Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak bezpiecznie ulokować oszczędności, ale jak???

Napisany przez Carlos3101
Hej,

ciągle pojawiają się prorocy nieszczęścia, którzy widzą zagrożenie dla [url]euro[/url]. Za każdym razem mam dreszcze, myślę o Italii i innych mocno zadłużonych krajach - i czuję niepokój.
Chodzi mi o kwotę w środkowym pięciocyfrowym przedziale, która leży bezczynnie na niemieckim koncie bankowym. Ja, 75-letni człowiek, nie marzę o zyskach, ale chciałbym, aby pieniądze były bezpieczne. Tak, boję się straty, przecież jako dziecko słyszałem o grozie reformy walutowej.
Jak uniknąć zagrożenia dla [url]euro[/url] (pomijając już kwestię, czy istnieje)?
Podaję niektóre formy inwestowania, które przychodzą mi na myśl:
[url]lokata[/url] terminowa, zainwestowana w ramach lub poza strefą [url]euro[/url], np. w TF-Banku - lepiej z pośrednikiem odsetkowym czy bez - a kim są pośrednicy odsetkowi?
Złoto?
ETF-y, np. MSCI World - ale bardzo mało wiem o tej formie inwestowania, zwłaszcza jeśli chodzi o koszty. Jaki ETF wybrać? Który bank internetowy jest właściwy? Może moja spółdzielnia oszczędnościowo-kredytowa raczej nie?
A może lepiej po prostu zostawić na koncie bankowym?

No dobrze, przyznałem się do swojej niekompetencji, ale przecież właśnie do tego służy forum, tak mi się zdaje. Tutaj kończę i mam nadzieję na zrozumienie oraz opinie.

Wielkie dzięki za przeczytanie aż do końca,
serdecznie pozdrawiam i
wszystkiego dobrego w 2020 roku!

Napisany przez 2titan1981
Musisz najpierw zdecydować, co chcesz zrobić z pieniędzmi. W zależności od tego, kiedy chcesz je mieć dostępne, musisz znaleźć odpowiednią formę inwestycji.

Oczywiście musisz określić, co dla Ciebie oznacza bezpieczeństwo. Jeśli chcesz, aby były one dostępne w dowolnym momencie, najlepszym wyborem będzie [url]lokata[/url] terminowa. Jednak nie przyniesie ona żadnego zysku po uwzględnieniu inflacji. W czasie globalnego kryzysu pomocne może być jedynie złoto w małych denominacjach. Widzisz, musisz określić scenariusz, który chcesz zabezpieczyć.

Napisany przez Cici
Dodatkowo, jeśli oczekiwałbym upadku [url]euro[/url], unikałbym inwestycji giełdowych. Upadek strefy [url]euro[/url] najprawdopodobniej spowodowałby znaczne wstrząsy na rynkach finansowych, co oznaczałoby spadek cen akcji i prawdopodobnie także złota. W takim przypadku postawiłbym na krótkoterminowe depozyty w bezpiecznych obcych walutach, na przykład dolarach, frankach itp., lub obligacje krótkoterminowe w tych walutach.

Ale jak już titan napisał, oczekiwany scenariusz nie jest całkiem jasny.

Napisany przez Marc2512
Cici pisze:
Dodatkowo: Gdybym spodziewał/a się rozpadu euro, unikałbym inwestycji w akcje. Rozpad strefy euro najprawdopodobniej spowodowałby istotne wstrząsy na rynkach finansowych, co oznaczałoby, że akcje i pewnie też złoto szybko straciłyby na wartości. W takim przypadku zainwestowałbym w krótkoterminowe depozyty w bezpiecznych obcych walutach, np. dolarze, franku, itp., lub w krótkoterminowe obligacje denominowane w tych walutach.

Ale jak już titan napisał, oczekiwany scenariusz nie jest jeszcze do końca jasny.

Dlaczego także złoto? Myślisz, że w takim scenariuszu złoto i Bitcoin byłyby bezpieczną przystanią? Ale możliwe, że popełniam błąd w myśleniu o złocie?

To, co dotyczy scenariusza, nie jest mi do końca jasne. Im więcej tu czytam, tym lepiej.

W tym przypadku postawiłbym na krótkoterminowe depozyty w bezpiecznych obcych walutach, na przykład dolarach, frankach, itp., lub na krótkoterminowe obligacje w tych walutach.

Interesuje mnie, jakie konkretne możliwości istnieją, nie potrafię sobie tego wyobrazić - ale kierunek może być właściwy. Czy mogę dostać przykłady? Dzięki!

Napisany przez Marc2512
Carlos3101 pisze:
To, co dotyczy scenariusza, nie jest mi w pełni jasne. Im więcej tu czytam, tym lepiej.

Jestem zainteresowany konkretnymi możliwościami, nie mogę sobie tego wyobrazić - ale kierunek może być właściwy. Czy mogę dostać przykłady? Dzięki!

Idź do banku, wymień EUR na CHF i schowaj je do sejfu lub pod poduszkę

Możesz otworzyć konta w obcej walucie, co niesie za sobą ryzyko kursu wymiany.

Sugeruję szerokie rozproszenie, jeśli wszystko idzie źle, i tak nie będziesz mógł uratować pieniędzy, ponieważ wszystko pójdzie na marne. Twoim obecnym celem powinno być pokonanie inflacji w sumie. Cokolwiek innego jest spekulacją.

Napisany przez brainy
Im starszym wieku staje się coraz trudniej zapoznać się z nowoczesnymi metodami inwestowania. Wszystko odbywa się praktycznie przez Internet. Kosztowne jest wszystko, co samemu się robi. [url]doradca[/url] klienta kosztuje. Jakie masz doświadczenie w bankowości internetowej albo w maklerstwie internetowym? A co z twoimi spadkobiercami? Czy są oni doświadczeni? Czy mogą pomóc?

Napisany przez Cici
Marc2512 pisze:
Dlaczego złoto? Czy w takim scenariuszu złoto i Bitcoin nie byłby bezpieczną przystanią? Ale być może popełniam błąd myślowy w kwestii złota?

Tak jak już powiedziałem, zależy to od konkretnej formy kryzysu. Zazwyczaj w takich kryzysach deflacyjnych/dysynflacyjnych jednak początkowo wycofywane są pieniądze z wszystkich inwestycji, aby spłacać nimi kredyty, zwłaszcza jeśli dane inwestycje zostały zakupione na kredyt. było to wyraźnie widoczne podczas kryzysu finansowego w 2007 roku, gdy najpierw spadły akcje, nieruchomości i złoto. Następnie pieniądze zaczęto inwestować w klasy aktywów dające poczucie bezpieczeństwa, czyli głównie gotówkę, bezpieczne obligacje rządowe, a następnie ponownie złoto. W przypadku kolejnego kryzysu finansowego podobnie może się wydarzyć. Mogłoby jednak również dojść do inflacyjnego krachu, w którym złoto byłoby znacznie lepsze od obligacji rządowych czy gotówki (patrz obecna sytuacja w Argentynie czy Wenezueli). Bez znajomości rodzaju scenariusza najbardziej sensownym zabezpieczeniem moim zdaniem jest szerokie zróżnicowanie inwestycji.

Jak zareaguje Bitcoin jest trudne do przewidzenia, ponieważ brakuje porównań historycznych. Ale czy warto jeszcze w wieku 75 lat bawić się kryptowalutami, no nie wiem.

Cytat od Carlos3101

Interesuje mnie, jakie konkretne możliwości istnieją, nie mogę sobie nic pod tym pojazdować - ale kierunek może być odpowiedni. Czy mogę otrzymać przykłady? Dziękuję!

Możliwościami są konta w obcych walutach w krajowych bankach, konta w odpowiednich zagranicznych bankach, gotówka w odpowiednich walutach oraz wspomniane krótkoterminowe obligacje rządowe odpowiednich państw. Wszystkie te opcje mają swoje specyficzne zalety i wady.

Napisany przez hanes
Możliwe, że miesięczne koszty w domu spokojnej starości/opiece przekraczają luzem 4000€. Wtedy szybko wiesz, gdzie idą pieniądze. Dla niektórych już poszły tam [url]Dom[/url] i gospodarstwo.....

Witaj ponownie, zrobiłem sobie małą przerwę w myśleniu. Tak, dużo pieniędzy szybko znika z domów opieki dla osób starszych. 15 lat temu kupiliśmy mieszkanie na nowym osiedlu i od razu zapisaliśmy je na dzieci. Jesteśmy wpisani do księgi wieczystej z bezpłatnym, dożywotnim prawem do mieszkania, mając wszystkie prawa i obowiązki, nawet możliwość jego wynajmu. Co do inwestycji finansowych, wciąż waham się między lokatami (zgodnie z zaleceniami FINANZTIPP) a kontem w obcej walucie w koronach norweskich. Przesyłam link do interesującego moim zdaniem artykułu: https://www.krisenvorsorge.com/krisen...sen-verfahren/ Tak, korzystam z internetu i bankowości internetowej. To tyle na dzisiaj.

Napisany przez Marc2512
Artykuł pochodzi z roku 2015 (jak można stwierdzić po odsetkach).

Oczywiście, ale czy teraz jest on bezwartościowy w mojej sytuacji - czy coś się zmieniło pod względem treści lub okazało się błędne?

Napisany przez Marc2512
Carlos3101 pisze:
Cześć,

Chodzi mi o kwotę w średniej pięciocyfrowej liczbie, która śpi na niemieckim koncie bankowym. Mam 75 lat, nie marzę o stopach zwrotu, ale chciałbym, żeby pieniądze były bezpieczne. Tak, boję się straty, przecież jako dziecko słyszałem o grozie reformy walutowej.
Jak uniknąć zagrożenia związanego z euro (pomijając fakt jego istnienia)?

Nadal śpi tam sobie, nieoprocentowany. Może lepiej zakopać złoto w ogrodzie, aby uchronić się przed opisanym zagrożeniem związanym z euro.

Napisany przez florianmeier
Jeśli powtórzy się kryzys bankowy/walutowy/[url]euro[/url]/państwowy, [url]euro[/url] zostanie utrzymane za wszelką cenę i zabezpieczone przed dewaluacją w stosunku do innych światowych walut. W ogóle czujemy się oszukiwani w kwestii inflacji, prawda?
Odsetki zostały na razie zniesione. Jeśli dzisiaj masz 40 lat, prawdopodobnie nie będziesz już doświadczał oprocentowania na środki w [url]euro[/url]. Dobrze dla Weika/Friedricha, jeśli mogą nadal pisać swoje książki o upadku.
Japończycy pokazują od 1990 roku, jak to się robi. Jaka tam jest średnia wieku? I jak drogi jest metr kwadratowy mieszkania w Tokio? Ach...
Większość mojej płynności inwestuję w akcje denominowane w obcej walucie, które kupuję również na zagranicznych giełdach. W zeszłym roku poszło całkiem nieźle.

Carlos3101 pisze:
Tak, oczywiście, ale czy w mojej sytuacji jest teraz bezwartościowy - czy coś się treściowo zmieniło lub okazało się być fałszywe?

że inflacja pochłania pieniądze, to w 2015 roku nie miało miejsca na dobrym koncie.

Napisany przez Cici
titan1981 pisze:
że inflacja pożera pieniądze, to w 2015 roku jeszcze nie było zjawiskiem na dobrym koncie.

Myślę, że to tylko złudzenie, ponieważ obecnie nominalne stopy procentowe wynoszą zero. Jednak inflacja nigdy nie była łatwa do pokonania przy oszczędnościach na książce oszczędnościowej czy kontach oszczędnościowych. Dla Stanów Zjednoczonych można spojrzeć na realne stopy zwrotu na bardzo długie okresy, dla kont oszczędnościowych znalazłem dane sięgające tylko 10 lat wstecz. Rok 2008 był tu również przypadkiem szczególnym, gdyż inflacja była bardzo niska z powodu kryzysu finansowego. Jednak w dłuższych okresach pozytywna i negatywna stopa zwrotu realnego równoważą się, zostawiając na końcu tylko +-0.

Od 2014 roku śledzę inflację miesięcznie i porównuję ją do moich depozytów terminowych - wcześniej to pasowało. Teraz już nie jest tak, dlatego moje depozyty muszą być inwestowane w pulę z wyższym zwrotem, aby zrekompensować straty. Co najmniej teraz nie trzeba tak często zmieniać konta oszczędnościowego, aby znaleźć najlepszą ofertę, co obecnie jest niemożliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata