Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Proszę o krótką ocenę - zakup drugiego mieszkania.

Napisany przez MeaCulpa
"Cześć wszystkim,

dostałem niespodziewaną propozycję wynajęcia mieszkania, które mnie interesuje.

Mieszkanie kosztuje 90000€. Obecnie mieszkam w moim mieszkaniu własnościowym z pozostałym zadłużeniem w wysokości około 20000€ i ratą w wysokości 300€/miesiąc. Aktualnie nie mam kapitału własnego, ponieważ właściwie nie szukałem nowej nieruchomości. Moje pieniądze są zainwestowane w ETF-y itp. Koszty dodatkowe związane z zakupem nie stanowią jednak problemu. Mieszkanie sprzedawane jest bez pośrednika, obecnie przekazywane po gruntownym remoncie i odnowieniu.

Informacje o mnie:

M/44, singiel bez dzieci. Umowa o pracę na czas nieokreślony, 1800€ wynagrodzenie netto, 13. pensja. Brak innych zobowiązań.

Obecnie płacę 540€ miesięcznie za moją wspólnotę mieszkaniową (rata, opłaty za mieszkanie, prąd/gaz).

Plan: Zakupić wspólnotę mieszkaniową, zamieszkać w niej i sprzedać moją obecną wspólnotę mieszkaniową (wartość około 115000€).

Myślałem o zabezpieczeniu na 10 lat oraz spłacie w wysokości 2% i spokojnie sprzedać moją wspólnotę mieszkaniową.

Czy widzicie szansę na uzyskanie finansowania? Czy mogę odpuścić?

Przy dochodzie netto w wysokości 3000€ to prawdopodobnie byłoby to śmieszne pytanie.

Dziękuję za wasz trud.
"

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego brać długi [url]kredyt[/url] długoterminowy, skoro pieniądze mogłyby pochodzić z sprzedaży???

Napisany przez MeaCulpa
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie jestem już w pełni zorientowany w temacie. Myślałem, że 10 lat to minimum przy finansowaniu nieruchomości.

Napisany przez NaTwoim13
Ale jeśli mieszkanie zostało sprzedane, to [url]kredyt[/url] nie byłby konieczny, raczej bardziej potrzebne jest znalezienie rozwiązania, jak będzie zabezpieczane finansowanie pośrednie ze sprzedaży, prawda?

Napisany przez MeaCulpa
To zrozumiałe, ale przecież przecież mieszkania nie sprzedaje się chyba w ciągu kilku dni, a nie wiem, jak długo sprzedający mieszkanie nr 2 byłby gotowy czekać (jeszcze nie rozmawiałem z nim na ten temat).

Napisany przez NaTwoim13
Aby to zrobić, bierze się zmienny [url]kredyt[/url], który można spłacić w dowolnym momencie bez dodatkowych kosztów.

Napisany przez MeaCulpa
Okej, dzięki. Przeczytałem trochę na ten temat. Wygląda na to, że to byłoby właściwe rozwiązanie. Jakie są szanse przy moich podanych danych?

Napisany przez NaTwoim13
Temu przedsięwzięciu nie stoi nic na przeszkodzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata