Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja 12 000€ w ETF lub podobne - kwota x + stopa oszczędnościowa?

Napisany przez TobiasScholz
Cześć ludzie,

chciałbym teraz zainwestować 12 000 €. Moje dotychczasowe portfolio znajdziesz tutaj:
[url]https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=170272[/url]

Bardzo chciałbym zainwestować pieniądze w 2-3 ETF-y. Niestety, plan oszczędnościowy jest raczej nieodpowiedni, jeśli chcę teraz zainwestować tę sumę... prawda? Czy możecie mi coś polecić? Ryzyka związane z ETF itp. są mi znane. Zostałem polecony przez znajomego następujące inwestycje:

China Large Cap iShares - A0DK6Z
Automation&Robotics - A2ANHO
iShares MSCI ACWI UCITS ETF - A1JMDF
Vaneck Vector Morningstar - A12CCN

Jedną opcją byłoby oczywiście zainwestowanie po 5000 € w 2 ETF-y i następnie regularne oszczędzanie co miesiąc.

Pozdrowienia

Napisany przez Cici
Z mojego punktu widzenia wszystko natychmiast w MSCI ACWI. Chiński ETF to czysta gra na jednym rynku, a ETF z branży robotycznej to zakład na sektor, a ostatni wydaje się być właściwie aktywnym funduszem w postaci ETF-a. Może chciałbyś wyjaśnić w swoich własnych słowach, dlaczego rozważasz inne trzy inwestycje?

Cześć,

rozważałem to tylko dlatego, że zostało mi to polecane przez znajomego, abym sobie dokładniej przyjrzał. Czyli sugerujesz wszystko w jednym, a nie 2 częściowe inwestycje w 2 fundusze ETF? Tak naprawdę wiem tylko tyle, że przez najbliższe 10 lat nie będę potrzebował tych pieniędzy.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli uważasz, że ​​kursy będą nadal rosnąć, zalecam zainwestowanie wszystkiego jednorazowo w MSCI ACWI, a jeśli sądzisz, że kursy raczej spadną, rozważ rozłożenie inwestycji na 3-4 transze i dodatkowo oszczędzanie kwoty X. Inwestowanie w więcej funduszy jest opłacalne dopiero przy większych kwotach >25.000€. W innym przypadku generuje to dodatkowe koszty dla Ciebie bez większych korzyści.

Napisany przez Cici
TobiasScholz pisze:
Rozważałem to jedynie dlatego, że zostało mi to polecane przez znanego mi znajomego do dokładnego zbadania. Czyli myślisz o wszystkim jako o jednym całościowym ETF, a nie jako o dwóch oddzielnych częściach ETF? Wiem tak naprawdę tylko tyle, że przez najbliższe 10 lat nie będę potrzebował tych pieniędzy.

Polecanie przez znajomego bez dodatkowych szczegółów nie stanowi solidnej podstawy inwestycyjnej. Na pewno znajomy powiedział Ci również, dlaczego te ETF-y są interesujące? Ty także musiałeś się nad tym zastanowić? Jakie jest Twoje wnioskowanie po dokładnym przyjrzeniu się? Dla mnie są to czyste zakłady na niewielką część rynku, które moim zdaniem nie są potrzebne dla początkujących. Ten, kto jest całkowicie pewien, że ta konkretna dziedzina wykona się lepiej niż rynek, może zawrzeć zakład. Wydaje mi się jednak, że tutaj w ogóle nie zastanawiano się nad celami inwestycyjnymi tych ETF-ów.

Sprawdziłem oczywiście te ETF-y, ale jak już wspomniałeś, to po prostu zakłady na branże. Ponieważ nie mam doświadczenia w tych branżach, postanowiłem zasięgnąć opinii. Ja też skłaniam się raczej ku zróżnicowanym inwestycjom - chciałem jednak usłyszeć drugie i trzecie zdanie.

Napisany przez 2titan1981
titan1981 pisze:
Możesz również otworzyć fundusze takie, jakie są, i porównać je z innym depozytem, wtedy zobaczysz, który z nich radzi sobie lepiej.... Sprzedaż zazwyczaj wiąże się z kosztami. Później zawsze możesz zdecydować, co jest dla ciebie lepsze.

Poleciłbym znaleźć depozyt, który kosztuje mniej niż 30 € rocznie, a koszty zakupu funduszy wynoszą mniej niż 0,5%. Następnie zaleciłbym podzielenie zakupu funduszy i nie zainwestowanie od razu 10 000 euro. Jeśli chodzi o fundusze, poszukałbym takiego, który można stale kupować w danym depozycie według tych warunków i który odpowiada wskaźnikom MSCI World, FTSE all World lub MSCI ACWI.

Następnie miałbyś czas na zapoznanie się i przemyślenie, co byłoby dla ciebie najlepsze. Wtedy możesz rozpocząć z więcej funduszami. Jeśli twój limit podatkowy nie został jeszcze wyczerpany (801/1602 €), zaleciłbym dodatkowo poszukanie funduszu, który wypłaca dochody, aby nie marnować limitów.

https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=170272
Opinia na inną kwestię się nie zmieniła, dlaczego w ogóle otwierasz coś nowego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata