- czw sty 23, 2020 8:23 pm
Hej wszystkim,
Mam kilka pytań i byłbym wdzięczny, gdybyście mi je wyjaśnili.
Moi rodzice kupili mieszkanie w zeszłym roku 2018 w maju.
W tym celu wzięliśmy[url]kredyt[/url] w wysokości 234 000,00 € od LBS oraz 70 000,00 € od Sparkasse. Z tej kwoty 70 000,00 € od Sparkasse zostało już spłacone, a z [url]kredytu[/url] LBS około 20 000,00 €.
Z tego z 10 000,00 € dałem rodzicom, aby spłacili[url]kredyt[/url] w Sparkasse.
Ponieważ nie jestem jedynakiem, zgodnie z przepisami 50% majątku rodziców zostanie podzielone między spadkobierców w przypadku śmierci.
Jednak chciałbym pomóc moim rodzicom w spłacie[url]kredytu[/url] LBS, ponieważ mam już 20 lat i kiedyś chciałbym zamieszkać w tym mieszkaniu.
Teraz jednak moja siostra (19 lat) nie chce słyszeć o mieszkaniu i nie chce do niego nic przyczynić się. Powiedziała też, że nie interesuje się mieszkaniem.
Teraz moje pytania:
- Czy w przyszłych latach mogę dostarczyć dowód, że przyczyniłem się do spłaty[url]kredytu[/url] , aby otrzymać większy udział w majątku lub mieszkaniu?
- Jak mam dokumentować płatności dla moich rodziców? Czy są odpowiednie wzory dokumentów?
- Jak powinienem zapisać pisemnie już dokonane płatności?
- Czy moja siostra może zapisać pisemnie, że nie chce nic z tego mieć?
- Jakie są przepisy prawne w tej sprawie?
- Co do dziedzicznego udziału spadkowego? Czy dotyczy to również sytuacji, gdy ona chce się oddalić od majątku?
Z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi
Z poważaniem
xXQuicksilverZZ
Mam kilka pytań i byłbym wdzięczny, gdybyście mi je wyjaśnili.
Moi rodzice kupili mieszkanie w zeszłym roku 2018 w maju.
W tym celu wzięliśmy
Z tego z 10 000,00 € dałem rodzicom, aby spłacili
Ponieważ nie jestem jedynakiem, zgodnie z przepisami 50% majątku rodziców zostanie podzielone między spadkobierców w przypadku śmierci.
Jednak chciałbym pomóc moim rodzicom w spłacie
Teraz jednak moja siostra (19 lat) nie chce słyszeć o mieszkaniu i nie chce do niego nic przyczynić się. Powiedziała też, że nie interesuje się mieszkaniem.
Teraz moje pytania:
- Czy w przyszłych latach mogę dostarczyć dowód, że przyczyniłem się do spłaty
- Jak mam dokumentować płatności dla moich rodziców? Czy są odpowiednie wzory dokumentów?
- Jak powinienem zapisać pisemnie już dokonane płatności?
- Czy moja siostra może zapisać pisemnie, że nie chce nic z tego mieć?
- Jakie są przepisy prawne w tej sprawie?
- Co do dziedzicznego udziału spadkowego? Czy dotyczy to również sytuacji, gdy ona chce się oddalić od majątku?
Z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi
Z poważaniem
xXQuicksilverZZ