Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Co jest potrzebne do założenia spółki kapitałowej?

Napisany przez fond
Cześć drogie Forum, jestem tutaj nowy i chciałbym się najpierw przedstawić. Nazywam się Yannic (19 lat) i jestem prawie gotowy z mojego szkolenia jako programista. Od 6 lat interesuję się finansami (akcje, inwestycje itp.) i handluje na giełdzie już od 2 lat. Teraz zaczynam powoli zauważać, że bardziej interesuję się inwestycjami. Żeby połączyć te dwie rzeczy, wpadłem na pomysł założenia firmy (spółka komandytowa lub jednoosobowa działalność gospodarcza) i uzyskania certyfikatu od IHK, który pozwala mi na handel pieniędzmi innych osób. Wówczas doradzałbym klientom i w zamian otrzymywałbym X-procentowy udział w ich dywidendach/oprocentowaniu. Teraz moje pytanie brzmi, czy to możliwe, tak jak sobie to wyobrażam. Czy można prowadzić spółkę kapitałową, nie będąc GmbH/AG? I czy ten certyfikat od IHK jest drogi i trudny do zdobycia? Chciałbym poznać Wasze opinie. Pozdrawiam, Yannic

Napisany przez bruno68
Do Fundacji,

Ręce precz! Handel tak! Ale nie cudzymi pieniędzmi! Powinniście nabyć książkę o numerze ISBN: 978-3-947894-14-7! W przeciwnym razie możecie znaleźć się w areszcie szybciej, niż myślicie! Ponieważ od razu po otwarciu naruszycie § 32 KWG, GWG,...

Co do certyfikatu IHK dla pośrednika finansowego, to § 34 f! Dokładnie dla nich określono, że żaden pośrednik nie może mieć dostępu do majątku klientów! Ani przyjmować pieniędzy, ani mieć dostępu do konta w celu handlowania lub do innych operacji!

Nawet jeśli się poparzysz, to raczej spalisz się w areszcie! Zobaczcie na forum Luci, co grozi tym, którzy udzielają wskazówek innym!

bruno68

Napisany przez fond
Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzięki za teraz. Czy jest inna możliwość legalnego zrealizowania mojego planu? Mam na myśli inne firmy (nie Deutsche Bank, Commerzbank), które legalnie doradzają klientom w kwestiach inwestycji finansowych i pobierają z tego udział? Co konkretnie jest do tego potrzebne? Inny dokument, inna forma firmy czy coś jeszcze innego?

Napisany przez 2tneub
Doradztwo to jedno, a inwestowanie pieniędzy to drugie.

W przypadku drugiego raczej konieczna będzie licencja bankowa, lub będzie to fundusz. Jednak nie tak łatwo stworzyć coś takiego z dnia na dzień.

Alternatywą może być dołączenie do klubu inwestycyjnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata