Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obawy dotyczące refinansowania WHEN lub restrukturyzacji) kredytu/zadłużenia.

Napisany przez whoknows
Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc z moimi zmartwieniami.

Kupiliśmy [url]Dom[/url] (istniejącą nieruchomość w okolicach Monachium) prawie 8 lat temu. Nasze wspólne dochody netto (oboje zatrudnieni na czas nieokreślony) wtedy przekraczały 6000 [url]euro[/url], nie mieliśmy wtedy dzieci. Miesięczna rata to około 2000 [url]euro[/url], czyli 1/3, idealnie (wtedy...).

Cena zakupu 400 tys. [url]euro[/url], nasz kapitał własny prawie 50 tys. [url]euro[/url], więc finansowaliśmy prawie ponad 90%. Obecny pozostały dług to około 250 tys. [url]euro[/url], dodatkowe zobowiązania ([url]kredyty[/url] ratalne) to około 70 tys. [url]euro[/url].

Mamy oszczędności, obecna wartość domu z dużym prawdopodobieństwem przekracza 600 tys. [url]euro[/url] (nawet więcej). Nasza ocena w Biurze Informacji Kredytowej to ponad 98, a branżowa nie jest znana.

Niestety, z powodu choroby nasze dochody netto całkowicie zanikły. Finansowo raty są jeszcze dość wykonalne krótkoterminowo, ale nie na nadchodzące 15-20 lat (całkowita spłata). Choć dochód netto głównego żywiciela rodziny zniknął, dzięki prywatnej renty z powodu niezdolności do pracy, pracy dorywczej i zasiłkowi rodzeństwu nadal mamy miesięczne dochody netto przekraczające 5 tys. [url]euro[/url]. Gdyby wszystko poszło zgodnie z planem, nieruchomość zostałaby spłacona po około 12 latach, niestety życie nie zawsze toczy się zgodnie z planem.

Chcielibyśmy refinansować (najpóźniej) po 10 latach, aby obniżyć miesięczną ratę (znacząco) i ogólnie wydłużyć okres spłaty. Chcielibyśmy także przejść od annuitetu/BSV/TA/Riester do klasycznego annuitetu. W zwykłych kalkulatorach online udało mi się uzyskać miesięczne raty poniżej 1000 [url]euro[/url].

Najbardziej chciałbym:

Zsumowanie wszystkich zobowiązań i wybranie 20-letniej blokady odsetek z amortyzacją 2% i przyjazną opcją dodatkowej spłaty.

Jednak kluczowe pytanie brzmi: Czy jako beneficjent renty z powodu niezdolności do pracy mam odpowiednią zdolność kredytową? (Renta jest na czas nieokreślony, więc > 20 lat).

Proszę bez mądrości życiowej, dziękuję.

Re: Obawy dotyczące refinansowania WHEN lub restrukturyzacji) kredytu/zadłużenia.

Napisany przez NaTwoim13
Whoknows,

jak już informowałem Cię prywatnie, wszystko nie stanowi problemu, wszystko jest możliwe do zrealizowania i przedstawienia.

Rentę z ubezpieczenia na życie również uznaje się jako dochód zrównoważony, jest możliwe opuszczenie istniejącego konceptu po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania i przekształcenie go na nowe warunki.

Oczywiście zdecydują się również zrezygnować z [url]kredytu[/url] z czasowym zawieszeniem spłaty związanym z programem Wohnriester i zaciągnąć klasyczny [url]kredyt[/url] anuitetowy z bezpośrednią spłatą, możliwością dodatkowej spłaty oraz zmiany stóp i okresu spłaty, wyposażony w długi okres wiązania oprocentowania.

Nie martw się, masz wszystkie opcje, wszystko będzie dobrze!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć whoknows, przy wartości pożyczki w wysokości 320 000 EUR (konsolidacja [url]kredytu[/url] hipotecznego i rat) konsolidacja długów w razie twojego dochodu nie stanowi problemu. Czy renta prywatna z tytułu niezdolności do pracy jest czasowa czy czas nieokreślony?

Napisany przez whoknows
Dziękuję za odpowiedź.
na czas nieokreślony, patrz mój pierwszy post.

Napisany przez Batman_BU
Cześć,

Tylko krótka informacja: renta z tytułu niezdolności do pracy (BU) musi być opodatkowana z udziału w zyskach. Ponadto, w zależności od tego, w jaki sposób została uzyskana renta z BU, może istnieć obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego (KV) oraz inna ocena podatkowa.
Ponadto: Renta musi być również wykorzystana do zapewnienia odpowiedniego zabezpieczenia emerytalnego.

Wszystkiego dobrego!

Napisany przez whoknows
Dziękuję za wskazówkę + całkowicie słuszne.

Podatek jest jasny, nie jest to dla mnie tak dramatyczne, stanie się problemem tylko wtedy, gdy pojawi się znaczący dodatkowy dochód.

SK: dlatego trochę ponad minimalne zatrudnienie.

Wiek: Jeśli [url]refinansowanie[/url] się powiedzie, być może będę ponownie bardziej skoncentrowany na tych sprawach. Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście, muszę powiedzieć, że jeśli teraz uda mi się pozbyć się moich długów hipotecznych w miarę możliwości do 60. roku życia, będę bardzo wdzięczny.

@Whoknows, mam pytanie ogólne. Jeśli twoje [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne jest oparte na zatrudnieniu na pół etatu, to jakie może być maksymalne świadczenie emerytalne lub inne dochody, aby nadal być ubezpieczonym na podstawie tego zatrudnienia na pół etatu? Bo pewna znajoma pracuje na pół etatu w biurze podróży i zaczęła zarabiać solidne pieniądze prowadząc własną działalność gospodarczą. Dzięki pracy na pół etatu miała od samego początku [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. W biznesie wszystko szło dobrze, a nagle [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne zażądało opłaty za okres ubiegłych lat w wysokości około 43 000 EUR. Ubezpieczyciel również zaniedbał poprosić o zeznania podatkowe dotyczące działalności gospodarczej. Tak na marginesie. Czy ktoś z ekspertów ubezpieczeniowych wie, ile można zarabiać miesięcznie będąc ubezpieczonym oddzielnie na podstawie pracy na pół etatu? I aby nie otrzymać żądania wpłaty zaległych składek? Do tej pory myślałem, że ubezpieczyciel automatyczne podnosi składkę, jeśli zarabiasz więcej.

Napisany przez whoknows
Ja nie jestem specjalistą od ubezpieczeń. Wszystkie informacje bez gwarancji. Po pierwsze, trzeba odróżnić między ubezpieczeniem dobrowolnym a obowiązkowym. Jeśli jesteś zatrudniony i objęty obowiązkowym ubezpieczeniem (od 450,01 €) inne dochody nie podlegają opodatkowaniu. W przypadku ubezpieczenia dobrowolnego należy również wziąć pod uwagę dodatkowe przychody. Z tego, co wiem, w przypadku umowy na część etatu nie obowiązuje obowiązkowe [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. Również prowadzenie działalności gospodarczej brzmi bardzo jak dobrowolne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne... Na górze popełniłem błąd. Mam umowę o pracę na pół etatu (a nie na minimalny). Ogólnie temat jest dość złożony...

Napisany przez whoknows
Panu Hillermann,

czy mogę zapytać, jakim odsetkiem jest pana zdaniem realne przeprowadzenie całego refinansowania?

ok. 120 000 zł od zaraz (1/3 finansowania domu może zostać refinansowane wkrótce, gdyż zapisy dotyczące kapitału emerytalnego TA-Spsr są dostępne, a także [url]kredyty[/url] ratalne)
ok. 170 000 zł na początku/koniec 2022 roku (2/3 pozostałych długów związanych z domem).

Zdaję sobie sprawę, że bez szczegółów niemożliwe jest udzielenie konkretnej odpowiedzi. Chętnie przyjmę niezobowiązującą ogólną ocenę. Dziękuję.

Cześć whoknows, czy mam teraz przekształcić 120 000 EUR i następnie np. w połowie 2022 roku przekształcić w 170 000 EUR jako [url]kredyt[/url] z gwarancją kursu walutowego?

Napisany przez whoknows
Tak więc byłby mój życzenie, jeśli to możliwe?

Niestety kompletnie nie orientuję się w zakresie hipoteki (obecnie 370T).

Moim życzeniem byłoby 20 lat okresu wiązania oprocentowania (ewentualnie 15 lat, jeśli oznaczałoby to znaczną obniżkę).

Napisany przez NaTwoim13
Masz wszystko pod kontrolą, whoknows.

Napisany przez bruno68
"Może Pan coś wiedzieć,

mam do Pana kilka pytań!

czy jest Pan ubezpieczony w PKV czy GKV?

I dlaczego [url]ubezpieczenie[/url] od stałego niezdolności do pracy?

Jakie [url]ubezpieczenie[/url] od stałego niezdolności do pracy ma Pan? [url]ubezpieczenie[/url] od stałego niezdolności do pracy z zabezpieczeniem emerytalnym czy SBU? Ponadto czy ma Pan [url]ubezpieczenie[/url] od szkód czy [url]ubezpieczenie[/url] sumienne?

Jeśli Pan dobrowolnie kontynuuje [url]ubezpieczenie[/url] w GKV, powinien Pan szybko uregulować zaległe składki! W przeciwnym razie grozi Panu surowa kara ze strony Pańskiej Kasy GKV, najpóźniej w 5. roku po wystąpieniu niezdolności do pracy!

Zanim zbudzi Pan śpiącego psa, powinien Pan przejść z GKV do PKV do 54. roku życia! Dzięki temu będzie miał Pan spokój przed corocznymi kontrolami zdrowia. W końcu to obojętne, gdzie musi Pan płacić miesięcznie 1000 € składek na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne!

Ale w przypadku PKV nie ma to znaczenia! Najważniejsze, że Pan płaci! I proszę, nie bądź Pan głupi i nie podejmuj innej działalności obejmującej obowiązki społeczne! Wówczas znowu automatycznie wpadnie Pan do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego wstecz!

Wreszcie przestań szukać porad w internecie, tam nie ma żadnych porad, tylko chwytliwe gadanie sprzedażowe! Pański przypadek jest bardzo rzadki, nie można oczekiwać rzetelnej i odpowiedniej porady, ponieważ Pański przypadek jest zbyt złożony, a więc potrzebujesz pośrednika posiadającego pozwolenia zgodnie z § 34 c ust. 2 ([url]kredyty[/url] konsumenckie), § 34 d ust. 1 (makler ubezpieczeniowy), opcjonalnie § 34 d ust. 4 ([url]doradca[/url] ubezpieczeniowy) oraz § 34 i (pośrednik w kredycie hipotecznym)!

Nawet jeśli znajdziesz tego jednego pośrednika w swojej okolicy, to kwestia prawa podatkowego nie jest w pełni uregulowana, ponieważ pośrednikowi wolno odpowiadać tylko na najprostsze pytania podatkowe, które nie mieszczą się w jego uprawnieniach! Tyle, by mógł pracować w ramach swoich uprawnień!

Co do kwestii refinansowania:

a) aktualny dług około 250 tys.

b) dodatkowe zobowiązania ([url]kredyty[/url] ratalne) około 70 tys.

c) W zwykłych kalkulatorach online mogłem uzyskać miesięczne raty poniżej 1 tys. [url]euro[/url].

d) Najchętniej miałbym: Połączenie wszystkich zobowiązań wraz z zabezpieczeniem na 20 lat z odsetkami na poziomie 2% i możliwością hojnych dodatkowych spłat.

Odpowiedź na Pana pytania:

e) około 120 tys. natychmiastowo (1/3 finansowania domu można wkrótce refinansować, jako przydział TA-Spsr BSV + [url]kredyty[/url] ratalne)

f) około 170 tys. w połowie/końcu 2022 roku (2/3 pozostałego długu hipotecznego).

Co do a) ta suma długu jest zgodna, przecież ma Pan [url]Dom[/url]!

Co do b) Skąd się wzięło te dodatkowe 70 000 € zadłużenia? Podczas niezdolności do pracy czy przed nią? Moja rada: Zniszcz wszystkie karty kredytowe teraz! I jak najszybciej zrezygnuj z wszelkich kart!

Co do c) Kalkulatory online liczą tak długo, aż sami dostaną pieniądze na pożyczkę! Całkowicie bezwartościowe w Pańskim przypadku i innych przypadkach!

Co do d) Było, nie było!; raczej marzenie niż rzeczywistość, oczywiście otrzyma Pan umowę kredytową na 20 lat, ale nie ma to nic wspólnego z uzgodnioną stopą procentową! Jeśli przeczyta Pan § 490 ust. 3 BGB, to jako specjalista odniesie się Pan do tego, co jest tam napisane! Jeśli odsetki wzrosną w trakcie trwania [url]kredytu[/url], a wartość domów spadnie o połowę, to jako właściciel nieruchomości powinien Pan dokładnie zbadać § 314 ust. 1 BGB. Chociaż umowa kredytowa jest wiążąca, to stopa procentowa pozostaje swobodna!

Bo kto wie, jak rozwijają się odsetki po podpisaniu umowy! Z tego powodu nawet przy wspomnianych w ustawie § 489 ust. 2 BGB, 10 latach zabezpieczenia odsetek są prawdziwe luki! Gdy odsetki rosną, wartość domów spada lub stopa obciążenia rośnie powyżej 100%! Dlatego nieuregulowane jest prawo do nadzwyczajnego wypowiedzenia umowy przez wierzyciela, pomimo ważnej umowy kredytowej!

Co do e) związek między c, e i f jest niewątpliwy! Żaden kalkulator online nie uwzględnia poprawnie tej sytuacji, ponieważ ta sytuacja zależy od każdego przypadku i dlatego nie rozwiąże jej żadna reklama! Jest to jednoznacznie uregulowane w § 505 c BGB!

Aby w ogóle zrozumieć sytuację, musiałby Pan sam określić, która hipoteka odpowiada za które pożyczki lub [url]kredyty[/url] konsumpcyjne! Jak Pan napisał, cena zakupu 400 tys. € / z czego 90% [url]kredytu[/url] = 360 tys. €, plus 15% odsetek, 2 lata daje 120 000 €, razem przekazano hipotekę i zakup wynosi 480 000 €!

Teraz pojawia się pytanie, kto jest wierzycielem? Jeden czy więcej? I na jakiej pozycji w tej hipotece są wpisani? Która hipoteka zostaje uwolniona do 60%? A może tylko do 100% wartości domu? Tutaj tylko biegły rzeczoznawca może pomóc, którego można zatrudnić w sądzie rejonowym za opłatą wce! Jednak to nie przynosi skutku wobec kredytodawcy, patrz także § 505 c BGB, brak odpowiedniej zabezpieczenia! A w przeciwnym razie, niesprawiedliwie wysokie odsetki!

Również kredytodawca może żądać od dłużnika, zgodnie z § 241 BGB ust. 1 ostatnie zdanie: Świadczenie może również polegać na zaniechaniu!. Ponieważ nie można oczekiwać zwrotu długu zastawu przez wierzyciela! Co faktycznie sprawia, że zaplanowane [url]refinansowanie[/url] pozostaje niemożliwe!

Nie bez powodu ustawodawca, od 2007, 2014 i 2016 roku, wymaga pewnej wiedzy specjalistycznej dla zawodów związanych z ubezpieczeniami, instrumentami finansowymi i udzielaniem [url]kredytów[/url]! Aby uniknąć takich finansowych wpadek, które dla dotkniętych nimi mogą prowadzić do niezręcznej sytuacji ekonomicznej!

Bruno68
"

Napisany przez whoknows
noelmaxim pisze:
Wszystko jest już u Ciebie, whoknows.

Przepraszam, ale na co to się odnosi? Aktualnie nie mam żadnych informacji.

Napisany przez whoknows
bruno68 pisze:
Kto wie,

mam kilka pytań do Ciebie!

Jesteś ubezpieczony prywatnie czy na mocy ustawy?
A dlaczego ubezpieczenie od niezdolności do pracy? Jakie ubezpieczenie od niezdolności do pracy posiadasz? ubezpieczenie od niezdolności do pracy związane z emeryturą pracowniczą czy niezależne ubezpieczenie od niezdolności do pracy? Ponadto, czy masz ubezpieczenie od uszczerbku czy sumy ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

Jeśli dobrowolnie kontynuujesz ubezpieczenie w Narodowym Funduszu Zdrowia, powinieneś uregulować zaległe składki jak najszybciej! W przeciwnym razie Twoja kasa chorych uderzy w cię najpóźniej w 5. roku po wystąpieniu niezdolności do pracy!

Zanim obudzisz śpiące psy, powinieneś dokonać zmiany z ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia na prywatne ubezpieczenie zdrowotne do 54 roku życia! W ten sposób unikniesz corocznej kontroli stanu zdrowia. Ostatecznie nie ma znaczenia, gdzie musisz płacić miesięczne składki zdrowotne w wysokości 1 000 euro!
Ale w przypadku prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego nieważne, jak! Najważniejsze, że płacisz! I nie bądź głupi i nie podejmuj żadnej innej działalności socjalnie odpowiedzialnej! W przeciwnym razie wrócisz z powrotem do Narodowego Funduszu Zdrowia!

Bruno - nie mam pojęcia, co chcesz mi powiedzieć?
Jestem laikiem i dlatego zwracam się do tego forum.
Mam małą ochotę szukać w internecie paragrafów, równie mało mogę zrozumieć, jaka jest twoja podstawowa wiadomość??

Mam ubezpieczenie od niezdolności do pracy z powodów zdrowotnych (to właśnie dla tego jest ubezpieczenie od niezdolności do pracy???)
Czy zalecasz mi przejście na prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Być może z powodów zdrowotnych byłoby to trudne??
ubezpieczenie od niezdolności do pracy niezależne! Jestem ubezpieczony obowiązkowo, patrz moje poprzednie wpisy?

Przestań już szukać porad w internecie, tutaj nie ma porad, są tylko wyświechtane gadki! Twój przypadek jest bardzo, bardzo rzadki, dlatego nie powinieneś oczekiwać kompleksowego doradztwa, ponieważ twój przypadek jest zbyt skomplikowany. Potrzebujesz pośrednika, który posiada zezwolenia zgodnie z § 34 c ust. 2 (kredyt konsumpcyjny); §34 d ust. 1 (makler ubezpieczeniowy), ewentualnie § 34 d ust. 4 (doradca ubezpieczeniowy) oraz § 34 i (pośrednik w kredytach hipotecznych)!
Nawet jeśli znajdziesz tego jednego pośrednika w swojej okolicy, kwestia podatkowa nie jest jasno uregulowana, ponieważ pośrednikowi wolno odpowiadać tylko na najprostsze pytania podatkowe, które wykraczają poza jego zezwolenie! Wystarczająco dużo, żeby działał w ramach swojego zezwolenia!

I czy zalecenie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego dla wszystkich jest rzetelne? Co w przypadku, gdyby miałem 20 dzieci w domu? Czy twoje zalecenie wciąż obowiązuje?

Na temat refinansowania

a) Nic nie stoi na przeszkodzie temu zadłużeniu, przecież masz swój Dom!
b) Skąd się wzięły te dodatkowe długi w wysokości 70 000 €? Podczas okresu niezdolności do pracy czy z powodu rzeczywistej konsumpcji przed niezdolnością do pracy? Moja rada: zniszcz teraz wszystkie karty kredytowe! I zrezygnuj z kart tak szybko, jak to możliwe!
c) Kalkulatory online liczą do momentu, aż sami otrzymają pieniądze za zaciągnięcie kredytu! Całkowicie bezużyteczne w twoim przypadku i w innych przypadkach tych obliczeń!
d) Gdyby, gdyby, babka była dziadkiem!; raczej życzenie niż rzeczywistość, oczywiście otrzymujesz umowę kredytową z okresem spłaty 20 lat, która jednak nie ma nic wspólnego z ustalonym oprocentowaniem! Jeśli przeczytasz § 490 ust. 3 Kodeksu cywilnego jako fachowiec, zrozumiesz, o co chodzi! Jeśli stopy procentowe wzrosną w trakcie trwania kredytu i przez to wartość domów spadnie o połowę, jako właściciel domu powinieneś dokładnie przestudiować § 314 ust. 1 Kodeksu cywilnego. Nawet jeśli umowa kredytowa z ramowym terminem spłaty jest dla ciebie wiążąca, oprocentowanie pozostaje zawsze niezależne!
Ponieważ nikt nie wie, jak rozwijać się będą stopy procentowe po zawarciu umowy! Dlatego nawet w przypadku wymienionego ustawowo § 489 ust. 2 Kodeksu cywilnego istnieją istotne luki w rzekomej stabilności oprocentowania na 10 lat! Jeśli stopy procentowe wzrastają, wartości domów spadają lub limit obciążenia hipotecznych rośnie powyżej 100%! Dlatego nadzwyczajne prawo wypowiedzenia przez wierzyciela jest nienaruszalne i pomimo ważnej umowy kredytowej niepodważalne!

e) Tutaj związek między c, e i f jest jednoznaczny! Żaden kalkulator online nie potrafi właściwie uwzględnić tej sytuacji, ponieważ jest ona uzależniona od indywidualnych okoliczności i jest nie do rozwiązania za pomocą narzędzi marketingowych! To jasno określone w § 505 c Kodeksu cywilnego!
Żeby w ogóle się zorientować, musisz sam wiedzieć, które kredyty zabezpieczone mają związek z jakimi zabezpieczeniami hipotecznymi lub kredytami konsumpcyjnymi! Według twoich danych cena zakupu wynosiła 400 tys. euro / z czego 90% stanowią kredyty = 360 tys. euro, plus 15% odsetek, 2 lata daje 120 000 euro, w sumie 480 000 euro zastaw hipoteczny!

Teraz pojawia się pytanie, kto są wierzyciele? Jeden czy kilku? I w jakiej kolejności są wpisani w zabezpieczenie hipoteczne? Który zabezpieczony kredyt staje się bezpłatny do 60%? A może tylko do 100% wartości nieruchomości? Tutaj może pomóc tylko rzeczoznawca, którego możesz wynająć za opłatą w sądzie rejonowym w celu ustalenia wartości rynkowej! To jednak nie ma prawnego zobowiązania wobec wierzyciela, ale pozwala uniknąć odmowy wierzyciela zgodnie z § 505 c Kodeksu cywilnego ze względu na niewystarczające zabezpieczenia! Alternatywnie: niesłychanie wysokie odsetki!
Również wierzyciel może zażądać od dłużnika zgodnie z § 241 ust. 1 ostatnie zdanie Kodeksu cywilnego: Świadczenie może być zrealizowane także poprzez zaniechanie!. Ponieważ zwrot długu zabezpieczonego przez wierzyciela nie jest możliwy! Zatem planowana restrukturyzacja długu jest faktycznie niemożliwa!

Nie bez powodu l egislator od 2007, 2014 i 2016 roku wymaga pewnej wiedzy fachowej dla zawodów związanych z ubezpieczeniami, finansowymi instrumentami oraz udzielaniem kredytu! Ma to na celu uniknięcie błędów finansowych, które mogłyby doprowadzić dotkniętych nimi do chaosu finansowego!

Bruno68

Nic nie rozumiem.
Ani 15% odsetek, ani 2 lata, ani 480 tys. euro zastawu hipotecznego??
Tak samo jak innego, jako laik, nie jestem w stanie zrozumieć, mam jednak nadzieję, że podsumowane pozostałe długi nie przekroczą 60% limitu obciążenia (subiektywnie oszacowane, powinno być tak).

Podejrzewam, że chcesz mi powiedzieć, żebym cierpliwie znosił swoje nieszczęście? Innej podstawowej wiadomości nie jestem w stanie wyczytać z Twojego wpisu.

Napisany przez bruno68
"Ktoś, kto wie,

tu jest zachęta: Jeśli chcesz stracić swój [url]Dom[/url], dalej zachowuj się jak naiwniak!

Twój [url]ubezpieczenie[/url] przeciwko utracie zdolności do pracy nie jest problemem, lecz suma ubezpieczenia, to jest błąd! Jest za niska!

a) Nie mam zielonego pojęcia.

b) Ani oprocentowanie 15%, ani 2 lata, ani 480 tys. długu hipotecznego??

c) Reszty nie jestem w stanie zrozumieć jako laik, ale mam nadzieję, że łączny dług maksymalny wynoszący 60% pożyczki hipotecznej jest spełniony (moja subiektywna ocena sugeruje, że powinno tak być).

co do a) Tak, zostaliście oszukani i trzymani w niewiedzy!

co do b) Czy kiedykolwiek zajrzeliście do księgi wieczystej waszego majątku? Na pewno nie! W przeciwnym razie byście to już przeczytali!

Zadłużyliście się, dając zabezpieczenie, wasz [url]Dom[/url]! Abyście zrozumieli, nie oddajecie tylko zabezpieczenia w zamian za długi, ale także ponosicie koszty związane z licytacją komorniczą, rosnące odsetki i koszty prawne do czasu licytacji!

Wasza umowa kredytowa gwarantuje spłatę [url]kredytu[/url], ale wymienione koszty (oprócz 15% rocznie, 2 lata) do czasu licytacji mają dodatkowy 30% nakład! Ponieważ między wypowiedzeniem umowy a egzekucją komorniczą mogą minąć do 2 lat!

Dlatego np. przy zakupie domu za 450 000 € z dodatkowymi kosztami zostanie wpisane jako 600 000 € w księdze wieczystej! A jeśli dług wynosi już tylko 1 €, wierzyciel wcale nie musi zwalniać hipoteki!

Hipoteki nie mają nic wspólnego z długami pieniężnymi, stanowią jedynie pierwszeństwo w spłacie długów! Oznacza to, że jeśli wasz [url]Dom[/url] zostanie sprzedany na licytacji, macie roszczenie jako roszczenie wtórne do pozostałej kwoty, która zostanie przydzielona wam po zakazie wzbogacenia!

Ruszaliście finansowym ogromnym kołem, nie zrozumiawszy niczego!

Oczywiście nie ma tylko jednego wierzyciela, w przeciwnym razie nie otrzymalibyście [url]kredytu[/url] konsumenckiego w tej wysokości! Nikt nie pożyczy człowiekowi 70 000 € bez zabezpieczenia, te długi będą również zabezpieczone w księgach wieczystych waszego majątku! Dlatego nie jest wpisanych 70 000 €, ale 91 000 €!

Wynika z tego, że wasi wierzyciele są więcej niż dwaj! Wasza obecna obciążona własność wynosi około 100% wartości rynkowej waszego domu! Czyli 0% marginesu na [url]refinansowanie[/url]! Wpadliście w pułapkę konsumpcji i nawet gdy zostaliście objęci ubezpieczeniem od utraty zdolności do pracy, nie zmniejszyliście swojego stylu życia, tylko kontynuowaliście go jak wcześniej! Pomimo braku 1000 € miesięcznie netto!

Teraz zaczynacie zauważać, że coś jest nie tak, że coś nieokreślonego zapowiada się w przyszłości. Dlatego też pytacie o [url]refinansowanie[/url]! Ale sami nie potraficie określić, co jest wpisane w księdze wieczystej! Dlatego też jest niemożliwe otrzymanie nawet przychylnego odpowiedzi na wniosek [url]kredytowy[/url]. Bo jeśli nie wiecie, co jest wpisane w księdze wieczystej, to nie zrozumiecie dlaczego wniosek [url]kredytowy[/url] mógłby zostać odrzucony!

I najgorsze byłoby: Mieć wpis w Biurze Informacji Kredytowej, że odrzucono wniosek [url]kredytowy[/url]! Wtedy byłby to cios w szyję, który właśnie chcieliście uniknąć!

Wszystko inne jest powyżej, jak powinniście postępować w przyszłości: Przez lata żyć nawet na wodzie i chlebie, aby pozbyć się długów!

bruno68
"

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Kto wie,

jest tut zachęta: Twoje własne mieszkanie, jeśli chcesz je stracić, to nadal udawaj nieświadomego!

Twoje ubezpieczenie nie jest problemem, problemem jest suma ubezpieczenia, to jest błąd! Jest za niska!

do a) Tak, po prostu trzymali cię za niewinnego!
do b) Czy kiedykolwiek przeczytałeś swoją własność w księdze wieczystej? Na pewno nie! W przeciwnym razie byś to przeczytał!
Masz długi, zabezpieczyłeś je, swoim domem! Abyś zrozumiał, nie oddajesz tylko zabezpieczenia długów, ale także koszty licytacji komorniczej, narastające odsetki i koszty prawne do czasu licytacji!
Ponieważ twój umowa kredytu zabezpiecza tylko kredyt, wymienione koszty dodatkowe (oraz 15% rocznie, 2 lata) do licytacji, te 30% dodatkowe! Ponieważ między wypowiedzeniem umowy a egzekucją mogą upłynąć nawet 2 lata!
Dlatego jeśli, na przykład, cena zakupu domu wynosi 450 000 € z kosztami dodatkowymi, zostanie wpisana 600 000 € w księdze wieczystej! A jeśli długi wynoszą tylko 1 €, wierzyciel wcale nie musi anulować hipoteki!
Dopiero gdy ostatni 1 € zostanie zapłacony, przysługuje im hipoteka. Hipoteki nie mają nic wspólnego z długami pieniężnymi, służą tylko jako uprzywilejowanie spłaty długów! To oznacza, że jeśli twój Dom zostanie sprzedany przymusowo, masz prawo do wypłaty nadmiaru jako roszczenie rejestru wtórnego, nadmiar zostaje przyznany tobie, zgodnie z zakazem wzbogacenia!

Obróciliście finansowe koło olbrzymich rozmiarów, nie mając zielonego pojęcia, co robicie!

Oczywiście nie istnieje tylko jeden wierzyciel, inaczej nie otrzymalibyście kredytu konsumpcyjnego w takiej wysokości! Nikt nie udziela 70 000 € ludziom bez zabezpieczeń, te długi muszą być zabezpieczone na hipotecznie! Dlatego nie jest wpisane 70 000 €, lecz 91 000 €!

W związku z tym, wasi wierzyciele są więcej niż dwaj! Wasza obecna obciążona własność wynosi około 100% wartości rynkowej waszego domu! Więc nie ma 0% możliwości refinansowania! Wpadliście w pułapkę konsumencką i nawet gdy staliście się przypadkiem podmiotem ubezpieczenia, nie zmniejszyliście swojego stylu życia, ale kontynuowaliście go jak wcześniej! Nawet pomimo braku 1000 € miesięcznie netto!

Teraz zaczynacie zauważać, że coś jest nie tak, coś niepewnego zapowiada się w przyszłości. Stąd wasze pytanie o refinansowanie! Ale sami nie potraficie powiedzieć, co znajduje się w księdze wieczystej! Dlatego nawet niemożliwe jest uzyskanie jakiejkolwiek zgody na umowę kredytową. Ponieważ jeśli nie wiecie, co znajduje się w księdze wieczystej, nie zrozumiecie również, dlaczego wasze wniosek kredytowy mógłby być negatywnie rozpatrzony!

A najgorsze byłoby: mieć wpis w bazie dłużników, że wniosek kredytowy został odrzucony! Wtedy doszłoby do złamanie karku, które tak naprawdę chcieliście uniknąć!

Wszystkie inne wskazówki znajdziecie powyżej, jak powinniście postępować w przyszłości: latami żyć na chlebie i wodzie, aby pozbyć się długów!

bruno68

Powiedz, Bruno, przestań zażywać te środki lub zażywaj te właściwe!!

Z góry mówiąc, tylko twoje wpisy sugerują, że tylko amatorzy tu się bawią!! Co było nie tak w tym, że przedstawiłeś swój przypadek tutaj, szukając pomocy i informacji, które rzeczywiście otrzymuje również TE? Pomoc i informacje m.in. od ekspertów, którzy posiadają wymaganą przez ciebie zezwolenie i kwalifikacje?

Przejdźmy do faktów:

1) TE otrzymuje rentę z ubezpieczenia chorobowego w wysokości 4 000 euro, do osiągnięcia wieku emerytalnego, co jest w tym za niskie, pomijając fakt, że wystąpił przypadek ubezpieczenia chorobowego, do którego nie można tak prosto i głupio, zwłaszcza obok pomocy, podejść?
2) TE posiada Dom o wartości 650 000 euro, z pozostałym długiem w wysokości 250 000 euro! Co tam szukasz zupełnie bezsensownie i niezapytany o licytację przymusową i tak dalej? Jak to ma być zrobione i przede wszystkim, gdzie jest nagła potrzeba, aby się tego trzymać?
3) TE prosi cię, abyś odstąpił od pomocy, co robisz?
4) Czy znasz osobę TE osobiście, znasz dodatkowe informacje osobiste?
5) Skąd wiesz, że prywatne pożyczki są zabezpieczone hipotecznie? Kto coś takiego robi?
6) Tu nie dostrzegam niewiedzy, raczej brak wiedzy, aby zadawać pytania i otrzymać odpowiedzi (w postaci pomocy).
7) Od kiedy odmowy kredytów są raportowane w Schufie???

Od ciebie dochodzi tylko głupia i przede wszystkim niekompetentna gadanina, ciągle nie na temat i często podnoszenie nowej sprawy, która nie ma nic wspólnego z tematem!

Napisany przez whoknows
Nie mogłem tego lepiej napisać !!! Bruno - Jesteś doradcą ds. zabezpieczenia i finansowania budowy? Gdybym miał podobnie wysokie wymagania w mojej starej pracy, prawdopodobnie nadal bym ją wykonywał. Ponieważ podejrzewałem, jakiego rodzaju ludzie tu czasami grasują, patrz mój komentarz na początku: Proszę, bez życiowych mądrości, dziękuję. Co do Twojego błędu dotyczącego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, nie mam więcej uwag?!? Już nie jest to konieczne, sam to wiesz! Ocena: niedostateczny. Czy jako właściciel nie powinienem zostać poinformowany o zmianach w księdze wieczystej, prawda??? Trzymam się swojego stanowiska, że podczas zakupu sprzed lat przejąłem starą hipotekę poprzedniego właściciela w wysokości 400 tys. marek niemieckich + nową w wysokości 170 tys. [url]euro[/url], co daje ~ 374 tys. [url]euro[/url]. Ponadto, ogólnie i także w odniesieniu do Twoich chaotycznych zarzutów: Czy mam się tłumaczyć Tobie lub komuś innemu poza moją żoną? Jeszcze raz proszę: Proszę wyładować swoją złą opinię gdzie indziej, ale nie tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata