Re: Strategia inwestycyjna umowy oszczędnościowej na budowę -> strategia inwestycyjna pasywna?
Napisany przez trekkie -
- ndz lut 16, 2020 6:19 am
Drodzy użytkownicy forum,
W ostatnim czasie coraz więcej myślę o mojej przyszłej polityce finansowej/celach oszczędnościowych, co zostało spowodowane między innymi nadaniem dojrzałości umowy oszczędnościowej.
Podsumowując, mogę powiedzieć, że ze względu na moje obecne warunki życia jako student najbardziej skłaniam się ku pasywnej inwestycji, ale nie jestem też całkowicie przeciwny bardziej ryzykownym możliwościom (na przykład P2P).
Na pewno chcę być aktywny, ponieważ żal mi zostawiać moje pieniądze na koncie bieżącym z powodu niskich stóp procentowych i inflacji, w skrócie, żeby się nie przegniły.
Obecnie pytanie, które mnie nurtuje, to czy opłaca się nadal oszczędzać moją umowę oszczędnościową. Chodzi o klasyczny młodzieżowy plan oszczędnościowy LBS Young (zawarty w 2010 roku) z oprocentowaniem 1,5%, które jest przynajmniej większe niż na każdym koncie bieżącym lub lokacie terminowej. Do tego dochodzi bonus w wysokości 10% przy wypłacie i niewykorzystaniu[url]kredytu[/url] budowlanego. Niestety nie mam danych na temat wysokości opłaty rejestracyjnej, ale prawdopodobnie będzie to 1-1,5% sumy oszczędnościowej przekraczającej 10 000 [url]euro[/url] . Tak czy inaczej, to nie odgrywa już decydującej roli...
Od 2010 roku wpłaciłem 4672,64[url]euro[/url] . Zachowując tę samą stawkę oszczędzania, na umowę mógłbym jeszcze wpłacać co najmniej przez 10 lat.
Bardzo trudno mi oszacować, czy powinienem nadal ulokować kwotę w BSPV, czy może jednak anulować umowę i zainwestować pieniądze w formy lokat z potencjalnie wyższymi zwrotami, ale także z większym ryzykiem inwestycyjnym.
Poza tą sumą, mam obecnie około 1000[url]euro[/url] zebranych z pracy przez rok, które również chciałbym mądrze ulokować. Jeśli zatem zdecyduję się na anulowanie umowy oszczędnościowej, miałbym do dyspozycji około 5500 [url]euro[/url] do inwestowania. Ale zanim zadałbym Wam pytania dotyczące innych form inwestycji, mam nadzieję, że macie dla mnie kilka dobrych wskazówek i porad dotyczących umowy oszczędnościowej.
Serdeczne dzięki!
W ostatnim czasie coraz więcej myślę o mojej przyszłej polityce finansowej/celach oszczędnościowych, co zostało spowodowane między innymi nadaniem dojrzałości umowy oszczędnościowej.
Podsumowując, mogę powiedzieć, że ze względu na moje obecne warunki życia jako student najbardziej skłaniam się ku pasywnej inwestycji, ale nie jestem też całkowicie przeciwny bardziej ryzykownym możliwościom (na przykład P2P).
Na pewno chcę być aktywny, ponieważ żal mi zostawiać moje pieniądze na koncie bieżącym z powodu niskich stóp procentowych i inflacji, w skrócie, żeby się nie przegniły.
Obecnie pytanie, które mnie nurtuje, to czy opłaca się nadal oszczędzać moją umowę oszczędnościową. Chodzi o klasyczny młodzieżowy plan oszczędnościowy LBS Young (zawarty w 2010 roku) z oprocentowaniem 1,5%, które jest przynajmniej większe niż na każdym koncie bieżącym lub lokacie terminowej. Do tego dochodzi bonus w wysokości 10% przy wypłacie i niewykorzystaniu
Od 2010 roku wpłaciłem 4672,64
Bardzo trudno mi oszacować, czy powinienem nadal ulokować kwotę w BSPV, czy może jednak anulować umowę i zainwestować pieniądze w formy lokat z potencjalnie wyższymi zwrotami, ale także z większym ryzykiem inwestycyjnym.
Poza tą sumą, mam obecnie około 1000
Serdeczne dzięki!