Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zakupu domu

Napisany przez HausbauNord
Cześć wszystkim,

jesteśmy na etapie zakupu domu szeregowego w 242xx.
Szczegóły:

Otrzymaliśmy ofertę na 20 lat z efektywnym oprocentowaniem 1,24% przy ratach około 1.300€. Jesteśmy z tego już dość zadowoleni.

Co jeszcze nieco martwi nas, to podział kapitału własnego, ponieważ jeszcze nie jesteśmy małżeństwem i chcemy uniknąć darowizn.

Większość kapitału własnego pochodzi od niego, a także część pochodzi z darowizny jego rodziców. Chcielibyśmy zachować proporcję 50/50 w księdze wieczystej.

Można obliczyć to w następujący sposób:
Koszty nabycia, itp. zostaną pokryte z kapitału własnego po jego stronie.

Dziękujemy za Wasze opinie

Napisany przez tomy778
Istnieją tylko 2 możliwości.

1. On wpisuje hipotekę w drodze zabezpieczenia dla dodatkowej kwoty kapitału, którą wpłacił -> oboje są wówczas właścicielami w proporcji 50/50, w przypadku separacji lub sprzedaży, odzyska swoje pieniądze poprzez hipotekę. Druga strona może się wywracać do góry nogami, ale on jest bezpieczny...

2. On pożycza ci pieniądze jako pożyczkę bezodsetkową. Na przykład, jeśli wprowadził 100 tysięcy jako wkład własny, a ty nic, to pożyczyłby ci mniej więcej 50 tysięcy. Cała transakcja będzie zabezpieczona umową notarialną...

Nie znam innych możliwości...

Napisany przez bruno68
W HausbauNord,

ich Opis jest bardzo mglisty. Ale liczby są użyteczne!

Dla ceny zakupu w wysokości 462.000 € i [url]kredytu[/url] hipotecznego w wysokości 375.000 €, wskaźnik kapitału własnego wynosi 81,17%! Aby osiągnąć stopę oprocentowania dla 80% kapitału własnego, trzeba by umieścić 1,17% * 4.520 € = 5.405,4 € zaokrąglij do 6.000 € więcej wkładu własnego! W związku z tym [url]kredyt hipoteczny[/url] w wysokości 375.000 € powinien zostać zmniejszony o 6.000 € do 369.000 €! Spowoduje to obniżenie stopy procentowej do 0,35% rocznie! Proszę pamiętać, że wskaźniki kapitału własnego są ustawiane osobno i niezależnie od kwoty zakupu! Jak obliczyć wskaźnik kapitału własnego wynoszący 81% i nie mniej niż 80% ani 60%! Proszę jeszcze raz to sprawdzić!

Ponieważ przy kapitale własnym do 90%, przy spłacie w wysokości 2% i raty w wysokości 1.300 € oraz okresie spłaty 15 lat, uda się osiągnąć

Rata 1300 * 180 rat 234.000 € odsetki i spłata pozostałego długu w wysokości 223.400 €, obliczone razem daje łączne zobowiązanie dłużnika w wysokości 457.400 € minus [url]kredyt[/url] 375.000 = odsetki 82.400 €

przy kapitale własnym do 80%, przy spłacie w wysokości 2% i raty w wysokości 1.300 € oraz okresie spłaty 15 lat, uda się osiągnąć

Rata 1300 * 180 rat 234.000 € odsetki i spłata pozostałego długu w wysokości 210.000 €, obliczone razem daje łączne zobowiązanie dłużnika w wysokości 444.000 €, minus [url]kredyt[/url] 369.000 = odsetki 71.000 €

ponieważ w porównaniu przy wskaźnikach kapitału własnego 90% i 80%, wkład własny w wysokości 6.000 € przynosi oszczędności odsetkowe w przybliżeniu 6.000 €. Należy również zauważyć, że kapitał własny wynoszący 80% lepiej radzi sobie z przyszłym wzrostem oprocentowania o ponad 1% niż [url]Dom[/url] z kapitałem własnym wynoszącym 90%.

Kredyty bankowe mogą być w każdej chwili wypowiedziane, nawet w ciągu 10 lat! Wierzyciel może wypowiedzieć umowę jedynie bezterminowo po pełnym wypłaceniu, zgodnie z § 490 BGB ust. 1 zdanie 1. Jednak wypowiedzenie bezterminowe nie ma nic wspólnego z egzekucją, lecz raczej z renegocjacją oprocentowania z powodu spadku wartości nieruchomości z powodu wzrostu oprocentowania!

Dlatego powinna Pani dokładnie przeczytać umowę kredytową, szczególnie zwrócić uwagę na § 495 ust. 3 BGB!

Z kolei obecne stopy procentowe wskazują raczej na ustaloną stałą stopę procentową raczej na 10 lat niż na 20 lat! Czas trwania umowy kredytowej na 20 lat nie ma nic wspólnego z okresem obowiązywania ustalonej stałej stopy procentowej w umowie kredytowej!

bruno68

Napisany przez obelix
@bruno68; sądzę, że zdecydowana większość użytkowników byłaby zadowolona, gdybyś po prostu pozostał cicho. To okropne, jakie wypowiedzi zawsze padają od ciebie, zasadniczo w każdym poście.

Merytorycznie często błędne i/lub kompletnie niezwiązane z tematem, a dodatkowo ze względu na twoją stylistykę pisania prawie niezrozumiałe.

@HausbauNord; przepraszam, ale ten koleś denerwuje wszędzie.

Ja, tak to czasem bywa...

Oczywiście chodzi o 20-letnie zabezpieczenie oprocentowania w wysokości 1,24% rocznie. W cenie zakupu uwzględniłem dodatkowe wydatki na podłogi, malarza i nieco elektryki (myślę, że około 20 tys.). W wyniku wyceny obiektu wynikł obciążenie hipotecznego na poziomie 83,x%. Pozostała kwota zadłużenia to 125 tys. Jednakże rozważaliśmy również wariant z zadłużeniem dodatkowym w wysokości 100 tys. zastępczym, co skutkowałoby obciążeniem hipotecznym wynoszącym nieco ponad 60%. W tym przypadku oprocentowanie wynosiłoby 1,16%. Dlatego przed złożeniem wniosku przejdziemy jeszcze raz przez kilka opcji, ale myślę, że uda nam się znaleźć zadowalające rozwiązanie.

@Tomy778
Dziękuję za sugestie. Chodzi przede wszystkim o uniknięcie podatku od darowizny przy jak najbardziej równym podziale udziałów w księdze wieczystej. Drugi wariant wydaje się dobry, prawdopodobnie będzie wymagał zaangażowania notariusza, aby był wystarczająco wiążący.

Czy alternatywą może być także udokumentowanie bieżących kosztów kredytowych? Ona płaci miesięcznie dodatkową kwotę x [url]euro[/url], aby ostatecznie rozdział monetarny był równy. Prawdopodobnie również należałoby to uregulować umownie (i za pośrednictwem notariusza?).

Napisany przez NaTwoim13
HausbauNord pisze:
Jednakże przyjrzeliśmy się również wersji z 100 tys. w tyle i zastanawialiśmy się nad obciążeniem kwotą niewiele ponad 60% (i to u notariusza?)

W jaki sposób i w jaki sposób jest wyrażone zabezpieczenie w tyle?

noelmaxim pisze:
Jak i w jaki sposób jest określona podległość?

Poprzez pożyczkę/dożywotnią właściwość IB.SH. Obecnie nazywa się to (z głowy) Immo Eigentum. Okres wiązania oprocentowania wynosi 15 lat przy oprocentowaniu 1,48% i spłacie w wysokości 3%. Ponieważ nie jest to standard KfW55, warunki nie są lepsze ani nie są obsługiwane przez KfW. Jednakże z uwagi na oprocentowanie całej kwoty przez 20 lat, nie jest to zbyt atrakcyjne.

Napisany przez bruno68
HausBauNord,

wygląda na to, że nie byli Państwo odpowiednio poinformowani lub zostaliście źle pouczeni!

Noelmaxim zapytał o: Jak jest przedstawiony uprzywilejowany [url]kredyt[/url]?

W załączniku przesyłam kilka informacji od IB SH:

soziale-wohnraumfoerderung-fuer-mietwohnungsm_richtlinie_foerderrichtl-sonpro-erl-bau.pdf
ibsh-einzelfoerderrefinanzierung_konditionen(1).pdf

W załącznikach są programy, w których okres kredytowania jest równy okresowi ustalonego oprocentowania! W innych programach stopy procentowe są zawsze ograniczone do 10 lub mniej lat.

Proszę ponownie sprawdzić swoje rzekome finansowanie budowy! Bardziej wydaje mi się, że to jest oszustwo!

bruno68

Bruno86, jeśli już próbujesz być mądry, to proszę przynajmniej trochę się postarać. Co ma wspólnego budowa lub zakup za pośrednictwem dewelopera z wynajmowaniem w celu budowy mieszkań socjalnych? Niewiele.
Jeśli poprawnie korzystasz z bardzo klarownej strony IB.SG, szybko znajdziesz wspomniany przeze mnie program na budowę lub zakup. Poprawnie 1,48% to oprocentowane wg planu, efektywnie wynosi 1,54.
Ze względu na stopę procentową na całe zapotrzebowanie na 20 lat, to i tak nie ma znaczenia.
Jak dotąd jesteśmy bardzo zadowoleni, podobnie jak kilku znajomych, zwłaszcza że jest to jedna z najbardziej renomowanych firm finansujących z bardzo zaangażowanym pracownikiem. Oczywiście można gdzieś znaleźć kogoś, kto może zdobyć 0,0x lub nawet 0,1%.

Napisany przez bruno68
"HausbauNord,

Proszę przedstawić mi wymienione dokumenty IB.SB!

IB.SB ma tzw. maksymalną stawkę oprocentowania dla ostatecznego beneficjenta po zastosowaniu Sprawiedliwego Systemu Oprocentowania KfW (RGZS).

Najlepiej przedstawić prawdziwą ofertę kredytową lub jeszcze lepiej umowę kredytową!

W pierwszym piśmie otrzymaliśmy: Otrzymaliśmy ofertę na 20 lat z efektywnym oprocentowaniem 1,24% przy około 1 300 € miesięcznie. Jesteśmy zadowoleni z tej oferty!

Nawet niecałe 36 godzin później mówi się: Poprawnie, 1,48% to stopa procentowa nominalna, a ostatecznie wynosi 1,54%. Równa 0,3% rocznie, a przez 20 lat oznacza to 6% więcej kosztów oprocentowania przy 375 000 €, czyli około 11 000 € więcej!

Co pojawi się w następnych 36 godzinach? Kolejne dodatkowe naliczenia odsetek? Kolejne 0,5% rocznie?

I państwa oświadczenia dotyczące ich informacji i innych informacji nie mają żadnej mocy dowodowej!

Państwa oświadczenie: Jak już kilka osób z mojego otoczenia, jesteśmy dotychczas bardzo zadowoleni, zwłaszcza że mamy do czynienia z jednym z renomowanych finansistów z bardzo zaangażowanym pracownikiem!

Co oznacza ""bardzo zadowoleni"" tutaj? W ocenie odpowiadałoby to ocenie 3,0.

Najlepiej przedstawić swoją umowę kredytową! Macie przecież 5 dni roboczych na rozmyślenie, zgodnie z § 495 ust. 3 BGB. Zapoznajcie się także z § 492 do 494 BGB, to mogą być te zaskakujące dodatkowe koszty, o których niespodziewanie nigdy nie było mowy!

Naprawdę mnie to wszystko nie obchodzi, co tam jest napisane w waszej umowie kredytowej! To wasza przyszłość, wasze istnienie i wasi bliscy, których ryzykujecie swoją niewłaściwą decyzją!

bruno68
"

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cytat zapomniałem, patrz poniżej

Napisany przez 6Bankkaufmann
helenecouta pisze:
Witam
Oferuję lepszą ofertę pożyczek pieniężnych na twój projekt na rok 2020!

Jeśli się zgodzisz, wypełnij poniższy formularz:
Kwota pożyczki:....?
Termin spłaty kredytu:....?
Kontakt: helenecoutarrrel79@gmail.com

WhatsApp: +33756831653
Czekam na odpowiedź.

Jesteś fałszywy

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, powiedz mi, czy jesteś głupi, czy tylko udajesz! Użytkownik wspomniał o możliwym pożyczce subordynowanej, którą zanegowałem i wyjaśniłem, że się nie opłaca, uzasadniając to - co w rzeczywistości także jest faktem - podanymi warunkami. Następnie, gdy to zupełnie nie zostało przez ciebie zrozumiane, pojawiło się coś poniżej krytyki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata