Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Wypłata umowy oszczędnościowej budowlanej

Napisany przez GinLa19
Cześć kochani... Pilnie potrzebuję porady lub odpowiedzi.

Chodzi o to, że zakupiłem [url]Dom[/url] z moim byłym partnerem z kredytem końcowym, który został uruchomiony za pomocą oszczędności z umowy oszczędnościowej budowlanej, która jest tylko na moje nazwisko. Sam wpłaciłem na nią przez 15 miesięcy, a od dnia sprzedaży mój były partner również na nią wpłacał. Ponieważ oszukał mnie na dużą sumę pieniędzy podczas sprzedaży, chciałbym wypłacić moją umowę oszczędnościową na moje [url]konto[/url].
Teraz pojawia się pytanie:
Czy jeśli to zrobię, czy on może potem przyjść i żądać zwrotu pieniędzy, ponieważ również na nią wpłacał? Czy umowa oszczędnościowa jest moja, tylko dlatego, że jest na moje nazwisko?
Proszę o odpowiedzi, w których jesteście w 100% pewni, byłbym bardzo wdzięczny!
Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
Do GinLa19,

Jak mógł cię oszukać?

Jeśli chodzi o umowę BSV, jeśli jesteś w niej sam, to pieniądze należą tylko do ciebie! Mimo to radzę skorzystać z pomocy prawnika i skonsultować tę sprawę, aby zabezpieczyć odzyskanie oszukanej sumy! Lub przynajmniej mieć potwierdzenie tego, co się stało!
Wtedy nacisk w kwestii oszustwa finansowego byłby większy! Nie pozwól, aby oszukano cię podwójnie ([url]Dom[/url] i BSV)!

Bruno68

Napisany przez 2tneub
Osoba oszczędzająca na mieszkanie będzie związana spłatą pożyczki.
Wątpię, czy zostanie ona wypłacona bez problemu.

Napisany przez GinLa19
Zdradziłem go w sensie nie uczciwości, po prostu przyznałem mu znacznie więcej z zysku, niż mu się należy... Bardzo szybko znaleziono kupców na [url]Dom[/url], którzy zapłacili za niego bardzo dużą sumę, jednak mój były partner upierał się, że moja wypłata powinna być znacznie niższa, więc zgodziłem się z dobrej woli, aby [url]Dom[/url] i tym samym obciążenie ode mnie odeszły, po prostu dla mojego spokoju duszy. Teraz jednak widzę szansę, że te udziały zostaną sprawiedliwie wyrównane za pomocą umowy oszczędnościowej. Nadal będzie miał więcej, ale chcę po prostu upewnić się, zanim podejmę działanie... Dziękuję za odpowiedź!

Napisany przez GinLa19
Tak, umowa jest prawidłowo anulowana do momentu zapłaty całkowitej kwoty pożyczki dla banku, która zostanie dokonana w maju. Następnie zostanie ona uwolniona na moją korzyść.

Napisany przez bruno68
Do użytkownika GinLa19,

to, co ostatnio zostało napisane, nie może być prawdą! Jeśli [url]Dom[/url] został sprzedany, to długi zostały już spłacone! W konsekwencji BSV nie może być dalej przekazywany! Czy była Pani u notariusza? Z Pani listów wynika, że mamy tu do czynienia jedynie z oświadczeniem o zamiarze zakupu! Z tego wynika, że do maja nadal jest Pani właścicielem domu!

Nie sądzę, aby notariusz zgodził się na taki układ bez dalszego zastrzeżenia! Być może Pani były mąż sam kupi ten [url]Dom[/url]? W takim przypadku miałby również prawo do BSV! A Pani wyszłaby bez niczego!

Bez porady prawnika, również Pan może stracić prawo do BSV.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Dlaczego to nie może być możliwe? Między notarialną umową a terminem płatności ceny sprzedaży mogą upłynąć nawet miesiące, zwłaszcza jeśli mąż potrzebuje czasu, aby się wyprowadzić lub ukończyć nową budowę. Można ustalić termin płatności ceny sprzedaży na maj, ale już zatwierdzić cenę. Ponadto kupujący powinien być znany dla TE, gdy podpisuje ona umowę notarialną. Jak więc mąż może tam jako kupujący się wydostać?

Napisany przez GinLa19
Bruno86

Wolałbym opisać to dokładniej ?

Kwota odstępnego za pożyczkę wynosi 104k plus 16k odszkodowania za wcześniejszą spłatę, wartość sprzedaży domu to 157k.
Z tej kwoty kupujący zapłacił:
Bankowi, prowizję dla pośrednika oraz długi w wysokości 1500 [url]euro[/url], które mój były stworzył na nasze wspólne nazwiska. Po odjęciu wszystkich tych kosztów pozostaje około 29k zysku.
Umowę sprzedaży skonsultowałem wcześniej z prawnikiem i dokonałem kilku zmian dotyczących zrzeczenia się roszczeń wobec mnie, które zostały zaakceptowane.
W umowie notarialnej ustalono, że po zapłaceniu wyżej wymienionych należności, otrzymam od kupującego 10k. Resztę otrzyma mój były.
W umowie notarialnej nie ma mowy o tym planie oszczędnościowym. Doszło mi to do głowy później, aktualnie otrzymuję e-maile od prawnika mojego byłego, w których proszę o zgodę na umowę, zgodnie z którą zrzekam się 4000 z tych oszczędzonych 5000 na rzecz mojego byłego, z czym nie zgodziłem się.
Już rozmawiałem z bankiem udzielającym pożyczki, który przekieruje mi z powrotem ten plan oszczędnościowy, ponieważ jest na moje imię, gdy w maju kupujący (nie mój były, a kobieta około 50 lat) wypłaci kwotę. Obecnie jestem jeszcze właścicielem, ale wszystko zostanie przeniesione w maju.
Przed podpisaniem umowy upewniłem się i skonsultowałem wszystko, moje 10k są ściśle określone w umowie.
Pozostaje teraz pytanie, czy mój były ma roszczenie do wpłaconych pieniędzy na plan oszczędnościowy i czy może je dochodzić ode mnie w przyszłości, pomimo że jest on na moje wyłączne nazwisko.

Napisany przez GinLa19
Tneub

Tak, dokładnie mój były (nie byliśmy małżeństwem (dzięki Bogu)) nadal zamieszkuje nieruchomość i opuści ją do 30.05.20, co oznacza, że termin płatności zostaje przesunięty do tego dnia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata