Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Mastercard zablokowana - po prostu tak

Napisany przez Klaus265
Witajcie, podczas ostatniej wizyty w restauracji w Nowym Jorku znalazłem się w kłopotliwej sytuacji. Moja karta kredytowa nie została zaakceptowana, a ja musiałem być traktowany jak oszust kredytowy w pełnej restauracji. Karta nie była przekroczona. Po zapytaniu w swoim banku okazało się, że blokada została nałożona z podejrzeniem na potrzeby bezpieczeństwa w celu zapobieżenia nadużyciom kart. Karta została odblokowana. Jako podejrzenie podano użycie karty w USA. Przecież karta ta jest reklamowana jako mająca możliwość użycia na całym świecie. Bank nie był w stanie podać żadnej podstawy prawnej (umowy ani ustawy). Wskazano jedynie, że postępowanie to nie jest wyraźnie zakazane w przepisach. Jeśli banki mogą robić wszystko, co nie jest wyraźnie zabronione, to drzwi do samowoli są otwarte. Czy komuś zdarzyło się podobne lub kto ma doświadczenie w tej kwestii? Czy banki mogą robić coś takiego? W rzeczywistości nie mam zamiaru bez zastanowienia zaakceptować zachowania banku. Przecież część moich wakacji w USA została poważnie zepsuta. Pozdrowienia, Klaus

Napisany przez sx06050
Niestety, w razie podejrzenia bank może to zrobić. Jednak mogła zadzwonić wcześniej. Ostatecznie karta jest przeznaczona do płacenia na całym świecie

Napisany przez ADMCI4
To samo spotkało mnie 3 tygodnie temu w USA. Trzy razy zapłaciłem w USA, a na stacji benzynowej pojawiły się kłopoty. Najpierw myślałem, że to problem z czytnikiem, wieczorem w hotelu również nie działało. Próba dostępu do mojego konta online również nie powiodła się, ponieważ natychmiast zablokowano mi bankowość internetową. Ponieważ nie widziałem sensu dzwonić do instytucji kredytowej z USA, nie otrzymałem żadnego e-maila ani telefonu, więc pozwoliłem mojemu przyjacielowi zapłacić za wszystko. Po powrocie do domu dostałem już list od instytucji kredytowej, która zablokowała moją kartę ze względów bezpieczeństwa. Ogólnie rzecz biorąc, powinienem był dać znać wcześniej, zanim użyję karty za granicą. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem. Dołączony był również ironiczny list: .... jest towarzyszem bezpieczeństwa i niezawodności w podróży ...... częściowo niezbędny.... Aha, niezawodne było tylko zablokowanie mojej karty.

Napisany przez Klaus265
Cześć Natalio, Postępowanie banku to bezczelność i moim zdaniem pozbawione jakiejkolwiek podstawy prawnej. Nawet w moim oddziale banku nie było znane, że coś takiego jest możliwe. Nie powinniśmy tego po prostu akceptować. Ponieważ nie otrzymuję dalszych informacji od banku, złożyłem skargę do nadzoru bankowego Bafin. Może też powinieneś to zrobić, wystarczy e-mail. Na razie dostałem tylko informację pośrednią, że sprawa jest w toku. Pozdrowienia, Klaus

Napisany przez Heri
Cześć, niestety mam podobne doświadczenia z moją Mastercard. Dwa razy zablokowana w Japonii, potem pracownik Mastercard, a raczej PayLife, zaproponował mi po prostu zamówienie drugiej karty, aby zawsze brać tę drugą, jeśli jedna zostanie zablokowana. Brzmiało to dobrze, ale działało tylko do ubiegłego tygodnia. W zeszłą niedzielę obie karty zostały zablokowane (obie są kartami Paylife Gold). Teraz szukam innego dostawcy. Czy ktoś ma jakieś zalecenia? Znam tylko Visę i American Express. Skoro zawsze pytano mnie o nazwę karty - Mastercard lub Visacard - podczas moich reklamacji, zakładam, że nie będzie dużo różnicy. Więc pozostaje tylko American Express. Być może ktoś tutaj ma doświadczenie z tym tematem na forum. Pozdrowienia, Heri

Napisany przez Klaus265
Cześć, Moja karta Mastercard została ponownie zablokowana podczas moich wakacji na Teneryfie. Do dzisiaj nie wiem dlaczego. Zastanawiam się, dlaczego zakup za 150 euro na Teneryfie miałby być podejrzany. Moje bank twierdzi, że blokada nie jest uciążliwa. Musi więc być jakaś logika za tą decyzją. Jednakże bank nie był w stanie mi powiedzieć, jaka to logika. Bank nie zaoferował mi gwarancji, że karta będzie niezawodnie działać za granicą, pomimo przeciwnych informacji w reklamach. Dlatego jedynym sposobem na ochronę przed tym rodzajem uciążliwości wydaje się być nie korzystanie z karty za granicą. W ten sposób karta staje się praktycznie bezwartościowa. W międzyczasie zdobyłem dodatkowo kartę Visa, ale jeszcze jej nie przetestowałem. Mam nadzieję, że zadziała, jeśli kiedyś znowu zawiedzie Mastercard. Albo na odwrót. Pozdrowienia, Klaus

Napisany przez 2Escorpio
Gestern: Bank blokuje karty ze względów bezpieczeństwa... nie Visa ani Mastercard... dlatego najlepiej mieć kartę Visa i Mastercard w różnych bankach, jeśli coś takiego się wydarzy. Bank blokuje karty ze względu na nietypowe zachowania płatnicze... oznacza to na przykład, że jeśli ktoś ma kartę Visa od lat i płaci nią tylko duże kwoty, a nagle wiele małych (lub odwrotnie)... albo ktoś od trzech lat kupuje tylko w luksusowych sklepach takich jak Versace, Gucci, Armani, Louis Vuitton, a nagle pojawiają się zakupy za 500 euro w C&A. albo ktoś od lat podróżuje tylko po Europie, a nagle jest w Afryce, a potem w Ameryce. albo ktoś płaci za coś w sklepie, w którym wcześniej doszło do oszustwa z terminalu lub wcześniej oszukane karty zostały zakupione u tego terminala/sprzedawcy. albo przez miesiące wydaje się tylko 500 euro miesięcznie, a nagle jest to 2000 euro. Ja osobiście zwracam uwagę, aby nie uzyskać profilu wzorca, czyli czasem płacę dużo, czasem mało, czasami mam mniej pieniędzy na koncie, czasem więcej, itd. Uważam, że te blokady są dobre, szczerze mówiąc... tylko klienta należałoby chociaż zadzwonić lub wyświetlić komunikat na terminalu Prosze dzwonić do Visa/Mastercard... tam można zweryfikować swoje dane i wszystko jest w porządku. Ja dzwonię do banku przed wyjazdem i wiem, że jeszcze nie opłaciłem hotelu, abyśmy mogli to odnotować. Dlatego nigdy nie miałem problemów, poza jednym przypadkiem. Pozdrawiam, Esco

Napisany przez Jacky
Mnie również dwa tygodnie temu spotkała identyczna sytuacja z moją kartą Barclaycard.... W hotelu w San Francisco moja karta nagle została odrzucona. Moje konto nie było i nie jest przeciążone.... Tak więc stanąłem tam bezradnie.... a przede mną jeszcze tydzień urlopu.... Musiałem korzystać z bankowości internetowej za granicą w niezabezpieczonych sieciach, żeby jakoś móc dostać do pieniędzy. Uważam, że to skandaliczna bezczelność po prostu zablokować kartę. Napisałem e-mail do Barclaycard z tematem: Proszę o szybką pomoc!!! Po trzech dniach otrzymałem odpowiedź, że zablokowano kartę z obawy przed nadużyciem. To nie może być jakoś słuszne! Uważam, że Barclaycard powinien skontaktować się ze mną, ZANIM zablokują moją kartę... pozdrawiam jacky

Napisany przez Doso
Dlatego właśnie podczas wakacji zawsze warto mieć przy sobie kilka różnych form płatności. Zazwyczaj wystarczy trochę gotówki, karta kredytowa i karta debetowa (Giro/Maestro). Reklamowanie kart z możliwością płacenia na całym świecie, a następnie blokowanie ich przy pierwszym użyciu w wakacje, jest naprawdę śmieszne.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Dlatego też w trakcie wakacji zawsze warto mieć przy sobie kilka sposobów płatności. Zazwyczaj wystarczy trochę gotówki, karta kredytowa oraz karta debetowa/Maestro. Reklamowanie kart z możliwością płacenia na całym świecie, a następnie ich zablokowanie podczas pierwszego użycia wakacyjnego wydaje się naprawdę śmieszne.
Jest to aspekt bezpieczeństwa i wielu ludzi dzwoni wcześniej i informuje, że do dnia X będą w innym kraju. Uważam, że ten informacyjny telefon jest znacznie lepszy niż bieganie w kółko, gdy karta została wykorzystana w sposób nieuprawniony. Osoby, które dużo podróżują za granicę, zazwyczaj spotykają się z tym problemem, gdzie karta dochodzi do limitu, ponieważ wszystkie środki ochronne zostały dezaktywowane i nie można zauważyć żadnego wzorca płatniczego u takiego klienta.

Napisany przez calaidoska
Tak, myślę, że zależy to również od posiadanej karty kredytowej. Jeśli Mastercard sprawia często problemy, warto spróbować VISA Card. Istnieje wiele pozytywnych opinii na temat tej karty, szczególnie jeśli chodzi o wypłacanie gotówki i płatności za granicą.

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=calaidoska">
Ja, myślę, że ważne jest również, jaką kartę kredytową się ma. Jeśli Mastercard sprawia częstsze problemy, to warto spróbować kart Visa. Istnieje wiele pozytywnych opinii na temat korzystania z nich, zwłaszcza podczas wypłacania gotówki i płacenia za zakupy za granicą.
[/cytat]
Visa & Mastercard współpracują dosyć dobrze w zakresie zapobiegania oszustwom, razem rozwijają systemy, które wspólnie wykorzystują itp.

Napisany przez 2Escorpio

Visa & Mastercard współpracują dosyć dobrze w zwalczaniu oszustw, wspólnie opracowują systemy, które następnie wspólnie wykorzystują itp.

Tylko Amex i Diners są niezależne i czasami dokonują zakupów u Visa/Mastercard.

Napisany przez waki
Zostałem zawieszony, także podobno z powodu podejrzanych zapytań z Ameryki. Tylko teraz czekam od 2 tygodni na nową kartę zastępczą, a według informacji z Mastercard, oczekiwanie potrwa co najmniej kolejny tydzień. Ponadto karta została właśnie odnowiona 4 miesiące temu z powodu nieznanych próśb o obciążenie. Teraz mam zapłacić kolejne 20 EUR za nową kartę. Jeśli mam płacić 20 EUR co 4 miesiące i czekać 3 tygodnie na nową kartę, wygląda to bardziej na oszustwo niż na wzorcowe zabezpieczenia??? Pilnie potrzebuję karty służbowo do rezerwacji lotów i hoteli - 3 tygodnie bez karty to już wyzwanie... A jeśli chodzi o dwie karty: skoro jedna kosztuje 3 x 20 EUR/rok, to staje się drogo, jeśli mam 2 lub 3 karty, a nikt nie daje mi gwarancji, że zastępcze karty nie zostaną natychmiast zablokowane. Podsumowując: wygląda na to, że firmy kartowe chcą nas oszukać!

Napisany przez Dahut
Opłata za nową kartę wydaje mi się nieprawidłowa. Wniosek o sprostowanie. Moja karta Visa musiała już zostać zablokowana, ponieważ pojawiły się na niej 2 obciążenia zagraniczne, których nie dokonałem. Jednak nie musiałem płacić za nową kartę, tak samo jak za zwroty. To przecież nie była moja wina.
Z kolei gdy kiedyś zgubiłem kartę i musiałem ją zablokować, Visa słusznie obciążyła mnie kosztami nowej karty.

Napisany przez 2Escorpio
W każdym razie coś tu nie gra. Nowa karta kredytowa nigdy nie zajmuje 3 tygodnie. W przypadkach nagłych można ją nawet otrzymać w ciągu 24 godzin.

Warto porozmawiać poważnie z bankiem... W ostateczności zmień bank.

Napisany przez mp3joker
Tak samo było ze mną już w USA, wziąłem taksówkę na lotnisku, żeby dostać się do hotelu, chcieli zapłacić za taksówkę (ok. 40 USD) i od razu coś nie grało. To była karta AirPlus Master Card. Po drugiej próbie zmieniłem na moją drugą kartę Master i została ona natychmiast zaakceptowana. Muszę jednak powiedzieć w obronie AirPlus, że minęły może 2 minuty, zanim dostałem SMS na moim telefonie z informacją, że właśnie zablokowali moją kartę i mam zadzwonić na 24-godzinną infolinię +4989...., Co też zrobiłem, i po 3 minutach moja karta była już odblokowana i mogłem spokojnie użyć jej do zameldowania się w hotelu.
Najważniejsze jest po prostu, że w takich sytuacjach istnieje dobra i kompetentna infolinia czynna 24 godziny na dobę, do której łatwo się dodzwonić. Wtedy zazwyczaj zostaje to szybko wyjaśnione i szybko zapomniane. I tak naprawdę jedna karta to za mało, powinno ich być co najmniej 2, na wypadek gdy jedna padnie z powodu rzeczywistego oszustwa.
Zawsze noszę ze sobą 3 karty, dwie w portfelu i jedną w pobliżu na wypadek kradzieży w podróży.

Nawiasem mówiąc, bardzo dobrą infolinią dysponuje darmowa karta Master Card z Banku Advanzia.
Jak na kartę "taniocha", to jest wzorowa, można zadzwonić nawet o 3 nad ranem i dostać informacje o rezerwacji z minutę temu. Ale również ta z AirPlus jest w porządku, czego nie mogę powiedzieć o DKB zdecydowanie.

Napisany przez 2Escorpio
To prawda, zawsze należy podróżować z dwiema kartami... najlepiej z jedną Visa i jedną Mastercard. Ważne jest jednak pamiętanie, że nie są to karty powiązane! Banki często blokują obie karty w przypadku kart podwójnych, nawet jeśli tylko jedna z nich jest dotknięta.

Osobiście również mam 2 karty + 1 kartę podwójną... Zazwyczaj korzystam jednak tylko z dwóch kart, a pozostałe są tylko dla bezpieczeństwa.

Naprawdę uważam, że usługa z wiadomościami SMS od AirPlus jest świetnym pomysłem! Nawet American Express nie potrafi tego zrobić... kiedyś dzwonili do mnie przez 5 dni z rzędu, każdej nocy między 3 a 5 rano w Nowym Jorku... mimo że wcześniej im powiedziałem, że jestem w Nowym Jorku i zadzwoniłem do nich 4 razy... co w sumie kosztowało mnie ponad 70 euro na rachunku za telefon. A to przy karcie, która kosztuje 500 euro rocznie... kompletnie bez sensu!... Ale oddali mi te 70 euro na rachunku za telefon!

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Bluebrain
Rzeczywiście nie rozumiem, dlaczego niektórzy ludzie tak się tutaj denerwują!

Byłem bardzo zadowolony, gdy system bezpieczeństwa mojej karty kredytowej (Mastercard, Paylife Austria) zadziałał właśnie teraz!
Płatność za pośrednictwem Sklepu Google Play została odrzucona.
Po rozmowie z infolinią Paylife 24h dowiedziałem się, że moja karta została zablokowana. Zastosowany został automatyczny system bezpieczeństwa.

Ktoś próbował dokonać darowizny w wysokości 300 USD na terminalu (!) Amerykańskiego Czerwonego Krzyża. Podejrzana była również wcześniejsza testowa płatność poprzez Amazon USA w wysokości około 13 USD.

Jeśli chodzi o podróże do USA z tą kartą i inne podobne sytuacje: Podczas mojego pierwszego pobytu w USA odmówiono mi płatności w Best Buy. Kwota była wysoka. Chciałem kupić zestaw lustrzanki. (Dotychczas wszystko było w porządku. Może dlatego, że wcześniej już dokonywałem zakupów lotniczych, hotelowych i biletów kartą.)

Zadzwoniłem więc na infolinię Paylife, wyszedłem na parking i powiedziano mi, że moja karta zostanie natychmiast dostosowana do rynku amerykańskiego i mam wrócić do sklepu za 10-15 minut i spróbować ponownie. Postąpiono zgodnie z instrukcjami, płatność została wtedy zaakceptowana.

Przed następną podróżą do USA skontaktowałem się wcześniej z Paylife i poinformowałem, że lecę na wakacje do USA. Wtedy też nie miałem żadnych problemów z kartą. Hotel, stacja benzynowa, sklep, restauracja, wypożyczalnia samochodów... wszystko działało bez problemów.

Muszę jednak dodać, że każdego miesiąca wydaję kwotę w czterech cyfrach za pomocą karty kredytowej. Jeśli ktoś rzadko korzysta z karty lub używa jej tylko do drobnych płatności, a następnie nagle chce nią płacić za granicą, nie powinien dziwić się, że karta zostaje zablokowana.

Połączenia z USA do Europy są kosztowne, około 0,10 € za minutę. Nie powinno to być więc problemem. (jeśli już zapomni się wcześniej zadzwonić do firmy karty kredytowej)
Lepiej wciąż to, niż mieć nieuprawnione obciążenie na karcie i za to nawet płacić lub musieć poświęcić dużo czasu na odzyskanie pieniędzy (o ile w ogóle można udowodnić, że nie był to własny błąd lub rażące zaniedbanie).

Mój przypadek. Chciałem właśnie wyszukać oszustwo z kartą kredytową Amerykańskiego Czerwonego Krzyża, czy innym ludziom też przytrafiło się coś podobnego. Dzięki temu przypadkowo trafiłem na ten wątek. Nie wiem, skąd ktoś zdobył moje dane karty kredytowej i dlaczego użył ich do dokonania darowizny na rzecz Amerykańskiego Czerwonego Krzyża.

Albo to rzeczywiście był dobroczyńca, albo stoi za tym coś więcej, jak na przykład pracownik. Niepokojące jest jednak to, że płatność została dokonana na terminalu lub wpisana, a oczywiście bez pokazywania mojej karty. Być może przez telefon???

Teraz czuję się nieco niepewnie. Nie będę w stanie tego zrozumieć przy wszystkich płatnościach kartą kredytową, jakie robię każdego miesiąca. Zwłaszcza że może się zdarzyć, że moje dane karty zostały skradzione rok temu, ale dopiero teraz zostały wykorzystane.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

co oznacza aufregen? Jeśli dokona się tylko jednej płatności online w sklepie Google i ma się chill czas, aby potem zadzwonić do Paylife, to też bym się nie denerwował. Ale gdy się podróżuje, czy nie można wysłać klientowi SMS-a lub zadzwonić, aby to wyjaśnić... Do tego dochodzi fakt, że wiele firm zarządzających kartami kredytowymi ma otwarte tylko w godzinach dziennych (czas niemiecki)... To jest naturalnie bardzo przykre, gdy odkryje się w Ameryce, że karta nie działa i nikt nic nie powiedział.

Jeśli chodzi o Czerwony Krzyż, to są po prostu testowe płatności... najpierw małe kwoty, potem większa, i dopiero potem zaczynają się celowe transakcje. Twoja karta została na pewno skopiowana gdzieś i dlatego można jej użyć nawet przy terminalu. USA niestety jeszcze nie stosują technologii CHIP, a pasek magnetyczny jest kopiowany w sekundę... Trudno jest ustalić, kiedy to się stało, ale dla banku może to być możliwe, a nawet mogło to się stać u uczciwego sprzedawcy, gdzie ktoś mógł umieścić małe dodatkowe urządzenie na terminalu.

Pozdrowienia

Napisany przez Bluebrain

co oznacza zdenerwować? Jeśli tylko dokona się płatności online w sklepie Google i ma się luźny czas, aby potem zadzwonić do Paylife, to też bym się nie zdenerwował. Ale jeśli ktoś jest w podróży, czy nie można wysłać klientowi SMS-a albo go zadzwonić, żeby to wyjaśnić...

Wygląda na to, że nie przeczytałeś mojego wpisu do końca.
Właśnie wspominałem o takiej sytuacji, że byłem w USA i nie mogłem zapłacić w BestBuy.
Krótki telefon i wszystko było załatwione.

Co do SMS-a czy telefonu, zgadzam się z Tobą całkowicie!
Uważam, że nie jest w porządku, że klient musi sam dowiadywać się, że karta została zablokowana, zamiast być poinformowanym.

Nie mam jeszcze pojęcia, jak dokładnie przebiegała płatność dla Czerwonego Krzyża.
Nie mam pojęcia, czy karta została faktycznie skopiowana, czy tylko wpisano numer (może nawet przez telefon???)

Napisany przez 2Escorpio

Wygląda na to, że nie przeczytałeś mojego wpisu do końca.
Właśnie mówiłem o takim przypadku, kiedy byłem w USA i nie mogłem zapłacić w BestBuy.
Krótki telefon i wszystko było załatwione.

Co do SMS-a lub telefonu, zgadzam się z Tobą w pełni!
Uważam również, że nie jest w porządku, że klient musi sam odkryć, że karta została zablokowana, zamiast zostać poinformowanym.

Nie mam jeszcze dokładnych informacji na temat płatności dla Czerwonego Krzyża.
Nie mam pojęcia, czy karta została faktycznie skopiowana, czy tylko wpisano numer (być może również telefonicznie???)

Być może sam nie czytasz dokładnie swojego wpisu. Moja odpowiedź odnosiła się do Twojego nagłówka Naprawdę nie rozumiem, dlaczego niektórzy tutaj tak się denerwują! i nie było mowy o tym, że byłeś w Ameryce i zadzwoniłeś gdzieś... to wszystko pojawiło się później

Ponadto napisałem, że większość administracji kart kredytowych jest dostępna tylko w dni robocze telefonicznie, więc w większości przypadków nie jest możliwe zadzwonienie z Ameryki, gdy karta nie działa... ponieważ wtedy w Niemczech jest noc i nikt nie jest osiągalny.

Twoje bank może powiedzieć Ci, w jaki sposób została użyta Twoja karta kredytowa... czy to online, telefonicznie, na terminalu... ręczne wprowadzenie numeru, przeciągnięcie karty... Bank może to dokładnie zobaczyć na podstawie autoryzacji.

Napisany przez Bluebrain
To dla mnie całkowicie nowe, że istnieje firma kart kredytowych bez całodobowej infolinii.

Nie wiem, czy jest to inaczej w Niemczech niż u mnie w Austrii, ale moje bank nie ma zbyt wiele wspólnego z moją kartą kredytową, poza tym, że rachunek jest z niej obciążany.

Wszystko, co dotyczy mojej karty, omawiam bezpośrednio z firmą PayLife, która chociaż jest także bankiem (PayLife Bank GmbH), specjalizuje się wyłącznie w bezgotówkowych płatnościach i nie oferuje kont bankowych.

Mogę sobie jednak wyobrazić, że banki również wydają karty kredytowe. Nie wiem dokładnie, jak to działa. Przecież nie kupuje się nowej karty kredytowej każdego dnia. Moją mam już od prawie 20 lat.

Na przykład, nie mam loga/nazwy banku na mojej karcie kredytowej.

Jutro jeszcze raz zadzwonię na zwykłą infolinię. Mam nadzieję, że zdołają mi wtedy udzielić więcej informacji na temat nieuczciwego użycia mojej karty.

Napisany przez dunkeltier
Tak po prostu bank nie zablokuje po prostu karty kredytowej. Być może obawiali się, że zgubiłeś kartę lub że przestępca się do twoich pieniędzy dobiera?

Napisany przez Bluebrain

Bank nie blokuje karty kredytowej po prostu tak.

To (dla mnie) jasne.

Cytat dunkeltier

Być może obawiali się, że zgubiłeś kartę lub że przestępca próbuje się dostać do twoich pieniędzy?

Dokładnie tak było w moim przypadku, że nagle, na miejscu, w USA, z moją kartą próbowano dokonać darowizny w wysokości 300 $ na rzecz Amerykańskiego Czerwonego Krzyża. Było to podejrzane. Dlatego zablokowano moją kartę. I uważam, że to słuszne.

Napisany przez 2Escorpio

To dla mnie całkowicie nowe, że istnieje firma kart kredytowych bez całodobowej infolinii.

Nie wiem, czy w Niemczech jest to inaczej niż u mnie w Austrii, ale moj bank ma niewiele wspolnego z moją kartą kredytową, poza pobieraniem opłat z konta.

Wszystkie sprawy dotyczące mojej karty omawiam bezpośrednio z PayLife, która jest również bankiem (PayLife Bank GmbH), jednak zajmuje się tylko bezgotówkowymi transakcjami i nie oferuje kont bankowych.

Mogę się jednak dobrze wyobrazić, że banki wydają karty kredytowe.
Jak to dokładnie działa, nie wiem. Przecież nie zdobywa się nowej karty kredytowej każdego dnia. Moja mam już prawie 20 lat.
Na przykład nie mam loga / napisu mojego banku na karcie kredytowej.

Jednak jutro jeszcze raz zadzwonię na infolinię. Mam nadzieję, że wówczas będą mi mogli więcej powiedzieć na temat oszustw związanych z użyciem mojej karty.

Znam PayLife i wiem, że zdobyło ono znaczną część rynku kart kredytowych w Austrii, ponieważ Austriacy byli tak przywiązani do swojej karty Bankomat i nie chcieli karty kredytowej. Wiele banków dołączyło do PayLife, więc wydawało się, że zyskają na tym. Jednakże obecnie wydaje się, że pojawiają się problemy z PayLife (lub koszty są zbyt wysokie dla banków, a przychody zbyt niskie), więc wiele banków obecnie się od niej odłącza i same wydają karty kredytowe.

W Niemczech wiele banków nie ma 24/7 infolinii dotyczącej kart kredytowych. Istnieją linie blokady, które można dzwonić przez 24 godziny, ale mogą one jedynie zablokować kartę lub poinformować, czy karta jest zablokowana czy nie... Jednak nie mogą one powiedzieć, dlaczego, co, ani jak odblokować kartę. Nawet moja karta kredytowa pochodzi z jednego z banków krajowych, i od piątku o 18:00 do poniedziałku o 7:00 nie ma z nimi kontaktu... więc w weekendy jest to dość trudne.

Trzeba jednak powiedzieć, że w całym tym zamieszaniu wiele osób w Niemczech chce mieć darmowe konta i karty kredytowe... w Austrii konta i karty kredytowe są często kosztowne (opłata kwartalna / roczna)... dlatego można też oczekiwać odpowiedniego serwisu. Alternatywnie, w Niemczech można także wybrać karty kredytowe premium lub znaleźć bank, który oferuje 24-godzinny serwis, ale to może być także bardzo kosztowne.

Napisany przez Bluebrain
Tak myślałem.
Ale jak już wspomniałem: mam swoją kartę od prawie 20 lat i nigdy nie miałem problemów. Dlatego nigdy nie szukałem alternatyw ani się nimi bliżej nie zainteresowałem.

Jeśli jest się uzależnionym od banku, z jego lakonicznymi godzinami otwarcia i brakiem sensownej infolinii, to oczywiście można jakoś zrozumieć frustrację.

Napisany przez 2Escorpio
Jestem w każdym razie zdania, że osoba podróżująca dużo powinna albo wyrobić sobie kartę kredytową premium, albo skorzystać z American Express. AmEx nie jest tak powszechny jak Visa/Mastercard, ale zazwyczaj za pomocą niego można opłacić noclegi, loty oraz restauracje... poza tym w razie nagłej potrzeby oferują świetną obsługę i załatwiają wszystkie istotne sprawy związane z utratą karty oraz pokrywają zaległe koszty takie jak np. hotele. Dodatkowo, w ciągu 24 godzin dostarczą nową kartę kredytową prawie w każde miejsce na świecie za pomocą kuriera, przeważnie bez dodatkowych opłat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Także mogę dodać swoje trzy grosze:

Moja karta Visa również została już zablokowana. Z powodu zakupu na Ebay... ponieważ wcześniej nigdy tego nie robiłem. Później jeszcze z powodu wpłaty 10 EUR na portalu gier.

Potem poinformowałem ich przed podróżą do Chin, wtedy wszystko było w porządku.

Napisany przez Bluebrain

Moja karta Visa również została zablokowana. Z powodu zakupu na Ebayu.... Ponieważ wcześniej nigdy tego nie robiłem. Później jeszcze z powodu wpłaty 10 EUR na portalu z grami.

Aktualizacja:
Wygląda na to, że moja karta nie została użyta lokalnie na terminalu, ale darowizna na rzecz Amerykańskiego Czerwonego Krzyża została dokonana online/lub próbowana.

Skąd ktoś mógł uzyskać moje dane karty kredytowej, oczywiście nikt nie jest w stanie ustalić.

Po skonsultowaniu się ze mną, moja karta została teraz całkowicie dezaktywowana (także dla płatności offline, które dotychczas były możliwe), aby mogła zostać wyprodukowana moja Nowa i wysłana.

Podejrzane jest to prawdopodobnie dlatego, że kradzionymi kartami zazwyczaj dokonuje się testowych płatności.

Niestety zawsze pozostaje delikatna równowaga między ochroną a obsługą klienta.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

muszę szczerze powiedzieć, że jestem trochę zaskoczony postępowaniem banku. Zazwyczaj karta jest natychmiast blokowana w razie nieautoryzowanych transakcji. Wszelkie inne działania są bardzo nieodpowiedzialne i zazwyczaj podejmowane wtedy, gdy klient zgadza się ponosić odpowiedzialność za dalsze nieprawidłowe obciążenia.

Jeśli chodzi o płatności offline, to nie można ich zablokować... stąd nazwa offline. Prawdopodobnie chodzi Ci o zablokowanie płatności terminalowych, jednakże te także są przeprowadzane online w celu autoryzacji płatności. Płatności offline nadal są możliwe, na przykład w przypadku skopiowanej karty.

Dlaczego numer Twojej karty kredytowej stał się znany może mieć tylko trzy możliwe przyczyny... Albo został wygenerowany przez jakieś programy przestępcze, został przechwycony podczas płatności internetowej, lub ktoś go odszyfrował podczas codziennej płatności. W przypadku punktu 2 lub 3 zazwyczaj można ustalić, kiedy i gdzie doszło do przestępstwa. Można na przykład sprawdzić, czy istnieją inne karty kredytowe dotknięte oszustwem, które dokonywały zakupów u tego samego sprzedawcy co Ty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata