Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie informacje są obowiązkowe w oświadczeniu samodzielności?

Napisany przez Tilmann80
Cześć wszystkim,

Moja żona i ja właśnie stoimy przed pierwszym etapem finansowania budowy, a formularz samoopisu banku pyta m.in. o postępowania upominawcze, pozwy o zapłatę, egzekucje, postępowania w celu złożenia oświadczenia majątkowego, postępowania upadłościowe.
Sześć lat temu miałem egzekucję komorniczą przez IHK, która okazała się nieuzasadniona. IHK chciała ode mnie podatku od działalności gospodarczej, ale jako wolny zawód nie byłem zobowiązany do podatku od działalności gospodarczej. IHK uznała to dopiero po tym, jak komornik już zapukał do mnie.
Czy powinienem to zgłosić? Czy lepiej pominąć?
Jakie konsekwencje ma to dla zdolności kredytowej, jeśli to zgłoszę?
Wtedy sytuacja podatkowa była również nieco burzliwa, więc urząd skarbowy nałożył na mnie karę pieniężną, którą zapłaciłem. Moim zdaniem taka kara nie powinna być uwzględniana, prawda?

Dzięki za informacje i odpowiedzi,

Tilmann

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli to ujawnisz, narażasz się na wątpliwości co do swojej uczciwości płatniczej lub zdolności do zapłaty. Dlatego powinieneś, pomimo że nie jest to kontrolowane i może być kontrolowane tylko z dużym wysiłkiem, wiedzieć, co zrobić - jeśli jesteś pewny swojej zdolności do zapłaty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Tilmann80, jaka jest sytuacja z twoim rejestrem dłużników w Schufa dzisiaj? Czy wciąż widoczne są jakieś sprawy z poprzednich egzekucji sprzed 6 lat?

Napisany przez Tilmann80
Cześć Bankierze,

w Schufie nigdy nie było mowy o egzekucji.

Cześć Tilmann80, pytałem już, jak wygląda dziś twój rejestr dłużników. Sprawdziłeś to? W każdym razie zawsze warto zorientować się w swojej historii kredytowej przed rozmowami z bankiem, zwłaszcza przed uzyskaniem finansowania budowlanego.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
Cześć Tilmann80, jak wygląda dzisiaj Twoje rejestr dłużników w Schufa?
Czy jest tam jeszcze coś z wykonania sprzed 6 lat?

Bankkaufmann, o co pytasz tutaj? Sama nie zrozumiałem. Chodzi ci o Schufę i rejestr dłużników? Piszesz Schufa rejestr dłużników, ale to są 2 różne bazy danych i rejestr dłużników w ogóle nie jest sprawdzany przez banki.

Co do kary pieniężnej nałożonej przez urząd skarbowy, nie jest ona nigdzie rejestrowana, a w odniesieniu do egzekucji przymusowej ze strony IHK jasno stwierdza, że okazała się być nieuzasadniona. Co ma być widoczne, skoro nigdy nic nie było zarejestrowane?

Oczywiście, Schufa i rejestr dłużników to dwie różne rzeczy. Polecam po prostu, na podstawie mojego wieloletniego doświadczenia w tej dziedzinie, wcześniej sprawdzić Schufę. I również oddzielnie zerknąć do rejestru dłużników. To czysta ostrożność, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Oczywiście dotyczy to tylko osób, które miały coś w przeszłości. Z punktu widzenia klienta nie trzeba niczego robić.

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie można zrobić wszystko, ale sprawdzenie rejestru dłużników jako zwykły konsument, czy też uzyskanie raportu z firmy Schufa uważam za zbędne i niepotrzebne.

Mała wskazówka: jeśli miało Ci chodzić o obie informacje kredytowe, postaw i albo przecinek między nimi, w innym wypadku konsumenci mogą tego nie zrozumieć.

noelmaxim pisze:
Mała wskazówka: jeśli miałeś na myśli oba pliki informacyjne, to użyj i lub przecinka pomiędzy wyliczeniem, w innym wypadku konsumenci tego nie zrozumieją.

Nawet jeśli ten zdanie zawiera błąd ortograficzny z twojej strony, rozumiem jego sens.

PS: Czyżby wszystkie twoje posty na forum były bez gramatycznych błędów?

Napisany przez NaTwoim13
Więc rób dalej, nie obchodzi mnie to.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata