Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego

Napisany przez TwistedHead
Hej wszystkim,

mieszkaliśmy w omawianym mieszkaniu przez 7 lat, przy wyprowadzce okazało się, że wynajmujący ze względów wieku (80+) chce je sprzedać. Złożyłem mu ofertę, którą zaskakująco zaakceptował.

Teraz jestem w fazie ogólnej obrady i mam nadzieję, że pomożecie mi podać sugestie i pytania na właściwą ścieżkę. Dzięki!

Planuję wynająć nieruchomość osobom trzecim, a za 30 lat, gdy przejdziemy na emeryturę, może to być nasze miejsce wypoczynku na starość.

Zwracam się do Was z następującymi pytaniami:
1. Obecnie zapytałem w firmach Dr. Klein, Interhyp i VR Bank München Land eG, terminy spotkań są w ciągu około tygodnia
2. Jakie inne banki/firmy finansujące nieruchomości, pasujące do mojego profilu, są dostępne w rejonie Monachium?
3. Skłaniam się ku 30-letniemu terminowi wiązania oprocentowania. W tym okresie mieszkanko byłoby spłacone i nie musiałbym martwić się o [url]refinansowanie[/url] - czy widzicie jakiekolwiek wady poza faktem, że nie wszystkie banki to oferują i oczywiście stopa procentowa jest nieco wyższa? (jaka jest typowa skala?)
4. Byłaby możliwa finansowanie w wysokości 80%, aby związać mniej kapitału własnego, uważam, że 90% byłoby wygodniejsze - jaki jest ogólny nastrój?

Oto ramy:

Mam 37 lat, moja partnerka 36 lat, nasze dziecko ma rok, a drugie na pewno przyjdzie w ciągu 2 lub 3 lat...
Pracuję od 14 lat w solidnej firmie, która jest ukrytym liderem branży i obecnie jestem kierownikiem działu
Finansowanie/kupno tylko przeze mnie.

Dochody
Ja 4800€ netto
Ona 1800€ netto (zasiłek rodzicielski+) (następnie 3000 + na niepełny etat)

Wydatki domowe
2800€ czynsz (Witajcie w Monachium)
2000€+- życie (ubrania, jedzenie, [url]ubezpieczenie[/url], ...)

Kalkulacja finansowania

385000 cena zakupu
+25000 koszty remontu (kompletne odnowienie łazienki, parkiet we wszystkich pomieszczeniach, miejsce parkingowe w garażu) (współfinansowanie zwiększające wartość)
=410000 wartość nieruchomości
+25000 koszty dodatkowe zakupu
=435000 łączne koszty

dla 80% finansowania
435000 łączne koszty
-328000 (80%)
=107000 kapitał własny (możliwe, ale czułbym się pewniej, gdybym miał trochę więcej oszczędności)

dla 90% finansowania
435000 łączne koszty
-369000 (80%)
=66000 kapitał własny

Finansowanie
[url]kredyt[/url] ratalny
No cóż, pytania na pytania
80% czy 90% finansowania?
20 czy nawet 30 lat terminu wiązania oprocentowania?
Z uwagi na premie byłaby zalecana dodatkowa spłata (~2-5% rocznie)
Celem jest miesięczna rata w wysokości około 1200€
Liczę na stopę procentową w wysokości 1,3 - 1,5% i nadal poszukuję optymalnych parametrów...

Mieszkanie
Cena zakupu 385000€
Monachium Haidhausen - naprawdę dobra lokalizacja
Budynek z lat 70.
2 pokoje, 61m²
5. piętro z windą
Balkon od strony południowej
Miejsce parkingowe na dachu
Po remoncie możliwość wynajmu za około 22-25€/m²

Dzięki

Twistedhead

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Twistedhead, czy to prawda, że obecny czynsz wynosi 2800 EUR za 61 m2?
Czyli chodzi o nieruchomość na sprzedaż, którą wynajmujesz?
Czy już się wyprowadziłeś i płacisz czynsz w wysokości 2800 EUR za zupełnie inną nieruchomość?

Bankkaufmann pisze:
Cześć Twistedhead, czy to prawda, że obecny czynsz wynosi 2800 EUR za 61 metrów kwadratowych?
Czyli za nieruchomość, którą obecnie wynajmujesz?

Czy może już się wyprowadziłeś i płacisz 2800 EUR czynszu za zupełnie inną nieruchomość?

Cześć, dzięki za zapytanie.

Już się wyprowadziliśmy, a 2800€ to czynsz za nowe mieszkanie. Za stare mieszkanie 61 m² czynsz wynosił 17€ za metr kwadratowy.

Pozdrowienia

TwistedHead

Napisany przez NaTwoim13
"[quote=TwistedHead]

Hallo zusammen,

wir haben 7 Jahre in der zur Diskussion stehenden Wohnung gelebt, bei Auszug hat sich herausgestellt, dass der Vermieter aus Altersgründen (80+) verkaufen möchte. Ich habe Ihm ein Angebot gemacht welches er überraschenderweise akzeptiert hat.

Jetzt bin ich in einer generellen Findungsphase und hoffe, dass Ihr mich mit Anregungen und Fragen auf den richtigen Pfad bringt. Danke!

Angedacht ist die Fremdvermietung der Immobilie und in 30 Jahren wenn wir in Rente gehen wird dies möglicherweise unser Altersruhesitz.

Ich wende mich mit folgenden Fragen an Euch:

1. Ich habe derzeit bei Dr. Klein, Interhyp und VR Bank München Land eG angefragt, Termine jeweils in etwa einer Woche

2. Welche weiteren zu meinem Profil passenden Banken/Immobilienfinanzierer gibt es im Raum München? Eine Bank vor Ort benötigen sie grundsätzlich bei einer Immobilienfinanzierung nicht.

3. Ich tendiere zu 30 Jahren Sollzinsbindung, in diesem Zeitrahmen wäre die Wohnung abgezahlt und ich muss mir keine Gedanken über eine Anschlussfinanzierung machen - seht Ihr Nachteile außer dem Fakt, dass nicht jede Bank dies anbietet und natürlich der Zinssatz etwas steigt? (wie ist da der typische Rahmen?) Unnötig lange Laufzeit, u.a. auch, da sie Sondertilgungen leisten wollen.

4. Eine 80% Finanzierung wäre möglich, um weniger Eigenkapital zu binden finde ich 90% angenehmer - wie ist da die allgemeine Gefühlslage? 90 % Auslauf wird um die 0,2 % schlechtere Konditionen nach sich ziehen.

Hier der Rahmen:

Ich bin 37, meine Dame 36, unser Zwerg 1 Jahr, ein zweiter Zwerg kommt bestimmt in den nächsten 2 oder 3 Jahren...

Ich arbeite seit 14 Jahren bei einem soliden Hidden Champion und bin mittlerweile Abteilungsleiter

Finanzierung/Kauf nur durch mich.

Einkommen

Ich 4800€ netto

Sie 1800€ netto (Elterngeld+) (danach 3000 +in TZ)

Haushaltsausgaben

2800€ Miete (Willkommen in München)

2000€+- Leben (Kleidung, Essen, Versicherung, ...)

Herleitung Finanzierung

385000 Kaufpreis

+25000 Renovierungskosten (Bad komplett, Parkett in allen Räumen, TG Stellplatz) (wertsteigernd mitfinanzieren)

=410000 Immobilienwert

+25000 Kaufnebenkosten

=435000 Gesamtbedarf

bei 80% Finanzierung

435000 Gesamtbedarf

-328000 (80%)

=107000 Eigenkapital (möglich, aber ich würde...

"

Cześć noelmaxim,

dziękuję za poprawkę (Typo 80->90%) i sugestię dotyczącą długiego czasu trwania.

Co do Twojego pytania - tak, byłoby możliwe przeprowadzenie własnych prac przy części modernizacji. Jak bardzo i jakie miałoby to skutki?

Pozdrowienia

TwistedHead

Napisany przez NaTwoim13
Wkład własny jest traktowany jak kapitał własny. Jeśli usługa rzemieślnicza składająca się z materiału i pracy wykonana przez firmę, np. kosztuje 10 000 [url]euro[/url], ale ja muszę pożyczyć tylko 8 000 [url]euro[/url], ponieważ wykonuję wkład własny w wysokości 2 000 [url]euro[/url], to wzrost wartości wynosi 10 000 [url]euro[/url], a nie 8 000 [url]euro[/url].

Innymi słowy, jeśli chcę pożyczyć 25 000 [url]euro[/url] na modernizacje, ale wykonuję wkład własny w wysokości 10 000 [url]euro[/url], to prezentuję łącznie 35 000 [url]euro[/url], a odejmując 10 000 [url]euro[/url], co działa jak kapitał własny. Pozostaje nadal 25 000 [url]euro[/url] zapotrzebowania finansowego, ale wpływ na wzrost wartości wynosi wtedy 35 000 [url]euro[/url].

Cześć noelmaxim,

dziękuję za wyjaśnienie - jak udowadnia się tę pracę własną i jej wartość wobec banku? Czy mam poprosić o ofertę pełną od rzemieślnika, a następnie drugą ofertę, która wyklucza moją pracę własną?

Pozdrawiam

TiwstedHead

Napisany przez NaTwoim13
Nie, dobry pośrednik finansowy sporządzi dla Państwa obliczenia kosztów wraz z udokumentowaniem własnego zaangażowania i bezpłatnie pozwoli architektowi domu je podpisać.

Napisany przez kub0185
Podczas 20-letniego finansowania można sprawdzić po 10 latach, czy można otrzymać następne 10 lat taniej. Ponieważ po 10 latach ma się prawo do specjalnego prawa do wypowiedzenia umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata