- śr sty 22, 2020 2:48 pm
Hej wszystkim,
mieszkaliśmy w omawianym mieszkaniu przez 7 lat, przy wyprowadzce okazało się, że wynajmujący ze względów wieku (80+) chce je sprzedać. Złożyłem mu ofertę, którą zaskakująco zaakceptował.
Teraz jestem w fazie ogólnej obrady i mam nadzieję, że pomożecie mi podać sugestie i pytania na właściwą ścieżkę. Dzięki!
Planuję wynająć nieruchomość osobom trzecim, a za 30 lat, gdy przejdziemy na emeryturę, może to być nasze miejsce wypoczynku na starość.
Zwracam się do Was z następującymi pytaniami:
1. Obecnie zapytałem w firmach Dr. Klein, Interhyp i VR Bank München Land eG, terminy spotkań są w ciągu około tygodnia
2. Jakie inne banki/firmy finansujące nieruchomości, pasujące do mojego profilu, są dostępne w rejonie Monachium?
3. Skłaniam się ku 30-letniemu terminowi wiązania oprocentowania. W tym okresie mieszkanko byłoby spłacone i nie musiałbym martwić się o[url]refinansowanie[/url] - czy widzicie jakiekolwiek wady poza faktem, że nie wszystkie banki to oferują i oczywiście stopa procentowa jest nieco wyższa? (jaka jest typowa skala?)
4. Byłaby możliwa finansowanie w wysokości 80%, aby związać mniej kapitału własnego, uważam, że 90% byłoby wygodniejsze - jaki jest ogólny nastrój?
Oto ramy:
Mam 37 lat, moja partnerka 36 lat, nasze dziecko ma rok, a drugie na pewno przyjdzie w ciągu 2 lub 3 lat...
Pracuję od 14 lat w solidnej firmie, która jest ukrytym liderem branży i obecnie jestem kierownikiem działu
Finansowanie/kupno tylko przeze mnie.
Dochody
Ja 4800€ netto
Ona 1800€ netto (zasiłek rodzicielski+) (następnie 3000 + na niepełny etat)
Wydatki domowe
2800€ czynsz (Witajcie w Monachium)
2000€+- życie (ubrania, jedzenie,[url]ubezpieczenie[/url] , ...)
Kalkulacja finansowania
385000 cena zakupu
+25000 koszty remontu (kompletne odnowienie łazienki, parkiet we wszystkich pomieszczeniach, miejsce parkingowe w garażu) (współfinansowanie zwiększające wartość)
=410000 wartość nieruchomości
+25000 koszty dodatkowe zakupu
=435000 łączne koszty
dla 80% finansowania
435000 łączne koszty
-328000 (80%)
=107000 kapitał własny (możliwe, ale czułbym się pewniej, gdybym miał trochę więcej oszczędności)
dla 90% finansowania
435000 łączne koszty
-369000 (80%)
=66000 kapitał własny
Finansowanie
[url]kredyt[/url] ratalny
No cóż, pytania na pytania
80% czy 90% finansowania?
20 czy nawet 30 lat terminu wiązania oprocentowania?
Z uwagi na premie byłaby zalecana dodatkowa spłata (~2-5% rocznie)
Celem jest miesięczna rata w wysokości około 1200€
Liczę na stopę procentową w wysokości 1,3 - 1,5% i nadal poszukuję optymalnych parametrów...
Mieszkanie
Cena zakupu 385000€
Monachium Haidhausen - naprawdę dobra lokalizacja
Budynek z lat 70.
2 pokoje, 61m²
5. piętro z windą
Balkon od strony południowej
Miejsce parkingowe na dachu
Po remoncie możliwość wynajmu za około 22-25€/m²
Dzięki
Twistedhead
mieszkaliśmy w omawianym mieszkaniu przez 7 lat, przy wyprowadzce okazało się, że wynajmujący ze względów wieku (80+) chce je sprzedać. Złożyłem mu ofertę, którą zaskakująco zaakceptował.
Teraz jestem w fazie ogólnej obrady i mam nadzieję, że pomożecie mi podać sugestie i pytania na właściwą ścieżkę. Dzięki!
Planuję wynająć nieruchomość osobom trzecim, a za 30 lat, gdy przejdziemy na emeryturę, może to być nasze miejsce wypoczynku na starość.
Zwracam się do Was z następującymi pytaniami:
1. Obecnie zapytałem w firmach Dr. Klein, Interhyp i VR Bank München Land eG, terminy spotkań są w ciągu około tygodnia
2. Jakie inne banki/firmy finansujące nieruchomości, pasujące do mojego profilu, są dostępne w rejonie Monachium?
3. Skłaniam się ku 30-letniemu terminowi wiązania oprocentowania. W tym okresie mieszkanko byłoby spłacone i nie musiałbym martwić się o
4. Byłaby możliwa finansowanie w wysokości 80%, aby związać mniej kapitału własnego, uważam, że 90% byłoby wygodniejsze - jaki jest ogólny nastrój?
Oto ramy:
Mam 37 lat, moja partnerka 36 lat, nasze dziecko ma rok, a drugie na pewno przyjdzie w ciągu 2 lub 3 lat...
Pracuję od 14 lat w solidnej firmie, która jest ukrytym liderem branży i obecnie jestem kierownikiem działu
Finansowanie/kupno tylko przeze mnie.
Dochody
Ja 4800€ netto
Ona 1800€ netto (zasiłek rodzicielski+) (następnie 3000 + na niepełny etat)
Wydatki domowe
2800€ czynsz (Witajcie w Monachium)
2000€+- życie (ubrania, jedzenie,
Kalkulacja finansowania
385000 cena zakupu
+25000 koszty remontu (kompletne odnowienie łazienki, parkiet we wszystkich pomieszczeniach, miejsce parkingowe w garażu) (współfinansowanie zwiększające wartość)
=410000 wartość nieruchomości
+25000 koszty dodatkowe zakupu
=435000 łączne koszty
dla 80% finansowania
435000 łączne koszty
-328000 (80%)
=107000 kapitał własny (możliwe, ale czułbym się pewniej, gdybym miał trochę więcej oszczędności)
dla 90% finansowania
435000 łączne koszty
-369000 (80%)
=66000 kapitał własny
Finansowanie
No cóż, pytania na pytania
80% czy 90% finansowania?
20 czy nawet 30 lat terminu wiązania oprocentowania?
Z uwagi na premie byłaby zalecana dodatkowa spłata (~2-5% rocznie)
Celem jest miesięczna rata w wysokości około 1200€
Liczę na stopę procentową w wysokości 1,3 - 1,5% i nadal poszukuję optymalnych parametrów...
Mieszkanie
Cena zakupu 385000€
Monachium Haidhausen - naprawdę dobra lokalizacja
Budynek z lat 70.
2 pokoje, 61m²
5. piętro z windą
Balkon od strony południowej
Miejsce parkingowe na dachu
Po remoncie możliwość wynajmu za około 22-25€/m²
Dzięki
Twistedhead