Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Anulować ubezpieczenie spłaty zadłużenia

Napisany przez ChristopherPB
Cześć,

moja mama wzięła [url]kredyt[/url] w Santander Bank i można powiedzieć, że została oszukana. Do jej [url]kredytu[/url] w wysokości około 15 000€ sprzedano jej [url]ubezpieczenie[/url] od pozostałej spłaty w wysokości 5 200€ (jednorazowa składka). To [url]ubezpieczenie[/url] pokrywa częściowe spłaty w przypadku utraty pracy (moja mama jest emerytką!) i przejmuje resztę zadłużenia w przypadku śmierci w wyniku wypadku. [url]ubezpieczenie[/url] to obejmuje [url]kredyt[/url] o maksymalnej kwocie 100 000€ ([url]kredyt[/url] do spłacenia wynosi około 15 000€). Kwota 5 200€ została również sfinansowana kredytem, więc teraz moja mama ma długi w wysokości ponad 20 000€ z oprocentowaniem ponad 6% w skali roku.

Jak można zrezygnować z ubezpieczenia od pozostałej spłaty, aby otrzymać część jednorazowej składki w wysokości 5 200€ i jak powinniśmy postąpić przy refinansowaniu [url]kredytu[/url], aby uzyskać niższą stopę procentową?

Z góry dziękuję,
Christopher

Re: Anulować ubezpieczenie spłaty zadłużenia

Napisany przez marinapecunia
Cześć!

Tylko dlatego, że Twoja matka jest starsza, nie oznacza, że nie jest w stanie skorzystać z porady. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są różni pośrednicy!

Jednakże porada powinna być też uczciwa i dostosowana do produktu oraz sytuacji finansowej Twojej matki. To na początek.
Dla właściwej i zgodnej z prawem porady, najpierw musi zostać zbadana aktualna sytuacja klienta. [url]ubezpieczenie[/url] może być sprzedawane tylko przez pośrednika ubezpieczeniowego z zezwoleniem zgodnie z § 34 d Ustawy o Przedsiębiorstwach, co łączy się z wymaganiami prawowitymi, również w odniesieniu do porady.

Wnioskując z Państwa wyjaśnień, dochodzę do wniosku, że porada była wadliwa i spowodowała finansową szkodę Twojej matce. Pośrednik musi ponosić odpowiedzialność za to.

Jednak idźcie spokojną drogą.

1. Udaj się do banku i zrezygnuj z ubezpieczenia, aby Twoja matka odzyskała pieniądze i wróciła do stanu sprzed zawarcia umowy, zaznaczając błędną poradę i zapowiadając dalsze kroki (czy Twoja matka dostała informację początkową przed poradą?);

2. Jeśli bank nie będzie ustępliwy, skontaktuj się z Rzecznikiem Ubezpieczonych, https://www.versicherungsombudsmann.de/
tam otrzymasz dalszą pomoc

3. Do sądu - jednak nie powinniście tego potrzebować, bank ustąpi wcześniej

PS. [url]ubezpieczenie[/url] [url]kredytu[/url] to nic innego jak [url]ubezpieczenie na życie[/url] i można je wypowiedzieć w dowolnym momencie, oczywiście wtedy tracą się składki i składka ubezpieczeniowa.

Mam nadzieję, że to pomaga.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata