Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Układanie finansów podczas umierania?!?!

Napisany przez MacMoney
"Cześć ludzie,

Uwaga, to poważny temat, o którym chciałbym porozmawiać: Teść mojej dziewczyny jest już od dłuższego czasu bezrobotny i jego stan zdrowia nie jest najlepszy...

Nie chcę być nietaktowny, ale właśnie zajmujemy się tematem śmierci, ubezpieczenia na życie i kosztów pogrzebu. Wygląda na to, że ojciec mojej dziewczyny w obecnej chwili nie może wykupić ubezpieczenia na życie, ponieważ musiałby w nim ujawnić swój stan zdrowia, a istnieje również ryzyko, że urząd pracy lub państwo zażądają pieniędzy, a nie pozostanie nic.

W tej chwili nie wiemy, co zrobić, żeby uregulować sprawy finansowe. Nie chcę być nietaktowny, ale wcześniej czy później wszyscy musimy się zmierzyć z tym tematem, dlatego trochę się rozeznałem - nawet najtańszy pogrzeb kosztuje małą fortunę.

Moja dziewczyna jest teraz kompletnie załamana i nie potrafi sobie poradzić, więc pomyślałem, że zapytam tutaj, co można zrobić w takiej sytuacji?!

Dzięki!
"

Napisany przez JacobGoma
Hej Mac,

tak, wszyscy wiemy, że pewnego dnia trzeba umrzeć, ale nikt nie chce się z tym naprawdę zmierzyć, zazwyczaj dopiero wtedy, gdy jest za późno. Wtedy powinniśmy tak naprawdę trzymać się razem, ale niestety, do żałoby dochodzą jeszcze spory i wiele konfliktów, które często oddzielają krewnych.

Więc zupełnie zrozumiałe, że zajmujecie się tym tematem, choć teraz wydaje się on być dość obszerny.

Rozwiązaniem dla Ciebie byłoby więc nie ubezpieczanie życia, ale [url]ubezpieczenie[/url] pogrzebowe! Tutaj nie ma żadnych badań zdrowotnych dla ubezpieczonego i pieniądze z ubezpieczenia pogrzebowego nie podlegają zajęciu komorniczemu. Ochrona ta zaczyna obowiązywać od razu po zawarciu umowy, dzięki czemu wszyscy będziecie oswobodzeni od konieczności dbania o koszty pogrzebu.

My już dawno temu zawierzyliśmy [url]ubezpieczenie[/url] pogrzebowe, wtedy gdy było jasne, że [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne nie dołoży ani jednego grosza do kosztów. Nasi rodzice zawsze pragnęli godnego pochówku i uroczystego pogrzebu, a my oczywiście również chcieliśmy tego samego.

Tutaj, w Monucie, zwycięzcy w kategorii ubezpieczeń pogrzebowych, jesteś we właściwym miejscu. Możesz tam otwarcie i uczciwie opowiedzieć o swojej sytuacji, a otrzymasz odpowiednią pomoc: bezpośrednio na stronę internetową.

Pozdrowienia

Napisany przez MacMoney
Dzięki wielkie za odpowiedź. O wiele lepsze niż [url]ubezpieczenie na życie[/url]! Już zauważyłem, że są liderami w tej dziedzinie. Muszę się dowiedzieć więcej.

Napisany przez Marc2512
W naszej taryfie bez badania zdrowia zazwyczaj obowiązuje okres wyczekiwania wynoszący 36 miesięcy. Jeśli śmierć następuje w ciągu tego okresu, 80% opłat wpłaconych przez ubezpieczonego zostanie wypłacone rodzinie zmarłego.
A więc powinien jeszcze poczekać 3 lata... [url]ubezpieczenie[/url] nie ma nic do rozdania, a polisa dla umierającego (jak [url]ubezpieczenie[/url] budynku przed pożarem) na pewno będziemy chcieli przyjąć (zakończ ironię).

Napisany przez 2tneub
MacMoney pisze:
i istnieje również ryzyko, że urząd pracy lub państwo zażądają zwrotu pieniędzy, a nic nie pozostanie.

Czy istnieją inne ubezpieczenia, które ewentualnie zapewniają pewne zabezpieczenie na wypadek śmierci w niewielkim zakresie?
W tej chwili przychodzą mi na myśl np. ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków (UV), ubezpieczenie określającego zawodu (BU) lub jakieś fundusze emerytalne (pracownicze)?

Poza tym uważam, że próg zarobkowy w przypadku zasiłku Hartz IV jest wyższy niż koszty pogrzebu. Czy dziedzictwo wystarczyłoby na pokrycie kosztów pogrzebu?

Cytat od MacMoney

Moja dziewczyna jest teraz załamana i zupełnie sobie nie radzi, więc pomyślałem, że zapytam tutaj, co można zrobić w takiej sytuacji?!

Jeśli dziedzictwo nie wystarczy na pokrycie kosztów pogrzebu, to pojawia się jeszcze pytanie, jak finansowo ustawią się twoja dziewczyna lub pozostali spadkobiercy? Przyjmujący zasiłek Hartz IV mogą np. otrzymać wsparcie od urzędu pracy (Jobcenter).
Warto również rozważyć kwestię pogrzebu socjalnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata