Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pomagać rodzicom spłacić kredyt.

Napisany przez xXQuicksilverZZ
Hej wszystkim,

Mam kilka pytań i byłbym wdzięczny, gdybyście mi je wyjaśnili.
Moi rodzice kupili mieszkanie w zeszłym roku 2018 w maju.

W tym celu wzięliśmy [url]kredyt[/url] w wysokości 234 000,00 € od LBS oraz 70 000,00 € od Sparkasse. Z tej kwoty 70 000,00 € od Sparkasse zostało już spłacone, a z [url]kredytu[/url] LBS około 20 000,00 €.
Z tego z 10 000,00 € dałem rodzicom, aby spłacili [url]kredyt[/url] w Sparkasse.

Ponieważ nie jestem jedynakiem, zgodnie z przepisami 50% majątku rodziców zostanie podzielone między spadkobierców w przypadku śmierci.
Jednak chciałbym pomóc moim rodzicom w spłacie [url]kredytu[/url] LBS, ponieważ mam już 20 lat i kiedyś chciałbym zamieszkać w tym mieszkaniu.
Teraz jednak moja siostra (19 lat) nie chce słyszeć o mieszkaniu i nie chce do niego nic przyczynić się. Powiedziała też, że nie interesuje się mieszkaniem.

Teraz moje pytania:

- Czy w przyszłych latach mogę dostarczyć dowód, że przyczyniłem się do spłaty [url]kredytu[/url], aby otrzymać większy udział w majątku lub mieszkaniu?

- Jak mam dokumentować płatności dla moich rodziców? Czy są odpowiednie wzory dokumentów?

- Jak powinienem zapisać pisemnie już dokonane płatności?

- Czy moja siostra może zapisać pisemnie, że nie chce nic z tego mieć?

- Jakie są przepisy prawne w tej sprawie?

- Co do dziedzicznego udziału spadkowego? Czy dotyczy to również sytuacji, gdy ona chce się oddalić od majątku?

Z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi

Z poważaniem
xXQuicksilverZZ

Napisany przez 2utopus
W przypadku spadku zazwyczaj rozdzielane jest 100%, a nie tylko 50%.

Prawo do zachowku oznacza, że spadkobierca otrzyma tylko połowę standardowej części spadku - jeśli na przykład przysługuje mu 50%, otrzyma tylko 25%.

Dlaczego siostra chciałaby zrezygnować ze swojego spadku? Można wypłacić siostrę, aby otrzymała również swój udział.

I oczywiście rodzice mogą przed swoją śmiercią podarować/przekazać/sprzedać swoje majątki komu chcą.

Napisany przez xXQuicksilverZZ
Z 50% miałem na myśli, że jeśli są 2 spadkobierców, każdy dostaje 50%.

Czy mogę odpowiedzieć na inne pytania?

Napisany przez 2tneub
Mógłbym klasycznie sporządzić umowę pożyczki z rodzicami. W przypadku śmierci musiałaby być ona uwzględniona w majątku i zmniejszałaby masę spadkową.

To jednak nie stanowi porady prawnej. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, udaj się do prawnika.

Napisany przez rheingeist
Tylko radca prawny może pomóc w przypadku spadkobierców. Wszystko inne jest ryzykiem.

Napisany przez bruno68
@ xXQuicksilverZ,

Twoje pytania nie są proste!

Ponieważ nie jestem jedynakiem, zgodnie z prawem majątek rodziców jest dzielony w przypadku śmierci w połowie między spadkobierców.
Jednak chciałbym pomóc moim rodzicom spłacić [url]kredyt[/url] LBS, ponieważ mam już 20 lat i chciałbym kiedyś sam zamieszkać w tym mieszkaniu.
Jednakże moja siostra (19 lat) nie chce słyszeć o mieszkaniu i nie chce do tego niczego przyczynić się. Powiedziała również, że nie interesuje się mieszkaniami.

Teraz moje pytania:

A) Czy w późniejszych latach mogę przedstawić dowód, że przyczyniałem się do spłaty [url]kredytu[/url], aby uzyskać większy udział w majątku lub w mieszkaniu?
B) Jak powinienem dokumentować płatności dla moich rodziców? Czy istnieją już takie wzory?
C) Jak powinienem pisemnie potwierdzać już dokonane płatności?
D) Czy moja siostra może zadeklarować pisemnie, że nie chce mieć z tego korzyści?
I) - Jak to wygląda według prawa?
II) -Co się dzieje z dziedziczeniem ustawowym? Czy obowiązuje to nawet, jeśli chce się odciąć od majątku?

Z niecierpliwością czekam na Wasze pytania

Co do A) w połączeniu z I)
Wariant 1) Prywatna [url]pożyczka[/url] bez notariusza, która wystarczy, dopóki któryś z rodziców nie będzie musiał być w opiece! Potem umowa pożyczki wystarczy do rozpalenia ognia w kominku!
Wariant 1a) Prywatna [url]pożyczka[/url] bez notariusza, która wystarczy, dopóki oboje rodziców nie będzie musiało być w opiece! Potem umowa pożyczki wystarczy do rozpalenia ognia w kominku!

Wariant 2) Prywatna [url]pożyczka[/url] bez notariusza, która wystarczy, dopóki jeden z rodziców nie umrze. Potem umowa pożyczki wystarczy do rozpalenia ognia w kominku! Ponieważ wszystko, co nie jest zawarte w księdze wieczystej, jest zupełnie nieistotne dla spadkobiercy!
Następuje dziedziczenie zgodnie z przewidzianą kolejnością, gdzie przeżywający rodzic dziedziczy 50% majątku spadkodawcy! Pozostałe 50% zostaje podzielone między dzieci lub spadkobierców!

Po otwarciu pierwszego testamentu zmarłego można nadać tzw. legat, aby wpłatę trzeciego spłacającego zaspokoić z jego masy majątkowej z góry! Jednakże wątpliwe jest, czy fiskus uzna to za prawidłowe! To samo dotyczy przypadku opieki nad obojgiem rodziców, gdzie niestety niespłacone długi znikają regularnie podczas egzekucji majątku osób będących w opiece. Dla dobra rodziców w trakcie bieżących kosztów opieki!

Co do C) Bardzo prosto, zachować każdy dowód na przelew na rachunek pożyczkowy w oryginale!

Co do D) Oczywiście, mogą podpisać wszystko, ale kogo to obchodzi? Dokładniej: Nikogo! Termin przedawnienia w tym przypadku wynosi 10 lat! Wyparcie się dziedziczenia prowadzi do zablokowania wszelkich dodatkowych benefitów, które stanowią uzupełnienie lub pełny rozliczeniem z systemu socjalnego! Dla spadających 300 000 € przypada Tobie i twojej siostrze około 75 000 € na osobę. Podziel to przez kwotę wolną od potrąceń w wysokości 1 200 € miesięcznie! Oznacza to co najmniej 60 miesięcy bez świadczeń zgodnie z zasadami Hartz IV!

W tym przypadku konieczna jest osobna umowa w ramach rodziny!

II) W zasadzie dziedziczenia ustawowego nie da się uniknąć, jest to 50% kwoty prawidłowego dziedziczenia jednego spadkobiercy! Jedyne wyjątkiem byłaby niegodność dziedziczenia, która oznacza całkowite pozbawienie prawa do spadku! Jednakże oznacza to, że niegodny dziedzic; istnieje możliwość, aby samodzielnie dziedziczyć.

Jednak zgadzam się tutaj z Rheingeistem: Bez adwokata i notariusza oraz ponoszenia kosztów w wysokości 1 000 €, nie będzie to bezpieczne!

bruno68

Napisany przez 2utopus
Jaki jest wiek rodziców - mając 2 dzieci w wieku 19/20 lat, mogą mieć np. od 40 do 50 lat - przy oczekiwanej długości życia od 70 do 80 lat - więc dziedzictwo prawdopodobnie będzie dostępne za 20-40 lat (jeśli coś zostanie w przypadku opieki). Oczywiście można również dożyć 100 lat.
Ale czy chcesz przejąć mieszkanie dopiero w wieku 40-60 lat i już teraz na to wydawać pieniądze? Czy skończyłeś już wykształcenie zawodowe? Czy masz jakieś oszczędności jako awaryjny fundusz?
Rok, o którym mówisz, był zresztą 2019 ;-)

Napisany przez rheingeist
Mówię to z doświadczenia. Lepiej tak, i masz to na piśmie, nikt nie może się wtedy wykręcić. W kwestiach finansowych kobiety mogą stać się bardzo pomysłowe. Z fachowym prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym jesteś na bezpiecznej stronie. Może nawet ma dla ciebie jeszcze jakiś wskazówkę. Mężczyzna z doświadczeniem.....

Napisany przez bruno68
No cóż, jeśli chce wcześniej odziedziczyć!

Oto niewielka możliwość https://youtu.be/ctFnRC-eWV8

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata