Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania w BHG WHEN Abenteuer)

Napisany przez SvenH
"Cześć,

pod koniec roku (na przełomie grudnia) udało nam się (mnie i mojej narzeczonej) w końcu znaleźć przystępne czteropokojowe mieszkanie po długich poszukiwaniach. Mieszkanie jest już w trakcie budowy, a po odwiedzeniu placu budowy zdecydowaliśmy się na to mieszkanie.

Na nasze szczęście było jeszcze wolne i zarezerwowaliśmy je dla siebie.

W rozmowie wspomniano nam, że mieszkanie znajduje się w społeczności deweloperskiej, co jednoznacznie wynika także z oferty.

Następnie przyszedł czas na finansowanie. Dzięki portalowi Immobilienscout zainteresowałem się Interhyp, a liczne zdobyte nagrody sprawiły, że trochę naiwnie się zrelaksowałem.

Skontaktowałem się z nimi przez stronę internetową, a miły pracownik szybko się odezwał i umówiliśmy się na spotkanie.

Przed spotkaniem przekazałem mu wszystkie osobiste dokumenty, abyśmy mogli skupić się na istotnych kwestiach podczas rozmowy. W trakcie rozmowy, a także po spotkaniu, wielokrotnie pytano mnie, czy zamierzamy kupić mieszkanie, na co odpowiedziałem twierdząco. Ponieważ właśnie to robimy/chcemy zrobić. Chcemy sfinansować mieszkanie, do którego chcemy wprowadzić się już w sierpniu.

Ponieważ zbliżało się Boże Narodzenie, wszystkie dodatkowe dokumenty dotarły dopiero po świętach, które od razu przekazałem dalej.

Na moje pytanie, czy nie będzie problemów ze względu na finansowanie, ponieważ po podpisaniu umowy notarialnej będziemy musieli sami opłacać faktury dla wykonawców, odpowiedziano, że to wszystko nie stanowi problemu, o ile jest to uwzględnione w projekcie umowy kupna. Bardzo polegałem na nim, ponieważ posiadał wszystkie niezbędne dokumenty i miał wystarczająco dużo czasu, aby się nimi zaznajomić.

W międzyczasie podpisaliśmy umowę z generalnym wykonawcą oraz opłaciliśmy zaliczkę rezerwacyjną.

Następnie mieliśmy kilka spotkań z wykonawcami w sprawie płytek, podłogi i armatury oraz pierwsze spotkanie właścicieli/nabywców, podczas którego poinformowano nas, że wszystko idzie zgodnie z planem, a koszty nie zostaną przekroczone. Na początku sierpnia planowane jest wprowadzenie do mieszkań.

W zeszły piątek dotarł projekt umowy kupna, który przekazałem mojemu planowanemu finansistowi. Planowałem finansowanie przez ING, nawet otworzyłem tam [url]konto[/url] płacowe, aby zapewnić sobie oprocentowanie 1,08% z rabatem. Następnie otrzymałem od niego bardzo zagniewane telefon, że jesteśmy w społeczności deweloperskiej i po zakupie grupy budowlanej musimy dołączyć do niej, że jesteśmy oszukiwani itp. (Jednak to drugie po prostu nie było prawdą). 99% banków nie chciałoby nas sfinansować, nie da się utrzymać naszej pożądanej/planowanej raty, itp.

To wszystko było bardzo przygnębiające i byłam bardzo zrozpaczony, ponieważ w najbliższych dniach/tygodniach mieliśmy otrzymać termin u notariusza, a nadal nie mieliśmy finansisty. Sytuacja nie mogłaby być bardziej kłopotliwa i niebezpieczna w naszej sytuacji.

Finansista z Interhyp podtrzymał naszą nadzieję, że potrzebuje pełnego planu kosztów i dogada się z odpowiednią firmą, aby nadal móc dowieźć finansowanie.

Jednak od tamtej pory minął tydzień, nie odpowiada na moje próby kontaktu.

W każdym razie uznałem, że nie ma co liczyć na niego i zacząłem szukać alternatyw.

Faktem jest, że nie miał niezłych racji, jeśli chodzi o to, że banki nie zechcą nas sfinansować ze względu na społeczność deweloperską. Przed terminem otrzymałem odmowę ze strony BBBank.

Wygląda na to, że miałbym więcej szans, gdybym kupił nowe mieszkanie od dewelopera, które kosztowałoby mnie od 150.000 do 300.000 więcej w naszej okolicy, ale wtedy nie miałbym tego obecnego dramatu.

Obecnie mam nadzieję w LBS, bo po rozmowie z dyrektorem dzielnicowym nie ma obaw co do społeczności deweloperskiej, ponieważ już wielu ludziom tam finansowali.

Umówiono także termin, i według dyrektora w przyszły czwartek wszystko ma być już ustalone, a my będziemy mieć finansowanie na nasze przedsięwzięcie.

Mimo całej historii nadal nie mogę uwierzyć, że wszystko ma pójść gładko, gdyż całe zamieszanie związane z pozyskiwaniem wymaganych dokumentów i ostateczną odmową kosztowało mnie wiele nerwów i sił.

Nasze plany finansowe:

4-pokojowe mieszkanie 98 m2, standard KfW 55 (finansowanie KfW w wysokości 120.000 €, dofinansowanie 18.000 €)

Całkowite koszty 316.000 € + 7.000-13.000 € na zadaszenie dla samochodu

70.000 € kapitału własnego

Oboje zatrudnieni na stałe w służbie publicznej, z dochodem gospodarstwa domowego w wysokości 3500 €. Oboje posiadają 13. pensję.

Zgodnie z projektem umowy kupna, do zapłacenia jest 183.000 € za wykonane już prace, reszta będzie wypłacana bezpośrednio wykonawcom.

W zorganizowanej społeczności deweloperskiej eliminowane są wszelkie opłaty pośredników, prowizje i zyski. Jednak banki i finansiści nie wykazują zainteresowania, ponieważ nie ma tam dla nich możliwości zarobku. Czy powinienem być zadowolony z LBS Südbaden, czy może istnieje jeszcze kilka innych alternatyw, które mogę rozważyć?

Z pewnością na początku mógłbym wiele zrobić inaczej, ale teraz pociąg odjechał.

Jeśli ktoś może mi jakoś pomóc radami itp., byłbym bardzo wdzięczny.

Wszystkim czytającym moją historię życzę miłego dnia.
"

Napisany przez NaTwoim13
Cześć SvenH,

wyślij mi e-mail i bądź na luzie

Napisany przez NaTwoim13
Nie, ufał innym i został zdradzony, potrzebuje pomocy i wsparcia, dlatego założył tutaj wątek!!!!

Dlaczego nie zaoferujesz teraz jakiejkolwiek pomocy? Jakiś pomysł na pomoc? Jaka jest Twoja intencja, Twoje zadanie tutaj?

Napisany przez NaTwoim13
Przypomina mi użytkownika Finanzierung

Myślę, że to wszystko.

Napisany przez BenniG
Cześć Sven,
zapytaj innych z Twojej społeczności, jak sfinansowali swoje projekty. Czy myślisz, że wszyscy dostali pieniądze gotówką na stole?
Po co chodzić daleko, skoro dobre leży tak blisko?
Możesz także od razu zapytać o warunki, wtedy będziesz miał już jakieś ramy.

Teraz o ocenie Waszej sytuacji:
Wasza kapitał własny wygląda na pewno dobrze.
Ale nie rozumiem Twojego planu finansowania.
Wasze koszty wynoszą 325 000 €, a macie 70 000 € kapitału własnego.
Dla mnie oznacza to potrzebę finansowania w wysokości 255 000 €.
Jednak 120 000 € i 18 000 € nie pokrywają tego w pełni.
Szukacie teraz praktycznie banku, który sfinansuje 117 000 €?

Wasz dochód moim zdaniem jest na granicy. Oczywiście, przy obecnych cenach i stopach procentowych jest ok, ale jak będzie z refinansowaniem lub gdy urodzi się dziecko i pojawi się urlop rodzicielski.

Napisany przez SvenH
BenniG pisze:
Cześć Sven,
zapytaj innych członków swojego stowarzyszenia, jak oni sfinansowali. Myślisz może, że wszyscy wrzucili pieniądze gotówką na stół?
Po co chodzić daleko, skoro dobre jest tak blisko?
Oczywiście możesz od razu zapytać o warunki, aby mieć już jakieś oględziny.

Co do oceny Waszej sytuacji:
Wasza kapitał własny na pewno wygląda dobrze.
Jednak nie rozumiem twojego planu finansowania.
Wasze koszty wynoszą 325 000 €, macie 70 000 € kapitału własnego.
Według mnie potrzebujecie finansowania w wysokości 255 000 €.
Jednak 120 000 € i 18 000 € nie pokrywają całej kwoty.
Więc teraz szukacie banku, który udzieli finansowania w wysokości 117 000 €?

Wasze dochody są moim zdaniem na granicy. Oczywiście, przy obecnych cenach i stopach procentowych jest ok, ale jak będzie z refinansowaniem albo gdy przychodzi na świat dziecko i czeka Was urlop rodzicielski.

Ponieważ przystąpiliśmy do stowarzyszenia bardzo późno i całe zamieszanie miało miejsce po pierwszym zgromadzeniu właścicieli, nie pomyślałem o zdobyciu ich danych kontaktowych. Następne zgromadzenie odbędzie się w kwietniu, wtedy mogę zapytać, ale może być już za późno lub niepotrzebne. Zobaczymy, skontaktowałem się z panem Buhmannem, zobaczymy, co się da zrobić. Ponieważ termin notarialny jest już prawie za rogiem, dzisiaj przyszły wszystkie dokumenty i pismo, które musimy odesłać, aby poinformowano nas o terminie.
Termin z LBS jest moją obecną największą nadzieją, i jeśli wszystko będzie w porządku, to będzie ratunek.

Ten plan muszę zdecydowanie omówić z panem Buhmannem i zobaczyć, co można zrobić.

kredyt KfW zostanie udzielony dopiero, gdy ktoś nas sfinansuje. Jeśli chodzi o moją ostatnią ocenę, wyglądało to tak:

316 000 + 7,5% koszty dodatkowe (notariusz, księga wieczysta)
268 000 to zapotrzebowanie finansowe
148 000 ING byłaby udzielił finansowania. (15 lat, 1,08%) Stopa spłaty 2,25%
120 000 KfW. Chciałem, aby kredyt KfW miał 30 lat i w międzyczasie spłacaliśmy kredyt ING. Co nie stanowiłoby dla nas problemu, ponieważ kredyt KfW ma najniższą ratę i można go przedłużać co 10 lat o kolejne 10 lat. Maksymalnie 30 lat.
Rata wynosiła: ING 410 €, KFW: 383 €. W pierwszym roku spłata kredytu KfW nie jest wymagana, płaci się tylko odsetki.

Ale to nie koniec, ponieważ z aktualnym planem kosztów ogólnych i nieznanych kosztów związanych z garażem, jeśli nic się nie zmieni, będziemy potrzebować 329 000.
Z kapitałem własnym i 7,5% kosztami dodatkowymi potrzebne będzie 282 030 (spory zastrzyk).
Będzie to:

162 030 LBS/?
120 000 KfW

Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Nasz dochód jest wystarczający, ponieważ jesteśmy bardzo oszczędni dzięki naszym rodzinom. Nasza stopa oszczędności jest bardzo wysoka, a nawet po sfinansowaniu nadal będzie dostępna, więc refinansowanie nie będzie problemem. Oprócz kapitału własnego mamy nadal pewne środki przeznaczone na mieszkanie i sytuacje awaryjne. Mamy także konto oszczędnościowe, które zostanie użyte na refinansowanie.
Gdy dziecko się urodzi, w razie potrzeby sięgniemy do naszych oszczędności. Ale to potrwa jeszcze trochę, i miejmy nadzieję, że wtedy już będziemy mieć zakończone finansowanie.

edycja 16.02:
Nasz finansista z Interhyp nie zrezygnował z nas i zorganizował finansowanie w naszym banku domowym praktycznie na tych samych warunkach co w ING. Ponieważ wydawało się, że unika nas, wczoraj się odezwał i przygotował już wszystko do finansowania i wysłał nam. Teraz wszystko ruszy pełną parą w nowym tygodniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata