Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opinia na temat finansowania nieruchomości Noelmaxim

Napisany przez MaWegi1488
Dobry wieczór wszystkim,

dotychczas byłem cichym czytelnikiem, ale dziś chciałbym podzielić się z Wami moimi doświadczeniami dotyczącymi finansowania nieruchomości.

Po narodzinach naszej córki w lipcu ubiegłego roku postanowiliśmy rozpocząć poszukiwania własnego domu. Dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności znaleźliśmy tanią działkę (62€ za metr kwadratowy) i otrzymaliśmy do niej zgłoszenie. Po wielu rozmowach z różnymi deweloperami zdecydowaliśmy się jednak na zakup gotowej nieruchomości. Powodem była długa lista oczekiwania (żaden deweloper nie zaoferował nam oferty z czasem oczekiwania poniżej 2 lat), a przede wszystkim bardzo wysokie koszty dodatkowe itp.

Po pewnym czasie znaleźliśmy nasz wymarzony Dom, obejrzeliśmy go i również otrzymaliśmy zgłoszenie. Spotkaliśmy się potem z pośrednikiem, aby ustalić finansowanie. Nie było to łatwe, ponieważ moja żona jest na urlopie rodzicielskim do lipca tego roku i chcieliśmy spłacić nasze istniejące długi. Mieliśmy około 73.000€ wkładu własnego, dodatkowo potrzebowaliśmy jeszcze około 30.000€ na łazienkę, kuchnię itp. Pośrednik przygotował dla nas ofertę, która miała być realizowana przez DSL Bank w Norymberdze. Oferta była dla nas w porządku i pośrednik ją złożył.

Jednak właściciele mieli pewną presję czasu, ponieważ planowali emigrację i ich kalendarz był odpowiednio napięty. Dodatkowo mąż był już na miejscu i tylko pewne dni w tygodniu przebywał w Niemczech. Z tego powodu niezwłocznie umówiono się na spotkanie z notariuszem.

Niestety, potem nic się już nie działo i dni mijały bez konkretnej odpowiedzi od pośrednika. Ponieważ bank DSL nie doszedł do ceny sprzedaży za pomocą własnej oceny, powołano zewnętrznego rzeczoznawcę. Wtedy właśnie zarejestrowałem się tutaj i chciałem przeczytać opinie, aby zyskać pewność siebie. Nieustannie widziałem wypowiedzi i odpowiedzi od noelmaxim i postanowiłem opowiedzieć mu o naszej sytuacji.

W ciągu kilku minut otrzymałem odpowiedź, a pan Buhmann zapewnił mnie natychmiast, że to się uda. Jednakże pan Buhmann nie mógł jeszcze właściwie podjąć pracy, gdyż bank DSL w Norymberdze miał sprawę jeszcze na biurku.

Ponieważ nie spodziewaliśmy się decyzji przed terminem notarialnym, wykupiliśmy sobie prawo do odstąpienia u notariusza, na szczęście sprzedający nie mieli nic przeciwko. Dzięki temu ryzyko pójścia do notariusza bez potwierdzenia finansowania było bardzo niskie.

Pan Buhmann, który przez ten czas był na urlopie, był jednak dostępny dzień i noc o każdej porze i był gotowy odpowiadać na wszystkie pytania. To on zawsze nas mądrze wspierał i mówił, że to się uda. Nieustannie opracowywano też inne oferty, aby w razie czego mieć plan B i C.

W skrócie - bez pomocy pana Buhmanna pewnie nie otrzymalibyśmy kredytu NA CZAS. Bez znaczenia, jak głupie były nasze pytania, pan Buhmann zawsze na nie odpowiadał, zawsze podnosił nas na duchu i dodawał odwagi, chociaż czasami byliśmy już bliscy rezygnacji.

Dziękujemy panu Buhmannowi i jego współpracownikom, zawsze wrócilibyśmy do niego. Szkoda, że nie poznaliśmy go wcześniej, zaoszczędziłoby nam to wielu godzin i nerwów, pomimo 650 km odległości :-)

To nie jest reklama itp. Ten forum ma pomóc innym, nam pomógł i dlatego zdecydowaliśmy się napisać ten raport z doświadczeń.

Miłego wieczoru!

P.S.: Błędy gramatyczne i ortograficzne mogą być ignorowane.

Napisany przez StGe1973
Uważam takie posty za super!!!

Wiele osób korzysta z anonimowości Internetu, aby prawdopodobnie przetwarzać negatywne uczucia pochodzące z ich rzeczywistego życia. Bez względu na to, czy jest to gniew, hejt, obelgi itp. Jeśli ktoś się eksponuje (jak robi to noelmaxim), automatycznie staje się celem takich ludzi.

Dlatego uważam, że świetnie, gdy ludzie poświęcają czas, aby napisać pozytywny post. Takie rzeczy powinny być o wiele bardziej powszechne w Internecie....

Napisany przez GinTonic
Dziękuję! Świetna recenzja! Pan Buhmann zawsze był uczciwy i nie roznosił fałszywych nadziei. Nawet jeśli nigdy nie doszło do współpracy, jego pomoc była szczera i cenna. Dziękuję również w moim imieniu.

Napisany przez Tomek0815
Chciałbym skorzystać z okazji, aby podzielić się moimi doświadczeniami dotyczącymi Pana Buhmanna:
Wstępnie chciałbym powiedzieć: Gorąco polecam Pana Buhmanna jako pośrednika! W trakcie planowania (które z powodu okoliczności zewnętrznych trwało niemal rok), Pan Buhmann zawsze był z nami, służąc radą i pomocą. Gdy nadszedł czas na poważne działania, Pan Buhmann oświecił się swoją wiedzą fachową. Byłem pod wrażeniem jego wiedzy na temat procesów pracy i wymagań dotyczących zatwierdzenia przez bank. Również orientacja na klienta była godna podziwu. Gdy bank zażądał dodatkowych dokumentów (rysunki techniczne), które jednak mogłyby zostać dostarczone tylko z dużym wysiłkiem i dużym opóźnieniem czasowym, Pan Buhmann samodzielnie, na podstawie przesłanych wymiarów, zajął się profesjonalnym rysowaniem w ciągu 24 godzin. Świetnie! Wszystko, co Pan Buhmann powiedział nam ustnie, było na końcu spełnione. Człowiek, słowo!
Tak trzymajcie
... być może spotkamy się ponownie za 10 lat, jeśli stopy procentowe nadal będą spadać

Napisany przez whoknows
Również chcę się tutaj przyłączyć i podkreślić, że jest to wyłącznie moja własna decyzja, bez wcześniejszego żądania.

Zazwyczaj nie przepadam za recenzjami w internecie, ale dla Pana Buhmanna z przyjemnością poświęcam teraz czas.

Moja sytuacja wyjściowa jest dość skomplikowana:
//Link wygasł

Pan Buhmann poświęcił ogromną ilość czasu i rezultat jest bardziej niż pozytywny!!!
Jestem doświadczoną osobą, dzięki jego ogromnemu doświadczeniu, kompetencji oraz nieograniczonej dostępności, czułem się świetnie zaopiekowany przez cały czas. Pewna dawka empatii jest dla mnie podstawowym warunkiem, cel także tutaj został przekroczony!

Uważam, że bardzo niepokojące jest to, że tak bardzo krytykuje się prowizje.
Pan Buhmann pisze swoje nazwisko ze zrozumiałym podpisem, anonimowi hejterzy mają tu łatwe pole do popisu.

Co do prowizji:
1. Oferta i popyt, miałem potrzebę i nie zostałem zmuszony do zakupienia 10 pralek czy Thermomixów
Tak, jestem krytycznym konsumentem.

2. Prowizja (maksymalna stawka) nawet przejrzysta w dokumentach. Jeśli pomyślę o ilości pracy, którą Pan Buhmann włożył w doradztwo, przygotowania, komunikacji, wsparcia tu i ówdzie, pracy administracyjnej, itp., uważam, że jest to więcej niż uzasadnione.
Jeśli jako konsument poczuję, że jest to oszustwo, mogę zawsze w każdej chwili zatrzymać ten proces!

Podsumowując, mogę z całą pewnością polecić Pana Buhmanna na dzień dzisiejszy. Po uzyskaniu zgody na finansowanie, jestem przekonany, że przyszła współpraca będzie równie pozytywna.

Napisany przez Gott
Przykazanie: nie będziesz kłamał .... Amen

Napisany przez whoknows
Haha!!

Już kiedyś pomyślałeś o tym, że przednie stwierdzenie jest zupełnie poprawne, czyli że Pan Buhmann faktycznie dostarcza wartości dodanej w przeciwieństwie do twojego trollingu.

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Troll_(Netzkultur)

Napisany przez Gott
Vermittler24 pisze:
Zrobiłem błąd..... ośmieliłem się złożyć skargę na Pana Buhmanna u administratora, ponieważ wielokrotnie twierdził, że jestem drugim lub trzecim kontem jednego użytkownika tutaj.

Natychmiast zostałem ostrzeżony przez administratora, ponieważ cytowany przeze mnie post nie wnosi wartości dodanej do forum.

Wygląda na to, że Pan Buhmann ma naprawdę dobre relacje z administratorem. To powinno skłonić wszystkich użytkowników do zastanowienia się.....

Śmieszne, również otrzymałem odpowiedź na post w tym wątku

Napisany przez 6Bankkaufmann
Vermittler24 pisze:
Zostalem ostrzezony przez admina, poniewaz post, ktory zacytowalem tutaj, nie mial zadnej wartosci dodanej dla forum.

Jeśli admin ostrzegałby każdego uczestnika forum, który zamieszcza post bez wartości dodanej, moim zdaniem mógłby zatrudnić osobę na pół etatu.
Ponieważ tutaj jest bardzo wiele napisanego bez wartości dodanej.

Napisany przez wolfgang_r
Dobry wieczór wszystkim, również chciałbym podzielić się tutaj moimi wyłącznie pozytywnymi doświadczeniami z Panem Buhmannem. W bardzo skomplikowanej i zastanej sytuacji udzielał mi rad i pomocy, był jedyną osobą, która pomimo okoliczności była gotowa przedstawić mi ofertę finansową. Należy także podkreślić szybką, zawsze cierpliwą i pomocną komunikację, która szybko zbudowała wzajemne zaufanie. Ostatecznie, dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności, nie było już konieczne podpisanie umowy finansowej w moim przypadku. Bardzo wdzięczny jestem Panu Buhmannowi za czas i wysiłek, jakie poświęcił, aby mi pomóc. Jak już wspomniałem, był jedyną osobą, która opracowała wykonalne rozwiązanie w mojej sytuacji i przekonał mnie swoją gotowością do pomocy. Jeśli znowu zastanowię się nad finansowaniem, Pan Buhmann będzie moim pierwszym kontaktem. Na pewno!

Napisany przez whoknows
Aktualizacja mojej recenzji z dnia 12.02.2020: Nawet po podpisaniu umowy współpraca z panem Buhmannem okazała się bardzo efektywna! Ze względu na różne posty na forum byłem nieco wrażliwy na temat faktycznych wypłat w DSL Bank, ale mogę tylko mówić pozytywnie. Moim zdaniem bardzo wskazane jest mieć doświadczonego i (!) komunikatywnego pośrednika po swojej stronie, ponieważ dokumentów było sporo (oczywiście w zależności od przypadku). W szczególności uaktualnienia statusu były świetne. Mimo że z perspektywy klienta system bankowy sprawia wrażenie sprzed 1993 roku, pośrednik zawsze był na bieżąco, czyli wszystko zależy od pośrednika. Wniosek: Nadal polecam pana Buhmanna bez zastrzeżeń!

Napisany przez Sumsisum
Cześć Kochani,

po prostu chcę się podłączyć. Ja również miałam pewne doświadczenia z Panem Buhmannem, i szczerze mówiąc, zdecydowanie odradzam korzystanie z jego usług. W przeciwnym razie nie będzie już miał dla mnie czasu. A ja jestem kompletnie egoistyczna.

Żartuję oczywiście, gdyż kwestia finansowania budowy domu to poważna sprawa i dlatego z czystym sumieniem mogę polecić Pana Buhmanna.

Już niemal 7 lat temu postanowiliśmy z mężem zbudować Dom i sfinansować ten proces. Zostało nam zaproponowane przez wykonawcę domu skorzystanie z usług jednego z bardziej lub mniej znanych pośredników finansowych.

Po tym, jak (mój mąż i ja - dobrze zarabiający) dostarczyliśmy wszystkie nasze dane finansowe, zaproponowano nam przekształcenie naszych dobrze wypełnionych umów Riester w Riester mieszkaniowy i przekazanie ich jako wkład własny. Całość miała zostać przeprowadzona przez Deutsche Bank. Szczerze mówiąc, nie czuliśmy się zbyt komfortowo z tym produktem Riester mieszkaniowy, jednakże wszystkie nasze obawy zostały zignorowane, czasem z pustymi obietnicami i kłamstwami.

Nie zostało przygotowane żadne protokół doradczy.

Stopniowo zaczęliśmy zdawać sobie sprawę, w co się wplątaliśmy, i nie mogliśmy przestać się z tego wypierać. To było w 2015 roku, a ze względu na 10-letni okres, był to jeszcze zbyt wczesny moment.

W 2018 roku pojawiłam się ponownie na tym forum - szczerze mówiąc, byłam bardzo zirytowana. Wówczas skontaktował się ze mną Pan Buhmann i najpierw wyjaśnił mi produkt Riester mieszkaniowy, a następnie zaproponował przejrzenie naszych umów.

Całkowicie niezobowiązująco.

Po pewnych namysłach i ogromnej cierpliwości, głównie ze strony Pana Buhmanna, kilka tygodni temu podpisaliśmy umowę na kredyt refinansowy z możliwością przedterminowej spłaty, w ramach którego rozwiążemy problem związany z Riester.

Już zakończyliśmy spłatę zaciągniętego wcześniej kredytu KfW 153 i wszystko przebiegło bez zarzutu.

Nadal czeka nas długa i trudna droga do rozwiązania kwestii Riester i powrotu na właściwe tory, ale obecnie nie mam wątpliwości, że uda nam się to z pomocą Pana Buhmanna.

A potem nie chcę już mieć nic do czynienia z Deutsche Bank, którą teraz nazywam Deutsche Katastrofa.

Pozdrowienia

Sandra

Napisany przez BenniG
Zadanie:
W przyszłym roku będziemy potrzebować 100 000 €, aby wypłacić mojemu szwagrowi jego dziedzictwo po rodzicach, nie obciążając rodzinnego domu hipoteką.

Mój pomysł w lipcu 2020 roku:
W październiku 2016 roku kupiłem mieszkanie za 65 000 € (obecnie wynajmowane) i sfinansowałem 50 000 € za pośrednictwem pożyczki KfW na 5 lat z oprocentowaniem 0,75%. W październiku 2021 roku pozostał jeszcze dług w wysokości 28 000 €. Pozostały dług mogę spłacić pożyczką z umowy oszczędzania mieszkaniowego (oprocentowanie pożyczki 1,9-3,75%) 1:1, dzięki czemu miałbym 20 000 € gotówki i wolną hipotekę w wysokości 50 000 €.
Wraz z dodatkowymi 30 000 € gotówki miałbym zatem w październiku 2021 roku 100 000 €.

Pomysły od noelmaxim:
28.07.2020 Zwiększenie hipoteki związanej z mieszkaniem do 80 000 €, aby uniknąć pożyczki z umowy oszczędzania mieszkaniowego i uzyskać oprocentowanie 0,88% roczne - rata 697,33 € przez 10 lat - brak pozostałego długu.
Dzięki środkom z umowy oszczędzania mieszkaniowego i gotówce miałbym potrzebną kwotę - to brzmi nieźle.

05.08.2020 Oceniam na 141 000 €. Zwiększenie hipoteki związanej z mieszkaniem do 100 000 €. 71 800 € po oprocentowaniu 0,98% rocznym i 28 200 € po oprocentowaniu 1,12% rocznym - rata 459,92 € przez 10 lat - pozostały dług 52 648,12 €.
Razem z gotówką miałbym potrzebną kwotę. Stopa procentowa jest dla mnie zdecydowanie zbyt wysoka, więc właściwie pierwsza oferta wydaje się lepsza, ale mam też trochę czasu.

17.09.2020 Oceniam na 153 500 €. Zwiększenie hipoteki związanej z mieszkaniem do 100 000 €. 71 800 € po oprocentowaniu 1,04% rocznym i 28 200 € po oprocentowaniu 1,14% rocznym - rata 380,67 € przez 10 lat - pozostały dług 63 079,34 €.
O.o. stopa procentowa ciągle rośnie, czy przegapiłem odpowiedni moment? A może muszę jeszcze bardziej negocjować warunki z noelmaxim?

12 godzin później! Zwiększenie hipoteki związanej z mieszkaniem do 100 000 €. 71 800 € po oprocentowaniu 0,64% rocznym i 28 200 € po oprocentowaniu 0,64% rocznym - rata 428,33 € przez 10 lat - pozostały dług 53 541,97 €.
Dodatkowe warunki: 2-krotne zmniejszenie stopnia spłacania kredytu między 1 a 10%, co najmniej 1 000 € i maksymalnie 5% dodatkowej spłaty rocznie, prowizja pośrednika w wysokości 300 €.
W porównaniu z ofertą z 05.08.2020 roku zaoszczędziłbym około 2 600 €. To jest to, czego chcę!

Więc szybko złożyłem wszelkie potrzebne dokumenty. W międzyczasie wydawało się, że wszystko może się nie powieść ze względu na naszą dodatkową działalność gospodarczą, ale ostatecznie po 56 dniach wszystko zostało zatwierdzone.

Po złożeniu niezbędnych dokumentów od czasu do czasu kontaktowałem się z noelmaxim. Zawsze jednak wskazywał na specyfikę wybranej banku.

Moje podsumowanie:
Bez niego, musiałbym zapłacić wysokie odsetki za 30 000 € lub szybko spłacić, co z punktu widzenia podatkowego nie byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Dzięki jego pomysłowi na ponowne wycenienie mieszkania udało się podwoić hipotekę. Pozytywnym skutkiem ubocznym jest to, że moje 20 000 € w umowie oszczędzania mieszkaniowego dostają oprocentowanie w wysokości 1%, a w razie potrzeby mogę względnie szybko uzyskać dostęp do 50 000 €. W ostateczności pozostały dług jest również zabezpieczony.
Dzięki mojemu czekaniu stopa procentowa została znacznie obniżona, więc właściwie powinienem zredukować spłatę kredytu.
W każdym razie mój raport pokazuje, że kreatywne pomysły maklera mogą prowadzić do znacznej redukcji kosztów. Nigdy bym nie przypuszczał, że mogę obciążyć mieszkanie tak wysoką kwotą.
Jednak jasne jest, że potrzebowałem stosunkowo niewielkiej kwoty kredytu i byłem stosunkowo elastyczny co do czasu realizacji.

Więc noelmaxim, po tym, jak 4 lata temu nie byłem przekonany przez Twoje warunki i nie miałem czasu na grę w pokera, teraz cieszę się Twoją wiedzą i długoterminowym korzystnym oprocentowaniem.

Dziękuję bardzo!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BenniG,

Dziękuję za pochwały, w końcu tylko wykonywałem moją pracę, ale zawsze miło jest czytać takie słowa uznania.

Co ciekawe, tutaj można przeczytać rozwój sytuacji. Konsument ma jakieś plany i pomysły, i z całą pewnością nie byłeś/nie jesteś nieporadnym konsumentem, zwłaszcza że od wielu lat aktywnie uczestniczysz tutaj.

Dzieli się on tutaj swoimi pomysłami, aby otrzymać ewentualną pomoc, wsparcie, pomysły i opinie na temat swoich idei. Pierwszy pomysł był świetny, ale pojawiły się inne podejścia, podejścia, na które konsumenci zazwyczaj nie wpadają sami, ani nie dowiadują się o nich od banków, a nawet jeżeli ktoś mógłby pomyśleć, że wszystko zostało tutaj omówione i przedstawione, to trzeba wspomnieć, że dopiero indywidualne spojrzenie i wspólna praca poza forum doprowadziły nas do wspaniałego wyniku. Wyniku, o którym na początku nie mogliśmy nawet pomarzyć, i który w końcu pozwolił zaoszczędzić wiele euro.

Wspaniała sprawa, świetna robota.

Napisany przez hausbauwest
To brzmi jak bajka, tak cudownie i pięknie.........ale mimo wszystko nie powinniśmy zapominać, że kilka lat temu czterech mężczyzn z jednostki specjalnej wojsk zostało skazanych za przestępstwo, którego nie popełnili. Uciekli z więzienia i ukryli się w Los Angeles. Od tamtej pory są ścigani przez wojskową policję, ale pomagają innym w potrzebie. Nie chcą być traktowani poważnie, ale ich przeciwnicy muszą ich brać na poważnie. Więc jeśli masz problem i nie wiesz, co robić, to poszukaj drużyny A!

Napisany przez Essiko
Cześć cześć,

po ekscytujących i emocjonalnych 3-4 miesiącach jesteśmy teraz szczęśliwymi właścicielami domu/dworu. Ponieważ w ciągu ostatniego roku otrzymałem dużo pomocy i informacji dzięki badaniom w tym forum, chciałbym teraz przekazać trochę doświadczenia i informacji.
Zgłosiliśmy się do różnych miejsc i ostatecznie zdecydowaliśmy się na finansowanie w DSL Bank z pomocą Pana Buhmanna. W tym momencie cena zakupu wraz z udziałem KFW dotarła do nabywcy, a pierwsza zaliczka na koszty budowy w wysokości 10 000€ również dotarła do nas na czas. Patrząc wstecz, chciałbym szczególnie podkreślić następujące aspekty.
- zostaliśmy bardzo dobrze doradzeni w kwestii koncepcji finansowania i jesteśmy bardziej niż zadowoleni z warunków
- komunikacja była bardzo przejrzysta, Pan Buhmann jest łatwiej dostępny i częściej dostępny niż jakakolwiek inna osoba w tej branży, z którą do tej pory się spotkałem... .
- również pod względem osobistym było przyjemnie komunikować się z Panem Buhmannem, kiedy mieliśmy obawy, miał odpowiednie informacje/doświadczenie.
- wcześniej przeczytałem wiele wpisów Pana Buhmanna na forum i byłem trochę sceptyczny co do ofensywnej postawy i częstych poprawek do innych wypowiedzi. Jednak moje podsumowanie teraz jest takie, że wszystko, co powiedział wcześniej, się sprawdziło, a szczególnie przy bardziej złożonych projektach (stary dwór) jest bardzo istotne, aby odpowiednio przygotować się pod kątem bankowym, aby zachować wszystkie terminy, itp. W forum może to czasem brzmieć ostro i bezpośrednio, ale rozmowa telefoniczna daje natychmiast inne wrażenie i zauważa się, że po prostu jest to praktyczne/sensowne postępowanie, aby trzymać się procedur/ustaleń bankowych!
- bardzo miło było, że za Panem Buhmannem stoi jeszcze zespół, w tym architekt, który zajmował się odpowiednim skompletowaniem kosztów modernizacji dla banku. To zaoszczędziło czas i pieniądze!

Na koniec chciałbym jeszcze podsumować dotyczące DSL Bank:
- jak Pan Buhmann zapowiadał, trzeba tu trochę cierpliwości. Tak też się stało, jednak nie dlatego, że bank czy pracownicy pracują wolno... . Wszystko jest bardzo dokładnie sprawdzane i ważone. W naszym przypadku musieliśmy dostarczyć zestawienie i zdjęcia budynków gospodarczych i został wysłany rzeczoznawca, który oszacował aktualną wartość. Wydaje się jednak, że obliczenia Pana Buhmanna zostały potwierdzone/lub więcej, więc po ekspertyzie otrzymaliśmy ostateczne zatwierdzenie.
- komunikacja przebiegała wyłącznie za pośrednictwem Pana Buhmanna, który był w bezpośrednim kontakcie z aktualnym pracownikiem. Wszystko odbywało się sprawnie i celnie.
- Przesyłanie dokumentów także odbywało się bardzo przyjemnie i w 95% cyfrowo za pośrednictwem Pana Buhmanna.

Jesteśmy więc ogólnie bardzo zadowoleni i szczęśliwi, że trafiliśmy na doświadczonego i zmotywowanego doradcę finansowego!!!

Dziękujemy za cierpliwość i odpowiadanie na nasze niekończące się pytania praktycznie o każdej porze dnia!

Pozdrowienia z północy!

Napisany przez Saskia
@Essiko: Skąd dokładnie jesteś na północy? Moin Moin to już niemal czyste gadulstwo

Napisany przez Kollo100
Cześć Uczestnicy Forum, również ja mogę zdecydowanie polecić Pana Buhmanna. Mam wrażenie, że mimo trudnej sytuacji, zaangażowuje się w pełni. Nawiasem mówiąc, to już drugi raz..........i kto wie, na jakie pomysły jeszcze wpadnę w przyszłości. Z pewnością wtedy Pan Buhmann będzie moim pierwszym wyborem!! Życzę Wam wszystkim spokojnych Świąt, szczęśliwego Nowego Roku i powodzenia wszystkim, którzy szukają pomocy, a także wszystkim innym, aby osiągnęli swój cel i rozpoczęli życie z radością! Kollo100

Napisany przez Samisahne
Drodzy finansiści nieruchomości oraz ci, którzy chcieliby nimi zostać,

Podróż rozpoczęła się już w 2019 roku. Mieszkamy w Zagłębiu Ruhry, a zainteresowanie zakupem nieruchomości zaczęło rosnąć. Już wtedy w naszej wiosce nie było to łatwe i zwłaszcza nie było to tanie. Śledziliśmy więc rynek. W 2019 roku zostaliśmy zwróceni przez przyjaciół i nagle zaczęło się. Nieruchomość nam się podobała, a sprzedający byli mili. Przynajmniej w tamtym czasie. Złożyliśmy żądania w naszym banku i skonsultowaliśmy się z przyjaciółmi i znajomymi z myślą o kluczowej renowacji. Dla mojego banku (SPK) nie mieliśmy odpowiedniego kapitału własnego, pomimo młodego wieku, dobrych zarobków itp. Więc następnym krokiem był Interhyp. Naprawdę mili i kilka banków pojawiło się na horyzoncie. Pomijając warunki, dwie banki chciały wcześniej otrzymać oferty od rzemieślników, itp., chociaż jeszcze nie mieliśmy w ogóle dostępu. Moja żona (raz wpadnie na jakiś temat, to zgłębia go dogłębnie) poznała wtedy Pana Buhmanna. Zastanawiałem się, dlaczego nie wziąć kogoś z okolicy, ale można zapytać. Pierwszy kontakt za pomocą e-maila, a potem telefon. Miły, dobre wrażenie i wiele doświadczenia. Zdecydowaliśmy się więc spróbować. W tamtych czasach dużo podróżowałem służbowo i przeważnie zatrzymywałem się w hotelach. Wszystko było załatwiane za pośrednictwem WhatsAppa i e-maili. Czasem rozmawialiśmy przez telefon. Umowy były drukowane w hotelu, wypełniane, a potem skanowane... to wszystko było jakieś śmieszne, ale zadziałało. Kiedy otrzymaliśmy potwierdzenie pozytywnej finansowania, z uśmiechem poszedłem do sprzedających (miałem już nawet umówiony termin notarialny na następny tydzień) i nagle usłyszałem coś zupełnie innego (chociaż tydzień wcześniej rozmawiałem z nimi na miejscu o tym, co zostanie, co musi odejść i jak dobrze będą się tu czuli dzieci itp.), czyli ehm, okazało się, że jest inny kupiec i oferuje 50 000 € więcej. Pomyślałem, że próbują mnie oszukać. Ale mogę jeszcze raz to przemyśleć itp. Moja żona prawie eksplodowała z wściekłości i aksjomatości (czy takie słowo w ogóle istnieje?). Generalnie wszystko dozwolone, jeśli się otwarcie komunikuje, ale chcieli nas na każdą zasadzkę i potem takie coś. Myślę, że Pan Buhmann też nie był zachwycony i znalazł właściwe słowa. Dla mnie było to nie do przyjęcia, proces po tygodniach dążenia do celu został przerwany. Pan Buhmann budował nas wirtualnie, że chyba to nie miało się wydarzyć, ale na pewno znajdziemy właściwy obiekt. Trochę mi go było szkoda:-). Nam się udało i nie byliśmy pod presją. Regularnie sprawdzaliśmy co się dzieje itp. Następnie nadeszło lato 2020 roku i wiele się zmieniło dla nas wszystkich. Latem 2020 roku znaleźliśmy naprawdę obiekt za pośrednictwem ImmoScout, który został zdjęty po 5 godzinach i obejrzeliśmy go. Od razu nam się spodobał. Tym razem niestety z pośrednikiem, ale skontaktowaliśmy się z Panem Buhmannem. Proces rozpoczął się natychmiast i kontynuował tam, gdzie przerwaliśmy. Jestem bezpośredni osobiście i Pan Buhmann także, doceniam takie podejście. Znowu pojawiła się odpowiednia oferta i co mogę powiedzieć, od grudnia 2020 roku jesteśmy właścicielami i pomimo Lockdownu 1 i 2 właśnie środku remontu (na szczęście nie tyle ile musielibyśmy zrobić przy pierwszej nieruchomości, ale wystarcza mi to w zupełności :-)). Pod koniec lutego ma odbyć się przeprowadzka. Wszystkie pytania, faktury itp. są załatwiane bezpośrednio przez WhatsAppa z Panem Buhmannem i trwa to tylko kilka minut, zatem już teraz serdecznie dziękuję Panu Buhmannowi, ale ostateczna pochwała nadejdzie dopiero, gdy projekt zostanie zakończony:-). Pozdrowienia od rodziny z Nadrenii Północnej-Westfalii

Napisany przez Professor
Jak to mówią,

Wzory nie tylko mają sens na butach...

Napisany przez finanzierung
No cóż, styl pisania wskazuje, że tak, to naprawdę klientela TB......

Napisany przez NaTwoim13
Przynajmniej twoim zdaniem nie założyłem konta 48.

Jak wygląda mój klient bazowy, opisz go proszę!!!

Napisany przez Samisahne
Interesujące :0)

Napisany przez Lalelu227
Dobry wieczór,

chciałbym również krótko opowiedzieć o naszych doświadczeniach z Panem Buhmannem. W związku z naszą nieco skomplikowaną sytuacją (mój mąż z bardzo dobrymi zarobkami musiał finansować wszystko sam) oraz opóźnionym procesem rozpatrzenia naszego wniosku kredytowego przez dużą agencję finansową, postanowiłem poszukać informacji w internecie. Trafiłem tam na Pana Buhmanna. Zainteresowała mnie od razu jego pasja do wykonywanej pracy i jego wiedza specjalistyczna. Od razu widać, że doskonale zna się na branży i można mu zaufać. W swoich konsultacjach zawsze pozostaje rzeczowy i realistyczny. Mówi rzeczy po imieniu, co jest budujące. Sprawia wrażenie, że jest dostępny praktycznie dniem i nocą, a wszystkie pytania są szybko rozwiązywane. Niestety, mimo decyzji o finansowaniu ze strony banku, transakcja z pierwszą nieruchomością nie doszła do skutku, ponieważ sprzedający się wycofali. Mimo to Pan Buhmann nadal pozostał dla nas wartościowym partnerem i zajął się rozwiązaniem umów kredytowych. Byliśmy pewni, że gdybyśmy znaleźli odpowiednią nieruchomość, ponownie zwrócilibyśmy się do Pana Buhmanna z prośbą o pomoc w finansowaniu. Pół roku później się to stało i Pan Buhmann od razu był gotowy, by nam pomóc. Wszystko przebiegło gładko, a teraz marzenie o własnym domu wreszcie się spełniło.

Dziękujemy Panu Buhmannowi i jego kolegom!!! Tak trzymać!

Napisany przez fffffff
Cześć! Miałem tu problem z rejestracją, dlatego skontaktowałem się z panem Buhmannem za pośrednictwem forum finanztip, po przeczytaniu tutaj pozytywnych opinii na jego temat. Nasza sytuacja wyglądała następująco: - Planowane nowe budownictwo w bardzo wiejskiej okolicy (mniej niż 200 mieszkańców) - Pracodawca oddalony o 3 godziny jazdy samochodem od miejsca budowy (planowane przeprowadzki i nowe prace, gdy Dom będzie gotowy) - Skontaktowaliśmy się z doradcą finansowym Dr. Kleina w celu uzyskania pośrednictwa w uzyskaniu kredytu. W zasadzie nie mogę powiedzieć niczego negatywnego o doradcy finansowym Dr. Kleina. Był bardzo miły, wyjaśnił wiele rzeczy i otwarcie odniósł się do moich pomysłów dotyczących finansowania. Czuliśmy się bardzo komfortowo w jego towarzystwie. Problem polegał jednak na tym, że według niego finansowanie nie stanowiło w ogóle problemu. W związku z tym zdecydowaliśmy się już podpisać umowę z firmą budowlaną, czego teraz już bym nie zrobił. Choć miało to być bezpłatne prawo do odstąpienia od umowy w razie braku finansowania, na co uparłem się, sytuacja była nieco kłopotliwa. Złożyliśmy wniosek o finansowanie w ING, ale otrzymaliśmy odmowę z powodu wartości domu. Brakująca kwota finansowania wynosiła 132 000 euro. W związku z tym doradca finansowy Dr. Kleina zwrócił się do banku DSL, ponieważ według niego jest to najbardziej hojna instytucja i jeśli nie otrzymamy tam kredytu, to według niego nigdzie indziej go nie dostaniemy. Dwa tygodnie później bank DSL również odmówił, argumentując, że pracodawcy są zbyt daleko od miejsca budowy. doradca finansowy widział jedynie rozwiązanie polegające na złożeniu prośby do pracodawców o potwierdzenie, że w przyszłości będziemy głównie pracować zdalnie. Oczywiście nie chcieliśmy tego, niezależnie od tego, czy pracodawcy zgodziliby się na takie potwierdzenie. Przecież nasi przełożeni nie powinni jeszcze wiedzieć, że planujemy przeprowadzkę za 1,5 roku i zwolnienie z pracy. Wtedy zakończyła się współpraca z doradcą finansowym. Między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem skontaktowałem się z panem Buhmannem z rozpaczy. Wszystko potoczyło się błyskawicznie. W tym momencie żałowałem braku szybkiego skanera. Spędzałem czas wypełniając formularze i skanując je, ponieważ pan Buhmann chciał zapytać jednocześnie 3 banki, abyśmy jak najszybciej otrzymali finansowanie. Można by pomyśleć, że pracownicy pana Buhmanna oraz on sam działają na zmiany, przynajmniej ja otrzymywałem wieczorem o 22:00 e-maile z dokumentami finansowymi������ czułem, że wreszcie dzieje się coś pozytywnego. Nawet w Sylwestra poprosiliśmy 3 banki o ofertę. Pan Buhmann znalazł rozwiązanie dla problemu odległości od miejsca pracy, mianowicie tymczasowe wynajęcie części nowego budynku i pozostanie w naszym obecnym miejscu zamieszkania. Dokładnie to samo zaproponowałem doradcy finansowemu Dr. Kleina, ale powiedział mi, że wtedy wartość domu będzie oceniana jeszcze gorzej w oparciu o metodę dochodową, co doprowadziłoby do odrzucenia wniosków o kredyty wszędzie. Zdecydowałem się jednak zaufać panu Buhmannowi, mimo że nie było mi łatwo, ponieważ zapewnienia doradcy finansowego Dr. Kleina, że nie ma absolutnie żadnego problemu, okazały się całkowicie fałszywe. Ostatecznie otrzymaliśmy kolejne szybkie odmowy ze względu na wartość domu (lokalizacja!) od firmy ERGO i złożyliśmy kolejny wniosek kredytowy w banku DSL. Następnie otrzymaliśmy akceptację od DKB i teraz z nią współpracujemy. Gdyby nie rozwiązanie problemu z odległością pracodawców od miejsca budowy, otrzymaliśmy by kolejne odmowy. Dlatego jesteśmy bardzo wdzięczni panu Buhmannowi i dlatego piszę ten wpis, ponieważ chciałbym, aby inni inwestorzy budowlani również znaleźli rozwiązanie oraz abyśmy mogli trochę zrewanżować się panu Buhmannowi. Bardzo fajne było komunikowanie się przez WhatsApp. To wszystko ułatwia. Można szybko zapytać o coś, jesteście na bieżąco, nawet gdy jesteście w biurze i nie możecie ciągle dzwonić, a nawet można szybko wysłać zdjęcie formularza, jeśli nie jesteście pewni, co konkretnie wpisać. Jesteśmy bardzo zadowoleni i w końcu opłaciło się to, że zwykle dużo czytam na forum, w przeciwnym razie nigdy nie poznałbym pana Buhmanna������

Napisany przez sciro
Cześć ludzie,

dziś chciałbym podzielić się z wami krótkim doświadczeniem. Jako małżeństwo z 3 dziećmi, pracownicy służby cywilnej, rozpoczęliśmy w końcu 2019 roku projekt budowy domu. Ponieważ mam już pewne doświadczenie z budową domów, zająłem się najpierw planowaniem i kwestią gruntów, musieliśmy uzyskać ogólny przegląd kosztów. Niejednokrotnie zdarza się, że znaczące środki finansowe brakuje pod koniec fazy budowy, a nasza sytuacja z 3 dziećmi m.in. nie była standardowym finansowaniem. Nasza wymarzona działka miała być gotowa pod zabudowę do połowy 2021 roku. Dopiero w połowie 2020 roku odwiedziłem nasz bank domowy, aby omówić nasz budżet. Oferta oprocentowania wtedy wynosiła 2,1% na 15 lat. Okej, wydało mi się to dość drogie. Dwa tygodnie później odwiedziłem przedstawicielstwo Dr. Klein. Rozmowa była dobra, a zaproponowana forma finansowania nas zainteresowała, oferta wynosiła 1,29% na 15 lat. Podczas drugiej rozmowy doradca kompletnie nie pamiętał ustaleń i liczb. Przy kwotach powyżej 500 tys. € po prostu oczekiwałem krótkiego przygotowania i dochody w ogóle nie pasowały do danych, które mu podałem. Nie mam wątpliwości, że był miły, ale to po prostu nie wystarcza, jeśli wszystko ma być odpowiednio wykonane.
Od pewnego czasu często przeglądam forum, aby być może dowiedzieć się czegoś ciekawego. Chcemy wykonać wiele rzeczy samodzielnie przy naszej nieruchomości. Doświadczenie wskazywało w przeszłości, że nie każda praca została wykonana według zasad sztuki budowlanej ani wiele błędów popełniono z nieznajomości, gdy myślę o montażystach okien, gdzie potem wystawał palec. W każdym razie zwróciły moją uwagę wątkowe odpowiedzi od użytkownika einfachnurich na forum. Muszę przyznać, że jako urzędnik miałem pewne zastrzeżenie co do finansowania na odległość. Ale pomyślałem, napiszę do niego po prostu. Można tylko zyskać. Moja żona była sceptyczna, ale pozwoliła mi spróbować.
Przedstawił się miły pan Buhmann i opracował propozycję finansowania dostosowaną do kontekstu. Już widać było, że zastanowił się nad tym. Krótko mówiąc, projekt został uruchomiony. Niestety mieliśmy niezbyt optymalną rzeczoznawczynię, która skrytykowała projekt. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć, czy pan Buhmann miał w tym jakiekolwiek udziały, ale bank ponownie skorygował swoją pierwotną ofertę. Oczywiście można powiedzieć, że na tym zarabia, ale mnie można zadzwonić w sobotę o 23:10 - pana Buhmanna tak. Nie, nie dzwoniłem do niego wtedy. Wręcz przeciwnie, zdarzało się, że siedziałem przy biurku i opracowywałem kilka planów, gdy nagle kochany pan Buhmann skontaktował się ze mną za pośrednictwem WhatsApp Web. To działa bardzo szybko i brakujące dokumenty były jednocześnie dostępne dla finansistki, tutaj DSL. Mogliśmy podpisać umowę na 1,15% skutecznie na 15 lat, co uznaliśmy za świetne.
Po lekturze forum można zauważyć często lekceważące komentarze jego kolegów, a nawet w pewnym stopniu obraźliwe. Tutaj mogę tylko powiedzieć, panie Buhmann, szapki z głów! To jest niczym uderzenie rycerskie. Wyższej formy uznania jako sprzedawca nie można osiągnąć.
Ten komentarz nie był spowodowany ani nie podlega żadnemu motywowi zewnętrznemu. Ale być może pomoże to innym w podjęciu kroku, żeby spróbować skontaktować się z kimś.
Krótko mówiąc, jesteśmy panu Buhmannowi wdzięczni.

Napisany przez Sbgregor
Cześć ludzie,

dzisiaj chciałbym podzielić się moim doświadczeniem z Thomasem Buhmannem jako pośrednikiem w kwestii refinansowania kredytu. Trafiłem na to forum dzięki Google, kiedy zastanawiałem się, jak najbardziej inteligentnie zastąpić nasze finansowanie nieruchomości, nie pozostając związany z tą samą bankiem i musząc przyjąć ich ofertę przedłużenia. Tak przynajmniej myślałem, gdyż nasz Dom był pierwotnie finansowany za pośrednictwem połączenia kredytu z 10-letnim terminem z KFW oraz głównego finansowania z terminem spłaty 15 lat. Wtedy nie potrafiłem myśleć dalej i skoncentrowałem się tylko na fazie budowy domu ze wszystkimi jej decyzjami, nie zastanawiając się nad tym, co może się stać w przyszłości, gdy zechcemy refinansować z innym finansującym bankiem. Poza tym wiedziałem tylko to, co przeczytałem tutaj na forum od Thomasa Buhmanna, że można spłacić kredyt poprzez kilka wypłat. W naszym przypadku najpierw KFW po 10 latach, a kilka miesięcy później resztę dzięki prawu do wcześniejszej spłaty i 6-miesięcznemu okresowi wypowiedzenia. W mojej wyobraźni myślałem początkowo, że ten skok w postaci prawie 20 miesięcy uniemożliwi prostą zmianę banku. Dlatego zarejestrowałem się na tym forum około 3 lata temu i skontaktowałem się po raz pierwszy z panem Buhmannem, który w skrócie wyjaśnił mi, że mam jeszcze trochę czasu na spłatę, ponieważ najwcześniejsze opcje forward dla naszej situacji to 5 lat. Wymienialiśmy się emailami, gdy miałem jakieś pytania, i zawsze otrzymywałem odpowiedzi. Pod koniec 2020 roku zaczęliśmy to ponownie rozważać, ponieważ powoli była już realna możliwość przedstawienia pierwszych ofert. Muszę powiedzieć, że mogę spać spokojnie, gdy mam pewność co mnie czeka w kolejnych latach jako rata za nasz Dom. Więc maksymalny czas forward + oczywiście związane z tym oprocentowanie jako dodatkowe bezpieczeństwo jest dla mnie lepsze niż nie wiedzieć, co się wydarzy. Nawet jeśli oprocentowanie pozostanie niskie lub będzie nadal spadać.

Od stycznia 2021 r. zaczęliśmy intensywnie i bezproblemowo korespondować przez WhatsApp, dzięki czemu mogliśmy szybko wymieniać się odpowiedziami na pytania, życzenia i cele bez długich opóźnień. Gdyby czasami trzeba było więcej napisać, zamieniał się w głosową wiadomość

W styczniu 2021 roku nadszedł czas. Po kilku propozycjach finansowania o zróżnicowanych okresach kredytowania i specjalnych życzeniach, znaleźliśmy coś, z czego ja i moja żona byliśmy tak zadowoleni, że chcielibyśmy, aby wszystko było zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi od banku, natychmiast ruszyliśmy na pełnych obrotach z przesyłaniem potrzebnych dokumentów w formie plików PDF, ponieważ moje obecne skanery miały problemy, więc postanowiłem skorzystać z aplikacji na smartfonie, która dała dość dobre wyniki. Wszystko wyglądało zgodnie z rokiem 2020/2021 i działało tak samo.

Teraz wszystko jest podpisane i zatwierdzone, można powiedzieć, że jest to już załatwione. Pożądane refinansowanie jest teraz dostępne, mogę spać spokojnie, nie martwiąc się już o oprocentowanie nieruchomości.

Dziękujemy Thomasowi Buhmannowi ode mnie i mojej żony!

Napisany przez garrett2560
Jako nowy członek tego forum, chcielibyśmy również podzielić się naszym wspaniałym doświadczeniem z Panem Buhmannem.

Kilka tygodni temu zastanawialiśmy się tutaj //Link wygasł, czy po odrzuceniu przez moją bankową i innych pośredników istnieje szansa na uzyskanie kredytu na naszą budowę.

Pan Buhmann dał nam trochę nadziei (które praktycznie straciliśmy na ten rok), że nie jest to całkowicie niemożliwe, nawet przy umowie czasowej mojej partnerki życiowej, uzyskać kredyt.
Napisałem wtedy maila i bardzo szybko dostałem odpowiedź, w której omówione zostały typowe warunki itp.

Dla ułatwienia komunikacji, zaproponowano nam również korespondencję poprzez Whatsapp, co z radością przyjęliśmy. Ogólnie dostępność była fenomenalna, również w weekendy, o porach, kiedy inni dawno odłożyli pracę na bok, i zawsze gdy mieliśmy jakieś pytanie: POMOC OTRZYMYWALIŚMY na równych prawach. Okazało się dużo cierpliwości w naszej dość skomplikowanej sprawie.

Po pierwszej ocenie naszych dokumentów, rozważono dwie banki, zalecono nam skontaktowanie się z obiema bankami jednocześnie, aby jak najszybciej uzyskać zgodę. (Nasz kontrakt budowlany musiałby w przeciwnym razie zostać anulowany w marcu, więc mówiąc wprost istniała presja czasu). Pan Buhmann zachował profesjonalizm (ale nie obojętność) i naprawdę pomógł nam podejść do tego nieco uciążliwego okresu w spokojniejszy sposób.

Pomógł nam również w ustaleniu kosztów projektu, aby wszystko było zgodne z wymogami banku, za co jesteśmy bardzo wdzięczni, ponieważ istnieje wiele aspektów, o których należy pamiętać, a profesjonaliści po prostu wiedzą, co robić. Ja nie!

Teraz do sedna sprawy:
Faktycznie w piątek uzyskaliśmy finansowanie od ING i byliśmy kompletnie zachwyceni, jesteśmy pewni, że bez absolutnie wspaniałej pracy Pana Buhmanna i jego zespołu nie doszlibyśmy do finansowania. Wszyscy inni, z którymi mieliśmy do czynienia, natychmiast powiedzieli: Skontaktujcie się, gdy partnerka otrzyma stałą posadę, inaczej nie ma sensu kontynuować. Moja partnerka do tej pory nie otrzymała stałego zatrudnienia, a mimo to udało mu się jakoś przedstawić naszą trudną sytuację bankom w taki sposób, że ostatecznie doszło do pozytywnego werdyktu - i to przy super oprocentowaniu.

Na pewno jesteśmy bardzo wdzięczni za poświęcony czas, współpracę, szybką i prostą komunikację, ludzką i przyjazną postawę wobec nas jako klientów, nawet jeśli nasz projekt budowlany zdecydowanie należy do skromniejszych, i możemy wydać bezwarunkową rekomendację.

DZIĘKUJEMY Panie Buhmann, cieszymy się na dalsze dobre czasy i życzymy wszystkiego najlepszego

Napisany przez Onapopona
Witaj wieczorem,

...do tej pory byłem tylko cichym czytelnikiem na tym forum, ale dzisiaj chciałbym skorzystać z okazji, aby podzielić się tutaj moim całkiem pozytywnym doświadczeniem z Panem Buhmannem. Został mi on kiedyś polecony przez moją siostrę. Natychmiast nawiązałem kontakt, który zawsze był nieskomplikowany i często bardzo zabawny, zauważyłem od razu jego sympatyczną, szczere i bezpośrednią postawę, potrzebowałem kilku rozmów telefonicznych, aby się na to przygotować, nawet godziny nie wydawały się problemem...czułem, że Pan Buhmann pracuje 24/7...Powiedziane, zrobione...od tego momentu Pan Buhmann był zawsze dostępny dla nas o dowolnej porze, nawet w niedziele jest dostępny dla swoich klientów. Pan Buhmann jest po kilku rozmowach telefonicznych nie tylko pośrednikiem kredytowym i doradcą!!! On służy także radą i czynem w sprawach osobistych. Rzadko widziałem tak zaangażowanego pośrednika z sercem jakim on jest. Chociaż jeszcze nie wiemy, jak dla nas się skończy, wiem, że Pan Buhmann robi wszystko, co w jego mocy, aby spełnić nasze marzenie o własnym domu. Dlatego chciałbym już teraz wyrazić moje całkiem pozytywne doświadczenie i podziękować za to, co do tej pory dla nas zrobił.

Jasna rekomendacja zakupu ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ dla Thomasa Buhmanna

Miłego wieczoru i pozdrowienia z Leverkusen

Błędy ortograficzne mogą pozostać.

Napisany przez haustraum
Tutaj nasze doświadczenie z użytkownikiem Noelmaxim. Być może pomoże to komuś w podjęciu decyzji.

Szukając rozwiązania finansowania domu, po opublikowaniu postu na forum szybko otrzymałem odpowiedź od pana Buhmanna. Na początku wydawało się, że zakup domu dla nas był już beznadziejny, ale pan Buhmann był nieco optymistycznie nastawiony od samego początku.

Po pierwszej rozmowie osobistej i z nowo znalezionym odwagą przystąpiliśmy do wypełnienia oświadczenia o dochodach, które mogliśmy wypełnić za pośrednictwem strony internetowej firmy. Organizowanie wszystkich dokumentów: dokumenty podatkowe, wkład własny, zaświadczenia o dochodach oraz wszelkie dokumenty dotyczące nieruchomości, wszystko, co jest konieczne dla uzyskania finansowania bankowego, zajęło nam kilka tygodni.

Po jawiących się pytaniach, które pojawiają się czasem u każdego, kto rozważa zakup nieruchomości, zawsze otrzymywaliśmy szybką odpowiedź poprzez WhatsApp.

Po wielu konsultacjach ze współpracującymi z nami doradcami podatkowymi, agentem nieruchomości oraz wielu krótkich rozmowach z panem Buhmannem, w których zawsze dodawał nam otuchy, udało nam się dążyć do pozytywnej decyzji kredytowej po wielu wzlotach i upadkach oraz emocjonalnej jazdzie.

Podsumowując; obecnie z niecierpliwością oczekujemy nadchodzącego terminu spotkania z notariuszem i chcielibyśmy serdecznie podziękować panu Buhmannowi i zespołowi za ich dobrą pracę. Zostało znalezione rozwiązanie z bankiem, zostało się za nas zaangażowane i zawsze wykazywano optymizm, nawet w naszym nieco trudniejszym przypadku. Dlatego z czystym sumieniem polecamy Thomasa Buhmanna i jego zespół każdemu, kto szuka porządnego doradcy finansowego. Tutaj naprawdę otrzymasz pomoc.

Napisany przez Chris0311
Niechętnie wpiszę się do recenzji dotyczących Pana Buhmanna. Mieliśmy już ofertę od innego pośrednika, na którą zapytałem tutaj na forum, jak dobra jest ta propozycja. Pan Buhmann odpowiedział i ostatecznie po przeprowadzeniu kilku konsultacji był w stanie przedstawić nam znacznie korzystniejszą ofertę. Ponadto pomógł nam również w rezerwacji i negocjacjach cenowych dotyczących domu, dostarczając ważne dokumenty (tymczasowe potwierdzenie kredytu hipotecznego, ocenę wartości nieruchomości), dzięki czemu byliśmy również dobrze przygotowani w tych kwestiach. Jego dostępność była zawsze doskonała. Ogólnie jestem zadowolony, że go znaleźliśmy i w końcu mogliśmy skompletować odpowiednie finansowanie za jego pośrednictwem. Dlatego polecam go bez zastrzeżeń.

Napisany przez Celinalina
Następnie chciałbym podzielić się naszym doświadczeniem tutaj! Mieliśmy również problemy z pośrednikiem, odrzucono naszą finansowanie, wysłano zewnętrznego rzeczoznawcę itp... Mieliśmy ogromną presję czasu do terminu notarialnego za niecałe 2 tygodnie (a przełożenie było niemożliwe, m.in. ze strony sprzedawcy!). Zauważyłem Pana Buhmanna na forum, zamieściłem tutaj wpis i ponownie zwróciłem się do niego za pośrednictwem strony internetowej. Natychmiast zajął się sprawą, dokładnie się tym zajmując i udało mu się uzyskać decyzję w ciągu 5 dni (!!), z koncepcją finansowania, która była znacznie lepsza niż poprzednia! Dzięki niemu zostaliśmy uratowani, dzięki czemu mogliśmy kupić nasz Dom. Kontakt także był zawsze miły, sympatyczny, kompetentny, zawsze można było go łatwo osiągnąć i odpowiadał na każde pytanie. Rzadko piszę tak pozytywne opinie, ale mogę go tylko polecić, gdybyśmy zwrócili uwagę na niego wcześniej, zaoszczędziłby nam to wielu stresu.

Napisany przez sciro
Uzupełnienie z 03.02.2021

Cześć drodzy mieszkańcy,

Czas przed właściwym rozpoczęciem budowy chciałbym wykorzystać, aby jeszcze raz dać niektórym niezdecydowanym niezbędne bezpieczeństwo. Idźcie do Pana Buhmanna, a nie do samozwańczego celebryty szukającego szybkiej prowizji.
Otrzymaliśmy zgodę na finansowanie dla następującego obiektu, patrz wątek: //Link wygasł
No cóż, stało się to, co było do przewidzenia. Z dnia na dzień gmina przestała pamiętać swoje własne zapewnienia. Projekt umowy to koszmar. Początek budowy 09/2021, prawdopodobnie raczej 12/2021, jeśli nadal biega tu jaszczurka, początek budowy nieznany... Jedna wielka katastrofa, ponieważ finansowanie trwa od 02/2021, a termin wolności od ustanowienia hipoteki kończy się w 11/2021. Termin u notariusza 16.03.2021

W grudniu 2020 braliśmy udział w tajnej licytacji na innej działce w innej gminie po przeciwnej stronie miasta. To była nasza wymarzona działka. Niestety, ktoś nas przebił, byłam naprawdę bardzo rozczarowana.
Ale stało się to, czego się nie spodziewało. Na początku marca zadzwoniła do nas gmina marzeń. Kupujący się wycofali, czy nadal jesteśmy zainteresowani. A jakże, więc przenieśliśmy termin u notariusza i jednocześnie zwróciliśmy się bezpośrednio do Pana Buhmanna, bo finansowanie w DSL już było załatwione.

Muszę powiedzieć, że bank nie był zbyt zadowolony z wymiany zabezpieczenia teraz. Ale co zrobić, musieliśmy to przejść. W dniu 09.03 złożyliśmy wniosek o wymianę zabezpieczenia. Wszystko to trwało wiecznie. Notarialne zawarcie umowy o nową działkę już nastąpiło, ryzykowaliśmy. Teraz, 8 dni po terminie u notariusza, otrzymaliśmy informację, że wycena jest wyższa niż dla pierwotnej działki. Wszystko dobrze się skończyło, uf.

Dzięki Panu Buhmannowi, że się tym zajął i umożliwił. Teraz jesteśmy naprawdę u siebie i mamy nadzieję rozpocząć budowę, mam nadzieję, że w 05/2021. Samo finansowanie, jak wielu już relacjonowało, jest bez zarzutu.

Proszę kontynuować w ten sposób.

Napisany przez Sabina88
Cześć droga społeczności,

jestem nowy w tej forum, ale chciałbym podzielić się naszym pozytywnym doświadczeniem z Panem Buhmannem.

Przede wszystkim chciałbym podziękować wam wszystkim za wasze relacje z doświadczeń, ponieważ to one skłoniły nas do skontaktowania się z Panem Buhmannem.

Przypadkiem mieliśmy okazję nabyć małe RMH od prywatnej osoby. Licząc na szybką transakcję (sprzedający był dość niecierpliwy) i dobre oferty finansowania, przedstawiliśmy nasz plan jednej z największych niemieckich firm i potem żałowaliśmy, gdyż czekaliśmy prawie miesiąc na ostateczne odrzucenie.
Potem trafiliśmy na Pana Buhmanna i się z nim skontaktowaliśmy. Ponownie obudził w nas nadzieję. Cała procedura przebiegła bardzo szybko. Już po 2 dniach otrzymaliśmy pierwsze oferty z bardzo korzystnymi warunkami. A już tydzień później nasze finansowanie zostało zatwierdzone. Dodam, że nasza sprawa była dość skomplikowana (mój mąż jest pracownikiem, a ja pracuję na zlecenie). Pan Buhmann zawsze był osiągalny!, dodatkowo bardzo cierpliwy i zaangażowany. Wszystkie nasze pytania były błyskawicznie odpowiadane i mieliśmy poczucie, że jesteśmy traktowani poważnie.
Więc jasna rekomendacja i jeszcze raz wielkie podziękowania dla Pana Buhmanna!

Napisany przez Josh
Hallo Forumie finansowe,

chciałbym tu podzielić się naszym pozytywnym doświadczeniem z Panem Buhmannem.

Nasza sytuacja, podobnie jak u wielu tutaj, była jednak specyficzna i indywidualna. Otrzymaliśmy doradztwo od pośrednika finansowego. Kiedy otrzymaliśmy akceptację na zakup domu jednorodzinnego w bardzo dobrej lokalizacji za akceptowalną cenę, zwróciliśmy się do naszego pierwotnego doradcy. Została nam polecona ING, ponieważ mieliśmy tam otrzymać dobrą ofertę. Polegałem na doświadczeniu naszego starego doradcy finansowego. Jednak po 2 tygodniach otrzymaliśmy informację, że konieczna jest ocena, ponieważ wartość obiektu nie do końca się zgadza (cytat).

Przez tydzień nie mogliśmy skontaktować się z naszym doradcą finansowym. Zniechęceni brakiem komunikacji, upływającym czasem, rekomendacją banku, z którym nie mieliśmy praktycznie żadnych doświadczeń (o czym doradca później nas poinformował), zwróciliśmy się do Pana Buhmanna. Również ze względu na pozytywne doświadczenia tutaj w forum.

Pan Buhmann odezwał się od razu (w niedzielę) i w ciągu 2 dni mieliśmy 2 dobre oferty. Zdecydowaliśmy się na DKB, ponieważ od dłuższego czasu byliśmy tam klientami i mieliśmy dobre doświadczenia. Pan Buhmann zawsze był od razu dostępny, poprzez e-mail/WhatsApp/telefon, i potrafił fair i klarownie odpowiedzieć na wszystkie pytania. Od razu zauważył, że brakowało dokumentów dotyczących nieruchomości, czego nasz stary doradca nigdy nie wspomniał. Po krótkim czasie makler dostarczył nam wszystko.

W ciągu 12 dni dostaliśmy akceptację, wszystko było w porządku. Równocześnie otrzymaliśmy akceptację od ING po ponad 4 tygodniach, gdzie jednak dokumenty dotyczące ustanowienia hipoteki nie były wypełnione poprawnie. Po całym tym stresie, przez te 4 tygodnie, byliśmy bardzo wdzięczni, że otrzymaliśmy tutaj bezbłędną, szybką akceptację od DKB na tych samych warunkach, z jeszcze wyższą możliwością dodatkowej spłaty.

Mimo ryzyka, że ING mogłaby wcześniej zatwierdzić nam kredyt, Pan Buhmann wykonał swoje zadanie znakomicie. Oferta została podpisana, a termin notarialny jest ustalony.

Nasza rekomendacja jest bardzo wysoka! Następnym razem od razu zwrócimy się do Pana Buhmanna, jeśli będzie to konieczne w przyszłości.

Napisany przez jack3d
Cześć wszystkim,

również chciałbym dołączyć tutaj, ponieważ pan Buhmann bardzo mi pomógł, a ten wątek był jednym z powodów, dla których skontaktowałem się z panem Buhmannem.

Moja sytuacja nie była łatwa. Obecnie przebudowuję piwnicę w domu moich rodziców na mieszkanie. Większość moich pieniędzy było już zainwestowanych w remont mieszkania oraz zaciągnięte raty kredytowe. Planowaliśmy podzielić Dom rodziców po zakończeniu remontu, który właśnie trwa, i przelać mieszkanie na moje nazwisko, aby następnie ponownie pozyskać pieniądze poprzez pożyczkę w korzystniejszych warunkach. Obecnie nie jestem jeszcze wpisany do księgi wieczystej. W międzyczasie zmarła moja babcia, a ja odziedziczyłem po niej Dom. Dodatkowym utrudnieniem było konieczność wypłacenia spadkobierców, podczas gdy całe moje pieniądze były zainwestowane w wspomniane mieszkanko. Dzięki pomocy pana Buhmanna mogłem teraz wziąć kredyt na odziedziczony Dom, wypłacić spadkobierców, spłacić kredyty za mieszkanie i pozostaje jeszcze pieniędzy na dokończenie remontu mieszkania, a wszystko to przy najlepszych warunkach.

Zwróciłem uwagę na pana Buhmanna dzięki temu forum. Wcześniej byłam w kontakcie z innym doradcą, który również wydawał się miły, ale na moje pytania reagował niechętnie, długo trwało, zanim w ogóle dostałem drugą ofertę. Zaczęłam więc szukać informacji online i trafiłem tutaj.

Ze względu na bardzo dobre opinie o panu Buhmannie postanowiłem skontaktować się z nim w niedzielę popołudniu. Niecałą godzinę później odezwał się i wyjaśnił mi dalsze kroki! Komunikacja jest wyjątkowa, bez względu na to, czy to święto, niedziela, późno wieczorem czy wcześnie rano, pan Buhmann jest praktycznie zawsze dostępny przez WhatsApp i pomaga. Zawsze jesteś informowany na bieżąco. Po udzieleniu kilku informacji dostałem już pierwsze oferty, ale chciałem zmienić ratę i okres spłaty dla porównania. Wkrótce potem otrzymałem dodatkowe oferty do porównania. W sobotę! Widać, że naprawdę chce zaproponować najlepszą ofertę, co było także moim przypadku! Warunki są po prostu nie do pobicia.

W zeszły piątek wysłałem panu Buhmannowi podpisane dokumenty, wniosek został przetworzony w poniedziałek, a dziś rano dostałem potwierdzenie od pana Buhmanna przez WhatsApp, że finansowanie zostało zatwierdzone! Nie może być szybciej i efektywniej. Mogę śmiało polecić pana Buhmanna i jeśli będę musiał ponownie sfinansować coś, będzie moim pierwszym wyborem!

Napisany przez Neubau
Cześć wszystkim,

chciałbym również podzielić się moimi doświadczeniami z Panem Buhmannem. Od samego początku byłem bardzo pod wrażeniem szybkości reakcji i miłego kontaktu. Nigdy nie pozostawały żadne pytania bez odpowiedzi, wszystko było zawsze bardzo dobrze wyjaśnione.

Warunki finansowania budowy pośredniczone przez Pana Buhmanna były także świetne, a dzięki sprytnemu planowi finansowemu, opracowanemu bez konieczności pytania przez Pana Buhmanna, udało się je nawet poprawić! Szczególnie podczas fazy wypłaty Pan Buhmann zawsze interweniował w banku, aby wszystkie pytania były jak najszybciej odpowiadane, co przyspieszało proces wypłaty. W rezultacie większość spraw była już wyjaśniona, zanim pytania od banku dotarły pocztą.

Wielu wykonawców podczas budowy mogłoby brać przykład z tego, jak sprawnie można prowadzić proces!

Napisany przez Unwissend
Chciałbym również podzielić się moim pozytywnym doświadczeniem z Panem Buhmannem.

Moje pierwotne zapytanie opublikowałem tutaj kilka miesięcy temu i następnie omówiłem działania z Panem Buhmannem. W moim przypadku procedura była nieco skomplikowana, ponieważ dotyczyła ona mieszanej darowizny od mojej matki wraz z wypłatą (przyszłe dziedziczenie) na rzecz rodzeństwa oraz obszerną modernizację. Ponadto jestem samozatrudniony i obawiałem się, że sprawi to dodatkowe komplikacje.

Na koniec muszę powiedzieć: jestem zaskoczony, jak stosunkowo łatwe to było. Dzięki opracowanemu przez Pana Buhmanna koncepcji pierwsze zapytanie było od razu udane. Wszystko to przy bardzo korzystnych warunkach pomimo mojego samozatrudnienia.

Dzisiaj podpisałem umowy pożyczkowe w banku lokalnym i jestem pewien, że cała dalsza procedura (wypłata) będzie przebiegała bezproblemowo.

Dziękuję!

Napisany przez turtle
Cześć,

Mogę tylko się przyłączyć do zachwytów poprzednich recenzentów: Pan Buhmann udzielił mi dobrej i szybkiej porady oraz załatwił mi dobrą pożyczkę na mój projekt budowlany. Zawsze był dostępny i mogłem polegać na szybkiej odpowiedzi (przez WhatsApp) w przypadku zmartwień i pytań. Gdy bank finansujący opóźnił ostateczne potwierdzenie [url]kredytu[/url] z powodu przeciążenia wnioskami, postarał się i doprowadził do szybkiego finalizowania i odrzucił próby podniesienia oprocentowania ze strony banku :-)

Nasz projekt budowlany jest gotowy do realizacji, i jestem pewien, że Pan Buhmann będzie nadal kompetentnie nam asystował, kiedy nadejdzie czas wypłaty [url]kredytu[/url] i cały plan nabierze konkretnych kształtów. Będę informować o postępach. :-)

Napisany przez Fame
Cześć wszystkim,

Chciałbym poprzez moje doświadczenia zainspirować tych, którzy potrzebują odwagi!

W swoim początkowym poście opisałem moją sytuację tutaj:

https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=196450

Jak zostało napisane w komentarzu, pan Buhmann zaoferował się bliżej przyjrzeć się naszej sytuacji.

Tak też zrobił... po dokładnym przeanalizowaniu naszej sytuacji, zaproponował, aby ponownie zbadać nasze planowane finansowanie i jednocześnie uwzględnić spłatę istniejącego kredytu prywatnego w finansowaniu. Warunki były o wiele lepsze niż w przypadku DSL Bank. Powiedział, że w naszym przypadku nie zapytałby w DSL Bank, ponieważ w wycenie wartości naszego domu zbudowanego w technologii drewnianych bali mogłoby pojawić się trudności.

I tak też się stało. Po kolejnym tygodniu i jednoczesnym zapytaniu w DKB Bank o nasze finansowanie, DSL Bank skontaktował się z nami poprzez naszego doradcę finansowego i poinformował, że nie będziemy mogli utrzymać pierwotnej stopy procentowej, a ta wzrośnie o 0,3 % (nasz kredyt obejmuje kredyt z góry i finansowanie modernizacyjne na nadbudowę domu). DSL Bank faktycznie chciał podnieść stopę o 0,6%, ale powinniśmy cieszyć się, że to tylko połowa.

Nasz doradca również nie był już tak zadowolony z oferty, ale zalecił nam ją przyjąć.

Podczas gdy czekaliśmy na nowe dokumenty, miejmy nadzieję na pozytywną decyzję DKB w sprawie tej świetnej oferty pana Buhmanna. Przez te zaledwie 2 tygodnie byłem ciągle w kontakcie z panem Buhmannem, czy to przez WhatsApp, e-mail lub telefon, zawsze był dostępny i odpowiadał na wszystkie moje pytania w ciągu kilku minut. Usuwał nasze obawy, nie robiąc rzeczywistych obietnic, ale powtarzał, że naprawdę się nie martwi i mocno wierzy, że się uda.

9 dni po złożeniu wniosku otrzymaliśmy pozytywną decyzję od DKB Bank, dotyczącą zgłoszonych warunków... niesamowite!!! To w porównaniu z prawie 7 tygodniami czasu przetwarzania, z prośbą o dodatkowe dokumenty, rzeczoznawców itp. w DSL Bank. Umowę z DSL Bank nie odesłaliśmy, nasz doradca finansowy był mało zadowolony, ale mógł zrozumieć.

Jesteśmy niezmiernie wdzięczni panu Buhmannowi i jego zespołowi! Jutro idziemy do notariusza, firmy są poinformowane, architekt właśnie kończy wniosek o pozwolenie na budowę... Wiosną możemy zatem naprawdę rozpocząć i stworzyć dla siebie i naszych dzieci piękny, większy Dom.

Dziękujemy, panie Buhmann!!!

Krótko o warunkach porównawczych:
Warto wiedzieć: kredyt na modernizację jest prawie dwukrotnie wyższy niż kwota spłaty istniejącego kredytu.

Forwardloan DSL Bank: 1,45% RRSO
Kredyt na modernizację DSL Bank: 1,74% RRSO

Forwardloan DKB Bank: 1,14% RRSO
Kredyt na modernizację z uiszczoną spłatą pożyczki prywatnej (obecnie około 3%) DKB Bank: 1,48% RRSO.

Napisany przez edvfuchs
Cześć wszystkim,

od prawie dwóch lat jestem cichym czytelnikiem tego forum i chciałbym teraz się odezwać. Kiedy szukaliśmy odpowiedniego finansowania nieruchomości, natknęliśmy się oczywiście na to forum. Dzięki temu trafiliśmy na Pana Buhmanna. Napisaliśmy do niego, a on tego samego dnia (w sobotę) odpowiedział i odbyła się pierwsza rozmowa telefoniczna w celu wymiany informacji.
Zakup nieruchomości u nas trochę się przedłużył, ponieważ dotyczył transakcji w ramach rodziny i napotkaliśmy pewne trudności. Teraz jednak sprawa została zamknięta.
Pan Buhmann był z nami przez cały czas, kiedy go potrzebowaliśmy. Bez względu na to, czy był weekend czy był na wakacjach. Wszystkie pytania potrafił jak najszybciej wyjaśnić i znaleźć dla nas właściwy bank.

Dziękuję za wsparcie, Panie Buhmann!

Napisany przez Beachlifestyle
Teraz chciałbym również się wypowiedzieć, ponieważ już 2 razy miałem przyjemność.

Pierwszy raz skontaktowałem się trochę późno, dlatego było już prawie za późno i ostatecznie lokalna Sparkasse dostała kredyt hipoteczny. Wtedy skontaktowałem się z Panem Buhmannem, ponad 3 lata temu, z nieco trudniejszą sytuacją. Trzeba powiedzieć, że Pan Buhmann był jednym z dwóch pośredników do kontaktu. Chciałem porównać oferty i mieć do wyboru dwóch różnych pośredników. Jeden bardziej konserwatywny i dobry, a drugi - Pan Buhmann, trochę specyficzny w swoim stylu (jak znamy go stąd z forum), ale zawsze otwarty na pomysły, szczery i zawsze dostępny. Dokładnie to lubię i oczekuję;-) W końcu wszystko zostało załatwione.

W końcowym etapie brane były pod uwagę trzy banki, ING szybko zrezygnowała (sugerencja Pana Buhmanna), a DKB (inny pośrednik) oraz OLB (drugie pomysł Pana Buhmanna) były w grze. W końcu DKB przyjęła, podczas gdy OLB jeszcze się zastanawiała. Tydzień temu otrzymałem informację od Pana Buhmanna, że OLB również zaakceptowała (warunki były nieco lepsze niż DKB), ale była mała obniżka oprocentowania, więc złożyliśmy ponownie wniosek. Tutaj poczułem się pewnie podjąłszy decyzję, by polegać na nim, bo dla większości ta sprawa byłaby już załatwiona.

W końcu wniosek został zatwierdzony, czekamy na dokumenty kredytowe OLB i w przyszłym tygodniu mamy umówioną wizytę u notariusza. Jesteśmy bardziej niż szczęśliwi, że porównanie się opłaciło, różne koncepcje były dostępne na koniec, i oczywiście dziękujemy Panu Buhmannowi za zaangażowanie i godziny myślenia oraz czas, który na pewno poświęcił na naszą sprawę.

Podsumowując moją sprawę w liczbach:...

Ostatecznie zapłaciliśmy o 2.340€ więcej w ciągu 15 lat, ale zostaje nam o 20.539€ mniej długu.

Zatem oszczędziliśmy prawie 18 tys. euro!

Dziękuję serdecznie!

P.S. Inny pośrednik w ogóle nie wziął pod uwagę OLB i był zdziwiony moim odrzuceniem, nadal nie może zrozumieć, jak to się stało. W końcu najlepsza koncepcja z najlepszymi warunkami wygrała w trudniejszej sytuacji! I lekcja: warto poszukać.

Napisany przez BenniG
Dla mnie wygląda to teraz nie jak dwa różne koncepcje, ale po prostu jak różne warunki w dwóch bankach z nieco zmienioną stopą spłaty.
Jestem ciekawy, jaka byłaby stopa procentowa, gdybyś sfinansował o 4 000 € mniej, czyli poniżej 95%. Wtedy stopa procentowa powinna jeszcze raz spaść.

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku DKB i OLB poziom ryzyka wynosił 95,55%, dopiero poniżej 90% warunki mogłyby się poprawić, co również zostało odzwierciedlone i pokazane w kilku modelach.

Beachlifestyle nie chciało zwiększać kapitału powyżej 95%, a zmniejszenie go poniżej 90% nie przyniosłoby już poprawy warunków.

Oferta OLB była najlepszą możliwą ofertą do uzyskania!

Napisany przez Beachlifestyle
BenniG pisze:
Dla mnie teraz nie wygląda to na dwa różne koncepcje, ale po prostu na różne warunki w dwóch bankach z nieznacznie zmienioną stopą spłaty.
Jestem ciekaw, jaka byłaby stopa procentowa, gdybyś dofinansował o 4.000 € mniej, czyli poniżej 95%. W takim przypadku stopa procentowa powinna jeszcze bardziej spaść.

No cóż, w pewnym sensie obaj pośrednicy musieli podejść do sprawy w inny sposób lub mieli odmienne oceny, w przeciwnym razie wynik byłby taki sam. W każdym razie pośrednik 1 nie przedstawił nam alternatywy ani przynajmniej nie zwrócił na nią uwagi. Ponadto był on całkowicie zaskoczony, że od drugiego banku nadszedł tutaj potwierdzenie, a przy okazji nie może wytłumaczyć dobrej stopy procentowej.
Co do wygaśnięcia, mogę tylko potwierdzić słowa Pana Buhmanna, ale moje założenie było właściwie o dofinansowanie w 100%, ponieważ stopa zwrotu przy wkładzie własnym jest znacznie wyższa.
Jednak nie było to możliwe, dlatego zdecydowałem się na najwyższą możliwą kwotę w danej sytuacji.

Napisany przez Smirnoff1983
Cześć wszystkim,

jestem zarejestrowany na tym forum od kilku lat i chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami z finansowaniem nieruchomości……

Nasz plan od samego początku zakładał budowę około 2024/25. Wielu z was może teraz zapytać, dlaczego 2024/25.... to było związane z naszą sytuacją finansową. Moja żona miała za sobą rozwód z pierwszego małżeństwa pod koniec 2015 roku i każdy zna koszty finansowe związane z rozwodem. Dodatkowo wiedziałem, że nasza sytuacja finansowa będzie się w ciągu kolejnych lat znacząco poprawiać. Bardzo korzystne oprocentowanie z 2014 roku zabezpieczyliśmy wówczas za pośrednictwem oszczędności mieszkaniowych (swojej nazwy wolę nie podawać). Nikt w 2014 roku nie przewidział, że w 2021 roku otrzymamy 10-letnie oprocentowanie poniżej 1%.

Dla mnie i mojej żony poszukiwanie działki pod budowę rozpoczęło się w 2018 roku, kiedy zauważyłem, że w okolicy znacznie wzrosło zapotrzebowanie na działki budowlane. Pod koniec 2018/na początku 2019 roku nadeszła chwila decydująca. Znaleźliśmy działkę budowlaną z terenu nowego osiedla z lat 90-tych, która nigdy nie została zabudowana, ale mimo to ma nadal bardzo dużą powierzchnię (1000+ m²). Ponadto widok z dwóch stron nie jest zabudowany (rezerwat przyrody itp.).

Szybko doszliśmy do porozumienia co do ceny z sprzedającym. Tak, mało kto wierzy, ale wtedy można było jeszcze negocjować cenę..... i to w dół, a nie jak obecnie – w górę.

I właśnie tutaj zaczęło się zamieszanie. Podczas pierwszej próby finansowania w 2019 roku wszystko poszło nie tak, jak mogło.
Podsumowując: doradca finansowy „naszej” kasy oszczędnościowo-mieszkaniowej ostatecznie nie przesłał papierów do banku, ale obarczył nas winą, że nie przesłaliśmy mu dokumentów. Fajnie, że można udowodnić pocztę elektroniczną.
Odpowiadał nam wcześniej na nasze zapytania „wszystko jest w toku!”.

Kiedy jednak zrobiło się już naprawdę ciasno (sprzedający czekał już 3 miesiące), musieliśmy szybko działać i nasz wówczas finansowy doradca (już nie ten od kasy oszczędnościowo-mieszkaniowej) polecił nam ING (związanie na 5 lat). Proces nie trwał nawet 3 dni i otrzymaliśmy zgodę. 5-letni okres zabezpieczenia oprocentowania odpowiadał również naszym planom czasowym.

Ale teraz, w 2021 roku, nastało wiele zmian. Nasza sytuacja finansowa poprawiła się już znacznie w 2021 roku, a stopy procentowe w budownictwie były kompletnie w dołku. Mieliśmy/ mieliśmy więcej kapitału własnego niż pierwotnie planowano, a nasze wynagrodzenie netto również znacznie się poprawiło. Więc rozpoczęliśmy planowanie budowy domu. Wszyscy doradcy finansowi zawsze mówili nam (tylko doradztwo/poznanie), że jesteśmy związani zabezpieczeniem oprocentowania w ING.

I tutaj właśnie wchodzi w grę „noelmaxim”. Siedziałem wieczorem przy komputerze i zapytałem go, czy warto dodać do naszego kredytu w ING mieszkanie Riester/element KfW (i jakie) ze względu na różnice zdań trzech innych doradców finansowych. Wypowiedź pana Buhmanna była bezpośrednia - nie przyjąłby żadnego z tych rozwiązań, a zbudowałby to całkowicie inaczej. To dałoby nam lepsze warunki i moglibyśmy również wybrać kredyt o 30-letnim okresie spłaty. Nikt inny nie zaproponował tego!!!

Na początku byłem lekko sceptyczny (ze względu na naszą przeszłość), czy wszystko może się udać, ponieważ nie znalazłem nic na ten temat w Internecie. Ponadto nie mieliśmy wieczności, ponieważ większość ofert budowy domów ważna jest tylko przez 4 tygodnie, a ceny wzrastają obecnie tylko w jednym kierunku.

Więc pomyślałem, że rozmowa telefoniczna nie zaszkodzi. Wiedziałem z forum, że powinien być specyficzny. Na początku nic sobie pod tym nie wyobrażałem. Teraz wiem, że po prostu jest bezpośredni i mówi to, co myśli. Nie owija w bawełnę. Sądzę, że dla niektórych może to być dziwne i na pewno wzbudza niepewność u niektórych. Mnie to jednak nigdy nie przeszkadzało, a wręcz uważałem to za korzystniejsze.

Teraz przejdźmy do doświadczenia z panem Buhmannem, który miał również idealne rozwiązanie.

Pan Buhmann zadzwonił w piątkowy wieczór i wyjaśnił mi swoje działania. Powiedział mi, że możemy wybrać w naszym przypadku kredyt princesyjny na ING, a dla reszty normalny kredyt. Powinienem zastanowić się, jakie mamy koszty dodatkowe związane z budową i jakie inne koszty (np. dodatkowe wyposażenie) powinniśmy uwzględnić w finansowaniu. Pod względem kosztów związanych z infrastrukturą była to dla nas łatwa sprawa, ponieważ już miałem ofertę od zakładów komunalnych/dostawcy Internetu. Zatem omówiliśmy wszystkie koszty razem przez telefon. Byłem pod wrażeniem, że nie wykorzystał całego naszego kapitału własnego, a zachowaliśmy pewną rezerwę.

W niedzielę od razu przesłał mi pierwsze oferty (różne banki!!!) i tutaj również eksperymentowaliśmy z okresami spłaty, aby uzyskać atrakcyjną mieszaną stopę procentową. Zajmował się naszą indywidualną sytuacją i uwzględnił również nasze istniejące oszczędności mieszkaniowe przy okresie spłaty.
Podobało mi się, że nie próbował po prostu sprzedawać produktów. Niestety niedawno w kręgu rodzinnym widziałem przeciwnie u innych doradców finansowych! Tu sprzedawane są wszystkie usługi, bez względu na to, czy są potrzebne czy nie!

Gdy znaleźliśmy dla siebie idealny bank, wysłał nam ofertę i od razu poinformował, jakie dokumenty są potrzebne do banku. Byłem pod wrażeniem, jak niewiele osobistych dokumentów wymagały niektóre banki. Tutaj również muszę pochwalić pana Buhmanna..... dokumenty, które przesłaliśmy, natychmiast przedstawił online.

To, co szczególnie mi się podobało w panu Buhmannie, to to, że informował nas o każdym kroku i zawsze utrzymywał nas na bieżąco. Mimo wszystko nadal regularnie otrzymywałem od niego wiadomości na WhatsApp, nawet jeśli nie zmieniło się nic w zapytaniu o finansowanie. Gdy termin obróbki przez bank uległ zmianie, natychmiast nas o tym poinformował i od razu powiedział nam, kiedy nasze finansowanie będzie przetwarzane. Wszystko przebiegło zgodnie z jego zapewnieniami.

Nawet po akceptacji przez bank i zawarciu wiążącego finansowania, nadal nas wspierał. Bank potrzebował dokumentów od nas dla warunków wypłaty, a także przekazywał je dalej pan Buhmann.

Chcę powiedzieć tym, że pan Buhmann nie znika po zakończeniu transakcji, ale nadal wspiera. To nazywam obsługą i przyjaznością dla klientów. Wiele innych doradców finansowych mogłoby się czegoś od niego nauczyć!

Mogę również gorąco polecić pana Knoolla z FairHypo. Ponieważ potrzebowaliśmy kilku ubezpieczeń (np. ubezpieczenie przed powstawaniem ognia, ubezpieczenie OC budowy) do naszego planu, również tutaj otrzymaliśmy bardzo dobrą radę (na nasze pytanie!). Tutaj cena była adekwatna do oferowanych usług. Wybrane zostało ubezpieczenie, które zapewnia dobrą ochronę, ale nie jest ani nadmiernie ubezpieczone, ani przesadnie drogie. Cena była przy tym nie do pobicia. Również tutaj nie narzucono nam żadnych dodatkowych ubezpieczeń..... czegoś takiego wcześniej nie znałem!

Mój wniosek: Moja siostra chce teraz także złóż forward loan u pana Buhmanna!!! Myślę, że to wszystko mówi

P.S.: Błędy gramatyczne są specialnie włączone tylko dla Was i mogą zostać zachowane

Napisany przez Lukas__90
Witam wszystkich,

Chciałbym również przyłączyć się tutaj i podzielić się naszymi doświadczeniami z Panem Buhmannem:

Zarejestrowałem się tutaj w 2017 roku, ponieważ moja ówczesna dziewczyna (obecnie moja żona) i ja wreszcie, po długim poszukiwaniu, znaleźliśmy nasz wymarzony Dom.
Niestety w tym czasie zmieniłem pracodawcę i byłem w okresie próbnym.

Na początku korzystaliśmy z typowych portali pośrednictwa kredytowego, gdzie jednak mieliśmy niewiele nadziei na uzyskanie praktycznie pełnego finansowania w sytuacji umowy o pracę na czas określony.
Również na dwóch znanych forach dotyczących budownictwa domów zostałem raczej wyśmiany, wszyscy od razu wiedzieli, że nasze założenie oczywiście zakończy się licytacją komorniczą i całkowitym bankructwem mojej dziewczyny i mnie.

Zdemotywowany zarejestrowałem się tutaj, jak już wspomniałem, i opisałem swoją sytuację, po czym Pan Buhmann skontaktował się ze mną.
Pan Buhmann był natychmiast zdania, że finansowanie jest możliwe. Co za promień nadziei!

Szybko wypełniliśmy oświadczenie majątkowe i skontaktowaliśmy się telefonicznie z Panem Buhmannem. W przeciwieństwie do innych pośredników, od razu podczas pierwszej rozmowy telefonicznej miałem poczucie, że nawet przy trudnych warunkach jestem tu w dobrych rękach.

Wszystkie nasze pytania zostały odpowiedziane z dużą cierpliwością i fachową wiedzą, nieruchomość została oszacowana na podstawie naszych danych w celu sprawdzenia, czy cena zakupu jest uzasadniona oraz szukano rozwiązań dotyczących mojego okresu zatrudnienia na czas określony.

Po różnych perturbacjach otrzymaliśmy wiadomość od Pana Buhmanna: Bank zaakceptował finansowanie, dokumenty są w drodze!

Mogliśmy więc kupić nasz wymarzony Dom, co, jak się okazało w ciągu kolejnych 4 lat, było najlepszą decyzją naszego życia, ponieważ wartość nieruchomości podwoiła się!

W obliczu dzisiejszej wysokiej wartości nieruchomości zrodził się w nas pomysł, że na naszej działce można byłoby zbudować kolejny budynek, aby wynająć dwa mieszkania.

Kilka dni przed Bożym Narodzeniem skontaktowałem się więc ponownie z Panem Buhmannem, aby ustalić nasz ram finansowy. Jak zawsze Pan Buhmann bardzo szybko, z dużą wiedzą merytoryczną i zaangażowaniem (nawet o 22:30 otrzymałem odpowiedzi na pytania!) opracował koncepcję, którą praktycznie wystarczyło tylko wydrukować, podpisać i wysłać.

Tydzień temu otrzymaliśmy wiadomość od Pana Buhmanna:

Finansowanie zostało zatwierdzone, konieczne jest jedynie krótkoterminowe finansowanie pośrednie, ponieważ wypłata naszego kapitału własnego potrwa jeszcze trochę.
Także tutaj otrzymaliśmy natychmiastowe wnioski do podpisania.

Niestety popełniłem błąd podczas drukowania, więc stopka dokumentu nie została wydrukowana, dlatego wszystko musiało być wysłane ponownie, a wnioski dotarły do banku dopiero w zeszły piątek.

Jestem jednak pewny, że pisemne potwierdzenie od banku dotrze do nas jeszcze w tym tygodniu.

Na podstawie wielokrotnie bardzo dobrych doświadczeń mogę zdecydowanie polecić Pana Buhmanna jako absolutnego specjalistę w dziedzinie finansowania nieruchomości!

Dodatek:
Właśnie zostało mi powiedziane, że bank podpisał, wielkie dzięki dla Pana Buhmanna!!!

Pozdrawiam, Lukas

Napisany przez 2tneub
Lukas__90 pisze:
Także na dwóch znanych forach budowlanych zostałem bardziej lub mniej wyśmiany, wszyscy od razu wiedzieli, że nasz zamiar oczywiście skończyłby się licytacją komorniczą i kompletnym ruiną dla mojej dziewczyny i mnie.

Ponieważ twoje imię jest identyczne, łatwo jest zrozumieć, że chodziło tutaj o zapytanie dotyczące budowy domu pod klucz.
Twój marzeniem było zbudować 170 metrowy Dom na działce za 250 tysięcy euro, wliczając w to cenę działki, i zaoszczędzić dodatkowe 25 tysięcy poprzez własną pracę. Zostało to uzasadnione krytyką, ponieważ twoje kalkulacje nie pasowały, a ze względu na ówczesny dochód nie miałeś elastyczności finansowej, aby zrekompensować dodatkowe koszty.
Zapytanie tutaj na forum dotyczące nieruchomości używanej nie jest więc porównywalne.

Napisany przez Lukas__90
Chodziło o to, że według ogólnej opinii nawet w tym forum nie dostalibyśmy nawet 250 tys., niezależnie od tego, na co:

Nawet z fikcyjnymi liczbami z oferty żaden bank nie udzieli Ci kredytu. Dochód netto nie jest wystarczający, a ograniczenie czasowe będzie decydującym czynnikiem.

Czy nie było oczywiste, że to była bezsensowna wypowiedź?

Napisany przez NaTwoim13
Mówicie o forum, gdzie w dziedzinie finansowania nieruchomości brakuje jakości, eksperci i wiedza specjalistyczna nie są mile widziani.

Mieliśmy to też kiedyś tutaj, to co dzisiaj w sytuacji związanej z koronawirusem pokazuje się również w prawdziwym życiu, chciało się tu przebić, powszechne potępienia, donosicielstwo, osobiste ataki, błędne osądy i interpretacja własnych wartości na innych, czego nie mogę sobie pozwolić, czego nie chcę robić, co bym nie zrealizował, co nie mogę zrealizować, inni mogą sobie na pewno nie pozwolić i tym bardziej nie zrealizować.

Przez lata stworzyliśmy tutaj świetną relację, a w szczególności jeden wątek, w którym omawiano koronawirusa, pokazał, jak można radzić sobie i dyskutować z różnymi poglądami i postawami w środku społeczeństwa.

@tneub Wierz mi, Łukasz z rodziną mogli/mogą finansować 2 domy i teraz zrealizowali to również w nowym przedsięwzięciu.

Bez zbadania człowieka, jego rodziny, środowiska, myśli i podejścia, nikt z was wówczas nie mógł wyrazić takiego zdania dotyczącego możliwości zrealizowania i przeprowadzenia tego, bo indywidualnie nie mogliście ocenić, jak trwała jest wasza opinia. Zamiast tego, jak tutaj często, atakowaliście konsumenta (nie ty, zawsze było to przynajmniej merytoryczne i zazwyczaj oznaczone jako osobista ocena).

Cóż, Łukasz ma teraz 2 nieruchomości (a dokładnie rzecz biorąc nawet 3 ) i jest szczęśliwy i zadowolony, i to jest to, co dla mnie i mojego zespołu osobiście się liczy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata