliby również ulec wypadkowi.
3. śpiączka lub inne przypadki, w których sam jesteś niezdolny do działania.

Dlatego trzeba uczynić folder ogólnie dostępnym lub przynajmniej udostępnić go partnerowi i co najmniej jednej innej osobie.

Ogólnie rzecz biorąc, powinno się mieć swoje dokumenty w miarę uporządkowane, tak aby obce osoby mogły łatwo znaleźć dokumentację.

Do przechowywania tych dokumentów awaryjnych najprawdopodobniej wybrałbym zabezpieczoną kopertę i złożył ją w sposób sensowny w szafie na akta oraz poinformował ewentualnych spadkobierców. W kopercie umieściłbym jako 1. dane dostępowe do komputera, telefonu, konta e-mail, banków/depotów, sejfu, dostępów do portali ubezpieczeniowych itp. Do tego testament/dyspozycję dotyczącą pacjenta itp. Jeśli ktoś chce, można również sporządzić listę ze wszystkimi aktualnymi umowami. Być może również informację, gdzie można uzyskać pieniądze w przypadku śmierci (OC/NNW/UBEZ). Moim zdaniem problemem jest tutaj utrzymanie danych dostępowych/umów w miarę aktualnych.

Może bardziej nowoczesnym podejściem byłoby przekazanie partnerowi/rodzicom/dzieciom zabezpieczonej koperty awaryjnej z dostępem do chmury i przechowywanie wszystkich dostępów/aktów zaszyfrowanych w chmurze. Wierzę, że w ten sposób można by łatwiej utrzymać dane w aktualnym stanie.

Do tego jakoś należy jeszcze wyjaśnić dostęp do mieszkania/domu, jeśli spadkobiercy nie mają automatycznie klucza.

Napisany przez Dante
utopus pisze:
W naszej firmie AWO zrobiło reklamę dla swojego foldera - może warto zastanowić się nad tym?

https://awo-sozialstation-ggmbh.de/a...uigkeiten.html

Masz doświadczenia kogoś, kto kupił ten folder?

@tneub
W odniesieniu do punktu 2: Moja myśl polega na wystawieniu odpowiednich pełnomocnictw dla kilku osób, aby w zależności od sytuacji wybrać odpowiednie.
W odniesieniu do punktów 1 i 3: Tak, musimy uwzględnić wiele przypadków. Nie tylko śmierć, ale także trwałą niezdolność do działania lub prowadzenia działalności, gdy osoba byłaby trwale niezdolna wyrażać swojej woli.

Ogólnie rzecz biorąc, warto mieć swoje dokumenty w miarę uporządkowane, aby mogły być one łatwo znalezione przez obcych.

To prawda, u mnie jest to również zorganizowane. Jednak szczególnie w przypadku rzeczy takich jak portfel inwestycyjny i zarządzanie akcjami i ETF-ami w obszernym objaśnieniu uważam to za sensowne. Ponieważ ważne jest nie tylko to, aby pozostali mieli dostęp, ale również aby wiedzieli, co z tym zrobić i przede wszystkim jak.

Moim zdaniem problemem tutaj jest utrzymanie w miarę aktualnych danych dostępowych/umów.

Tutaj, przynajmniej w moim przypadku, nie widzę takiego problemu, ponieważ takie rzeczy zawsze zapisuję w arkuszach Excela. Trzeba tylko od czasu do czasu zaktualizować i wydrukować.

Jeśli poszukałbym w Google na ten temat, znajdę wiele gotowych pakietów. Oczywiście odpowiednie instytucje oczekują za to zapłaty. To jest oczywiste. Niestety, nie mogę w ten sposób sprawdzić, który z nich byłby dla mnie odpowiedni.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata