Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Plan finansowy

Napisany przez Kamisuro
Hej wszystkim, obecnie poszukuję inwestycji.
O mnie: Mam 26 lat (M), aktualnie wynajmuję mieszkanie (850€) all inclusive i zarabiam około 3 tys. netto.
Bardzo przeszkadza mi płacenie czynszu, który stanowi prawie 1/3 mojego wynagrodzenia. Chciałbym to zmienić, ale jestem bardzo ostrożny w obliczu obecnej sytuacji na rynku nieruchomości. Mieszkam w Ingolstadt, lokalizacja ta jest bardzo uzależniona od firmy Audi, a branża motoryzacyjna nie ma obecnie dobrej passy. Oznacza to, że jeśli Audi będzie mieć gorsze czasy, ceny również spadną.

Mimo to próbuję jakoś to wszystko wykorzystać. Pomyślałem o zakupie nieruchomości za pośrednictwem moich rodziców, którzy ją sfinansują, a ja z kolei będę pokrywał ich [url]kredyt[/url], jakby to była czynsz. Usłyszałem, że dzięki temu można uzyskać korzyści podatkowe, ale czy to się w ogóle opłaca?
Jeśli [url]kredyt[/url] byłby na moich rodzicach, chciałbym zainwestować gdzie indziej - być może w fotowoltaikę lub energię wiatrową, coś, na czym można otrzymać dotacje lub korzyści podatkowe. Obecnie oszczędzam 600€ w plan oszczędzania w akcje (strategia dywidendowa).

Co o tym myślicie, jak byście postępowali? W co inwestować? Czy to dobry pomysł z mieszkaniem przez rodziców?

Dzięki wielkie. Jestem tu nowy

Napisany przez Reibold
Witaj Kamisuro, sytuację w Ingolstadt znam dobrze jako mieszkaniec Neuburga i zdecydowanie odradzałbym teraz zakup wynajętej nieruchomości, chyba że udaje się ją zdobyć za wyjątkowo okazyjną cenę. Jeśli chcesz sam w niej zamieszkać i spędzić w niej całe życie, rozwój wartości nie odgrywa dużej roli. Jednak jeśli chodzi o inwestycję, którą może się w przyszłości sprzedać z zyskiem, wartość ta jest bardzo istotna. Ponadto obecnie zysk z najmu, jaki można uzyskać w Ingolstadt, jest raczej nieatrakcyjny. Ten, kto realistycznie uwzględnia koszty napraw, ewentualne utraty z tytułu niewypłacalności najemców związane z wymianą najemców oraz koszty dodatkowe, nie będzie kupował mieszkania bez wiary w jego dobrą wartość rozwojową, nawet jeśli koszt zakupu można rozliczyć przez ponad 50 lat. Jeśli twoi rodzice kupują mieszkanie, mogą skorzystać z ulg podatkowych. Ty jako inwestor raczej nie. Z pewnością może to lepiej odpowiedzieć ci [url]doradca[/url] podatkowy. Na pewno istnieją inne sztuczki. Obecnie bardziej interesujące inwestycje w mieszkania widzę raczej w mniejszych miastach wschodnich landów. Tam ceny nieruchomości są znacznie niższe, a czynsze są na tyle wysokie, że możliwe jest osiągnięcie zwrotu z najmu na poziomie 5 do 10%. Za cenę jednego mieszkania w Ingolstadt można tam kupić 2 lub 3. To rozprasza trochę wyżej wspomniane ryzyka. A przy twojej dobrej zdolności kredytowej z pewnością łatwo otrzymasz [url]kredyt[/url] i będziesz mógł sfinansować całe przedsięwzięcie w 80 % i tym samym użyć dźwigni swoich pieniędzy. Twoja strategia dywidendowa była z pewnością trafna w ostatnich latach. Niestety, oszczędzania podatkowego nie można osiągnąć inwestując bezpośrednio w akcje lub fundusze. Aby to zrobić, musiałbyś mieć Rürup-Rente. Jednak nie można jej wypowiedzieć i wypłacić pieniędzy, kiedy są potrzebne na zakup mieszkania. Jeśli masz już swój własny dach, instalacja fotowoltaiczna może być interesująca. Szczególnie te z magazynowaniem energii elektrycznej są dotowane przez kraj związkowy. Ale nikt nie kupi tego, gdy będziesz potrzebował pieniędzy na coś innego. Z wyrazami szacunku Alexander Reibold Niezależna Doradztwo Finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez Kamisuro
Dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź.
Czy mogliby mi Państwo powiedzieć, jak mogę znaleźć taki lokal, gdzie za 200 tysięcy dostanę 3 nieruchomości z dobrym wynajmem wynoszącym około 8%+?

Napisany przez bruno68
"@ Kamisiuro,

Czy możesz mi powiedzieć, jak znaleźć lokalizację, gdzie za 200K można zdobyć 3 nieruchomości z dobrym zwrotem z wynajmu na poziomie około 8%+?

Serio, 8%+ zwrotu? Jak to możliwe? Ci, którzy reklamowali zwroty powyżej 6%, skończyli z 100% stratą dla inwestora! Nie ma małych inwestycji, których zwrot kiedykolwiek przekroczyłby próg 2%!

Należy zauważyć, że zwrot nie składa się tylko z samego zwrotu, ale również z wzrostu wartości nieruchomości! Samo narastanie amortyzacji (AfA) kosztuje 2% rocznie, a do tego dochodzą oprocentowanie i koszty zarządzania nieruchomością, które występują corocznie!

Aby zbudować takie przedsięwzięcie, potrzebna jest znaczna wiedza specjalistyczna w dziedzinach: podatków, ekonomii, zarządzania..., jeśli nie posiadają Państwo takiej wiedzy, muszą ją drogo kupić!

Prawidłowe zwiększenie majątku wymaga obszernej planowania, którego większość osób nie potrafi nawet zaplanować na wstępie samodzielnie! Widzę wielu właścicieli wynajmowanych mieszkań w moim mieście, którzy jeżdżą swoim zabawkowym autem przez miasto przez pół dnia. Ale nie są w stanie nawet zatrudnić glazurnika, ponieważ ciągle suną na granicy bankructwa!

Inni bogaci stracili całkowicie rozum i majątek z powodu swojego chciwości. Chodzą teraz pieszo i wciąż śnią o wielkim awansie! Jednakże nie rozumieją, że już byli na szczycie! Nie rozumieją również, że mieli swoją szansę!

Aby odnieść sukces w awansie, trzeba:

A) Strategii

B) Wglądu

C) Elastyczności

D) Wysokiej wiedzy specjalistycznej w dziedzinie działalności!

E) Szczęścia

Jeśli ktoś tego nie ma, raczej straci to, co ma, niż zyska nowe bogactwo!

bruno68
"

Napisany przez Reibold
Cześć Kamisuro, Nieruchomości znajdziesz w internecie na przykład na stronie internetowej Immobilienscout 24! Jeśli podasz tam miasta takie jak Plauen, Zwickau lub Gera, znajdziesz wiele mieszkań znacznie poniżej 100 000 €. Jeśli mieszkanie jest wynajmowane, podana jest tam również aktualna czynsz. Ale proszę również uwzględnić koszty dodatkowe związane z zakupem! I oczywiście dokładna lokalizacja jest bardzo ważna dla długoterminowej możliwości wynajmu! Z poważaniem Alexander Reibold Wolne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata