Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy pożyczka KfW jest sensowna czy nie?

Napisany przez M4v3r1ck
Witajcie,

mam zamiar kupić mieszkanie na własność, które chciałbym zamieszkać.

Budynek wielorodzinny jest domem o efektywności energetycznej klasy 40.

Obecna oferta banku (zobowiązanie zostało już złożone) wygląda następująco:

[url]kredyt bankowy[/url]
400.000,- €
Stopa oprocentowania 0,52%
Rata 1000,- € miesięcznie

Zatem istnieje tu możliwość skorzystania z [url]kredytu[/url] preferencyjnego KfW - jeśli dobrze spojrzałem, to program 124

Teraz moje pytanie, czy (finansowo) opłaca się podzielić [url]kredyt[/url]?

-> 300.000,- € [url]kredyt[/url] od banku o stopie 0,52% ef.
-> 100.000,- € [url]kredyt[/url] KfW 0,75% ef. oprocentowania, ale spłata tylko 90.000,- €

Czy dostanę dofinansowanie (10.000,- €), nawet jeśli złożę wniosek tylko o [url]kredyt bankowy[/url]?

Dziękuję za opinie i wyjaśnienia

Pozdrowienia
Pascal

Napisany przez NaTwoim13
"

Witam wszystkich,

Zamierzam kupić mieszkanie własnościowe, które będę zamieszkiwać.

Budynek wielorodzinny jest efektywnym energetycznie Domem 40.

Obecna oferta banku (zobowiązanie zostało już złożone) wygląda następująco:

Kredyt bankowy

400.000,- €

oprocentowanie 0,52%

rata 1000,- € miesięcznie

Zatem czy sensowne byłoby podzielenie tego [url]kredytu[/url]?

-> 300.000,- € [url]kredyt bankowy[/url] oprocentowany 0,52%

-> 100.000,- € [url]kredyt[/url] KfW 0,75% oprocentowania, ale do spłaty tylko 90.000,- €

Czy dostanę dofinansowanie (10.000,- €), jeśli złożę wniosek tylko o [url]kredyt bankowy[/url]?

Dziękuję za opinie i wyjaśnienia.

Pozdrawiam,

Pascal

Czy oprocentowanie 0,52% obowiązuje na 10 lat? Ile wkładu własnego wnoszą i która bank zaoferował im to oprocentowanie?

Skąd mają informację, że w ramach programu KfW 124 mogą otrzymać 100.000 [url]euro[/url] i spłacić tylko 90.000 [url]euro[/url]? Myślę, że raczej chodzi o program 153, jeśli zakup dotyczy nowego budownictwa, lub 151, jeśli dotyczy zakupu wyremontowanej nieruchomości.

Napisany przez M4v3r1ck
0,52% skuteczne dotyczą wiązania oprocentowania na 10 lat, oferowana mi została ta stopa procentowa przez BBBank.
Wkład własny wynosi 55 tys. €.
Jednakże hipoteka nie zostanie zapisana na nieruchomość, ale na innym obiekcie o wyższej wartości.

Przepraszam - pomyliłem się w programie, tak, powinno być chyba program 153, w którym jest dopłata do spłaty kapitału.
Być może ktoś mógłby mi również wyjaśnić, jaki program byłby najbardziej sensowny.

Budowa wielorodzinnego budynku mieszkalnego ([url]Dom[/url] o efektywności energetycznej 40)
W tym budynku kupię mieszkanie, które będzie przeze mnie zamieszkiwane

Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
W jakim regionie nieruchomość zostanie zakupiona?

Napisany przez M4v3r1ck
noelmaxim pisze:
W jakim regionie nabywana jest nieruchomość?

Karlsruhe / Badenia-Wirtembergia

W jakim kontekście to jest istotne?

Napisany przez M4v3r1ck
Dodatkowe pytanie - jak i gdzie mogę najlepiej porównać, czy opłaca się obniżona spłata? Niestety większość kalkulatorów rat jest niejasna.Dziękuję bardzo

Napisany przez NaTwoim13
Chciałem tylko sprawdzić 0,52%, potrzebuję zawsze lokalizacji, aby móc uwzględnić regionalne banki.

Lepsze oferty to także BBBank i CoBa oferujące około 0,5%.

Warto wspomnieć, że w przypadku mniejszego niż 50% [url]kredytu[/url]. Czy dobrze rozumiem Pana/Pani sugestię, że inna nieruchomość ma służyć jako zabezpieczenie [url]kredytu[/url], musiałaby być warta prawie 750 000 [url]euro[/url].

Beząc obie nieruchomości, oczywiście wygląda to inaczej.

Napisany przez M4v3r1ck
Inna nieruchomość, na którą zostanie wpisane obciążenie hipoteką, jest z reguły bardziej wartościowa. W jaki sposób sytuacja zmieniłaby się, gdyby obie nieruchomości były obciążone?

Wczoraj trochę policzyłem i korzyść z KFW w porównaniu do innych powinna być taka:

Czy istnieją inne argumenty za lub przeciw KFW przy już wspomnianych warunkach?

Mój [url]doradca bankowy[/url] powiedział, że całkiem sporo pracy. Potrzebuje też znacznie więcej dokumentów. Jak wygląda kwestia wypłaty środków? Jak zwykle przetwarzane są te transakcje?

Pozdrawiam,
Pascal Ruf

Napisany przez NaTwoim13
Czy wartość przekracza zazwyczaj 750 000 [url]euro[/url]?

Więcej dokumentów jest potrzebnych w tym sensie, że jeden z wybranych przez KfW doradców energetycznych musi obliczyć efektywność energetyczną. Dlatego koszty związane z tym muszą być uwzględnione, przy czym można otrzymać dodatkową dotację aż do 4 000 [url]euro[/url] (ale tylko częściowo).

Wypłata następuje w ten sam sposób, w jaki jest wypłacana inna [url]pożyczka[/url].

To, co mnie zaskakuje tutaj (i czasami także w innych przypadkach), dlaczego potrzebne są informacje z forum? Te pytania w zasadzie nie powinny się pojawiać, ponieważ powinny być szczegółowo omawiane i wyjaśniane z doradcą.

Napisany przez M4v3r1ck
To zdecydowane - ale myślę, że nie ma to tu znaczenia.

Deweloper jest również doradcą energetycznym, który uzyskuje potwierdzenie od notariusza.

Doradca nie jest zaznajomiony z tematem KfW, musiałby się tutaj douczyć. Z innych banków, z różnych powodów (ustanowienie użytkowania dla moich rodziców na obiekcie podlegającym zabezpieczeniu, zbyt niskie gwarantowane wynagrodzenie w stosunku do prowizji) było odmówione.

Dlatego też, cieszę się z decyzji banku. Z jednej strony chciałbym skorzystać z korzyści oferowanych przez KfW, ale jeśli wiązałoby się to z zbyt dużym nakładem pracy i ryzykiem, że [url]pożyczka[/url] w ramach KfW nie zostanie udzielona, wówczas byłbym skłonny zapłacić dodatkowe około 8500 [url]euro[/url] na czas trwania [url]kredytu[/url], ponieważ oprocentowanie jest już bardziej korzystne w porównaniu z innymi bankami, co pozwoliłoby mi zaoszczędzić.

Napisany przez tomy778
Tak, program KFW ist dostępny dopiero od wczoraj. Mówi, że go tam nie ma... mówi, że nie ma ochoty.

Napisany przez NaTwoim13
Tomy778, Ty lisie, zgadłeś/aś. Przykro mi, ale jeśli chodzi o moją życiową inwestycję w wysokości 400 000 [url]euro[/url], gdzie obciążam jeszcze [url]Dom[/url] moich rodziców, i chciałbym wziąć pożyczkę u doradcy, który jeszcze musi zapoznać się z tematem - tak, który brakuje podstawowej wiedzy - to jest coś nie tak! Bez względu na to, czy [url]doradca[/url] jest laikiem czy próbuje Cię przeciążyć, ponieważ nie zarabia na KfW, nie powinno tak być, ponieważ jest powód do obaw, że jeśli jest laikiem, może również odrzucić wniosek, ponieważ nie dostrzega innego rozwiązania problemu z prawem użytkowania na obiekcie rodziców, który ma być zabezpieczony, niż odrzucające banki, to dla mnie zagadką!
To wszystko nie jest takie straszne, nie ma intencji bycia złym, ale w ten sposób niestety nie można pomóc, być może dlatego, że konsumenci ze względu na poszukiwanie najtańszego rozwiązania mogą być zasłupieni i nie chcą się pomóc.

Napisany przez NaTwoim13
M4v3r1ck pisze:
Deweloper jest także doradcą energetycznym, który składa potwierdzenie poprzez notariusza

Nieistotne, doradcą musi być osoba wpisana na liście doradców uprawnionych przez KfW.

Napisany przez M4v3r1ck
tomy778 pisze:
Programy KFW istnieją dopiero od wczoraj.

On mówi ci, że nie ma go w tym....ma na myśli, że mu się nie chce.

Całkiem możliwe, że jednak przedstawia finansowanie (choć przez wariant zwykłego kredytu bankowego z preferencyjnym oprocentowaniem).

Cytat użytkownika noelmaxim

Tomy778, ty lisie, dobrze to zauważyłeś.

Przepraszam, ale jeśli chcę w swoją inwestycję życiową w wysokości 400 000 euro, gdzie obciążam także Dom moich rodziców, podpisać umowę z doradcą, który musi jeszcze się zaznajomić - tak, brak mu podstawowej wiedzy - to coś jest nie tak!

Niezależnie od tego, czy siedzi tam amator czy chce ich przytłoczyć, ponieważ na KfW nie zarabia, ta sztuka nie powinna mieć miejsca, bo jest powód do obaw, że jeśli - jeśli byłby amator - w następstwie również odmówi, bo jak zamierza rozwiązać problem z prawem użytkowania na obiekcie rodziców, innym niż odrzucające banki, nie jest dla mnie zrozumiałe!

Wszystko to nie jest takie straszne, nie ma w tym złośliwości, ale niestety nie można tak pomóc, być może także dlatego, że klienci w wyniku poszukiwań tzw. najtańszego mogą być zdezorientowani i nie chcą się pomóc.

Co mógłby potencjalnie odrzucić? Przecież mam akceptację.
Jak już wspomniałem - postrzegam to jako formę współpracy - umożliwia finansowanie w korzystnych warunkach, które zostało odrzucone z innych powodów (według mnie błahych).
Różnie można ocenić (rodzinną) sytuację oraz prognozę na przyszłość i zdecydować o finansowaniu.
Oczywiście, można kwestionować temat ewentualnego braku zainteresowania (zyskiem) w związku z KfW - ale najważniejsze jest finansowanie.

Deweloper figuruje jako licencjonowany doradca - sprawdziłem właśnie.

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Co więc miałby w następstwie odrzucić? Przecież mam potwierdzenie.

Czy miałby więc wszystko robić od nowa, jeśli KfW jest pożądane? Czy najpierw nie tworzy się najbardziej odpowiedniego konceptu, jest się świadomym tego, co się planuje i dopiero wtedy się tworzy?

Cytat z M4v3r1ck

Jak już wspomniałem - postrzegam to trochę jako dawanie i branie - umożliwia on finansowanie w korzystnych warunkach, które w innym przypadku (moim zdaniem z drobnostkami) zostałoby odrzucone.

Czy więc chodziło tylko o potwierdzenie? Pragnę zrozumieć to zasadniczo, wszystko w porządku, ale dokładnie tak powstają relacje biznesowe i umowy, których klient potem żałuje, zazwyczaj właśnie wtedy dochodzi do konfliktu, gdy dochodzi, ponieważ podstawowe kwestie nie zostały omówione i przemyślane. Nie musi być tak, może być, ale u mnie brzmi przekonująco i logicznie inaczej! Również kompleksowe doradztwo wygląda inaczej, obejmuje zarówno potwierdzenie, jak i najlepsze warunki.

Cytat z M4v3r1ck

Rozważa (rodzinną) sytuację oraz prognozę na przyszłość i podejmuje decyzję na korzyść finansowania.
Oczywiście można zarzucić tematykę ewentualnego braku zainteresowania (dochodem) KfW - niemniej jednak finansowanie jest najważniejsze.

Czy więc wszystko jest w porządku, nawet jeśli wariant KfW był zdecydowanie tańszy i za to odpowiedzialny jest także doradca zaufania!

Pozostaje tylko mieć nadzieję, i tego państwu życzę, że nie będzie więcej niedociągnięć i niespodzianek, a przede wszystkim że wszystko faktycznie zostało zatwierdzone, a nie tylko ogłoszone!!

Napisany przez NaTwoim13
M4v3r1ck pisze:
Od innych banków otrzymałem odrzucenie z różnych powodów (ustawowe użytkowanie dla moich rodziców na obiekcie pod zastaw).

Jak teraz to zostało inaczej rozwiązane?

Napisany przez M4v3r1ck
noelmaxim pisze:
Jak to teraz zostało inaczej rozwiązane?

Ponieważ już biegną raty kredytowe na mnie, które jednak są opłacane przez moich rodziców, KDF nie było wystarczające.
Jestem właścicielem nieruchomości - moi rodzice mają użytkowanie. W związku z tym te dochody w średnim okresie będą przypisane do mnie.
Moi rodzice potwierdzili pisemnie bankowi, że nadal będą opłacać istniejące raty kredytowe.

To było niemożliwe w tej formie w innych bankach, ale zostało to zaakceptowane tutaj.

Ta konstelacja jest skomplikowana, ponieważ zarówno moi rodzice, jak i ja mamy dodatkowe dochody z najmu za granicą (Francja - blisko aktualnego miejsca zamieszkania), które jednak nie zostały uwzględnione/zaakceptowane przez banki.
To dla mnie zrozumiałe z jednej strony, ale z drugiej strony - ponieważ chcieliby uwzględnić wydatki za granicą.

Dlatego taka konstelacja na razie pasuje.

Aktualnie nie widzę dla siebie żadnych wad, ponieważ zakładam, że po upływie 10-letniego okresu planowej spłaty odsetek, kredyt zostanie całkowicie spłacony lub przynajmniej pozostałe zadłużenie zostanie znacząco zredukowane poprzez dodatkowe spłaty.
Dlatego jedyną wadą - jeśli można to tak nazwać, jest różnica w wysokości około 8500,- € w ciągu 10 lat wynikająca z dopłaty zwrotnej KfW.

Napisany przez NaTwoim13
M4v3r1ck pisze:
Ponieważ już biegną raty kredytowe na mnie, które jednak pokrywane są przez moich rodziców, KDF okazała się niewystarczająca.
Jestem właścicielem nieruchomości - moi rodzice mają użytkowanie. W związku z tym, te dochody w średnim okresie będą kierowane na mnie.
Moi rodzice potwierdzili pisemnie bankowi, że nadal będą pokrywali bieżące raty kredytowe.

To nie było możliwe w takiej formie w przypadku innych banków, jednak tutaj zostało to zaakceptowane.

Konstelacja jest skomplikowana, ponieważ zarówno moi rodzice, jak i ja mamy dodatkowe dochody z wynajmu za granicą (Francja - blisko aktualnego miejsca zamieszkania), które jednak nie zostają uznane/akceptowane przez banki.
Co jest zrozumiałe z jednej strony, jednak z drugiej strony - chcieliby, aby wydatki za granicą były uwzględnione.

Dlatego obecna sytuacja na razie jest dla mnie odpowiednia.

Nie widzę obecnie żadnych wad dla siebie, ponieważ zakładam, że po upływie 10-letniego okresu wiązania oprocentowania, kredyt zostanie całkowicie spłacony lub przynajmniej pozostały kapitał zostanie znacząco zredukowany poprzez dodatkowe spłaty.
Dlatego jedyną wadą - jeśli tak to można nazwać, jest różnica w wysokości około 8500,- € w ciągu 10 lat, która powstaje dzięki dopłacie zwrotnej KfW.

Jeśli są Państwo właścicielem i obsługują raty kredytowe, zawsze przypisywana jest im również czynsz, dlaczego niektóre banki tego nie zrobiły, tłumaczę to brakiem doświadczonego doradcy.

Tak jak to teraz rozumiem, korzystają Państwo dwukrotnie, raz nie jest im przypisywana rata kredytowa, za którą ponoszą odpowiedzialność (jeśli rodzice nie zapłacą, będą musieli zapłacić jako DN), a po drugie dochody im się przypisują.

Brak obciążeń kredytowych w obliczeniach budżetowych pozostaje dla mnie niezrozumiały. Nie mam wiedzy, że BBBank cieszy się tu jakimś szczególnym statusem w porównaniu z wytycznymi dotyczącymi kredytu na nieruchomość mieszkalną.

W każdym razie, jeśli mówią Państwo tak, że umowa została zaakceptowana, to zgodnie z tym ją będą mieli i będzie to też dobre dla Państwa. Jednak dla mnie chodziło tutaj o to (bo sądzę, że nic jeszcze nie jest zobowiązujące), że być może niektóre rzeczy jeszcze nie zostały zrozumiane, gdyż coraz mniej mi się wydaje, że rozumieją Państwo właściwie, dlaczego BBBank wydaje się chcieć zgodzić się na udzielenie im kredytu.

Napisany przez M4v3r1ck
To prawda, w formie nie jest całkowicie poprawne. Jestem właścicielem nieruchomości, jednak użytkowanie wieczyste (prawa i obowiązki -> dotyczące dochodów i kosztów pozostają w gestii moich rodziców). Na nieruchomość zostało zapisane kilka pożyczek. Dwie z nich należą do moich rodziców, którzy również ponoszą prawa i obowiązki związane z umową pożyczki. Trzecią pożyczkę wziąłem ja, jednak raty kredytowe pokrywane są przez moich rodziców. W tej sprawie jestem odpowiedzialny, jednak moimi rodzicami (z powodów rodzinnych) obarczone są koszty. Dziękuję za aktywny udział i informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, więc występują obciążenia wstępne i służy jako zastaw zastępczy?? Z obciążeniami wstępnymi?

Zrozumiałem to tak i twoje wyjaśnienie również brzmi tak, jakby ta nieruchomość miała służyć wyłącznie jako zabezpieczenie zastępcze.

Ale nawet jeśli nie całkowicie, biorąc pod uwagę twoje zgłoszony kapitał własny i zakładając, że obie nieruchomości będą obciążone, również z tego 60% na obranym obiekcie (aby łącznie nie przekroczyć 60% wartości obu nieruchomości), wartość nieruchomości musi być wystarczająco wysoka, aby 1,5-krotność wartości nominalnej plus około 40% (w zależności od tego, ile z kapitału własnego zostanie zużyte na koszty związane z nabyciem) łącznie był poniżej 60% wartości nieruchomości, uwzględniając obciążenia wstępne do uwzględnienia w kapitalizacji (zazwyczaj 1,5-krotność wartości nominalnej).

Subiektywnie (w zależności od wartości nominalnej obciążających obiekt [url]kredytów[/url]), może to wynosić więcej niż moje przewidywane 750 000 [url]euro[/url].

Napisany przez M4v3r1ck
Tak, istnieją, dlaczego nieruchomość nie może służyć jako zabezpieczenie zastępcze?
Obciążenia są niewielkie w stosunku do nowego obciążenia, wartość nieruchomości (zabezpieczenie) jest więcej niż wystarczająca.
Dokładnie - nowa hipoteka będzie zapisana wyłącznie na tej wielorodzinnej nieruchomości - część hipotek zostanie przekazana nowemu kredytodawcy.

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma znaczenia stosunek obciążenia do nowego obciążenia, ale wartość obciążenia pomnożona przez 1 1/2 plus nowe obciążenie nie powinno przekraczać 60% wartości nieruchomości.

Być może tak właśnie jest.

Napisany przez bruno68
Mężczyźnie, mężczyźnie

O czym on w ogóle myśli, jakim oprocentowaniem naprawdę będzie mógł się cieszyć?

Jego rodzice mają prawo do mieszkania w oddziale II księgi wieczystej! To już kosztuje 15 do 20% wartości rynkowej domu.

Następnie są stare długi wpisane do działu III, które zostały przekazane wierzycielom! Warunkiem udzielenia tych zadłużeń jest dodatkowy wzrost oprocentowania o kilka punktów procentowych.

On w ogóle nie wie, które z numerów znajdujących się w dziale III księgi wieczystej zostały przekazane, a które są nadal wolne! Jeśli wszystkie zabezpieczenia hipoteczne zostały przekazane starym wierzycielom, wymagane jest jego zgoda na przeniesienie ich na nowego wierzyciela!
A stary wierzyciel nie musi wyrazić tej zgody, ponieważ byłby to spadek w zabezpieczeniu [url]kredytu[/url]. Może jednak żądać innych równoważnych zabezpieczeń do pełnej spłaty!

To co M4v3r1ck pisze w ogóle nie pasuje do udzielenia [url]kredytu[/url] zgodnie z dyrektywą dotyczącą [url]kredytów[/url] hipotecznych!

Być może powinien raczej zająć się tym,

- jaką wartość ma [url]Dom[/url],
- jakie obniżenie wartości rynkowej spowoduje prawo mieszkania (użytkowanie) jego rodziców,
- jaką nową wartość rynkową domu ma potem,
- powinien od nowo wyznaczonej wartości domu,
- ustalić wartość obciążenia,
- a następnie określić, ile z tego ma zabezpieczonego w hipotece stary wierzyciel!

I żałosny resztek wolnej hipoteki w podziale wierzycieli w niewłaściwej kolejności nie będzie 0,52%, a raczej wcześniej nieogłoszone 1,5% oprocentowania!

A jeśli BBBank chce mieć wyłącznie pierwszy priorytet! Marzenie pęka!

No cóż, reklama kredytowa to jedno, a dział ryzyka to druga strona banku! Jedna strona generuje marzenia, a druga sprawia, że te marzenia pękają jak mydlane bańki!

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, który bez wątpienia jest najlepszym postem, jaki z twojej strony czytałem, od A do Z spójny!

Nie chciałem tego tak opublikować, ale co do meritum masz absolutną rację! Nie chcę zbytnio się czepiać autora wątku (delikatne przeprosiny), ale wiele rzeczy tu nie gra, i na pewno to nie jest sytuacja wyjściowa, która sprawia, że jestem na granicy wydolności, co stanowi jednak tylko 0,5%.

Napisany przez bruno68
Chętnie wyjaśnię M4v3r1ckowi następujące zdanie!

Otóż, reklama kredytowa to jedna strona, dział ryzyka to druga strona banku! Jedna strona wzbudza marzenia, druga strona powoduje, że te marzenia pękają jak bańki mydlane!

Kto nie zna programu xy ungelöst z piątkowego wieczoru z lat 80-tych z Eduardem Zimmermannem, gdzie ostrzegano przed oszustami, wyłudzaczami i przestępcami!

Ale obecnie już to nie działa, jest to nawet prawnie zabronione! Dzisiaj dla naiwnych klientów stosuje się zmodyfikowaną metodę tak powiedział Dr. Goebbels!

Oczywiście klient w kręgu rodzinnym i znajomych pochwali się głośno o swoim sukcesie, że sam otrzymał pożyczkę.

I to na 400 000 €, na 10 lat z niesamowitym oprocentowaniem w wysokości 0,52% rocznie! Całość kosztów odsetek to tylko 2080 €!

Z radością wypełnia się wniosek o pożyczkę, zgadzając się na udostępnienie wszystkich potrzebnych dokumentów, między innymi z Biura Informacji Gospodarczej, Bürgel itp., ale także z sądu rejonowego, gdzie znajdują się księgi wieczyste. Przegląd ksiąg wieczystych oznacza po prostu cyfrowe przesłanie danych do pierwszego urzędnika, który kontroluje kompletność akta klienta.
Następnie akt trafia do urzędnika ds. ryzyka, który czyta wszystko, obciążenia i dawnych wierzycieli, ponieważ zna wszystkich innych pożyczkodawców, wie też, jak się zachowują w kwestii zadłużenia.
Potem zaczyna liczyć: 400 000 € na 10 lat. Oprocentowanie podstawowe 0,52%, stary limit obciążenia 50%, nowy limit obciążenia 150%, dopłata do oprocentowania 1,35%, przeszłe zadłużenie 100%, dopłata do oprocentowania 2 0,90% = Razem 3,77% rocznie.
Oferta pożyczki jest wysyłana bezpośrednio do klienta, dzięki czemu żona może być wykorzystana jako współzawodnik w kwestii nieruchomości na korzyść wierzyciela. Jeśli odmówi podpisania! Ponadto musi dać też wyjaśnienia w rodzinie i w kręgu znajomych: Dlaczego przestał mówić o swojej nieruchomości!
Rada brzmi: Czekanie na Godota (urzędnika ds. ryzyka) po 4 tygodniach jest już przestarzałe!
Klient jest zmuszany do podpisania tego nowego fatalnego nowego kontraktu pożyczkowego, wykorzystując swoją dumę pawiana do zastraszenia wszystkich wokół siebie z rodziny i grona znajomych, aby złożony był z łatwością podpis pod tym finansowo niszczącym nowym kontraktem pożyczkowym!
Bowiem z oferowanych 0,52% oprocentowania i 2080 € kosztów odsetek rocznie, przechodzi się do druzgocących nowych stóp procentowych w wysokości 3,77%. Co oznacza wzrost oprocentowania aż o 725%, prowadząc do nowej rocznej obciążenia odsetkami w wysokości 15 080 €! To oznacza dodatkowe 13 000 € odsetek rocznie i w ciągu 10 lat aż 130 000 €.
Jedna strona to sukces sprzedaży! Z drugiej strony zaś, finansowa prawda!
Jak to mówi się ładnie: Wszyscy gotują na wodzie, tylko ryż mleczny nie, gotuje się na mleku. Ale często przypala się... i wtedy smakuje naprawdę źle!!! Jak te kuszące oferty!
Czy laik naprawdę wierzy, że może zrozumieć lub zawrzeć finansowanie bez fachowej porady?
Dlaczego państwo wprowadziło zgodę na pośrednictwo w dziedzinie pożyczek w 2016 roku. Aby chronić klienta przed oszustwami finansowymi!
A co robi klient? Udaje się do wirtualnego zakończenia transakcji online, gdzie ponownie jest oszukiwany!
Nie trzeba mówić nic więcej, to już przyszłość klienta, gdy bank zamknie drzwi, ponieważ nigdy nawet nie widział osobiście osoby pracującej w banku online! Klient może zostać szybko usunięty anonimowo, między innymi poprzez sprzedaż wierzytelności z powodu niemożności spłaty [url]kredytu[/url], z nieznanych przyczyn!
Bruno68

Napisany przez obelix
Bez względu na zawartość, sposób w jaki piszesz jest naprawdę kiepski i dla mnie trudny do zniesienia.

Dużo gadania, wyrażanie w twoim stylu... strasznie brzydko, a potem niestety pojawia się dużo błędów w pisowni. Gramatyka schodzi na dalszy plan.

W zasadzie poprawna pisownia i gramatyka nie są priorytetem w specjalistycznych forach, ale twój styl pisania utrudnia zrozumienie twoich odpowiedzi i prawie jest to granicą do obrażeń cielesnych.

Mniej (tekstu) często oznacza więcej!

Proszę, nie dziw się, jeśli niektórzy użytkownicy tutaj nie traktują cię poważnie lub nie uważają cię za kompetentnego. To głównie z twojej winy.

Napisany przez bruno68
"Ja Obelix,

warum ich die Joda Sprache verwende? Gepaart mit der fehlerhaften Grammatik? Sagen, kann man viel in der Öffentlichkeit, nur beim Schreiben da sollte man sehr vorsichtig werden! Denn das geschrieben Wort in Web, bleibt solange bestehen bis das Web stromlos wird! Und selbst dann beim wieder anfahren, kann das geschriebene Wort wieder auftauchen!! Ein löschen des geschriebene Wort ist nahezu unmöglich, denn wer weis denn wie häufig das Forum hier un- oder wissentlich oder gar illegal gespiegelt wurden ist!

Ich kenne drei Forum: a) geprellte Strukkis b) neu-geprellte Strukkis und c) geprellte Vermögensberater deren plötzlicher Abschied vom Bildoberfläche unerwartet eintrat! Die Foren a und b deren Betreiber/in ich selbst per Telefongespräche noch kennen gelernt, Sie haben mir immer die gleichen Sätze wie sie geschrieben. Sie haben das immer angekreidet erst nach den Telefongesprächen war dies für Sie verständlich, das warum!

Kurz zu a) und b) beide Foren wurden mit 5 stelligen € Summen auf gekauft zu b) da er nicht verkaufswillig war, durfte er vorzeitig bei der nächsten Umgruppierung freigestellt werden, obwohl ein Großauftrag aus FFM vorlag! Nur wer sitzt denn in FFM? Insider wiesen welche Büros sich in FFM befinden!

zu c) geprellte vermögensberater

11. Juli 2015 ·Die Cyber-Angriffe auf unser Forum waren so stark wie noch nie (offiziell bekannt hat sich zu der Attacke niemand, aber es gibt eine naheliegende Vermutung). Wir prüfen aktuell, den kompletten Inhalt unseres Forums unter einer neuen Domain wieder aufleben zu lassen. Freie Meinungsäußerung zum Thema Vermögensberatung wird also bald definitiv wieder möglich sein! Über einen ggf. neuen Domain-Namen werden wir schnellstmöglich informieren.

12. November 2017

Unser Provider ist tot. Über die Gründe (Kauf?) können auch wir nur spekulieren. Lange lebe das Forum, mit der neuen Domänen Endung:

In Forum b) wussten wir die Insider schon zwei Jahre vor der Pleite der MxG Kassel, welche exorbitalen Summenm da als Schuldsummen sich auftürmen! Und welche Kaufpreis am Ende der Memo bekommen wird, genau 1 € den Mindestpreis, bei Notar! Obwohl die meisten dieser User aus damaligen Forum überhaupt nichts mit dieser Firma zu tunen hatten!

Wenn man das Untere mal durchliest, sollte endlich aufwachen, Fehler kann ich mir in den Zulassung auch nicht erlauben denn dafür sind mir meine Zulassung zu wertvoll! Um Sie wegen falscher oder unrichtiger Aussage zu gefährden!

BGH lässt Werbeonkel Rupert Scholz für Zocker-Papiere haften Markus Kompa12.12.2011

Ein Ex-Verteidigungsminister hatte sich für ein Pleite-Produkt verwandt - wie etliche Politiker vor ihm

Der Bundesgerichtshof hat einen Ex-Politiker und Juraprofessor, der sich als Werbeonkel und Beiratsmitglied für eine schwache Kapitalanlage verwandt hatte,in die Haftung genommen. Der glück- wie farblose Rupert Scholz (CDU), der trotz echten Doktortitels auch als Verteidigungsminister nicht hatte überzeugen können und dann 2005 durch den Vorschlag aufgefallen war, Deutschland atomar zu bewaffnen, hatte sich ein Zubrot als Botschafter des Deutschen Vermögensfonds I verdient. Doch der implodierte nach Intervention der BaFin, obwohl sich der Juraprofessor zuvor von der Beachtung aller denkbaren Anlegerschutzregelungen, die das Fondskonzept auszeichnet, beeindruckt gezeigt hatte.

Als voll durchkontrolliert und von unabhängigen und erfahrenen Persönlichkeiten geleitet hatte Scholz das Finanzprodukt gepriesen, vor dem bereits 2004 Finanz Test gewarnt hatte. Da Scholzens Lobhudeleien u. a. in Form eines Presseinterviews den Anlegerprospekten beilagen, kamen fähige Anwälte auf die Idee, insoweit die Prospekthaftung fruchtbar zu machen.

Nach traditioneller Konzeption des BGB waren Werbeaussagen früher praktisch gar nicht justiziabel, vielmehr galt grundsätzlich nur das, was im Vertrag stand. Übertreibung und Erwecken von unrealistischen Erwartungen gehörten zum Geschäft, bis die Schuldrechtsreform den vormals eng ausgelegten Rechtsbegriff zugesicherte Eigenschaft erheblich weiter fasste und Verkäufer für Anpreisungen und zurechenbare Fehlvorstellungen in die Pflicht nahm. Im besonders PR-anfälligen Bereich der Anlegerprodukte hatte man schon 1991 Regeln für die offiziellen Prospekte aufgestellt, die aufgrund europäischer Vorgaben 2005 durch das Wertpapierprospektgesetz verschärft wurden. Die Rechtsprechung nimmt für fehlerhafte oder unvollständige Angaben in dem Emissionsprospekt einer Kapitalanlage neben dem Herausgeber des Prospekts die Gründer, Initiatoren und Gestalter der Gesellschaft in die Haftung, soweit sie das Management bilden oder beherrschen. Darüber hinaus haften als so genannte Hintermänner alle Personen, die hinter der Gesellschaft stehen und auf ihr Geschäftsgebaren oder die Gestaltung des konkreten Anlagemodells besonderen Einfluss ausüben und deshalb Mitverantwortung tragen.

Scholz sah sich vor Gericht nicht verantwortlich, weil er als Beiratsvorsitzender der Konzerndachgesellschaft keine operative oder organschaftliche Funktion ausgeübt und auch keinen Einfluss auf den Inhalt des Emissionsprospekts genommen, sowie Anfang August 2004 seine Beiratstätigkeit beendet habe. Er wurde jedoch wie folgt zitiert:

Wir wissen, wie wichtig es heute für jeden Menschen ist, frühzeitig eine private Vorsorge anzustreben. Die richtige Entscheidung zu fällen, ist nicht leicht und bedarf einer gründlichen Prüfung mit allen fachlichen und gesetzlichen Aspekten.

Sicherheit und Vertrauen sind auf dem Kapitalmarkt keine Selbstverständlichkeit mehr. Nach Finanzskandalen und unsicheren Börsenzeiten erhält die Verlässlichkeit einer Anlage einen neuen Stellenwert für den Verbraucher. Wir verstehen uns als kompetenter Wegbegleiter unserer Unternehmen gerade im Hinblick auf die Förderung der Kontakte mit Politik und Wirtschaft. Dabei setzen wir uns für die Realisierung der Ziele der Geschäftsleitung ein.

Während das OLG Karlsruhe den Juraprofessor Scholz nicht dem Kreise der Haftenden zuordnete, sah der benachbarte BGH eine Garantenstellung des scheinbar auch in Geldangelegenheiten so kompetenten Staatsrechtlers, der den Eindruck erweckt habe, Einfluss auf das Anlagekonzept genommen zu haben. Aussagen wie Das haben wir geschafft gaben insoweit den Ausschlag zur eigenen Verantwortung. Süffisant merkte der BGH in Randziffer 30 des Urteils an, die Vorstellung als Beiratsvorsitzenden könne für sich genommen ein schutzwürdiges Vertrauen begründen - auch wenn es einen Politiker betrifft. Inwiefern Scholz für seine Jubelperserei letztlich haftet, muss nun wiederum das OLG Karlsruhe klären.

Die in der Presse daraufhin aufgeworfene Frage, ob sich nun auch andere prominente Werbeträger Gedanken um Haftung für ihr Werbepartnerschaften machen müssen, ist jedoch Polemik, denn vorliegend kam es dem BGH auf den mindestens vermeintlichen Einfluss und die fachliche Autorität des namhaften Verfassungsrechtlers an. Ob er dort tatsächlich wirkte, oder lediglich als Frühstücksdirektor seinen Namen verpfändete, vermögen Außenstehende nicht zu beurteilen. Jedoch von Fußballern wie Jürgen Klopp, Oliver Kahn, Felix Magath oder Oliver Bierhoff werden Anleger keine Expertise erwarten, ebenso wenig von Anke Engelke, die für einen Anbieter der Riester- Rente warb.

Politiker als Türöffner der Finanzindustrie

Die Haftung von Werbemaskottchen ist ungewöhnlich, der Einsatz politischer Botschafter hingegen nicht, weshalb sich Herr Scholz fragen lassen muss, ob er wirklich so naiv war, wie er heute tut.

Nun erklärt sich warum ich die Joda Sprache mit Gramatikfehlern, in der Vergangesheits Geschichtsform, oder in Metapherform und unter aller Sau schreibe!

Schreib mal schön ordentlich weiter und tretet nach außen als Experte wie Herr Scholz auf, ein windiger Rechtsanwalt könnte dafür sorgen, das man für seine sehr schön geschriebene Wörter, zur Kasse gebeten werden wird!

In übrigen der Ursprung davon aus den Jahr 1909 von Reichskammergericht, den Vorläufer des heutigen BGH! Also eine Rechtsprechung die etwas älter ist aber die als Grundlage von heute dient und die nachfolgenden Gesetzesänderung zugunsten der Kunden führte!

Nun zu Zukunft: So sieht die Zukunft eine erhebliche Verschärfung der Beratung, egal durch wem ob durch zugelassene Vermittler oder Scheinvermittler. Es gibt noch einen wichtigeren Beitrag der muss noch zusammen gepresst werden! Den liefere ich noch nach!

bruno68
"

Napisany przez NaTwoim13

Napisany przez Dante
Naprawdę jesteś zdezorientowany.

Napisany przez M4v3r1ck
Nie mam pojęcia, co ostatnie 5 postów miało wspólnego z tematem, ale moje pytanie zostało odpowiedziane.
Dlatego wątek można zamknąć/usunąć.

Dziękuję

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata