Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wykorzystaj kwotę wolną od podatku dla dywidend/zysku WHEN ETF)

Napisany przez sparerpausch123
8811Cześć wszystkim, jestem nowym na rynku pracy i planuję wkrótce założyć plan oszczędzania w postaci ETF-ów. Teraz kilka pytań dotyczących procedury podatku od dochodów kapitałowych. Załóżmy różne scenariusze rosnącej złożoności, abym mógł to właściwie zrozumieć (proszę tylko ocenić, czy opodatkowanie jest poprawne. Jestem świadomy, że oszczędzanie nie działa w ten sposób): 1. Jednorazowa inwestycja w wysokości 10 000 €. Pełna sprzedaż przy wartości kursu 11 000 €, daje zysk w wysokości 1 000 €, z którego muszę zapłacić podatek w wysokości 1000-801=199€ za 25%, Prawda? 2. Jednorazowa inwestycja w wysokości 10 000 €. Wzrost do 10 500 €. Ponowny zakup dodatkowych 10 000 € (łącznie więc 20 500 € w puli). Następnie kurs rośnie do 21 000 €. Sprzedaję w całości. Jak teraz jest opodatkowane? Czy po prostu oblicza się Kurs-Wpłata= Zysk, czyli 21000-10000= 1000€ zysku (z którego znów 199€ do 25€ podlega opodatkowaniu)? 3. Jednorazowa inwestycja 10k. Wzrost kursu do 11k. Nie chcę płacić podatków, więc sprzedaję tylko w taki sposób, aby osiągnąć 801€ zysku. Oznacza to, że mając 1k€ zysku w depozycie, sprzedaję 801€/1000€ ~= 80,1% mojego depozytu. 80,1%*11k= 8811€. Zatem 8010€ mojej inwestycji wygenerowało zysk w wysokości 801€. Sprzedaż jest zwolniona z podatku. Prawda? 3.1. Załóżmy, że natychmiast za te 8811€ ponownie kupię ETF-y, czy to nie stworzyłoby mi korzyści podatkowych w przyszłości? Ponieważ w depozycie (11k wartość całkowita) pozostałby tylko zysk w wysokości 199€. Wcześniej było to 1000€ zysku, których musiałbym opodatkować. 4. Teraz staje się skomplikowane, realny przypadek. Mam plan oszczędzania w wysokości 500€ miesięcznie, który oszczędzam przez dwa lata, co daje 12 000€ inwestycji. Ze względu na odsetki i odsetki skumulowane (odsetki skumulowane itd. itd.) wartość mojego depozytu wzrasta do 15 000€. To oznacza 3k zysku. Jeśli teraz chcę wykorzystać w pełni mój limit bez podatku (jak w 3. i 3.1.), ile muszę sprzedać? Nie mogę powiedzieć, które udziały sprzedaję. Czy są to udziały, które sam wpłaciłem, czy udziały z zysków na kursach. Nie można już prawidłowo odróżnić między zyskiem a wpłatą, czy też ja to komplikuję? Dziękuję za pomoc!

Napisany przez 2utopus
Zależy teraz od wielu czynników - proszę sprawdzić tutaj: https://www.justetf.com/de/news/etf/...z-ab-2018.html Przy czym opodatkowanie w wysokości 25% (nie 25€) + Soli/Kirchensteuer - lub jeśli korzystniejsze (Porównanie z ulgą podatkową za pośrednictwem oświadczenia podatkowego) następuje zgodnie z osobistą stawką podatkową.

Napisany przez Dante
Do 4. przypadku. Na początek sprzedawane są udziały, które zostały kupione jako pierwsze. Odpowiednio z ich zyskiem kursowym. Aby móc to dokładnie obliczyć, musisz wiedzieć, ile udziałów kupiłeś po jakiej cenie, a następnie obliczyć zysk kursowy na jednego udziału. W ten sposób dowiesz się, ile udziałów musisz sprzedać.

Napisany przez 2utopus
Przy funduszu ETF, który posiada udział w akcjach wynoszący 51% lub więcej, 30% zysku ze sprzedaży jest wolne od podatku - dzięki temu można osiągnąć 1144€ dochodu wolnego od podatku, jeśli chce się wykorzystać cały limit 801€. Niemniej jednak ETF może wypłacać (otrzymane) dywidendy i roczny zysk może podlegać opodatkowaniu. Aby się upewnić, warto skonsultować się z doradcą podatkowym lub zakupić książkę na ten temat...

Napisany przez Dante
Ponadto należy odliczyć już zapłaconą z góry zaliczkę od kwoty podatku do zapłacenia, ponieważ częściowo zostało już opodatkowane.

utopus pisze: Gdzie opodatkowanie wynosi 25% (a nie 25€)
Błąd w pisowni. Poprawiłem, dzięki! Cytat z utopus Przy ETF-ie z udziałem akcji wynoszącym 51% lub więcej, 30% zysku z tytułu zbycia pozostaje wolne od podatku - co oznacza, że 1144€ zysku można uzyskać bez opodatkowania, jeśli chce się wykorzystać całą kwotę wolną od podatku w wysokości 801€. Interesujące, nie wiedziałem, dzięki! Cytat z utopus Jednakże ETF może również wypłacać dywidendy, a roczny zysk może być opodatkowany. Aby mieć pewność: zapytać doradcę podatkowego lub kupić książkę... W przypadku z kapitalizacją zysków nie powinno być podatku, prawda? Cytat od Dante Co do czwartego przypadku. Najpierw sprzedawane są udziały zakupione jako pierwsze. Czyli zawsze sprzedawane są najstarsze udziały kursowe? Cytat od Dante Ponadto należy odliczyć już zapłaconą zaliczkową kwotę podatku od kwoty podatku do zapłacenia, ponieważ częściowa opodatkowanie już nastąpiła. Czy zaliczkowa opłata może być także pokryta za pomocą dyspozycji zwolnieniowej?

Napisany przez Dante
Dokładnie to, co zostało kupione jako pierwsze, jest również sprzedawane jako pierwsze. Tak państwo chce zapobiec oszustwom podatkowym. Opłata z góry jest również rozliczana z dyspensą z podatku. Przynajmniej tak jest w przypadku DKB.

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego nie korzystasz z wypłat do momentu wyczerpania kwoty wolnej od podatku? W przypadku odpowiedniego konta, wypłata zostanie automatycznie reinwestowana bez dodatkowych kosztów transakcyjnych? Czy coś przeoczyłem?

Dante pisze: Dokładnie, to co zostało kupione jako pierwsze, jest też sprzedawane jako pierwsze. W ten sposób państwo chce zapobiec temu, żeby ktoś go oszukał w sprawie podatków.
Dlaczego sprzedaż nowych akcji jako pierwszych miałaby oszukać państwo dotyczące jego podatków? (Gdybym miał zgadywać, to może dlatego, że stare akcje spodziewają się większego zysku?)

titan1981 pisze: Dlaczego nie wykorzystujesz dywidendy do wyczerpania kwoty wolnej od podatku? W odpowiednim depozycie dystrybucja odbywa się automatycznie bez kosztów zakupu? Czy coś przeoczyłem?
Tak, to także byłoby możliwe. Ale wtedy trzeba byłoby w pewnym momencie zatrzymać dystrybucję, jeśli przekroczy ona limit. BTW: Jak często zazwyczaj są wypłacane dywidendy (czyli proporcjonalnie do wartości depozytu)?

Napisany przez 2titan1981
sparerpausch123 pisze: Tak, to również byłoby możliwe. Ale wtedy trzeba byłoby w końcu zatrzymać wypłacanie dywidendy, gdy przekroczy ona limit zwolnienia. BTW: Jak duże zazwyczaj są wypłaty (czyli proporcjonalnie do wartości depozytu)?
Zależy to od funduszu, ile jest wypłacane, i tutaj również występują zmiany z czasem. Ale w ten sposób nie odkłada się opodatkowania na później ani nie trzeba ingerować co roku. W moim przypadku wypłaty wynoszą między 0,5% a 1,5% wartości posiadania na 31.12. Ale to też niekoniecznie ci pomoże. Ponieważ zależy to też od tego, ile zostało wpłacone w danym roku, ile jest w depozycie, kiedy fundusz wypłaca itp. Poza tym, wiele zamieszania niczego nie zmienia. Dlatego zwróć uwagę również na koszty transakcji kupna/sprzedaży.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata