- pt sty 03, 2020 10:42 pm
Hej,
ciągle pojawiają się prorocy nieszczęścia, którzy widzą zagrożenie dla[url]euro[/url] . Za każdym razem mam dreszcze, myślę o Italii i innych mocno zadłużonych krajach - i czuję niepokój.
Chodzi mi o kwotę w środkowym pięciocyfrowym przedziale, która leży bezczynnie na niemieckim koncie bankowym. Ja, 75-letni człowiek, nie marzę o zyskach, ale chciałbym, aby pieniądze były bezpieczne. Tak, boję się straty, przecież jako dziecko słyszałem o grozie reformy walutowej.
Jak uniknąć zagrożenia dla[url]euro[/url] (pomijając już kwestię, czy istnieje)?
Podaję niektóre formy inwestowania, które przychodzą mi na myśl:
[url]lokata[/url] terminowa, zainwestowana w ramach lub poza strefą [url]euro[/url] , np. w TF-Banku - lepiej z pośrednikiem odsetkowym czy bez - a kim są pośrednicy odsetkowi?
Złoto?
ETF-y, np. MSCI World - ale bardzo mało wiem o tej formie inwestowania, zwłaszcza jeśli chodzi o koszty. Jaki ETF wybrać? Który bank internetowy jest właściwy? Może moja spółdzielnia oszczędnościowo-kredytowa raczej nie?
A może lepiej po prostu zostawić na koncie bankowym?
No dobrze, przyznałem się do swojej niekompetencji, ale przecież właśnie do tego służy forum, tak mi się zdaje. Tutaj kończę i mam nadzieję na zrozumienie oraz opinie.
Wielkie dzięki za przeczytanie aż do końca,
serdecznie pozdrawiam i
wszystkiego dobrego w 2020 roku!
ciągle pojawiają się prorocy nieszczęścia, którzy widzą zagrożenie dla
Chodzi mi o kwotę w środkowym pięciocyfrowym przedziale, która leży bezczynnie na niemieckim koncie bankowym. Ja, 75-letni człowiek, nie marzę o zyskach, ale chciałbym, aby pieniądze były bezpieczne. Tak, boję się straty, przecież jako dziecko słyszałem o grozie reformy walutowej.
Jak uniknąć zagrożenia dla
Podaję niektóre formy inwestowania, które przychodzą mi na myśl:
Złoto?
ETF-y, np. MSCI World - ale bardzo mało wiem o tej formie inwestowania, zwłaszcza jeśli chodzi o koszty. Jaki ETF wybrać? Który bank internetowy jest właściwy? Może moja spółdzielnia oszczędnościowo-kredytowa raczej nie?
A może lepiej po prostu zostawić na koncie bankowym?
No dobrze, przyznałem się do swojej niekompetencji, ale przecież właśnie do tego służy forum, tak mi się zdaje. Tutaj kończę i mam nadzieję na zrozumienie oraz opinie.
Wielkie dzięki za przeczytanie aż do końca,
serdecznie pozdrawiam i
wszystkiego dobrego w 2020 roku!