Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Strategia inwestycyjna umowy oszczędnościowej na budowę -> strategia inwestycyjna pasywna?

Napisany przez trekkie
Drodzy użytkownicy forum,

W ostatnim czasie coraz więcej myślę o mojej przyszłej polityce finansowej/celach oszczędnościowych, co zostało spowodowane między innymi nadaniem dojrzałości umowy oszczędnościowej.
Podsumowując, mogę powiedzieć, że ze względu na moje obecne warunki życia jako student najbardziej skłaniam się ku pasywnej inwestycji, ale nie jestem też całkowicie przeciwny bardziej ryzykownym możliwościom (na przykład P2P).
Na pewno chcę być aktywny, ponieważ żal mi zostawiać moje pieniądze na koncie bieżącym z powodu niskich stóp procentowych i inflacji, w skrócie, żeby się nie przegniły.

Obecnie pytanie, które mnie nurtuje, to czy opłaca się nadal oszczędzać moją umowę oszczędnościową. Chodzi o klasyczny młodzieżowy plan oszczędnościowy LBS Young (zawarty w 2010 roku) z oprocentowaniem 1,5%, które jest przynajmniej większe niż na każdym koncie bieżącym lub lokacie terminowej. Do tego dochodzi bonus w wysokości 10% przy wypłacie i niewykorzystaniu [url]kredytu[/url] budowlanego. Niestety nie mam danych na temat wysokości opłaty rejestracyjnej, ale prawdopodobnie będzie to 1-1,5% sumy oszczędnościowej przekraczającej 10 000 [url]euro[/url]. Tak czy inaczej, to nie odgrywa już decydującej roli...
Od 2010 roku wpłaciłem 4672,64 [url]euro[/url]. Zachowując tę samą stawkę oszczędzania, na umowę mógłbym jeszcze wpłacać co najmniej przez 10 lat.
Bardzo trudno mi oszacować, czy powinienem nadal ulokować kwotę w BSPV, czy może jednak anulować umowę i zainwestować pieniądze w formy lokat z potencjalnie wyższymi zwrotami, ale także z większym ryzykiem inwestycyjnym.

Poza tą sumą, mam obecnie około 1000 [url]euro[/url] zebranych z pracy przez rok, które również chciałbym mądrze ulokować. Jeśli zatem zdecyduję się na anulowanie umowy oszczędnościowej, miałbym do dyspozycji około 5500 [url]euro[/url] do inwestowania. Ale zanim zadałbym Wam pytania dotyczące innych form inwestycji, mam nadzieję, że macie dla mnie kilka dobrych wskazówek i porad dotyczących umowy oszczędnościowej.
Serdeczne dzięki!

Re: Strategia inwestycyjna umowy oszczędnościowej na budowę -> strategia inwestycyjna pasywna?

Napisany przez 2titan1981
Skoro jesteś nadal studentem w DIN, pytanie brzmi, jak długo jeszcze? Czy odpowiednio się zabezpieczyłeś na wypadek niezdolności do pracy, bo najbardziej sensowne jest zająć się tym około 6 miesięcy przed końcem, teraz jednak możesz już zacząć szukać swojej dokumentacji medycznej.
Ponadto na początek kariery zawodowej potrzebujesz trochę pieniędzy, więc zawsze dobrze jest być płynnym.

Podsumowując: brak długoterminowych inwestycji, brak stałych inwestycji

Napisany przez obelix
Na Bausparguthaben przypisany do - zgodnie z kasami oszczędnościowymi - wysokooprocentowanego produktu (= z oprocentowaniem powyżej 1%) można szybko sięgnąć. Bardzo często kasy oszczędnościowe rezygnują z odstępu 3 miesięcy przy rozwiązaniu/zakończeniu umowy. Facet z walizką pełną pieniędzy stoi na progu następnego dnia. Jednak według mnie byłoby można się tego spodziewać także przez 3 miesiące.

Zachowam mój kontrakt oszczędnościowy na 1,5, ponieważ jako inwestor świadomy ryzyka / konserwatywny będę go trzymał tak długo, jak to możliwe, nawet jeśli dostosowanie do wskaźnika inflacji będzie niewystarczające. Dla mnie jest to jak rachunek oszczędnościowy.

Warto zwrócić uwagę na ewentualne opłaty za prowadzenie konta, które mogą być pobierane corocznie (moje [url]konto[/url] jest darmowe).

Napisany przez trekkie
Dzień dobry i serdeczne podziękowania za Wasze odpowiedzi. @obelix: Mój bausparvertrag jest również bezpłatny, zgadzam się z Tobą, że w razie potrzeby środki są łatwo dostępne. Oczywiście, 1,5% plus premia za wypłatę są bardziej lukratywne niż każde konto oszczędnościowe, ale jeśli masz możliwość przeniesienia bausparvertrag do form inwestycyjnych o wyższym zwrocie? @titan1981: Dziękuję za informację dotyczącą ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy, mam to na uwadze. Ponieważ będę jeszcze około 2 lata na uczelni, mam na to jeszcze trochę czasu. Chciałbym podkreślić także Twój punkt odnośnie szybko dostępnych środków. Oczywiście, w razie wątpliwości dobrze jest móc szybko uzyskać większe sumy, ale to nie jest koniecznie sprzeczne z długoterminowymi formami inwestycji. Można równocześnie iść dwoma drogami.

Napisany przez 2titan1981
Poprawne, zależy to od szybkości, z jaką chce się uzyskać dostęp do pieniędzy i czy można wypłacić je bez strat. Dlatego pieniędzy nie powinno się wypłacać w celu krótkoterminowego uzyskania środków, na ten cel powinny być dostępne pieniądze, które można w każdej chwili wypłacić bez strat. Dlatego konieczne jest posiadanie wystarczająco dużego bufora. Zwłaszcza na początku potrzebne są szybko dostępne środki, co należy wziąć pod uwagę. Nawet gdy się studiuje, może się zdarzyć potrzeba szybkiego uzyskania pieniędzy. Należałoby je trzymać na koncie oszczędnościowym. Krótkoterminowe środki finansowe powinny wystarczyć na niezbędne rzeczy (ewentualnie samochód, jeśli jest się od niego zależnym, wyposażenie mieszkania/kaucja, pierwsze ubranie do pracy, itp.) jest wiele rzeczy, których wówczas będzie się potrzebować, dlatego konieczne jest posiadanie wystarczającej ilości pieniędzy. W przeciwnym razie oszczędzanie na dłuższą metę może nam się zemścić. Jeśli bufor jest dostępny, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie inwestowania pieniędzy powyżej inflacji.

Napisany przez kub0185
BSV na pewno zachowaj. Dostajesz 1.5% z tej klasy bezpieczeństwa nigdzie indziej. Włóż tylko tyle, ile musisz. Resztę zainwestuj inaczej. Moim zdaniem P2P to maksymalne ryzyko w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata