Re: Obawy dotyczące refinansowania WHEN lub restrukturyzacji) kredytu/zadłużenia.
Napisany przez whoknows -
- czw sty 09, 2020 9:21 pm
Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc z moimi zmartwieniami.
Kupiliśmy[url]Dom[/url] (istniejącą nieruchomość w okolicach Monachium) prawie 8 lat temu. Nasze wspólne dochody netto (oboje zatrudnieni na czas nieokreślony) wtedy przekraczały 6000 [url]euro[/url] , nie mieliśmy wtedy dzieci. Miesięczna rata to około 2000 [url]euro[/url] , czyli 1/3, idealnie (wtedy...).
Cena zakupu 400 tys.[url]euro[/url] , nasz kapitał własny prawie 50 tys. [url]euro[/url] , więc finansowaliśmy prawie ponad 90%. Obecny pozostały dług to około 250 tys. [url]euro[/url] , dodatkowe zobowiązania ([url]kredyty[/url] ratalne) to około 70 tys. [url]euro[/url] .
Mamy oszczędności, obecna wartość domu z dużym prawdopodobieństwem przekracza 600 tys.[url]euro[/url] (nawet więcej). Nasza ocena w Biurze Informacji Kredytowej to ponad 98, a branżowa nie jest znana.
Niestety, z powodu choroby nasze dochody netto całkowicie zanikły. Finansowo raty są jeszcze dość wykonalne krótkoterminowo, ale nie na nadchodzące 15-20 lat (całkowita spłata). Choć dochód netto głównego żywiciela rodziny zniknął, dzięki prywatnej renty z powodu niezdolności do pracy, pracy dorywczej i zasiłkowi rodzeństwu nadal mamy miesięczne dochody netto przekraczające 5 tys.[url]euro[/url] . Gdyby wszystko poszło zgodnie z planem, nieruchomość zostałaby spłacona po około 12 latach, niestety życie nie zawsze toczy się zgodnie z planem.
Chcielibyśmy refinansować (najpóźniej) po 10 latach, aby obniżyć miesięczną ratę (znacząco) i ogólnie wydłużyć okres spłaty. Chcielibyśmy także przejść od annuitetu/BSV/TA/Riester do klasycznego annuitetu. W zwykłych kalkulatorach online udało mi się uzyskać miesięczne raty poniżej 1000[url]euro[/url] .
Najbardziej chciałbym:
Zsumowanie wszystkich zobowiązań i wybranie 20-letniej blokady odsetek z amortyzacją 2% i przyjazną opcją dodatkowej spłaty.
Jednak kluczowe pytanie brzmi: Czy jako beneficjent renty z powodu niezdolności do pracy mam odpowiednią zdolność kredytową? (Renta jest na czas nieokreślony, więc > 20 lat).
Proszę bez mądrości życiowej, dziękuję.
Kupiliśmy
Cena zakupu 400 tys.
Mamy oszczędności, obecna wartość domu z dużym prawdopodobieństwem przekracza 600 tys.
Niestety, z powodu choroby nasze dochody netto całkowicie zanikły. Finansowo raty są jeszcze dość wykonalne krótkoterminowo, ale nie na nadchodzące 15-20 lat (całkowita spłata). Choć dochód netto głównego żywiciela rodziny zniknął, dzięki prywatnej renty z powodu niezdolności do pracy, pracy dorywczej i zasiłkowi rodzeństwu nadal mamy miesięczne dochody netto przekraczające 5 tys.
Chcielibyśmy refinansować (najpóźniej) po 10 latach, aby obniżyć miesięczną ratę (znacząco) i ogólnie wydłużyć okres spłaty. Chcielibyśmy także przejść od annuitetu/BSV/TA/Riester do klasycznego annuitetu. W zwykłych kalkulatorach online udało mi się uzyskać miesięczne raty poniżej 1000
Najbardziej chciałbym:
Zsumowanie wszystkich zobowiązań i wybranie 20-letniej blokady odsetek z amortyzacją 2% i przyjazną opcją dodatkowej spłaty.
Jednak kluczowe pytanie brzmi: Czy jako beneficjent renty z powodu niezdolności do pracy mam odpowiednią zdolność kredytową? (Renta jest na czas nieokreślony, więc > 20 lat).
Proszę bez mądrości życiowej, dziękuję.