Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Sparda-Bank Monachium - obowiązkowe konto bankowe i płacowe.

Napisany przez Lexa_Kom_Trikru
"Cześć Kochani Przyjaciele,

mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Od 2006 roku mam darmowe [url]konto[/url] bieżące w Sparda-Bank München. W 2012 roku wziąłem tam [url]kredyt[/url] na moje mieszkanie. W lutym 2023 roku skończę spłacać. Teraz pojawiła się taka sytuacja: Sparda-Bank München wprowadza opłaty za dotychczasowe darmowe [url]konto[/url] bieżące od 1 kwietnia. Opłaty te wynoszą 1,90 € za konta prowadzone online lub 4,90 € dla pozostałych. Dodatkowo pobierana jest opłata w wysokości 12 € rocznie za kartę debetową oraz 29,90 € za kartę MasterCard.

Od dłuższego czasu przymierzam się do przejścia do Sparkasse, ponieważ ta ostatnia ma dużo gęstsza sieć oddziałów i bankomatów oraz oferuje różnorodne dodatkowe usługi, jak płatność mobilna czy na przykład przelewy SEPA Instant Transfers. Sparda-Bank München niestety pozostała w XIX wieku i nie wykazuje chęci w podejmowaniu jakichkolwiek postępów.

Jak wspomniałem, chciałbym przejść do Sparkasse, gdzie kosztuje to tylko 4,50 € miesięcznie. Nie zależy mi tak bardzo na opłacie, ale na obsłudze, a w przypadku Sparda-Bank jestem po prostu bardzo niezadowolony.

Niestety, mam teraz problem: We fragmencie umowy kredytowej na Standardową Europejską Informację o Kredycie znajduje się taki akapit:

15. Obowiązek prowadzenia konta bankowego i wynagrodzenia u kredytodawcy

Obowiązuje obowiązek prowadzenia konta bankowego i wynagrodzenia u Sparda-Bank München eG, Arnulfstraße 15, 80335 München.

Moje pytanie brzmi: Czy to wszystko jest zgodne z prawem i czy Sparda-Bank rzeczywiście może mnie zmusić do dalszego prowadzenia konta bieżącego i wynagradzania u nich po wprowadzeniu opłat? Już byłem w oddziale i powiedziano mi, że nie zaakceptują mojej rezygnacji, ponieważ mam ten obowiązek i zgodziłem się na niego, a rata [url]kredytu[/url] będzie pobierana wyłącznie z konta bieżącego w Sparda-Bank. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z koniecznością prowadzenia konta bieżącego w danym banku i otrzymywania na nie wynagrodzenia. Uważam to za skandal, bo w takiej sytuacji bank może robić ze mną, co chce. Moją kartę kredytową, która była bezpłatna przez wiele lat, a od zeszłego roku kosztowała 20 €, a teraz ma kosztować 29,90 €, już zrezygnowałem. Moją kartę debetową również zrezygnowałem, bo nie jest mi potrzebna i nigdy jej nie używałem, bo wszystkie moje finanse obecnie przechodzą przez N26. Jednak wydaje się, że nie mogę uniknąć konta bieżącego.

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą informację i rady!

Z serdecznymi pozdrowieniami i życzeniami udanego Nowego Roku dla wszystkich!

Alexa
"

Napisany przez brainy
Wow. Świetne znalezisko.

Uważam, że sformułowanie jest całkowicie bezsensowne, ale czy warto denerwować się przez kilka [url]euro[/url] i prowadzić procesy?

Po prostu sprzeciw się podwyżce opłat (co masz pełne prawo), wtedy Sparda zazwyczaj cię wypowie, albo nadal będziesz korzystał z bezpłatnych usług.

Cześć,

dzięki za odpowiedź. Nie denerwuję się. Jak już wspomniałem, nie chodzi mi o opłatę. Chętnie ją zapłacę, jeśli również otrzymam odpowiednie usługi. Dotychczas trzymałem [url]konto[/url] w Sparda tylko dlatego, że musiałem i było to darmowe. Zawsze chciałem wrócić do Sparkasse, gdzie opłata wynosi prawie 5 €. Jak wspomniałem, nie chodzi o opłatę, ale o usługi. I właśnie Sparkasse bardziej mi odpowiada.

Spróbuję złożyć sprzeciw i zobaczymy, co z tego wyniknie.

Napisany przez kub0185
To ciekawa sprawa. Ja bym się także sprzeciwił. Jeśli zamknęliby Twoje [url]konto[/url] wynagrodzenia, moim zdaniem mogłbyś także wyjść z [url]kredytu[/url] budowlanego i już teraz refinansować. To korzyść.

U mnie w Psd Bank było podobnie, miałem złote [url]konto[/url] z opłatami, które zawierało specjalne warunki [url]kredytu[/url] budowlanego. Chcieli także zakończyć to. Po pewnym czasie pojawiło się rozwiązanie, że warunki złotego konta można zachować tak długo, jak działa budowa.

Sądzę, że i wy dojdziecie do takiego porozumienia.

Napisany przez bikelimber
Cześć, mam ten sam problem, obowiązkowe konto osobiste dopóki trwa kredyt hipoteczny...
Naszym planem jest przejście na darmowe konto osobiste! Ale co w takim razie z kredytem? Oczywiście byłoby super, gdybyśmy z niego także mogli zrezygnować... :-)
W Ogólnych Warunkach kredytów i Pożyczek u nas (wersja obowiązująca przy zawieraniu umowy! Dziś pod tą samą cyfrą jest coś innego...):
Dostosowanie opłat:
Zmiany opłat za usługi, z których Klient typowo korzysta przez cały okres trwania relacji biznesowej (np. prowadzenie konta), będą przedstawione Klientowi w formie testu najpóźniej na dwa miesiące przed proponowanym terminem ich wejścia w życie. Jeśli Klient z Bankiem uzgodnił w ramach relacji biznesowej środek komunikacji elektronicznej (np. bankowość internetową), zmiany mogą być zaproponowane także w tej formie. Zgoda Klienta uważana będzie za udzieloną, jeśli nie wyrazi on sprzeciwu przed proponowanym terminem wejścia zmian w życie. Bank szczególnie zwróci uwagę Klienta na ten skutek zgody w swojej ofercie. Jeśli Klientowi zostaną zaproponowane zmiany, może on także bezterminowo i bez dodatkowych opłat wypowiedzieć umowę dotyczącą usługi, która dotyczy zmian. Bank szczególnie zwróci uwagę Klienta na to prawo w swojej ofercie. Jeśli Klient złoży wypowiedzenie, zmieniona opłata nie będzie dotyczyć rozwiązanej relacji biznesowej.

A ty, już złożyłeś sprzeciw? Czy jest już jakiś wynik?

Pozdrowienia

Napisany przez rasfunk
Cześć wszystkim.
Mam podobną sytuację. Wziąłem pożyczkę w Sparda München na nieruchomość zamieszkaną przez siebie i zostałem zmuszony do założenia konta osobistego podczas podpisywania umowy. Wtedy było to w porządku, bo było bezpłatne. Zachowałem moje główne [url]konto[/url] wynagrodzenia i używam konta Sparda Giro tylko do obsługi pożyczki.

Ponieważ naprawdę nie potrzebuję konta Sparda Giro, chcę je na pewno zrezygnować. Najchętniej zrezygnowałbym również z umowy pożyczki, ponieważ w międzyczasie mogę całkowicie spłacić pożyczkę.

W umowie podano w sekcji Inne warunki pożyczki:
Decyzja kredytowa zależy od członkostwa i prowadzenia konta wynagrodzenia kredytobiorcy w instytucji kredytodawcy.

W sekcji Opłaty podano:
Opłaty zgodnie z odrębnym cennikiem, bez określonej kwoty. Oczywiście w tym momencie cennik jeszcze nie zawierał żadnych opłat.

Przecież przez ostatnie 80 lat w Sparda München były darmowe prowadzenie konta...

Czy ktoś widzi szanse na unieważnienie umowy pożyczki w całości? Dopiero teraz zaczynam zgłębiać ten temat i zastanawiam się, jaka byłaby dobra strategia postępowania.

Będę tutaj nadal informować, jak dalej potoczą się sprawy.

Chciałem tylko krótko poinformować, że tydzień temu wysłałem sprzeciw do banku Sparda, odwołując się do prawa do natychmiastowego wypowiedzenia umowy. Albo moje [url]konto[/url] zostaje przy dotychczasowych warunkach, albo skorzystam z prawa do natychmiastowego wypowiedzenia, które zostało wspomniane w liście. Ponadto wyraziłem wyraźny sprzeciw wobec opłat.

Na razie nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. W międzyczasie już zrezygnowałem z mojej karty debetowej i kredytowej.

So dziś otrzymałem informację zwrotną od banku Sparda. Zaproponowano mi teraz kompromis: Jeśli wycofam swoje zastrzeżenie, moje [url]konto[/url] bieżące zostanie przekształcone w bezpłatne [url]konto[/url] do obsługi przyszłych rat [url]kredytu[/url] od 01.04.2020. Jeśli nie wycofam zastrzeżenia, bank zdecyduje się na wypowiedzenie mojego konta bieżącego.

Zdecydowałem się zaakceptować ten kompromis.

Napisany przez kub0185
Jednak nie mogą tak po prostu cię zwolnić. Raczej zalecam ponowne zapytanie o uzasadnienie, ponieważ obowiązujące umowy. A jeśli konieczna jest restrukturyzacja długów, zalecam skonsultowanie się z adwokatem. Oczywiście, wszystko to kosztuje czas życia...

Napisany przez rasfunk
Interesujące. Jaki byłby zatem minus, gdyby bank zamknął [url]konto[/url] osobiste? Czy miałoby to wpływ na umowę kredytową?

Napisany przez brainy
Nowoczesna forma gry w Czarnego Piotrusia: Udało nam się osiągnąć nasz cel. Bank trochę stracił twarz, ale umowę kredytową uchronił przed zakwestionowaniem.

Oczywiście, dla banku, bardzo głupie jest sformułowanie w umowie kredytowej. To mogłoby zaangażować sądy. Jak się to skończy, zależy od spożycia narkotyków przez sędziów.

Chciałbym się zorientować, czy zobowiązanie konta jest również zawarte w nowych umowach.

Więc sprawdziłem swoją umowę pożyczki w kilku kancelariach, aby zobaczyć, czy istnieje możliwość podważenia umowy. Wspomniałem o tym również na forum kilka lat temu, ale ostatecznie nic z tego nie wyszło i wszyscy (podobnie jak prawnicy) uważają, że umowa jest wodoszczelna. Zwłaszcza że [url]konto bankowe[/url] w Sparda miałem już przed zaciągnięciem pożyczki.

Byłoby oczywiście świetnie, gdybym mógł jakoś z tego wyjść, ponieważ obecnie byłbym w stanie spłacić pożyczkę.

Oto pismo od Spardy:

https://www.directupload.net/file/d/...qc36ng_jpg.htm

https://www.directupload.net/file/d/...qw7ea4_jpg.htm

Napisany przez Elmichi
W 2012 roku jako długoletni klient zaciągnąłem kredyt na nieruchomość, który można spłacić najwcześniej w 2023 roku. Zostałem również odrzucony przez kierownika oddziału (który prawdopodobnie nie ma na to wpływu, wygląda na to, że decyzja została podjęta z góry). Zrzeczenie się opłat nie było możliwe w moim przypadku, ponieważ wszyscy klienci są traktowani jednakowo. Moje zgłoszenie, że można traktować innych klientów równie dobrze, zostało odrzucone. Być może takie postępowanie Sparda-Bank otwiera możliwość unieważnienia umowy kredytowej lub wypowiedzenia umowy bez odsetek z powodu jednostronnie podniesionych kosztów/opłat. Czy ktoś ma już pozytywne informacje od prawnika lub innych źródeł? Chętnie na e-mail bezpośrednio do mnie. Przy okazji klienci w wieku od 18 do 25 lat są zwolnieni z opłat, czy to nie jest DYSKRYMINACJA WIEKOWA?! (Bez powiązania z niskimi dochodami lub wykształceniem)

Napisany przez brainy
Ścieżka jest już opisana powyżej. Jeśli nie złożysz sprzeciwu w terminie, nie będziesz mógł zagrać w grę Czarny Piotruś. Jeśli przegapisz termin, możesz spróbować zarzucić dyskryminację wiekową. Funk opublikował na youtube odpowiednie wideo pt. Koronawirus ratuje świat.

Napisany przez Elmichi
Zgodnie z otrzymanymi pismami Bank stwierdziła, że konto wynagrodzeń oraz członkostwo są jedynie warunkiem uzyskania kredytu, a więc konieczne jedynie do momentu wypłaty pożyczki, po czym już nie. Można wątpić, czy zawsze tak było. Zaprotestowałem przeciwko nowym opłatom, w odpowiedzi zagrożono mi wypowiedzeniem umowy, jeśli w ciągu 2 tygodni nie wycofam sprzeciwu. konto wraz z nierozwiązanym kontem oszczędnościowym zostało zamknięte, a dostęp online do obu został po prostu zablokowany. Tak nie zdobywa się nowych klientów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata