- sob sty 04, 2020 10:31 am
"Cześć Kochani Przyjaciele,
mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Od 2006 roku mam darmowe[url]konto[/url] bieżące w Sparda-Bank München. W 2012 roku wziąłem tam [url]kredyt[/url] na moje mieszkanie. W lutym 2023 roku skończę spłacać. Teraz pojawiła się taka sytuacja: Sparda-Bank München wprowadza opłaty za dotychczasowe darmowe [url]konto[/url] bieżące od 1 kwietnia. Opłaty te wynoszą 1,90 € za konta prowadzone online lub 4,90 € dla pozostałych. Dodatkowo pobierana jest opłata w wysokości 12 € rocznie za kartę debetową oraz 29,90 € za kartę MasterCard.
Od dłuższego czasu przymierzam się do przejścia do Sparkasse, ponieważ ta ostatnia ma dużo gęstsza sieć oddziałów i bankomatów oraz oferuje różnorodne dodatkowe usługi, jak płatność mobilna czy na przykład przelewy SEPA Instant Transfers. Sparda-Bank München niestety pozostała w XIX wieku i nie wykazuje chęci w podejmowaniu jakichkolwiek postępów.
Jak wspomniałem, chciałbym przejść do Sparkasse, gdzie kosztuje to tylko 4,50 € miesięcznie. Nie zależy mi tak bardzo na opłacie, ale na obsłudze, a w przypadku Sparda-Bank jestem po prostu bardzo niezadowolony.
Niestety, mam teraz problem: We fragmencie umowy kredytowej na Standardową Europejską Informację o Kredycie znajduje się taki akapit:
15. Obowiązek prowadzenia konta bankowego i wynagrodzenia u kredytodawcy
Obowiązuje obowiązek prowadzenia konta bankowego i wynagrodzenia u Sparda-Bank München eG, Arnulfstraße 15, 80335 München.
Moje pytanie brzmi: Czy to wszystko jest zgodne z prawem i czy Sparda-Bank rzeczywiście może mnie zmusić do dalszego prowadzenia konta bieżącego i wynagradzania u nich po wprowadzeniu opłat? Już byłem w oddziale i powiedziano mi, że nie zaakceptują mojej rezygnacji, ponieważ mam ten obowiązek i zgodziłem się na niego, a rata[url]kredytu[/url] będzie pobierana wyłącznie z konta bieżącego w Sparda-Bank. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z koniecznością prowadzenia konta bieżącego w danym banku i otrzymywania na nie wynagrodzenia. Uważam to za skandal, bo w takiej sytuacji bank może robić ze mną, co chce. Moją kartę kredytową, która była bezpłatna przez wiele lat, a od zeszłego roku kosztowała 20 €, a teraz ma kosztować 29,90 €, już zrezygnowałem. Moją kartę debetową również zrezygnowałem, bo nie jest mi potrzebna i nigdy jej nie używałem, bo wszystkie moje finanse obecnie przechodzą przez N26. Jednak wydaje się, że nie mogę uniknąć konta bieżącego.
Byłbym bardzo wdzięczny za każdą informację i rady!
Z serdecznymi pozdrowieniami i życzeniami udanego Nowego Roku dla wszystkich!
Alexa "
mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Od 2006 roku mam darmowe
Od dłuższego czasu przymierzam się do przejścia do Sparkasse, ponieważ ta ostatnia ma dużo gęstsza sieć oddziałów i bankomatów oraz oferuje różnorodne dodatkowe usługi, jak płatność mobilna czy na przykład przelewy SEPA Instant Transfers. Sparda-Bank München niestety pozostała w XIX wieku i nie wykazuje chęci w podejmowaniu jakichkolwiek postępów.
Jak wspomniałem, chciałbym przejść do Sparkasse, gdzie kosztuje to tylko 4,50 € miesięcznie. Nie zależy mi tak bardzo na opłacie, ale na obsłudze, a w przypadku Sparda-Bank jestem po prostu bardzo niezadowolony.
Niestety, mam teraz problem: We fragmencie umowy kredytowej na Standardową Europejską Informację o Kredycie znajduje się taki akapit:
15. Obowiązek prowadzenia konta bankowego i wynagrodzenia u kredytodawcy
Obowiązuje obowiązek prowadzenia konta bankowego i wynagrodzenia u Sparda-Bank München eG, Arnulfstraße 15, 80335 München.
Moje pytanie brzmi: Czy to wszystko jest zgodne z prawem i czy Sparda-Bank rzeczywiście może mnie zmusić do dalszego prowadzenia konta bieżącego i wynagradzania u nich po wprowadzeniu opłat? Już byłem w oddziale i powiedziano mi, że nie zaakceptują mojej rezygnacji, ponieważ mam ten obowiązek i zgodziłem się na niego, a rata
Byłbym bardzo wdzięczny za każdą informację i rady!
Z serdecznymi pozdrowieniami i życzeniami udanego Nowego Roku dla wszystkich!
Alexa